Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Az éjszaka túlsminkelt királynői: kik azok a drag queen-ek?

Drag queen,transzvesztita,királynő,éjszaka,éjszakai élet,varieté,smink,make up,burleszk,korona

szeptember 24

kos 03.21 - 04.19

Nagy várakozással tekintesz azokra a dolgokra, amelyeken régóta...

bika 04.20 - 05.20

Kissé nyomasztónak érzed a sok feladatot, úgy tűnik,...

ikrek 05.21 - 06.21

Nehéz és felelősségteljes döntést kellett meghoznod, mert egy...

rák 06.22 - 07.22

Olyan helyzetbe kerülsz, amely ugyan elsőre kellemetlennek tűnik,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egészen idáig minden porcikáddal azon görcsöltél, hogy másoknak...

szűz 08.23 - 09.22

Nagy lelkesedéssel dolgozol valamin, aminek rendkívül nagy jelentősége...

mérleg 09.23 - 10.22

Próbálsz elfojtani magadban egy érzést, ami hosszú ideje...

skorpió 10.23 - 11.21

Eredendően semmiféle kihívást nem terveztél a mai napra,...

nyilas 11.22 - 12.21

Amikor már mindenki feladja a küzdelmet egy bizonyos...

bak 12.22 - 01.19

Közeleg a hétvége, amikor számot kellhet adnod az...

vízöntő 01.20 - 02.18

Kénytelen vagy stratégiai játékot játszani valamivel kapcsolatban, az...

halak 02.19 - 03.20

Az utóbbi időben azt vetted észre, hogy valaki...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Kopogó cipősarkakon illegő 44-es lábak, csillogó kosztümök, drámai smink és feltornyozott frizuraköltemények: napnyugta után a drag queeneké az éjszaka.

Egyre többször találkozhatsz a fősodrú médiumokban is a drag queenekkel: azokkal a (jellemzően, de nem minden esetben) meleg férfiakkal, akik női ruhában és feltűnő sminkben, hajjal szórakoztató műsorokat adnak elő különböző helyeken, főleg melegbárokban. Hálás témát nyújtanak, hiszen ezek az előadóművészek elég harsányak és kellőképpen megosztóak a többség számára. Bár a női ruhába bújt férfi előadók története évszázadokra nyúlik vissza (gondolj csak a shakespeare-i időkre, amikor csak férfiak játszhattak a színházakban), a transzvesztita szót csak 1910-ben alkotta meg Magnus Hirschfeld német orvos, és többek között egy amerikai tévés hírességnek is köszönhető a drag queen kultúra népszerűvé válása.

Magas férfi, kopogós cipőben

A világ leghíresebb transzvesztita előadóművésze RuPaul. 1998-ban jelent meg az ő és Martha Wash előadásában az It’s Raining Men című sláger feldolgozása, amit még az is ismer, aki egyébként nem jártas a queer világban. Mára pedig már egy igazi médiabirodalmat épített fel, saját sminkmárkával, csokival, és persze a Drag Race nevű hihetetlen népszerűségű műsorával, amely már a 12. évadát tapossa Amerikában, idén pedig a brit változata is elindul valószínűleg az anyasorozathoz hasonlóan sikeres hódító útjára. A tupírozott parókában és magas sarkúban több mint kétméteres híresség előtt szinte egyetlen transzvesztita előadónak sem sikerült betörnie a mainstream szórakoztatóiparba, szinte kizárólag a melegklubokban lehetett találkozni velük, így egy elég szűk kör ismerhette őket. Ő volt az, akinek köszönhetően napvilágra került, hogy mennyi munka van egy-egy fellépés mögött, és hogy a nőimitátorság nem valami „perverzió”, hanem valódi művészet. Az amerikai médiahatóság felmérése szerint pedig már egyáltalán nem csak a meleg férfiak élvezik a produkciókat: a rajongótábor nagy része fiatal, heteroszexuális nőkből áll.

Ki az úrnő e vidéken?

