Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Semmi tünet? Így is HPV-fertőzött lehetsz!

Semmi tünet? Így is HPV-fertőzött lehetsz!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Mikor jártál legutóbb rákszűrésen? A november 18-i patológiai világnap alkalmából erre hívjuk most fel a figyelmed.

A humán papillomavírus (HPV) olyan kórokozó-csoportot jelent, amelyik szemölcsöket okoz a kézen, a lábon vagy a nemi szerveken. Egyes fajtái nemi úton terjednek, és akár méhnyakrákot is okozhatnak.

A HPV-fertőzés nagyon gyakori – olyannyira, hogy a szexuálisan aktív emberek többsége élete valamelyik szakaszában elkapja. A tünetek viszont az adott típustól függnek, amikből több mint 100(!) féle van. Ezek egy része okoz szabad szemmel nem is feltétlenül látható nemi szemölcsöt.

A betegek egy része kezelés nélkül is meggyógyul, amennyiben az immunrendszer képes magától legyőzni a kórokozót. De minél hosszabb ideig marad a szervezetben a vírus, annál nagyobb az egészségügyi kockázat, például a méhnyakrák kialakulására.

Éppen ezért fontos, hogy amennyiben bármilyen szemölcsöt észlelsz a testeden – különös tekintettel az odalenti területekre – azonnal fordulj orvoshoz!

Emellett pedig kiemelt jelentősége van az évenkénti rákszűrésnek, ahol a nőgyógyász méhnyaksejt-mintát vesz. A sejteket úgynevezett PAP-tesztnek vetik alá – amit egyébként Dr. George Papanicolaou görög-amerikai anatómusról neveztek el –, s 1-től 5-ig terjedő skálán értékelik a citopatológiai lelet szerint.

Olvasd el ezt is!

A P0 értékelhetetlen mintát jelent, a P1 szüzekre jellemzően makulátlan eredményt, a P2 normál sejteket és fehérvérsejtek egészséges jelenlétét, a P3-nál már HPV-fertőzésnek is van nyoma, P4-nél daganatra utaló sejteket lehet kimutatni, P5-nél pedig már csak daganatos sejtek vannak.

P3-nál és afölött további elemzésre van szükség, amit már egy másik skálán, a Bethesdán értékelnek.


A gyors felismerés megmentheti az életed!

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító

Ha most előfizetsz, akkor te már biztosan kézhez kapod a májusi lapszámot a JOY-kuponokkal!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!