Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Semmi tünet? Így is HPV-fertőzött lehetsz!

Semmi tünet? Így is HPV-fertőzött lehetsz!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Mikor jártál legutóbb rákszűrésen? A november 18-i patológiai világnap alkalmából erre hívjuk most fel a figyelmed.

A humán papillomavírus (HPV) olyan kórokozó-csoportot jelent, amelyik szemölcsöket okoz a kézen, a lábon vagy a nemi szerveken. Egyes fajtái nemi úton terjednek, és akár méhnyakrákot is okozhatnak.

A HPV-fertőzés nagyon gyakori – olyannyira, hogy a szexuálisan aktív emberek többsége élete valamelyik szakaszában elkapja. A tünetek viszont az adott típustól függnek, amikből több mint 100(!) féle van. Ezek egy része okoz szabad szemmel nem is feltétlenül látható nemi szemölcsöt.

A betegek egy része kezelés nélkül is meggyógyul, amennyiben az immunrendszer képes magától legyőzni a kórokozót. De minél hosszabb ideig marad a szervezetben a vírus, annál nagyobb az egészségügyi kockázat, például a méhnyakrák kialakulására.

Éppen ezért fontos, hogy amennyiben bármilyen szemölcsöt észlelsz a testeden – különös tekintettel az odalenti területekre – azonnal fordulj orvoshoz!

Emellett pedig kiemelt jelentősége van az évenkénti rákszűrésnek, ahol a nőgyógyász méhnyaksejt-mintát vesz. A sejteket úgynevezett PAP-tesztnek vetik alá – amit egyébként Dr. George Papanicolaou görög-amerikai anatómusról neveztek el –, s 1-től 5-ig terjedő skálán értékelik a citopatológiai lelet szerint.

Olvasd el ezt is!

A P0 értékelhetetlen mintát jelent, a P1 szüzekre jellemzően makulátlan eredményt, a P2 normál sejteket és fehérvérsejtek egészséges jelenlétét, a P3-nál már HPV-fertőzésnek is van nyoma, P4-nél daganatra utaló sejteket lehet kimutatni, P5-nél pedig már csak daganatos sejtek vannak.

P3-nál és afölött további elemzésre van szükség, amit már egy másik skálán, a Bethesdán értékelnek.


A gyors felismerés megmentheti az életed!

Nem hiszel a szemednek, ha meglátod, hogy néznek ki most a világhírű Anne Geddes-babák

Különleges fotók készültek évtizedekkel a híres babafotók után!

Hogyan tartsunk rendet a konyhában kamra nélkül is?

Sokan közülünk, akik kis lakásban, vagy házban laknak próbálnak a konyha területére koncentrálni, azt bővíteni és így elmarad a kamra kialakításásnak lehetősége. Egy ilyen háztartás káosz nélküli vezetése nem egyszerű dolog. Valódi kihívás, mellyel nem vagy egyedül, és nem szégyen, ha segítségre szorulsz! Néhány tippet megosztunk Veled, ami nekünk bevált!

Napi horoszkóp május 30.: a Bikáknak végre sínen van az életük, az Ikrek komoly elhatározásra jutnak

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, mert fontos dolgokat tudhatsz meg a csillagjegyedből!

Fizess elő az Instyle magazinra egy évre most 70%-os kedvezménnyel!
Borító

Fizess elő a Joyra! 3 lapszám 1485 Ft helyett 999 Ft!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!