A RuPaul’s Drag Race nevű showműsor a Topmodell leszek „testvéréhez” hasonlóan tehetségkutató realityműsor, amelyben a következő transzvesztita szupersztárt keresik egy zsűri segítségével, több héten keresztül, miközben a jelentkezők mindenfajta kihívásokat teljesítenek. Ahhoz, hogy valaki nyerjen, kell tudni kosztümöt varrni, sminkelni, előadni és táncolni.

Legyőzi a nemi sztereotípiákat az androgün modell, aki nőként és férfiként is tökéletesen pózol

Életmód

Nem érdekel
Elolvasom

Alkonyattól pirkadatig


Sokan talán nem tudják, de nem csak külföldön van hagyománya a drag queen show-knak. „Még a rendszerváltás előtt is léteztek helyek – bár nem nyilvánosan – ahol a melegek bulizhattak. 1989-ben nyílt az első legális melegbár, ott kezdtem el dolgozni vendéglátósként. Alkalomadtán voltak transzvesztitaműsorok, ott találkoztam vele először, majd én is belecsöppentem. Aztán pedig ott ragadtam” – magyarázza Petróczi Zoltán, azaz Lady Dömper, az ország talán legismertebb drag queenje. Vérbeli komika, akinek csípős humorára Fábry Sándor is felfigyelt, és bő tíz éve szerepeltette a műsorában. „Akkoriban az ő műsora volt a legnépszerűbb. Ma már nem biztos, hogy elhívnának egy travit egy ilyen helyre” – céloz a mostani közhangulatra.

Az az igazság, hogy a saját bőrömön nem tapasztalok semmi negatívumot.

- Giselle

„Az az igazság, hogy a saját bőrömön nem tapasztalok semmi negatívumot. Szerintem az emberek vannak olyan intelligensek, hogy tudják kezelni. A politikusok pedig mindenféle butaságot beszélnek, csak azért, hogy figyelmet kapjanak” – mondja ezt már a másik „régi motoros”, Molnár János, azaz Giselle, aki már két évtizede hivatásos drag queen. Elmondásuk szerint a magánéletben sosem kaptak negatív véleményt sehonnan, nem érték őket atrocitások sem a melegségük, sem pedig a munkájuk miatt. A hétköznapokon mind átlagos, „normális” életet élnek. „Én egy gyémántburokban élek. Még a lépcsőházban sem mondott senki sem a szemembe rosszat. Sőt egyszer az egyik kedves nő a liftben »dömperes« hangon köszönt nekem. Aki hajlamos a gyűlölködésre, azzal nem járunk közös helyekre, de kár is lenne nekik magyarázni bármit. A többség elfogadó velünk szemben is” – magyarázza Dömper.

Lady Dömper,Alteregó,travi,transzvesztita,drag queen,magyar
forrás: Sin Olivér / Humen Magazin
Lady Dömper

A rendszerváltás után több melegklub is nyílt, a Capella és az Angyal bár voltak a leghíresebbek ezek közül, rengeteg ismert ember is eljárt ide szórakozni. „Mára már megváltoztak az ismerkedési szokások: régebben szinte csak a szórakozóhelyeken lehetett, ma pedig online történik. Ezért van kevesebb meleg hely” – folytatja Giselle. Az tény: néhány kisebb bártól eltekintve szinte csak az Alterego maradt, ahol hétvégente bulizhatnak az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszex, transz, queer) emberek, és ahol ráadásképpen pénteken és szombaton drag queen varietéműsor is van.

