Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Erős kezdet után erős befejezés: teszteltük az Anyukám mondta éttermet + itt egy titkos RECEPT a konyhájukról!

gourmet,étterem teszt,gasztro,kipróbáltuk,pálinka,anyukám mondta,bestillo

október 20

kos 03.21 - 04.19

Végre megtalálod azt a személyt, akivel közös az...

bika 04.20 - 05.20

Annyira magabiztos vagy egy bizonyos dologgal kapcsolatban, hogy...

ikrek 05.21 - 06.21

A hét első napján leszállt a rózsaszín köd,...

rák 06.22 - 07.22

Akad valaki a környezetedben, akivel egyszerűen semmiben nem...

oroszlán 07.23 - 08.22

Nagyon zavar egy bizonyos dolog, nem tudsz tőle...

szűz 08.23 - 09.22

Noha körülötted mindenki kételkedik abban, amit kigondoltál, s...

mérleg 09.23 - 10.22

Bár a környezeted régóta ösztönöz arra, hogy egy...

skorpió 10.23 - 11.21

Olyan feladatot sikerül időre teljesítened, ami különösen fontos...

nyilas 11.22 - 12.21

Olyan feladatot vállaltál magadra, amit mostanra megbántál, hisz...

bak 12.22 - 01.19

Olyasmivel foglalkozol, amihez tulajdonképpen nem sok közöd van,...

vízöntő 01.20 - 02.18

A sok bizonytalanság olyannyira frusztrál, hogy kezdesz emiatt...

halak 02.19 - 03.20

Váratlan helyzetben hirtelen kell döntést hoznod, ráadásul úgy,...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Nagyon furcsa volt az idei ősz: szinte nyárias idő váltakozott a szeles szürkeséggel, ami teljesen kiveszi az emberből az energiát. Az ember ilyenkor a háta közepére sem kívánja a nagy utazásokat, de ha valamiért, akkor az Anyukám mondta étterem Bestillo pálinkaházzal közös gourmet vacsorája miatt megéri letolni Encsig a több száz kilométert.

Bár Encs nem tartozik éppenséggel az ország legfelkapottabb turistanevezetességei között, az olyan foodie-k számára mint én, régóta bakancslistás a település. Ennek oka pedig nem más, mint az Anyukám mondta étterem, amely úgyis országos hírnévnek örvend, hogy nem is olyan nagy túlzással a világ végén található. Szóval amikor adódott a lehetőség, hogy több újságíró és blogger társaságában én is végre megtapasztaljam a jóságot, nem érdekelt a Budapestről való négyórányi buszozás rémképe, azonnal igent mondtam. És hogy azonnal el is szpojlerezzem a végét: egyáltalán nem bántam meg. Sőt!

Anyukám mondta,Bestillo,kacsamell,nudli,séf,gourmet
forrás: Saját
Erre még a legszigorúbb tévéséfek is rábólintanak: tökéletes rozékacsamell és nudli

Az Anyukám mondta nem is lehetne szürkébb helyen: egy szupermarket parkolójában a magyar vidéki rögvalóság találkozik a csúcsgasztronómiával, ez a kontraszt pedig tökéletesen megágyaz annak, ami az étterembe lépve fogad. Barátságos, közvetlen atmoszféra jellemzi a helyet, a pizzasütő kemencénél pedig látványosan ügyködnek a fiúk. Itt tényleg azonnal otthon érezheted magad, nincs semmi flanc vagy csiricsáré megoldás, amitől „trendivé” teszi mostanság az éttermeket. Van viszont fagerenda és kitűnő étel. Na meg a boldogkőváraljai Bestillo pálinka! Mi kell még?

Anyukám mondta,encs,Bestillo,szarvas,művészet,gasztronómia,gourmet
forrás: Saját
Mennyei zeller, gombár és egy gyönyörű szűz, szarvasból

Mivel gourmet pálinkavacsorára érkeztünk, ezért az egész menüsor e nemes ital köré szerveződik. Minden egyes fogásban visszaköszönnek annak a gyümölcsnek a jegyei, amelyből főzték. Közben megismerhettük a Bestillo főzde történetét is, és hogy mi inspirálta az adott pálinkát, mik a legfőbb jellemzői. Ez is családi vállalkozás: Czakó Mónika és Czakó Gábor valamint a Dudás-fivérek kapcsolata évtizedekkel korábbra nyúlik vissza. Mind a Bestillo, mind az Anyukám Mondta a térség nagyköveteiként hirdetik: Abaúj az a hely, ahová érdemes felkerekedni, végigjárni, végigkóstolni minden szépségét, finomságát. Mindketten hisznek a környezetükben és tesznek is a térség felvirágoztatásáért. Helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, van olyan beszállító, aki csak azért termeli például a málnát és annyit, hogy kiszolgálja a pálinkafőzde és az étterem igényeit.

