A nap cikke

20 évesen babát vár Kylie Jenner, Kim Kardashian legfiatalabb testvére

Mindössze néhány hónap együtt járás után máris érkezik a baba!

Még több olvasnivaló

20 évesen babát vár Kylie Jenner, Kim Kardashian legfiatalabb testvére

7 házaspár elmeséli, mi a titka annak, hogy 10+ év után is szerelmesek egymásba

Itt az első fotó! Emilia Clarke megmutatta új platinaszőke frizuráját – Szerinted is őrületesen áll neki?

11 jel, hogy a pasid annyira szerelmes beléd, hogy folyton csak rád tud gondolni

Idén ősszel próbálj ki valami újat: szerezz be egy lakk kabátot a hideg időszakra!

Bizony, Iszak Eszti is imádja a sült krumplit, de nem ettől ilyen nádszálkarcsú! Hogy mit tesz az alakjáért? Nekünk elárulta...

Most már hivatalos: ötféle Trónok harca spin-off készül a befejezés után

Csak keményen! Várandósan is odateszi magát, és vadul edz Jessica Alba

Te gondolsz a Föld jövőjére?

Europress
Te gondolsz a Föld jövőjére?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Egy friss kutatás szerint a magyarok négyötöde aggódik a Föld jövőjéért. Te is köztük vagy?

Egyre nagyobb figyelmet és több energiát kell fordítanunk környezetünk védelmére. Hogyan gondolkodunk a környezetvédelemről és földünk jövőjéről? Mennyire vagyunk „zöldek”? Ezekre a kérdésekre kereste a választ egy friss reprezentatív kutatás, amely a NaturAqua PlantBottle™ felkérésére készült el.

A kutatás szerint a magyarok négyötöde aggódik a Föld jövőjéért. Az ország lakosságának környezettudatosságát egy százfokú skálán 42-esre értékelték a válaszadók, saját környezettudatosságukat pedig magasabbra, 75-ösre.


Az emberek számára a környezetvédelmet a mindennapokban leginkább a szelektív hulladékgyűjtés jelenti, ez a háztartások több mint 90%-ában jelen van. A válaszadók háromnegyede hajlandó többet fizetni a környezetbarát módon előállított vagy ilyen csomagolóanyagban elérhető termékekért is.


A 18 és 50 éves korosztály körében készült friss kutatás eredményei összességében arra engednek következtetni, hogy fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, tisztában vagyunk egyéni felelősségünkkel a környezetvédelemben és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk szelektíven gyűjteni a hulladékot.


42-esen áll a magyarok környezettudatosság-szintje

A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy fontos számára a környezet védelme és 15% számolt be arról, hogy sok mindent meg is tesz ezért.

A válaszadók egy százfokú skálán 42-esre értékelték a magyarok környezettudatosságát, míg saját gondolkodásmódjukat jobbra, 75-ösre. Érdekesség, hogy a nők és a 36 évnél idősebbek magukat - és összességében a magyarokat is - környezettudatosabbnak látják.


Zöldebb csomagolás: 95% döntene mellette

Vásárlásaink során az ár, a minőség és a korábbi tapasztalat a legmeghatározóbb, a megkérdezettek egyharmada számára pedig a legfontosabb szempontok közé tartozik az is, hogy a vásárolt termék környezetbarát vagy környezetkímélő módon készült-e. A válaszadók háromnegyede többet is áldozna az ilyen termékért. A korábban is vásárolt termék esetében az új, környezetbarát csomagolást a válaszadók 95%-a választja, négyötödük ezért a termékért átlagosan 11%-kal többet is hajlandó fizetni.


A magyarok négyötöde aggódik a Föld jövőjéért

Az emberek látják, hogy saját életvitelük befolyásolja a Föld jövőjét, de az emberiség egésze ennél nagyobb mértékben határozza meg bolygónk elkövetkezendő időszakát – vagyis saját felelősségük korlátozott.

