Ünnepeld velünk a szépséget! Szavazz kedvenc szépségápolási termékeidre!
SZAVAZOK
Horoszkóp
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
Karácsony
JOY Prix de Beauté

Miért dönt valaki a vegán étrend mellett? Minden, amit a veganizmusról tudni szeretnél

Miért dönt valaki a vegán étrend mellett? Minden, amit a veganizmusról tudni szeretnél

JoyTV

Carrie Bradshaw vs. Bridget Jones - melyik ikonikus karácsonyi outfitet sikerült jobban lekoppintanunk?

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

Egy karácsonyi szünet: KATtanj rá a hozzád illő KITKAT-re!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Az F&F ünnepi kollekciója lesz a legjobb barátod a partiszezonban!

Promóciók

Édesítsd az ünnepeket Virágbéke mézekkel! - Bolyhos zokni és pöttyös bögre helyett

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Facebook
Twitter
Pinterest
Vegánnak lenni nem önmarcangolás és nem is felkapott divat. Az elmúlt időszakban mégis egyre gyakoribb probléma, hogy az emberek megítélik a másikat az étkezési szokásai alapján.

Természetesen mindig vannak kivételek, de sajnos saját tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogyha speciálisan (gluténmentesen, laktózmentesen, vegán, ovo-lakto diéta) étkezel vagy valamilyen étel allergiával küzdesz, bizony nem fenékig tejfel az életed. Már csak a folyamatos kérdések és negatív kommentáradatok miatt sem.

Az elmúlt időszakban főként egészségügyi okokból kifolyólag egy időre átálltam a vegán életmódra és azt kell mondanom, hogy kicsit sem bántam meg. Nagy meglepetésemre finom, ízletes falatokat emeltem mindig a számhoz és eközben a hús kicsit sem hiányzott az életemből.

A következőkben a vegán életmódról és ételekről lesz szó, hogy végre egyszer s mindenkorra tisztázhassuk a kérdést: vegánnak lenni egyenlő az önmegtartóztatással vagy élvezetesen is lehet így élni?

Mint minden ilyen témánál, egy dolgot feltétlenül fontosnak tartok kihangsúlyozni: tartsuk tiszteletben a másik ember szokásait és ne gyötörjük bántó kérdésekkel! Legyünk toleránsak egymással szemben, hiszen sosem tudhatjuk, miért választja valaki a vegán életmódot.

Ezeket ne mondd egy vegán életmódot folytatónak:

 • “Az a kis hús nem fog megártani neked, ne finnyázz már!”
 • “Most ez a legújabb divat, hogy már húst sem eszel?”
 • „Ha fogyni szeretnél, akkor nem így kéne kezdened.”
 • „Ha nem eszel húst, gyenge leszel és agresszív.”
 • „Ne mondd már, hogy nem kívánod ezt a szaftos, finom húst.”
 • „Csak a kedvedért vettem, edd meg!”
 • „Ne divatozz az étellel, erre senki sem kíváncsi.”
 • „Ez a veganizmus a legújabb őrület most?”
 • „Isten azért teremtette az állatokat, hogy megegyük őket.”
 • „Miért nem eszel mézet sem?”
 • „Mit csináltok azzal a sok állattal? Engeditek, hogy túlszaporodjanak?”

A fenti mondatok több ember napját tették tönkre, mint azt gondolnánk! Hiába a segítő szándék, ha az érintettek döntöttek vagy esetleg problémával állnak szemben, amelyre csakis az étrendjük teljes megváltoztatása lehet jótékony hatással. Éppen ezért tartsd tiszteletben a másikat és sose alkoss véleményt addig, amíg nem ismerted meg a teljes történetét!

Kép
forrás: Ella Olsson on Unsplash

A vegánokról

A Vegan Society szerint a "vegán" kifejezést 1944-ben alkotta meg egy kis vegetáriánus csoport, akik elszakadtak az angliai Leicester Vegetarian Society-től, hogy létrehozzák a Vegan Society-t.

