Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Láttad? A 2015-ös ponthatárok elképesztően változatosak

Pinterest
Láttad? A 2015-ös ponthatárok elképesztően változatosak
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Tízezrek sorsa pecsételődött meg csütörtök este nyolckor, amikor kihirdették a bűvös számokat.

Idén a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus, a kereskedelem és marketing, illetve a turizmus-vendéglátás alkotta a legnépszerűbb alapszakok TOP5-ös listáját.

A felvételi eljárásban már harmadik éve van érvényben a „központi ponthatár” fogalma, ami azt jelenti, hogy egyes szakokon minden intézményre vonatkozó küszöböt húznak már a ponthatárok kihirdetése előtt, és aki ezt nem éri el, be sem kerülhet államilag támogatott képzésre.

Sőt, ha a jelentkezők pontszáma indokolja, a végleges határ ennél magasabb is lehet: a toplista éléről például csak kereskedelem és marketing szakra lett elég az előzetesen megállapított 449 pont – aminek az eléréséhez pluszpontokra is bőven szükség volt.

Olvasd el ezt is!

Társadalomtudományi területen a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok és a szociológia tarolt a jelentkezők számát tekintve. Ezeknél a szűkös keretszám miatt magasabbra szöktek a határok, a kommunikációnál akár 460 közelébe.

A műszaki képzések ponthatára az előző évieknek megfelelően most is lényegesen alacsonyabb: több helyre is be lehetett kerülni a felvételihez legalább szükséges 280 ponttal – de ez az óvodapedagógus szakra is igaz.

Az orvosi egyetemhez intézménytől függően akár 435 pontra is szükség lehetett, jogi tanulmányokhoz pedig 460-ra.

A mesterképzések közül pszichológiára például akár 80 pont kellett a maximális 100-ból, ezt követte a marketing, majd a vezetés és szervezés – olvastuk az Eduline-on.

Az összes ponthatárt a felvi.hu-n találod.


Te is jelentkeztél idén?

Ha most előfizetsz, akkor te már biztosan kézhez kapod a májusi lapszámot a JOY-kuponokkal!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!