Na de a háttértörténet után térjünk is vissza a lényegre: az ételekre (és italokra)!

A pálinkához való kapcsolatomat eléggé meghatározta az egyetemista éveim alatt elszenvedett házi kerítésszaggatók kóstolása, így eléggé tartottam a több környi itókázástól, de ez a pálinka nem az a pálinka. A Bestillo szederből készült főzetét bátran ajánlom azoknak is, akik hozzám hasonlóan szkeptikusan állnak ehhez a nemzeti itókához. gyümölcsös, már-már rozéboros íze egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit korábban gondoltam róla. Ehhez nyúlpástétomot és házi kovászos kenyeret kínáltak a séfek, amit asztalrásaimmal teljes egyetértésben hümmögve-sóhajtozva fogyasztottunk el.

Következő körben érkezett a füstölt zellerpürével és körte chutney-val tálalt bárányszív, amely mellé piros vilmoskörtét kortyolhattunk, amiről ismételten nem tudok mondani, mint azt, hogy ezután biztos, hogy nem csak a levesbe fogom tenni a zellert, és más szemmel nézek a bárányszívre is. De a kalandoknak még nem lett vége ezzel: a rozé kacsamellet a cseresznyepálinkához passzintották, és ez a gyümölcs természetesen a tányéron is megjelent. Főzőműsorokon edződött pszeudo-séf énem Krausz Gábornál és Vombert Frigyesnél is szigorúbban kutatta az esetleges hibákat: hiába. Tökéletesen volt sütve és tálalva is, ráadásul olyan nudlit kaptunk hozzá köretnek, aminek receptjéért bármelyik nagymama odaadná akár kedvenc sodrófáját is. Ezután következett a személyes kedvencem, mégpedig a szarvasbélszín gesztenyekrémmel és gombákkal bolondítva, melyet a sompálinkához készítettek. Ez utóbbit én inkább a haladó pálinkarajongóknak ajánlanám már, nem az ilyen kis zöldfülűeknek, mint én, úgyhogy túlságosan nem tudok nyilatkozni a savakról és aromákról, viszont Bestillós Gábor olyan szerelemmel mesélt erről az alulértékelt gyümölcsről és a főzésről, hogyha esetleg valami különlegesebb italt szeretnél választani ajándékba apukádnak vagy barátodnak, akkor ezzel biztosan nem lősz majd mellé.

Az egész este mesésen telt, és hát mint mindegyik történet, ez is méltó befejezéssel ért véged. Egy újragondolt zserbóval! Most ne a karácsonyi cukorbomba jusson eszedbe: a gönci barancpálinka ihlette süteményt a Dudás testvérek oldalbordái készítették, mégpedig úgy, hogy a társaság egyöntetűen kifeküdt tőle. Puha, krémes, olyan csokiréteggel a tetején, amit a gasztro-földön tapasztalt társaság tagjai közül többen megjegyezték, hogy oktatni kellene. Mert ez nem a gyerekkori horrorszerbókról ismerős Katica-étbevonó volt, hanem maga a csoda! Ráadásul homoktövist is csempésztek a receptbe a feleségek, ami főleg így ősszel igazi szuperfood és természetesen a szépségünknek is jót tesz. Úgyhogy jól be is nyomtam még egy szeletet, de természetesen csak a beauty jegyében... Mellé magát a zserbót is ihlető gönci-barackot kortyolhattunk, ami valóban megkoronázta az estét.

gourmet,házi készítésű,home made,desszert,zserbó,anyukám mondta,bestillo
forrás: Saját
Megőrülsz, megvadulsz... az újragondolt zserbótól biztosan!

Ezután nem maradt más hátra, mint könnyes búcsút venni a helyről (ez ilyen vendéglátás mellett nagyon nehezen ment), és visszaindulni Budapestre. Viszont a jó élményeknek köszönhetően (és csak zárójelesen a pálinkának, haha) köszönhetően sokkal vidámabban vágtam bele a többórás útnak. Szerintem teljesen megérte!

