Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Az alábbi ételek növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát egy új kutatás szerint

Az alábbi ételek növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát egy új kutatás szerint

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Sajnos olyan ételekről van szó, amiket a legtöbb ember rendszeresen fogyaszt.

Ha a koronavírus-járvány valamire megtanította az embereket, az az, hogy nincs fontosabb az egészségnél. Egy bizonyos kor felett pedig nemcsak a vírusos- vagy bakteriális eredetű betegségek miatt kezd aggódni az ember, hanem olyanokról is igyekszik minél többet megtudni, mint mondjuk a demencia, ami legtöbbször az idősebbeket érinti, de ritkább esetben a fiatal felnőtteknél is felütheti a fejét.

Rengeteg tévhit kering a betegséggel kapcsolatban, amit az évek alatt több kutatás is cáfolt, mint például, hogy a demencia elkerülhetetlen velejárója az életnek. Ez egyáltalán nincs így, az öregedés nem feltétlenül hozza magával ezt a kórt, sőt az sem igaz, hogy pusztán genetikai eredetű és öröklődő állapotról lenne szó, hiszen az orvostudomány mai állása szerint az esetek többségében nem lelhető fel genetikai kapcsolat. Léteznek viszont bizonyos kockázati tényezők, amik befolyásolhatják a betegség kialakulását.

A Lancet Bizottság (2020) jelentése 12 tételt sorol fel:

 • alacsony képzettség
 • légszennyeződés
 • mozgásszegény életmód
 • halláskárosodás
 • dohányzás
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • elhízás
 • kevés társas érintkezés
 • agysérülés
 • alkoholfogyasztás depresszió

Mivel erre az alattomos betegségre nem létezik gyógymód, így mindennél fontosabb a megelőzés, épp ezért a kutatók folyamatosan tárják fel a kialakulását befolyásoló tényezőket. Egy új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása is hozzájárul ahhoz, hogy valakinél demencia alakuljon ki. Elég tág fogalomról van szó, hiszen ide tartozik minden a cukros üdítőktől kezdve a chipseken keresztül egészen a mirelit ételekig. Ezek mind tartósítószereket, emulgeáló szereket, színezőanyagokat és más adalékanyagokat is tartalmaznak.

A JAMA Neurology folyóiratban nemrég publikált tanulmány 10 ezer 35 és 74 év között ember adatait vizsgálta meg, akik 6 brazil városból származnak. A brazilok sok gyorskaját fogyasztanak, a napi bevitt kalóriájuk 20-30%-át ultrafeldolgozott élelmiszerekből szerzik. A kutatók ezért kognitív teszteket végeztek a 10 éves vizsgálat elején és legvégén, majd összehasonlították az eredményeket a résztvevők étrendjeivel. Az elemzés feltárta, hogy azoknak a nőknek és férfiaknak, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, 28%-kal csökkentek a kognitív képességeik azokhoz képest, akik kevesebb gyorskaját ettek. Kiderült, hogy ezek az ételek hatással vannak az agyban található végrehajtó funkciókra, a memóriára, a problémamegoldásra, a figyelemre és az önkontrollra.

„A tanulmány eredményei egyáltalán nem meglepőek, ugyanis tudjuk, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend összefüggésbe hozható az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, és ezek a tényezők pedig összefüggnek a kognitív hanyatlással is”

- mondja Dr. Juli Upton dietetikus, az Eat This, Not That! szakértője.  

És ezt olvastad már?

Galéria / 10 kép

Memóriatrükkök, ha eleged van a feledékenységből

Megnézem a galériát

Forrás: Eat This, Not That

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Tudtad? A The Last of Us csillagának öccse közel 3 éve nőként éli az életét

A The Last of Us színésze, Pedro Pascal mérhetetlenül büszke 30 éves húgára.

Kép

Megtaláltuk az új kedvencedet: eláruljuk, melyik az a hatóanyag, ami még a C-vitaminnál is népszerűbb lesz idén

Azok, akik valóban képben akarnak lenni a legújabb és leghasznosabb arcápolási trendekkel, azok mindenképpen elolvassák ezt a cikket!

Kép

Lábfétis: egyre többet hallunk róla, de mit jelent pontosan?

Eláruljuk, miért a lábfétis a leggyakoribb fétis a világon.

Kép

Csak egy hete használom, mégis őrületes az eredmény: Próbáld ki ezt a receptet a puffadás ellen!

Ha még nem találtad meg a neked való receptet a puffadásra, itt egy újabb variáció.

Kép

A monogámián túl! 5 híres ember, aki felvállalta poliamor vagy nyitott kapcsolatát

Ugyan a non-monogámiáról máig nagyon kevesen beszélnek nyíltan, valójában egyre növekszik azoknak a tábora, akiket éppen a többszerelműség vagy a nyitott kapcsolat tesz boldoggá.

Kép

Mikor jellennek meg a testeden anyajegyek és miért lényeges, hogy észrevedd őket?

Az anyajegyek többnyire ártalmatlanok, azonban ezekre a dolgokra nagyon fontos lenne ezentúl odafigyelned.