Giselle,drag queen,transzvesztita,travi,magyar,alteregó,show
forrás: Walczenbach Tamás
Giselle

Királynővé válás


De hogyan és főleg: miért lesz valaki drag queen? „Vonzott a smink, a haj, a színpad” – mondja Horányi András, akit Betty Blue-ként ismer a közönség, és civilben az Alföldi Róbert rendezte Az őrült nők ketrece című színdarabban is játszik immáron öt éve. Az ő színpadi karaktere – Giselle-lel és Dömperrel ellentétben – nem komikus, vicces, hanem inkább vadóc, táncosabb, mondhatni „fashion”. „Soha nem akartam nő lenni vagy ilyesmi. Meleg vagyok, de férfi”– szögezi le. Ebben – mármint hogy a drag queenségnek semmi köze sem a szexualitáshoz, sem a férfiassághoz – mindhárman egyetértenek. „Én azt szoktam mondani, hogy ingyen sosem öltözöm be nőnek – teszi hozzá Dömper. – Magyarul nekem ez a munkám, amiért fizetnek, hétköznap vagy az utcára nem viselek női ruhát, az nem vonz semennyire.” A három királynő abban is hasonlít, hogy gyorsan váltak főállású drag quenné – immár több évtizede.

Ezt lesheted!

Vicces és szórakoztató filmek, amelyekben drag queenek viszik a prímet.

Wong Foo, kösz mindent!
Olyan férfias férfinak számító sztárok játszottak nőimitátorokat ebben a roadmovie-ban, mint a sikerei csúcsán lévő Patrick Swayze, John Leguizamo és Wesley Snipes.

Priscilla – A sivatag királynőjének kalandjai
A Wong Foo film ausztrál változatában két pucckirálynő és egy fiatal transzszexuális előadó kelnek útra, hogy aztán a sivatagban lerobbanjon a Priscilla nevű buszuk, ők pedig egy homofób, álmos kisvárosban ragadjanak.

Őrült nők ketrece

A film és sikeres színdarab története a névadó lokálban játszódik. A tulajdonos meleg pár fia nősülésre adja a fejét, megpróbálják eltitkolni az extravagáns oldalukat, ami persze egy csomó vicces bonyodalomhoz vezet.

A színpad varázsa


„A színpadon én magamat adom: nincsen különbség Zoltán és Dömper között. Az életben is ugyanolyan a humorom, azon nem változtat a smink. Az emberek úgyis megéreznék, ha csak egy álarcot viselnék, megjátszanám magam – mondja a műsorok konferansziéja. Kolléganője, Giselle is beavat minket a kezdetekbe. „Eleinte otthon, a garázsban hülyéskedtem beöltözve a családnak, akik ezt nagyon viccesnek találták. Aztán az egyik barátom nyitott egy bárt, és felvetette, hogy csináljunk ott egy műsort. Korábban sosem léptem fel, az embereknek viszont tetszett, és akkor kedvet is kaptam hozzá.” Dömperhez hasonlóan ő szintén ismerős lehet a tévéből, annak idején a Big Brother celebkiadásában is szerepelt. Azonban Betty számára a draggel való ismerkedés kicsit más volt: ő egy house partyn találkozott először nőnek öltözött férfiakkal, akik hangulattáncosok voltak. A hatalmas tűsarkakon egyensúlyozó, androgün külsejű lények lenyűgözték a fiatal fiút, aki nem tudta hova tenni, hogy akkor most kit is lát: nőt vagy férfit? Összeszedte a bátorságát és megkérdezte egyiküket, aki felvilágosította, hogy ő transzvesztita, külföldön nagyon elterjedt szórakoztató előadó.

Betty Blue,Alteregó,műsor,travi,transzvesztita,drag queen
forrás: Horányi András
Betty Blue

Akkor kattant be Bettynek: ezt szeretné ő is. Elkezdte beszerezni a szükséges darabokat (ami azért a 90-es években nem volt annyira egyszerű), majd elment az akkoriban legmenőbbnek számító helyre, a Capellába. Ott a legendás, néhai Marlon Extravaganza vette szárnyai alá a feltűnő Bettyt, ő is adta neki ezt a fellépőnevet. Nemsokára már ő is színpadra állhatott, és alig fél évvel később már szerződéses drag queenné vált. Azóta, vagyis húsz éve az élete a színpad. „Odafent állni a közönség előtt leírhatatlan érzés. Ez egy önkifejezési forma számomra, mint mások számára mondjuk a festészet, vagy bármilyen másik művészet. Imádom csinálni, és nem mellesleg még pénzt is kapok érte. Hányan mondhatják el ezt?”