Négyötödük aggódik a Földünkért és ennek mértékében nincs különbség kor- és társadalmi csoportok között. Legveszélyesebbnek a környezetszennyezést, az erdőirtást, tehát a közvetlen hatással bíró tevékenységeket tekintik, a közvetett hatások, mint a klímaváltozás és a ritkuló ózonréteg ezután következnek a sorban. A nők minden vizsgált tényező esetében fontosabbnak érzik ezeket a hatásokat, mint a férfiak.

Az állításokra adott válaszok alapján elmondható, hogy az egyéni felelősség, a jövő generációk iránti aggodalom és az életmódváltás szükségessége is megjelenik a magyarok gondolkodásában. Az, hogy az unokáink számára lakhatatlanná válik a Föld, a legnehezebben megítélhető kérdés volt a válaszolók számára, itt 13% nem is tudott választ adni a kérdésre.


Mindennapi környezetvédelem: a szelektív hulladékgyűjtés a háztartások több mint 90%-ában jelen van

A szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája a háztartások több mint 90%-ában jelen van, a válaszadók egyharmada szelektíven gyűjti háztartásában a hulladékot, további 58% pedig a lehetőségeihez mérten teszi ezt. A szelektív hulladékgyűjtés különösen az idősebb korosztályra jellemző, érdekesség, hogy a lakóhely típusa, elhelyezkedése nem befolyásolja ezt. Az összes megkérdezettnek mindössze 3%-a nem tartja fontosnak a háztartásban keletkező hulladékok szelektív gyűjtését.

A szelektív hulladékgyűjtés mellett a használt elemek gyűjtése, az energiatakarékos izzók használata, a vízzel való takarékoskodás és az energiatakarékos háztartási berendezések preferenciája is jellemzi a nagy többséget. A környezetbarát közlekedési eszközök használata és a vásárlás során felmerülő környezetkímélő szempontok figyelembe vétele kevésbé széleskörű, de a többség ezekben a kérdésekben is a környezet védelmét szolgáló megoldásokat keresi.

A válaszok értelmezésénél fontos megjegyezni, hogy a válaszadók magasabb státuszúak az átlagnál, így jobban meg tudják fizetni a környezetbarát eszközöket, szolgáltatásokat.


Mi az az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom kifejezést a válaszadók közel fele ismeri, minden ötödik válaszadó egészen pontos definícióval rendelkezik. Mindössze csak tízből egy válaszadó találkozott először az ökológiai lábnyom fogalmával.

A „Föld jövője” kutatás a jövő élelmiszercsomagolási technológiáját, a PlantBottle Technológia™-át alkalmazó NaturAqua felkérésére valósult meg. A környezetbarát innovációnak köszönhetően a természetes ásványvíz-márka a magyar üdítőital-piacon elsőként akár 25%-ban növényi alapanyagok felhasználásával készült, teljes egészében újrahasznosítható PET palackot használ.

A NaturAqua PlantBottle™ kampányhoz „zöld nagykövetként” csatlakozott Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató, D. Tóth Kriszta író, újságíró, UNICEF Nagykövet és Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó.

„Mindannyiunk közös felelőssége és lehetősége, hogy óvjuk a környezetünket. Nem úgy kell ezt tekinteni, mint egy áldozatot – az okosan megválasztott környezetbarát életmód egészségesebb, aktívabb, olcsóbb és boldogabb. Mindenki minden nap sok olyan döntést hoz, amiket kicsit tudatosabban meghozva sokat léphet ezirányba. Biciklizzünk, gyalogoljunk autózás helyett, kiránduljunk többet – ezek után a többi magától fog jönni! Környezettudatosabb gondolkodással és néhány apró változtatással is nagy zöld lépést tehetünk, és kell is tennünk a fenntarthatóbb jövőért” – mondta el Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.
D. Tóth Kriszta is fontosnak tartja, hogy példát mutasson a most felnövekvő generációnak: „Az lehet, hogy az ősi indián közmondás szerint a Földet kölcsön kaptuk az unokáinktól, gyerekeinktől, de én sajnos inkább Dr. Jane Goodall világhírű etológus-környezetvédővel értek egyet, aki szerint elloptuk tőlük. Éppen ezért óriási a felelősségünk abban, hogy a mindennapjaink döntéseivel, példamutatásával megtanítsuk nekik, hogy ők hogyan hozhatják helyre a mi hibáinkat. Ne pazaroljunk, gyűjtsünk szelektíven, menjünk tömegközlekedéssel, használjuk újra, amit csak lehet, csak annyi élelmiszert vigyünk haza, amennyit megeszünk, stb. Én is abban bízom, hogy ha a lányom ezt ma megtanulja, neki felnőttként ez lesz a természetes.”
„Sportolóként igazán fontosnak tartom, hogy a környezettudatos szemléletet képviseljem és ezáltal mások figyelmét is felhívjam arra, hogy fordítsunk kellő figyelmet a környezetünk védelmére” – mondta el Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó a NaturAqua PlantBottle™ „Föld jövője” kutatás sajtóeseményén.

