Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

augusztus 13

kos 03.21 - 04.19

Olyasmivel foglalkozol, amelyből a jelek szerint semmiféle előrelépés...

bika 04.20 - 05.20

Valaki a közvetlen környezetedben trükközni próbál, nem éppen...

ikrek 05.21 - 06.21

A nagy kapkodásban igyekszel kikerülni a nagyobb akadályokat,...

rák 06.22 - 07.22

Túl sok megoldandó gondot veszel a nyakadba, amely...

oroszlán 07.23 - 08.22

A sok megpróbáltatás után ma végre olyan pozitív...

szűz 08.23 - 09.22

Számos, meg nem oldott nyitott mondat az, ami...

mérleg 09.23 - 10.22

A mai nem épp a te napod, úgy...

skorpió 10.23 - 11.21

Az utóbbi időben abszolút magával sodort az élet,...

nyilas 11.22 - 12.21

Bizonytalan helyzetben érkezik a szikra, ami hozzásegít majd...

bak 12.22 - 01.19

Elég kesze-kusza a magánéleted ezekben a napokban, nem...

vízöntő 01.20 - 02.18

Valaki a környezetedben igyekszik egyfajta álarcot ráderőltetni, te...

halak 02.19 - 03.20

Abszolút tudatosan tervezed a jövődet, szeretnéd ugyanis, ha...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
A karanténban mindenféle technikai kütyübe ruháztunk be. Komplett irodává alakítottuk a konyhát, a gyereknek játszótérré a nappalit. De arra is rájöttünk, hogy minél többet tartózkodunk otthon, annál nagyobb lesz a dzsuva. Így jött végül a képbe a robotporszívó – ami kísérteties egy teremtmény. Mire megtanulta a lakást, én is tanultam tőle öt dolgot.

Természetesen kibírtam volna robotporszívó nélkül. De a karanténban a home office és a home learning mellett szombatonként került sor a takarításra, és egyre kelletlenebbül húztam-vontam a szőnyegeken meg a padlón a porszívófejet. Nem beszélve a teleszkópos, pedállal bepörgethető csehszlovák csodafelmosóról – aminek a teleszkópja rendre beszorult, én pedig hisztériás rohamok közepette mindent és mindenkit káromolva rángattam, a gyerek meg ijedten nézett, hogy apu most fog összecsuklani agyvérzésben. Kinek hiányzik ez? Nekem ugyan nem.

Már régóta szemezgettem a robotporszívóval amúgy, de egyáltalán nem volttam biztos, hogy ez egy jó vásár lesz. Irreálisnak tűnt, hogy felmegy a centi vastag bolyhos szőnyegre, nem beszélve a küszöbökről, meg a dizájnszékek vízszintes fémlábairól. Nem szívesen égetek el hatszámjegyű összeget, ezért aztán, mire megrendeltem a robotporszívót, hip-hopp, vége is lett a karanténnak. A vásárlást a feleségem is támogatta – valószínűleg azért, mert látta a fejemen, hogy végső elhatározásra jutottam. Megnyomtam az entert, és másnap délelőtt már meg is jelent vele a futár. Remegve bontottam ki a dobozából, és onnantól kezdve látszott, hogy megvan köztünk a kiber-kémia. Nem az a fickó vagyok, aki elnevezi az autóját vagy egyéb testrészeit, de mire installáltam az appot, már az jelenet meg az eszköz neveként, hogy „Robika”. (A dzsungáriai törpehörcsügünk neve amúgy „Hörike” volt – róla is megemlékszünk még majd egy posztban a későbbiekben.)

