Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Halloween, mindenszentek, halottak napja: melyik micsoda?

Europress
Halloween, mindenszentek, halottak napja: melyik micsoda?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Háromnapos ünnepként is lehetne rájuk tekinteni, sokan mégis egyetlen napnak hiszik.

Halloween

Mindenszentek előestéje („all hallows’ evening”), azaz október 31-e. Ősi kelta hagyományból ered, s a pogány hitvilág elemei elevenednek meg benne.

Eredetileg az angolszász országokban ünnepelték, ám ma már a világ számos pontján átvették.

Spirituális jelentése – mégpedig az, hogy az adott évben elhunyt lelkek ilyenkor mennek át a túlvilágra – kezd a háttérbe szorulni; inkább jókedvű, bulizós ünnep, amit jelmezben és szezonális édességek társaságában töltenek az emberek.


Mindenszentek

November 1-je hivatalosan „az üdvözült lelkek emléknapja”, amit IV. Gergely pápa nyilvánított egyetemes ünneppé 844-ben.

A katolikus és az ortodox egyházak egyaránt megtartják, Magyarországon másfél évtizede hivatalos munkaszüneti nap. Fontos, hogy ezen a napon eredetileg azokról volt szokás megemlékezni, akiket szentté avattak – innen származik a név.


Halottak napja

A november 2-i ünnep lényege abban tér el a mindenszentekétől, hogy ilyenkor mindenki a saját hallottaira emlékezik. A keresztény egyház megfogalmazása szerint „az üdvösséget még nem elnyert hívek” napja ez.

A régi magyar hagyományban a lelkek napjának hívták, a reformáció idején pedig a protestánsok szakítottak is ezzel a tradícióval – ők inkább október 31-ét szemelték ki anno a temetői látogatásra.

Ma már a három nap mondanivalója egybeolvadt, így megvalósult Shakespeare nyelvi leleménye, aki a karácsonyt jelentő Christmas mintájára Hallowmas-nek nevezte az őszi ünnepeket.


Te tisztában voltál ezekkel a különbségekkel?

Idén is megcsinálta! Palvin Barbara 2017-ben dívaként tündökölt a Cannes-i vörös szőnyegen - FOTÓK

Palvin Barbara Cannes 2017. Vörös szőnyeg. Új év, új outfit. Lássuk, idén mivel nyűgözött le mindenkit magyar büszkeségünk!

12 kegyetlenül vicces és sorsszerű dolog képekben, amiről tutira magadra ismersz

Mert ugyebár törvényszerű, hogy ezek a dolgok így fognak megtörténni!

Ilyen sokat változtak 100 év alatt kedvenc kutyafajtáink

Több évszázada élnek a kutyák és az emberek nagyon közeli kapcsolatban, mára már családtagok, munkatársak, segítők – fajtájuktól és természetüktől függően. A kutyafajtákat az ember nagyon is tudatosan hozta létre és alakítja a mai napig . Ezek a "formálgatások" azonban nem mindig válnak a kutya javára.

Házasság ez egyáltalán? 9 árulkodó pillanat Melania és Donald Trump testbeszédéből

Véletlenek sorozata? Vagy így akar üzenni Melania a világnak? De pontosan mit?

Fizess elő a Joyra! 3 lapszám 1485 Ft helyett 999 Ft!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!