Amellett, hogy tartózkodtak a húsevéstől, úgy döntöttek, hogy nem fogyasztanak tejtermékeket, tojást vagy más állati eredetű terméket sem.

A "vegán" kifejezést a "vegetáriánus" első és utolsó betűjének kombinációjából választották ki. 1949-re pedig megszületett a veganizmus első definíciója.

A Vegan Society legújabb definíciója szerint a veganizmus "olyan filozófia és életmód, amely arra törekszik, hogy amennyire csak lehetséges és kivitelezhető, kizárja az állatok kizsákmányolását és a velük szemben tanúsított kegyetlenséget”.

Azok, akik vegánként azonosítják magukat, általában arra törekszenek, hogy életük minden területén kizárják az állatok kizsákmányolását, beleértve az általuk viselt ruhákat, az általuk használt kozmetikumokat és a szabadidős tevékenységeket is, amelyekben részt vesznek.

Mit eszik az, aki vegán étrendet követ?

Ahogy a vegetáriánusoknál is máshol húzódhatnak a határok, úgy a vegán étrendet követőknél is. Általánosságban véve elmondható, hogy utóbbi tábor nem fogyaszt sajtot, tojást, tejet és mézet, kizárólag növényi alapú ételek kerülnek a tányérjukra. A gyümölcsök és zöldségek alapját képezik ennek az életvitelnek, de magvakat, kenyeret, rizst, tésztát is fogyasztanak. Az alternatív italok (szójaital, kókuszital, stb) is fogyasztható számukra, és a zöldségolajakat használják az ételek elkészítésekor. Értelemszerűen a korábban említetteken kívül tiltólistás náluk a hús, hal, majonéz, vaj, és minden egyéb, ami állati eredetű. Ha ilyen személy érkezik hozzád vendégségbe, mindig kérdezz rá, mit készíthetsz neki!

Miért lesz valaki vegán?

Nézzük meg a legnyomósabb indokokat, amiért a legtöbben a vegán életmódot választják.

 1. Az állatok miatt: Az állatok kizsákmányolásának megakadályozása nem az egyetlen oka annak, hogy sokan vegánná válnak. Az állatokhoz való érzelmi kötődés ennek az oknak a részét képezheti, hiszen sokan úgy vélik, hogy minden érző teremtménynek joga van az élethez és a szabadsághoz. A részleteket félretéve, az állati termékek elkerülése az egyik legnyilvánvalóbb módja annak, hogy valaki állást foglaljon az állatkínzás és az állati kizsákmányolás ellen. Ez értelmezhető egyfajta együttérzésként is az állatok felé.
 2. Az egészsége miatt: A jól megtervezett vegán étrendek követik az egészséges táplálkozásra vonatkozó irányelveket és tartalmazzák az összes olyan tápanyagot, amelyre a testünknek szüksége van. Mind a Brit Dietetikai Szövetség, mind az Amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia elismeri, hogy a vegán életmód alkalmazható bármilyen életkorban vagy életszakaszban. Egyes orvosi kutatások összekapcsolták a vegán étrendet az alacsonyabb vérnyomással és koleszterinnel, valamint a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos típusainak alacsonyabb arányával is. A veganizmus nagyszerű lehetőség arra, hogy többet megtudjunk az egészséges táplálkozásról és főzésről, illetve arról, hogy hogyan javítsuk az étrendünket.
 3. A környezet védelme miatt: A háztartási szemét újrahasznosításától a kerékpározáson át a munkáig mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogyan élhetünk zöldebb életet. Az egyik leghatékonyabb dolog, amit tehetünk a szénlábnyomunk csökkentése érdekében, az az, hogy elkerüljük az összes állati terméket.
 4. Az emberekért, magunkért: A növényi alapú étrend a hús- és tejtermék-étrend támogatásához szükséges földterületnek csak egyharmadát igényli. Az állati termékek elkerülése nem csak az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszerekre és más erőforrásokra nehezedő terhelésünket, hanem egyben ez a legegyszerűbb módja annak is, hogy állást foglaljunk a nem hatékony élelmiszer-rendszerek ellen, amelyek aránytalanul érintik a legszegényebb embereket a világ minden táján.

