Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Nem Amerikából jön! 7 érdekes tény a halloweenről

Nem Amerikából jön! 7 érdekes tény a halloweenről
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Tudtad, hogy karalábét faragtak régen a legkevésbé sem „amerikai” ünnepen?

1. A jelmezes móka a keltáktól ered.

A kelta hit szerint a samhain nevű időszakban – azaz nagyjából november elején – nincs éles határ a földi és a „paranormális” világ között, így a lelkek oda-vissza járkálhatnak. A gonosz szellemeket akarják elijeszteni a maskarával.

Olvasd el ezt is!


2. A halloween név a katolikusoktól jött.

A Shakespeare nyelvújító hajlamának köszönhetőHallowmasháromnapos katolikus ünnepet jelent, amikor a hívek tisztelettel adózhatnak a szentek és az elhunytak emlékének. Október 31-étől november 2-áig tart, tehát beletartozik a magyar mindenszentek és halottak napja is.

A hónap utolsó napján van mindenszentek előestéje, azaz All Hallow’s Eve, amiből a XVIII. században lett – egyszerűsítve–halloween.


3. Karalábét kéne faragnunk.

Az eredeti elképzelés szerint karalábéból vagy tarlórépából készítettek lámpást az emberek, ám az íreket sújtó burgonyahiány miatt Európában isamerikai sütőtököket kezdtek használni az1800-as években.

Olvasd el ezt is!


4. A szimbólumok nem a véletlen művei.

A fekete macska, a pók és a denevér a wicca kultúrához való kötődés miatt lett az ünnep jelképe. Mindhármat a középkori boszorkányokkal, illetve a szerencsétlenséggel hozzák összefüggésbe.

A kelta ünnepek hagyományos tábortüze egyébként taszítja a pókokat és vonzza a denevéreket.


5. Befolyásolhatta volna az időszámítást.

Az édességgyártók állítólag meg akarták győzni az amerikai kormányt, hogy tolja ki a téli időszámítás kezdetét november elejére, mert a gyerekeknek így halloweenkor egy napfényes órával több jutna a cukorkák és a csokoládék begyűjtésére.


6. Halloween most is a wicca újév.

A már említett samhain még mindig az év lezárását jelenti az Írországban, Skóciában és a Man-szigeteken máig használt kelta naptárban. Az ősi népszokás szerint az ilyenkor hozzánk látogató lelkeket édességgel lehet megbékíteni, s illik a halottak tiszteletére ételtől roskadozó asztalt teríteni.


7. Rendkívül ritka a halloweeni telihold.

Noha a képábrázolásokon általában teliholdat társítanak a kísérteties-sütőtökös képekhez, legutóbb 2001-ben volt éppen akkor holdtölte, azelőtt pedig 1955-ben. A következő alkalom 2020-ban lesz, amire egy picit még várni kell.


Te szereted a halloweent?

Ide utazz a horoszkópod szerint, ha OROSZLÁN jegyű vagy!

Egy oroszlánnal utazni csupa izgalom! Végtelenül aktív útitárs, aki mindig megtalálja a legmenőbb helyeket.

5 sztár, akinek nem volt elég 1 menyasszonyi ruha az esküvőjén

Képtelenek voltak választani? Vagy új – és meglehetősen puccos – divat van születőben? Akárhogy is, egyre többen esküsznek arra, hogy többféle menyasszonyi ruhában mutassák meg magukat az olvadozó násznépnek – és persze az egész world wide webnek.

3 dolog, amire idén nyáron végre sort kell kerítened!

Mi már most szólunk, tervezz előre és használd ki ezt a három hónapot.

Fizess elő a Joyra! 3 lapszám 1485 Ft helyett 999 Ft!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!