Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miért dönt valaki a vegán étrend mellett? Minden, amit a veganizmusról tudni szeretnél

Miért dönt valaki a vegán étrend mellett? Minden, amit a veganizmusról tudni szeretnél
A nap cikke

4 csillagjegy, akire varázslatos hatással lesz az április 24-ei telihold: az is sikerül nekik, amire a legvadabb álmaikban sem mertek gondolni!

Különleges égi jelenség jön el, amit a szenvedélyes Skorpió zodiákusnak köszönhetően erőteljes hatással lesz ránk.

Promóciók

Régiók Kincsei - hazai finomságok a SPAR polcain

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

6 mindennapi szokás, ami súlyosan károsítja a vesét

A rossz hír az, hogy az alábbi listának pontjaiban sajnos mindannyian könnyedén bűnösek lehetnünk, és ennek egy fontos szervünk láthatja a kárát...

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 22.: a Szüzek nem szívesen kockáztatnak, a Bakoknak vízválasztóhoz érkezik a párkapcsolatuk

A hét első napján is izgalmas üzeneteket olvashatsz, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Leleplezték az idei X-Faktor női zsűritagjának kilétét

Régóta találgattak már a rajongók, vajon ki csatlakozik negyedikként a tehetségkutató-műsor zsűrijéhez, most pedig megkaptuk a választ.

Olvasd el!

A születési időd felfedi, ki az őrangyalod: ebben segít téged életed során

Mindenkinek van őrangyala, még ha nem is látjuk, a nehéz időszakokban mellettünk áll. De hogy ki is a tiéd és miben segít téged igazán, az az alábbiakban kiderül!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 23.: a Rákok tehetségét a környezetük is elismeri, a Mérlegek magabiztosságát sikerül valakinek megingatnia

A mai napra is izgalmakat ígérnek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Vegánnak lenni nem önmarcangolás és nem is felkapott divat. Az elmúlt időszakban mégis egyre gyakoribb probléma, hogy az emberek megítélik a másikat az étkezési szokásai alapján.

Természetesen mindig vannak kivételek, de sajnos saját tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogyha speciálisan (gluténmentesen, laktózmentesen, vegán, ovo-lakto diéta) étkezel vagy valamilyen étel allergiával küzdesz, bizony nem fenékig tejfel az életed. Már csak a folyamatos kérdések és negatív kommentáradatok miatt sem.

Az elmúlt időszakban főként egészségügyi okokból kifolyólag egy időre átálltam a vegán életmódra és azt kell mondanom, hogy kicsit sem bántam meg. Nagy meglepetésemre finom, ízletes falatokat emeltem mindig a számhoz és eközben a hús kicsit sem hiányzott az életemből.

A következőkben a vegán életmódról és ételekről lesz szó, hogy végre egyszer s mindenkorra tisztázhassuk a kérdést: vegánnak lenni egyenlő az önmegtartóztatással vagy élvezetesen is lehet így élni?

Mint minden ilyen témánál, egy dolgot feltétlenül fontosnak tartok kihangsúlyozni: tartsuk tiszteletben a másik ember szokásait és ne gyötörjük bántó kérdésekkel! Legyünk toleránsak egymással szemben, hiszen sosem tudhatjuk, miért választja valaki a vegán életmódot.

Ezeket ne mondd egy vegán életmódot folytatónak:

  • “Az a kis hús nem fog megártani neked, ne finnyázz már!”
  • “Most ez a legújabb divat, hogy már húst sem eszel?”
  • „Ha fogyni szeretnél, akkor nem így kéne kezdened.”
  • „Ha nem eszel húst, gyenge leszel és agresszív.”
  • „Ne mondd már, hogy nem kívánod ezt a szaftos, finom húst.”
  • „Csak a kedvedért vettem, edd meg!”
  • „Ne divatozz az étellel, erre senki sem kíváncsi.”
  • „Ez a veganizmus a legújabb őrület most?”
  • „Isten azért teremtette az állatokat, hogy megegyük őket.”
  • „Miért nem eszel mézet sem?”
  • „Mit csináltok azzal a sok állattal? Engeditek, hogy túlszaporodjanak?”

A fenti mondatok több ember napját tették tönkre, mint azt gondolnánk! Hiába a segítő szándék, ha az érintettek döntöttek vagy esetleg problémával állnak szemben, amelyre csakis az étrendjük teljes megváltoztatása lehet jótékony hatással. Éppen ezért tartsd tiszteletben a másikat és sose alkoss véleményt addig, amíg nem ismerted meg a teljes történetét!

Kép
forrás: Ella Olsson on Unsplash

A vegánokról

A Vegan Society szerint a "vegán" kifejezést 1944-ben alkotta meg egy kis vegetáriánus csoport, akik elszakadtak az angliai Leicester Vegetarian Society-től, hogy létrehozzák a Vegan Society-t.

Amellett, hogy tartózkodtak a húsevéstől, úgy döntöttek, hogy nem fogyasztanak tejtermékeket, tojást vagy más állati eredetű terméket sem.

A "vegán" kifejezést a "vegetáriánus" első és utolsó betűjének kombinációjából választották ki. 1949-re pedig megszületett a veganizmus első definíciója.

A Vegan Society legújabb definíciója szerint a veganizmus "olyan filozófia és életmód, amely arra törekszik, hogy amennyire csak lehetséges és kivitelezhető, kizárja az állatok kizsákmányolását és a velük szemben tanúsított kegyetlenséget”.

Azok, akik vegánként azonosítják magukat, általában arra törekszenek, hogy életük minden területén kizárják az állatok kizsákmányolását, beleértve az általuk viselt ruhákat, az általuk használt kozmetikumokat és a szabadidős tevékenységeket is, amelyekben részt vesznek.