A Dudás testvérek pedig meg is osztották velünk világbajnok rozé kacsamell-receptüket, melyet te is könnyedén elkészíthetsz!

Kacsamell bőrén sütve, sufnudli, kardamomos szilva


HOZZÁVALÓK:

Kacsamell

-2 db hízott kacsamell

-2 szál rozmaring

-3 dkg vaj

Sufnudli:

- 25 dkg sárga burgonya

-12 dkg liszt

-1 egész tojás

-só

Kardamomos meggy

-40 dkg magozott meggy

-4dl meggylé

-5 db kardamom

- 3 db csillagánizs

-5 db szegfűszeg

-1 db lime

ELKÉSZÍTÉS:

Kacsamell:

A kacsamell bőrét beirdaljuk, sózzuk. Bőrös oldalán kezdjük sütni majd átfordítjuk, rozmaringot és vajat teszünk mellé, majd 160 fokos sütőbe tesszük 10 percig. Sütés után 10 percig pihentetjük.

Sufnudli:

A főtt sárga burgonyát áttörjük, adunk hozzá lisztet és 1 egész tojást, sót.

A hozzávalókat összedolgozzuk, formázzuk, majd sós forrásban lévő vízben főzzük és végül forró serpenyőben pirítjuk.

Kardamomos meggy:

Redukciót készítünk meggylé, kardamom, szegfűszeg és csillagánizsból, amit összefőzünk a magozott meggyel majd pürésíjük, ízesítjük mézzel és lime levével.


És hogy az outfited is legalább olyan trendi legyen, mint az étterem, lapozd fel a galériánkat!

Galéria / 23 kép

Így viseld a szezon legtrendibb színét, a pirosat

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 20

kos 03.21 - 04.19

Váratlan helyzetben kell gyorsan cselekedned, ami szerencsére nem...

bika 04.20 - 05.20

A mai nap érdekes tapasztalatokat tartogat számodra, nem...

ikrek 05.21 - 06.21

Ma olyasmi ér véget, ami számodra különösen nagy...

rák 06.22 - 07.22

Ma olyasmit találsz valakinek mondani, aki ráadásul közel...

oroszlán 07.23 - 08.22

Végre sínen van minden körülötted, nem kell non-stop...

szűz 08.23 - 09.22

Valaki új utat mutatott számodra, amiben hatalmas lehetőségek...

mérleg 09.23 - 10.22

Különös élethelyzetbe kerülsz ma, hisz két, számodra fontos...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, nem vagy épp a topon, kissé...

nyilas 11.22 - 12.21

Igyekszel minél inkább elodázni egy folyton felbukkanó lehetőséget,...

bak 12.22 - 01.19

Végre sikerült a maratoni táv célegyenesébe fordulnod, ami...

vízöntő 01.20 - 02.18

Akaratodon kívül kellemetlen helyzetbe kerülhetsz a mai napon,...

halak 02.19 - 03.20

A mai napon mindenki előtt megmutathatod, hogy mire...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Arcmaszkmustra! A legjobb bőrápoló maszkok a korodnak megfelelően

Az idő múlásával egyre fontosabb a bőrápolás, amely csak akkor hatásos, ha a bőrtípusunknak és a korunknak megfelelően csinálunk...

Kép

Lea Michelle gyönyörű képen mosolyog kisbabájával, a fotót világhírű barátnője készítette

A Glee! sztárja alig két hónapja lett édesanya, de már most fantasztikusan néz ki. A színésznő friss fotóján pici babáját is megmutatta, a képet pedig az egyik nagyon híres barátnője készítette.

Kép

Már most imádjuk! Tom Felton nem akármilyen évfordulót szervezne a Harry Potter egykori színészeivel

Igaz, hogy J. K. Rowling csúnyán lejáratta magát legutóbbi posztjaival és transzfób kijelentéseivel, ez azonban nem ejtett csorbát a Harry Potter könyvek-, és a filmek népszerűségén.

Kép

A 6 legjobb tipp, amit valaha kaptál vékony szálú hajra

Ha vékony szálú a hajad, akkor jól tudod, mekkora kínszenvedés az állandó küzdelem ezzel a frizurával. És bár a genetika nagyon sokat számít, néhány dolgot azért megtehetsz a helyzet javítása érdekében!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem