A sütid múlhat rajta! Ezzel az egyszerű trükkel kiderítheted, hogy jó-e még a sütőporod

Getty Images/Catherine Falls Commercial
Besenyei Bianka

Egyáltalán nem mindegy, hogy működik-e a kémia a sütikeverék és a sütőpor között...

Ha szoktál sütni-főzni, akkor tudod, hogy az egyik legbosszantóbb dolog, amikor rájössz, hogy egy fontos alapanyagot elfelejtettél beszerezni a recept elkészítéséhez. Talán még ennél is rosszabb, amikor mindent megtalálsz otthon a kamrában és a polcokon, de rájössz, hogy van olyan hozzávalód, ami pár hónapja lejárt, legalábbis ez szerepel a csomagolásán. Azt nem árt azonban tudni, hogy ezek a dátumok csak megközelítőlegesek, senki sem tudja napra pontosan megmondani, hogy egy termék mikortól mondható romlottnak. Sokkal inkább csak azt jelzik, hogy addig a pontig tudják tökéletesen megőrizni a minőségüket, ha a csomagoláson leírtak alapján vannak tárolva. Egyébként arról már korábban írtunk, milyen ételeket ehetsz meg nyugodt szívvel a szavatossági idő lejárta után, erről itt olvashatsz bővebben:

Olvasd el ezt is!
10 étel, amit a szavatossági idő lejárta után is megehetsz - eláruljuk, mire figyelj oda

Most viszont a sütimesterek legfontosabb kérdésére adunk választ: vajon meddig használható az a sok betárazott sütőpor, amit már tavaly - az első karantén alatt - megvettél, és ha idén a világ összes karácsonyi sütijét is elkészíted, akkor is marad még bőven belőle. Mivel egy por állagú termékről van szó, nem kell tartani attól, hogy gyorsan romlik, mint mondjuk a tejtermékek, attól viszont igen, hogy nem hozza a kívánt hatást, tehát simán előfordulhat, hogy tönkrevágja a sütidet, amivel órákig dolgoztál. Hogy ez ne fordulhasson elő, hoztunk egy trükköt, amivel könnyen kiderítheted, hogy felhasználhatod-e még a sütőport.

Mindössze annyi a dolgod, hogy felforralsz egy pohár vizet és beleszórsz egy teáskanálnyi sütőport. Ha a keverék buborékolni kezd, akkor bátran használhatod a port, ha nem, akkor sajnos újat kell venned. A boltban vásárolható sütőporok kétszer lépnek reakcióba: először akkor, amikor találkoznak a nedves összetevőkkel, másodszor pedig akkor, amikor hőhatásnak vannak kitéve. Épp ezért, ha forró vízbe kerülnek, reakcióba lépnek.

Ha nem ment át a teszten

Persze nincs mindig lehetőség arra, hogy leszaladj a boltba egy adag sütőporért, ezért adunk egy extra tippet, amit ilyen esetben bevethetsz. Ha van otthon szódabikarbónád, akkor nyert ügyed van. Nem fogja akkorára emelni a piskótát, mint a sütőpor, de lazít az állagán. Használj harmad annyi szódabikarbónát, mint sütőport és minden esetben keverd el egy kis ecettel vagy citromlével, mert savas közegre van szüksége ahhoz, hogy reakcióba lépjen.

Persze vannak olyan ételek, amiket tilos megenni szavatossági idő után, ezekről jobb, ha tudsz:

Nézd meg a galériánkat - 9 kép
9 étel, amit soha ne egyél meg miután lejárt a szavatossága