*A kutatás célcsoportja a 18-50 éves korosztály, a minta a nemre és korra reprezentatív a 2011-es KSH adatok alapján. A Szinapszis Kft. által készített online kérdőíves felmérésben 400 magyar, budapesti és vidéki lakos vett részt. Az interjúalanyok 51%-a volt férfi, 49%-a nő.

20 évesen babát vár Kylie Jenner, Kim Kardashian legfiatalabb testvére

Mindössze néhány hónap együtt járás után máris érkezik a baba!

7 házaspár elmeséli, mi a titka annak, hogy 10+ év után is szerelmesek egymásba

Ezek tényleg szeretik egymást. De most tényleg, hogyan csinálják?!

Ez a 10 legöregebb élőlény a világon

Melyik a legöregebb élőlény a világon? Neked feltette már a gyereked ezt a kérdést? És te magadnak?

Napi horoszkóp szeptember 23.: a Skorpiók zsúfolt napnak néznek elébe, a Nyilasok mások elégedettségéért dolgoznak

Hétvégén se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok mára is üzentek!

5 jel, amiből észre kell venned, ha valamiben rossz döntést hoztál

Legyen szó akár a karrieredről vagy a párkapcsolatodról: az ösztöneid megsúgják majd, ha valami nem klappol.

Fogyj együtt a kutyáddal/macskáddal, hogy mindketten sokáig egészségesek maradjatok: 5 tipp

A kutya/macska és az ember együttélése jótékony hatással van mindkét fél egészségére. Hát még ha az életmódjukra is figyelnek.

11 jel, hogy a pasid annyira szerelmes beléd, hogy folyton csak rád tud gondolni

Ha nem is mered elhinni a korábbi csalódások miatt, hogy egy férfi igazán szeret téged, akkor mutatunk 11 jelet, ami bizony azt mutatja, hogy mégis!

Idén ősszel próbálj ki valami újat: szerezz be egy lakk kabátot a hideg időszakra!

A hőmérséklet sajnos rohamosan esik, és ha napközben még egész jól elviselhető az indián nyár, az esti órákban biztosan jól jön egy kabát!

Bizony, Iszak Eszti is imádja a sült krumplit, de nem ettől ilyen nádszálkarcsú! Hogy mit tesz az alakjáért? Nekünk elárulta...

Iszak Eszti jó pár éve ott van a reflektorfényben, és ő az, akin sosem láthattunk még egy gramm felesleget sem. Eszti alapvetően nagyon karcsú alkatú lány, ám neki is kell tennie azért, hogy formás és nőies legyen az alakja. A Joy.hu sorozatában ezúttal a csinos műsorvezető avat be bennünket a titkaiba.

Most már hivatalos: ötféle Trónok harca spin-off készül a befejezés után

Hiába zárul le Daenerysék története, Westerostól nem kell búcsút venned!

A horoszkópod szerint ezt rontottad el a legutóbbi kapcsolatodban

Mindenki követ el hibákat, ez már csak így megy. Viszont ha sikerül tanulnod belőlük – például azokból, amiket a párkapcsolatodban rontottál el –, a következő szerelem sokkal tartósabb is lehet.

De rég volt! Így néznek ki ma a Lost – Eltűntek sorozat sztárjai

A 2000-es évek egyik legsikeresebb sorozata volt!

Csupán 295 Ft egy lapszám, a postaládádig szállítva :-)

Csak 885 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!