Miért olyan rossz a hús és a tejtermék a környezetünk számára?

A hús és más állati termékek előállítása nagy terhet ró a környezetre - az állatok takarmányozásához szükséges növényektől és víztől kezdve a gazdaságtól a fogyasztóig tartó szállítási és egyéb folyamatokig.

A hústermeléshez szükséges hatalmas mennyiségű gabonatakarmány jelentős mértékben hozzájárul az erdőirtáshoz, az élőhelyek elvesztéséhez és a fajok kihalásához is.

Másrészt lényegesen kisebb mennyiségű növényre és vízre van szükség a vegán étrend fenntartásához, így a veganizmusra való áttérés az egyik legegyszerűbb, legélvezetesebb és leghatékonyabb módja annak, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt negatív hatásunkat.

A Te döntésed

A vegán étrendre való áttérés könnyebb, mint a legtöbb ember gondolná.

Tehát, ha érdekelne a váltás, fontold meg, hogy tanácsot kérj egy profi dietetikustól, aki növényi alapú étrendre szakosodott. Így biztos lehetsz majd abban, hogy kellő mennyiségű vitamint és nyersanyagot viszel be a szervezetedbe.

Tudtad, hogy ők ma már a vegán étrendet követik?

Galéria / 7 kép

7 híresség, aki a vegán életmódot választotta

Megnézem a galériát

Források: 1., 2., 3., 4.,

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

JoyTV

Carrie Bradshaw vs. Bridget Jones - melyik ikonikus karácsonyi outfitet sikerült jobban lekoppintanunk?

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

Egy karácsonyi szünet: KATtanj rá a hozzád illő KITKAT-re!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Az F&F ünnepi kollekciója lesz a legjobb barátod a partiszezonban!

Promóciók

Édesítsd az ünnepeket Virágbéke mézekkel! - Bolyhos zokni és pöttyös bögre helyett

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Kép

A tökéletes melltartó méret: Néhány pillanat alatt kiderítheted a TikTok új trükkjével

Ezzel a trükkel könnyedén és gyorsan megállapíthatod a valódi melltartó méreted, és így megóvhatod magad a fájdalom, az irritáció, a rossz testtartás kialakulásának kockázatától.

Kép

Válaszolj erre az egyetlen kérdésre, és kiderül, hogy pszichopata vagy-e!

Ez most nem a játékos tesztek egyike, ebből ugyanis komolyabb dologra derül fény, mégpedig arra, hogy pszichopata vagy-e.

Kép

Minden eddigit felülmúl Katalin, Vilmos és a gyerekek karácsonyi üdvözlőlapja

Úgy tűnik, hogy idén sokkal előbb tették közzé a szokásos karácsonyi családi portréjukat!

Kép

Heti horoszkóp december 11-17.: az Oroszlánok rég nem látott sikereket érhetnek el, a Mérlegek nehéz döntés előtt állnak

A következő hét is bőséggel tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek szülöttei számára, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Imádod a halat? Akkor van egy rossz hírünk: a vadon élő fajták szinte mindegyike fertőzött ezzel

Nem a higanyról van szó, valami egészen mással fertőzött a halak nagy része.

Kép

Sztárok, akik híres nagyszüleik hasonmásai, mi pedig eddig észre se vettük

„Mint két tojás”, „nem esett messze az alma a fájától”, „kiköpött mása” – nem egy, nem két mondás próbálja szemléltetni másokkal, hogy két ember között mekkora hasonlóság is van, még annak ellenére is, ha több generációnyi idő van köztük.