Olvasd el ezt is!

Nem ér a nemem: egy transzszexuális nő vallomása

Önismeret

Nem érdekel
Elolvasom

Kiből lesz a cserebogár?


Csupán néhány transzvesztitákkal foglalkozó tanulmány létezik, melyben arra keresik a választ, hogy mi motivál valakit ebbe az irányba, és hogy mások számára mennyire elfogadhatóak. Az egyik legismertebb az amerikai pszichológusok, Moncrieff és Lienard kutatása, melyben 133 meleg férfit kérdeztek meg. Arra jutottak, hogy míg azokat a transzvesztitákat, akik hétköznap is szeretnek beöltözni az ellenkező nem ruháiba, gyakran érik atrocitások, a drag queenek – tehát akik előadóművészetből teszik mindezt – szélesebb elfogadásnak örvendenek. A motivációjuk pedig nem más, mily meglepő, mint a szereplési vágy. De ahogy a megszólalt művészek is elmondták: őket nem szokta semmilyen atrocitás érni. Ízlés dolga: van, akinek bejönnek ezek a feltűnő, nagyszájú előadók, és van, akinek nem, de ez az élet sok területén így van. Mindenesetre amikor a klubban elhalkul a zene, és a színpadon feltűnik a csillogó függönyök mögül Dömper és csapata, a zsúfolásig telt nézőtéren tapson és nevetésen kívül mást nem hallani.

Június a pride hónapja világszerte, bár a koronavírus-járvány miatt augusztusra halasztották a rendezvényeket. a galériánkban megtalálod a legcoolabb szivárványos cuccokat, amikkel már most készülhetsz.

Galéria / 7 kép

Szivárványos darabok a Pride jegyében

Megnézem a galériát

Joy Magazin, 2019/11

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

szeptember 25

kos 03.21 - 04.19

Nagy várakozással tekintesz azokra a dolgokra, amelyeken régóta...

bika 04.20 - 05.20

Kissé nyomasztónak érzed a sok feladatot, úgy tűnik,...

ikrek 05.21 - 06.21

Nehéz és felelősségteljes döntést kellett meghoznod, mert egy...

rák 06.22 - 07.22

Olyan helyzetbe kerülsz, amely ugyan elsőre kellemetlennek tűnik,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egészen idáig minden porcikáddal azon görcsöltél, hogy másoknak...

szűz 08.23 - 09.22

Nagy lelkesedéssel dolgozol valamin, aminek rendkívül nagy jelentősége...

mérleg 09.23 - 10.22

Próbálsz elfojtani magadban egy érzést, ami hosszú ideje...

skorpió 10.23 - 11.21

Eredendően semmiféle kihívást nem terveztél a mai napra,...

nyilas 11.22 - 12.21

Amikor már mindenki feladja a küzdelmet egy bizonyos...

bak 12.22 - 01.19

Közeleg a hétvége, amikor számot kellhet adnod az...

vízöntő 01.20 - 02.18

Kénytelen vagy stratégiai játékot játszani valamivel kapcsolatban, az...

halak 02.19 - 03.20

Az utóbbi időben azt vetted észre, hogy valaki...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

A genetikai kutatások alapján most összegyűjtöttünk pár olyan érdekességet, amit mind a szüleinktől öröklünk!

Kép

Fura, de működik: Egy ceruzát kell a szádban tartani a boldogsághoz

Bizarrul hangzik, azonban nagyon is érdemes kipróbálni.

Kép

Upsz! Jessie J dalban mesélt világhírű exéről

Nem könnyű egy szakítás, ha az egyik félben marad némi sértettség. Ha pedig az ember világsztár, különösen kellemetlen helyzeteket teremthet egy nem éppen boldog és kiegyensúlyozott ex...

Kép

Harry herceg új frizurára váltott

Nyugi, nyugi, véletlenül sem a vörös színén változtatott!

Kép

5 házi praktika, amit csodát tesz a körmeiddel

Ezek a csodaszerek mind ott lapulnak a konyhádban!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem