Több, mint szőlő és bor - A Haraszthy pincészet különleges élményt nyújt minden látogatónak

Promóció

Fedezd fel Budapest szőlős kertjének gyöngyszemét!

A Haraszthy Pincészet sokkal több, mint szőlő és bor – olvasható Etyek leglenyűgözőbb pincészetének weboldalán, és abban a pillanatban, ahogy az ember leparkol az épület elé, máris érzi, hogy ez valóban így van, pláne, mikor megkóstolja az argentin származású Carlos Coelho borászatának remekeit. A borászat alapítójával beszélgettünk az 1996-ban alapított Haraszthy Pincészetről.

Nagyon kíváncsi vagyok a történetre, hogyan indult a borászat?

Olyan helyet kerestem magamnak, hogy megalapítsam a borászatot, ahol borkóstolót lehet tartani. Egerben jártam először, 1997-ben, de ott nem volt nyitva semmi, egy hétig keresgéltem. Visszajöttem Budapestre, akkor pedig valaki jelezte, hogy van egy hely a városhoz közel, ahova elmehetnék, csak úgy megnézni és körbejárni. Ott sem volt semmi megnyitva borkóstolásra, de a gyönyörű utakon feljöttem a hegyre, és megláttam ezt a telket, ahol volt egy kis eladó pince. Még azon a hétvégén megvettem az első telket, és itt kezdődik a történet. Nem volt se villany, se csatorna, semmi. Annyira megszerettem a hegyeket, hogy elkezdtem ingatlanokat vásárolni mindenfelé. Több mint 123 hektár és 25 év van a hátunk mögött.

-

Miért pont Magyarország? Annyi borrégió van a világban…

Igazából nem csak itt vannak borászataim, Kaliforniában és Dél-Amerikában is aktívak vagyunk, de Magyarország különösen közel áll a szívemhez. Magyarországon a ‘90-es évek végén eléggé háttérbe szorult a borászkodás, és úgy voltam vele, hogy biztos valami jó lehet egy olyan országban, ahol 23 borvidék van, ráadásul, mikor elkezdtem errefelé nézelődni, már kóstoltam igazán jó magyar borokat. Megismerkedtem a régió legjobb borászaival, Bátori Tiborral és Szabó Györggyel, majd létrehoztuk a Haraszthy márkát.

-

Mitől különleges ez a márka?

Attól, hogy minőséget adunk elérhető áron.

-

Ennyire számít az ár a boros közösségekben?

Persze, az ár mindig fontos, különösen, hogy a fiatalabb generációkat célozzuk meg, és épp ezért a boraink gyümölcsös ízvilágúak.

-

Mikor Ön étterembe megy, mi alapján választ bort?

Mindig a hangulatomtól függően. Általában nem a klasszikus módon kérek bort, azaz nem az ételhez választom ki, hanem ahhoz igazítom, hogyan érzem magam. Szerintem a borozás lényege, hogy minél jobban élvezzük, és ezt úgy lehet a legjobban megtenni, ha olyat iszunk, amihez kedvünk van.

-

Honnan jött a bor iránti érdeklődés?

Szenvedély. 32-33 éves korom körül kezdődött, és azóta tart. Mindig azt mondom, hogy egy jó pohár bor mellett lehet igazán beszélgetni, és nem egy tál saláta mellett.

Igen, a jó sztorik mindig borral kezdődnek. Kíváncsi vagyok, hogyan zajlanak a napok a Haraszthyban?

Nagyjából hatvanan vannak a cégnél, remek emberek vezetik az üzletet. Jó a kapcsolatom a csapattal, én is gyakran kijárok Etyekre, de egyébként Budapesten lakom.

-

A JOY olvasóinak melyik borral érdemes elkezdenie megismerkedni a Haraszthy szelekciót?

A hölgyeknek általában egy jó sauvignon blanc-t szoktam kínálni. Ezt a borunkat 180 tagú zsűri szavazta meg Magyarország legjobb sauvignon blanc-jának. Gyümölcsös, kellemes, száraz bor, és ráadásul nagyon kedvező az ára is. Az Irsainkat is szívesen ajánlom, az egy flagship bor, az egyik legkeresettebb. De ha csak egyet mondhatok, akkor az legyen az elegáns és kifinomult sauvignon.

-