Robika pedig elkezdte a munkát: körbeforgott, és a szenzoros letapogatóival meg a lézeres tornyával feltérképezte a lakást. (Mivel ez e kínai cucc, biztos vagyok benne, hogy a lakásunk összes szegletét ismeri a forgalmazó cég, miközben a porszívón keresztül lehallgat a kínai kommunista párt – de nem érdekel.) Hat takarítás kellett, mire Robika elkészettte magának a lakásunk fullos térképét. Bekúszik a bútorok alá, ha akadályba ütközik, téblábol. Kísérteties: látszik, ahogy minduntalan próbálkozik, a mesterséges intelligencia meg egyfolytában tanul. Van benne valami, amitől hátborzongatóan élőnek tűnik. Fel is tud mosni amúgy, de azt nem nevezném felmosásnak, hanem csak egy kedélyes, pálmalevél-alakban haladó vizes pacsmagolásnak – de a port legalább rendesen felszedi. Azon sem csodálkoznék, hogy ha, mint a Csillagok háborújában Csubakka, amikor rámordult egy birodalmi takarító robotra, ez is megijedne, és sértődötten odább állna.

Elvileg otthon lehetne hagyni, amíg lelépek bevásárolni, de az a helyzet, hogy inkább megbabonázva bámulom – ennyi idő alatt amúgy rég kész lehetnék a porszívózás-felmosással –, és tanulok tőle. Ezeket:

robotporszívó
forrás: Bus István
Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

10 terület, amit tuti, hogy elfelejtesz felporszívózni

Hogyan?

Nem érdekel
Elolvasom

Kérj segítséget!

A Robika – nincs mit szépíteni –, néha elakad. Jobban esne, ha azt írhatnám, hogy átmegy mindenen, mint egy szovjet parancsnoki UAZ-terepjáró, de azért van néha fennakadás. Bizonyos akadályokkal (a földön összevissza tekergőző konnektorkábelek) meggyűlik a baja. A hétvégén a feleségem a szöszölő szőrszőnyegen hagyott egy törülközőt, amit aztán a porszívó félig megevett. Össze is vontam a szemöldököm (az asszony háta mögött.) De ilyenkor Robika legalább segítséget kér, és elkezd angolul – női hangon – óbégatni. Ilyenkor rohanok, és odébb rakom pár centivel, aztán mehet újra a munka. Milyen jó, hogy nem némán, dacolva hallgat, hogy nekem órákig találgatnom kelljen, hogy mi a baja! (Rosszabb esetben észre sem venném!) Ez szól. Azonnal. Odamegyek, megoldjuk. Jó, nem?

Dolgozni csak pontosan, szépen!

Én még nem láttam senkit így porszívózni, mint ezt a cuccot. (Még szép: hiszen ez egy robot! – mindig emlékeztetnem kell magam!) Mióta megvan a térkép, először körbe megy a falak mentén – portyázik, fürkészik, ugye –, majd fésűfog alakban, a területet akkurátusan lefedve végigszivolázza. A felmosás a már említett pálamalevél-alakban zajlik: jobbra előre kicsit, majd hátra, aztán balra előre, és tovább. A múltkor, amikor leborult a milánói a padlóra, azon kaptam magam, hogy pálmalevél-alakban mosok fel. Kész.

Töltődj, ha muszáj!

Te is hajlamos vagy mártírt csinálni magadból, ha dolgozol, kedves X generációs olvasó? Szeretsz összetörni a munkától, pihenés nélkül nyomni a melót, hogy a végén emberi roncsként várd az elismerést? (Ami nem jön?) Nos, a Robika nem ilyen. Teljes egykedvűséggel, de hatékonyan végzi a munkáját. És abban a pillanatban, amikor kifogy a szufla, odaszambázik a töltőjéhez, és elkezd áramot vételezni. Mihelyst eleget evett és pihent, visszamegy arra a pontra, ahol abbahagyta, és szépen befejezi. Én pedig emiatt – mint a munkaadója – nem neheztelek rá, hanem egy kicsit csodálom, és irigykedek is.

Tartsd rendben magad!