Mit eszik az, aki vegán étrendet követ?

Ahogy a vegetáriánusoknál is máshol húzódhatnak a határok, úgy a vegán étrendet követőknél is. Általánosságban véve elmondható, hogy utóbbi tábor nem fogyaszt sajtot, tojást, tejet és mézet, kizárólag növényi alapú ételek kerülnek a tányérjukra. A gyümölcsök és zöldségek alapját képezik ennek az életvitelnek, de magvakat, kenyeret, rizst, tésztát is fogyasztanak. Az alternatív italok (szójaital, kókuszital, stb) is fogyasztható számukra, és a zöldségolajakat használják az ételek elkészítésekor. Értelemszerűen a korábban említetteken kívül tiltólistás náluk a hús, hal, majonéz, vaj, és minden egyéb, ami állati eredetű. Ha ilyen személy érkezik hozzád vendégségbe, mindig kérdezz rá, mit készíthetsz neki!

Miért lesz valaki vegán?

Nézzük meg a legnyomósabb indokokat, amiért a legtöbben a vegán életmódot választják.

  1. Az állatok miatt: Az állatok kizsákmányolásának megakadályozása nem az egyetlen oka annak, hogy sokan vegánná válnak. Az állatokhoz való érzelmi kötődés ennek az oknak a részét képezheti, hiszen sokan úgy vélik, hogy minden érző teremtménynek joga van az élethez és a szabadsághoz. A részleteket félretéve, az állati termékek elkerülése az egyik legnyilvánvalóbb módja annak, hogy valaki állást foglaljon az állatkínzás és az állati kizsákmányolás ellen. Ez értelmezhető egyfajta együttérzésként is az állatok felé.
  2. Az egészsége miatt: A jól megtervezett vegán étrendek követik az egészséges táplálkozásra vonatkozó irányelveket és tartalmazzák az összes olyan tápanyagot, amelyre a testünknek szüksége van. Mind a Brit Dietetikai Szövetség, mind az Amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia elismeri, hogy a vegán életmód alkalmazható bármilyen életkorban vagy életszakaszban. Egyes orvosi kutatások összekapcsolták a vegán étrendet az alacsonyabb vérnyomással és koleszterinnel, valamint a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos típusainak alacsonyabb arányával is. A veganizmus nagyszerű lehetőség arra, hogy többet megtudjunk az egészséges táplálkozásról és főzésről, illetve arról, hogy hogyan javítsuk az étrendünket.
  3. A környezet védelme miatt: A háztartási szemét újrahasznosításától a kerékpározáson át a munkáig mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogyan élhetünk zöldebb életet. Az egyik leghatékonyabb dolog, amit tehetünk a szénlábnyomunk csökkentése érdekében, az az, hogy elkerüljük az összes állati terméket.
  4. Az emberekért, magunkért: A növényi alapú étrend a hús- és tejtermék-étrend támogatásához szükséges földterületnek csak egyharmadát igényli. Az állati termékek elkerülése nem csak az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszerekre és más erőforrásokra nehezedő terhelésünket, hanem egyben ez a legegyszerűbb módja annak is, hogy állást foglaljunk a nem hatékony élelmiszer-rendszerek ellen, amelyek aránytalanul érintik a legszegényebb embereket a világ minden táján.

Miért olyan rossz a hús és a tejtermék a környezetünk számára?

A hús és más állati termékek előállítása nagy terhet ró a környezetre - az állatok takarmányozásához szükséges növényektől és víztől kezdve a gazdaságtól a fogyasztóig tartó szállítási és egyéb folyamatokig.

A hústermeléshez szükséges hatalmas mennyiségű gabonatakarmány jelentős mértékben hozzájárul az erdőirtáshoz, az élőhelyek elvesztéséhez és a fajok kihalásához is.

Másrészt lényegesen kisebb mennyiségű növényre és vízre van szükség a vegán étrend fenntartásához, így a veganizmusra való áttérés az egyik legegyszerűbb, legélvezetesebb és leghatékonyabb módja annak, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt negatív hatásunkat.

A Te döntésed

A vegán étrendre való áttérés könnyebb, mint a legtöbb ember gondolná.

Tehát, ha érdekelne a váltás, fontold meg, hogy tanácsot kérj egy profi dietetikustól, aki növényi alapú étrendre szakosodott. Így biztos lehetsz majd abban, hogy kellő mennyiségű vitamint és nyersanyagot viszel be a szervezetedbe.

Tudtad, hogy ők ma már a vegán étrendet követik?

Galéria / 7 kép

7 híresség, aki a vegán életmódot választotta

Megnézem a galériát

Források: 1., 2., 3., 4.,

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Régiók Kincsei - hazai finomságok a SPAR polcain

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Sztárok, akiknek nembináris, gendersemleges vagy transznemű gyermeke van

Az alábbi hírességek támogatják gyermeküket és kiállnak az elfogadás mellett.

Kép

A születési időd felfedi, ki az őrangyalod: ebben segít téged életed során

Mindenkinek van őrangyala, még ha nem is látjuk, a nehéz időszakokban mellettünk áll. De hogy ki is a tiéd és miben segít téged igazán, az az alábbiakban kiderül!

Kép

3 alapvető tápanyag, aminek hiánya miatt lassul a fogyás a szakértők szerint

Sokkal lassabban megy a fogyás, ha ezt a három tápanyagot kihagyod az étkezésedből!

Kép

Hivatalos: Több százezer szavazat szerint ez minden idők 10 legjobb filmje

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!