Hajak, szöszök, cérnaszálak, illetve titokzatos koszdarabok, amelyek valami másik univerzumból érkezhettek egy dimenziókapun, közvetlenül a komód alá – ezek bizony beakadnak a forgó kefébe. Ezt azonban a porszívó nem tudja magától eltávolítani. Hanem én, akárha egy gondos háziállat gazdája, személyesen távolítom el, egy külön erre a célra hozzá rendelt, befelé hajló pengével. Csak akkor lesz szép a padló, ha ez oké. Ha fáj valami, ha elkopott, ha rissz-rossz vagy gondozást igényel – azonnal lépj, mert csak így lesz minden pöpec.

Ne add fel soha!

Jó, hát persze van, amikor a Robika is feladja – lásd: a feleségem törülközője!!! –, de a robotporszívó úgy harcol, mintha a kínaiak beléprogramozták volna Madách Imre idevágó sorait. Hogy bízva bízik-e, azt nem tudom, de hogy küzd, az egészen biztos. Rámegy a küszöbre. Fennakad. Kíváncsian várom, mi történik. Egy darabig üresben pörög, majd rájön, hogy csapdába került. Akkor forgolódni kezd, és addig mocorog, lökdösi magát, amíg meg nem oldja. Ilyenkor legszívesebben oda mennék, és megsimogatnám a buksiját. De hát nincs neki.


8 háztartási ismeret, amit anyaként át kell adnod a gyerekednek

Hogyan?

Nem érdekel
Elolvasom

Maradj egészséges portalaníts hatékonyan az otthonodban:

Galéria / 10 kép

Maradj egészséges: portalaníts hatékonyan az otthonodban

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

augusztus 14

kos 03.21 - 04.19

Végre sínen van minden az életedben, nem kell...

bika 04.20 - 05.20

Kakukktojásnak érzed magad, olyasfajta álláspontot képviselsz ugyanis, ami...

ikrek 05.21 - 06.21

Hosszú ideje vívódsz, mit is kellene tenned, merre...

rák 06.22 - 07.22

Általában mindig a nagyobb lépések előtt torpansz meg,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Az utóbbi időben azt vetted észre magadon, hogy...

szűz 08.23 - 09.22

Hatalmas örömmel konstatálod, hogy az általad elültetett maglak...

mérleg 09.23 - 10.22

A hét utolsó napján valaki egyfolytában a hátad...

skorpió 10.23 - 11.21

A hét utolsó munkanapján egy teljesen új helyzetben...

nyilas 11.22 - 12.21

Határidők fogságában élsz, állandóan attól rettegsz, hogy nem...

bak 12.22 - 01.19

Valaki egy beszélgetés során kétértelmű dologgal ültet bogarat...

vízöntő 01.20 - 02.18

Nincs túl sok időd arra, befejezz egy számodra...

halak 02.19 - 03.20

Az a személyiség vagy, aki mindig a biztosra...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Atya ég! Visszatérhet a 2000-es évek népszerű sorozata?

Ki ne emlékezne a 2000-es évek egyik legnépszerűbb tinisorozatára, a Narancsvidékre?!

Kép

Megtörtént! Ana de Armas és Jennifer Garner végre találkoztak

Még nincs egy hete, hogy Ben Affleck bemutatta legjobb barátjának, Matt Damonnak jelenlegi barátnőjét, Ana de Armast.

Kép

Drew Barrymore szuper trükkje, hogy sose száradjon ki a szempillaspirálod

Minden nap szempillaspirálozol, így egy idő után - általában túl hamar - azt veszed észre, hogy már kiszáradt a kedvenc piperéd? Próbáld ki Drew Barrymore trükkjét!

Kép

4 módszer, amik segítségével ellazíthatod a mindig feszes combizmokat

A futóknál, pláne azoknál, akik legalább középtávokat futnak, és mellette nem fektetnek hangsúlyt az erősíti edzésre a leggyakoribbak az állandóan befeszült combizmok - ám legyintés helyett komolyan kell velük foglalkozni!

Kép

Boldog 30. születésnapot, Jennifer Lawrence!

Legtöbben az Éhezők viadala Katniss Everdeenjeként és az X-Men Mystique-jeként ismerik őt. Az ÉVA Magazin cikke.

A kereséshez kezdj el gépelni!
Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem