Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Kismamák a káoszban: mindenórásan koronavírus idején

Kismamák a káoszban: mindenórásan koronavírus idején

július 14

kos 03.21 - 04.19

A mai napon olyasfajta felelősséggel járó feladatot kapsz,...

bika 04.20 - 05.20

Lehetőséget kapsz arra, hogy csapatban is kamatoztasd a...

ikrek 05.21 - 06.21

Olyannyira felgyorsultak körülötted az események, hogy nem győződ...

rák 06.22 - 07.22

Hosszú idő után ma érzed először azt, hogy...

oroszlán 07.23 - 08.22

Teljesítményorientáltságod miatt roppant módon rá tudsz görcsölni bizonyos...

szűz 08.23 - 09.22

Úgy érzed, nyitott vagy egy új kapcsolatra, sikerült...

mérleg 09.23 - 10.22

Nem kis célt tűztél ki magad elé, amelynek...

skorpió 10.23 - 11.21

Akad valaki a környezetedben, akivel kapcsolatban úgy érzed,...

nyilas 11.22 - 12.21

Az utóbbi időben azt vetted észre, hogy valaki...

bak 12.22 - 01.19

Olyasfajta nyomás alól sikerül végre felszabadulnod, amely régóta...

vízöntő 01.20 - 02.18

Olyan helyzetbe kerülsz, amely ugyan elsőre kellemetlennek tűnik,...

halak 02.19 - 03.20

Végre sínen van minden, úgy érzed, az életed...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Készülődés, csend, befelé fordulás. Ez a szülés előtti hetek mantrája, és pont ezt írta felül a koronavírus. Készülődés, de pontosan mire? Hiszen a helyzet napról napra változik. Csend, de a világ dübörög, mintha a falak repedésein is rémisztő hírek ömlenének befelé. Hogyan sikerül a baba felé fordulás, amikor a helyzet feszült, és nagy lelkierő kell hozzá, hogy ne uralkodjon el rajtunk a kétségbeesés.

Ágnes első gyerekét várja, mindenórás. Komoly munkája van abban, hogy ne kezdjen el már reggel zokogni, hogy aztán estig abba se hagyja. Utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy valami csoda folytán vége lesz a járványnak, mire a kórházba jutna, de ma már nyilvánvaló, hogy erre nincs esélye. Az ismerős anyukák között folyamatosan megy a rémhírterjesztés arról, hogy nincs már természetes szülés, nincs apás szülés, nincs ctg, és ha minden rendben, akkor inkább otthon szüljenek a nők bábával. Már ha van szabad bába, aki nem koronavírusos és nem is fél a koronavírustól.

Nekem már a koronavírus-járvány alatt kell megszülnöm a babámat

Családom

Nem érdekel
Elolvasom

Dr. Tömösváry Zoltán, a Madách11 magánrendelő szülész-nőgyógyásza igyekszik eloszlatni a tévhiteket, és tájékoztatni a jelenlegi protokollról.

„Tény, hogy minden halasztható betegellátás szünetel, azonban a szülészet, terhesgondozás pont azok közé tartozik, amelyeknek zavartalanul kell folynia pandémia idején is. Minden kórház maga alakítja a gyakorlatát, ahol én dolgozom, ott már az intézménybe való bejutás is változott, egy úgynevezett triage eljáráson keresztül engedik csak be a pácienseket. Ennek az a célja, hogy kiszűrjék a koronagyanús eseteket. Hőmérőznek, kikérdezik a felsőlégúti tünetekről, valamint mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy nem áll-e karantén alatt, illetve van-e olyan kontaktja, aki koronavírusos. Aki fennakad a listán, azt rögtön elkülönítik. Az előszűrés után minden felvételre kerülő páciensnél, így a kismamákon is elvégzik a koronavírus tesztet. Addig, amíg ennek nincs meg az eredménye, külön kezeljük őket. Mindenkit megkérünk, hogy viseljen maszkot, így egymást és a személyzetet is védve. Jelenleg a kórházakban látogatási tilalom van, de fontos tudni, hogy a látogatási tilalom négy speciális esetre nem vonatkozik: a szülésre, a kiskorú, cselekvőképtelen, valamint a haldokló páciens esetére. Természetesen az aktuális járványügyi helyzet ezt is felülírhatja, de nálunk jelenleg az a gyakorlat, hogy mivel a szülés egyágyas szülőszobában történik, ezért oda az apuka is bejöhet. Sajnos jelenleg nem ez vonatkozik a császármetszésre, mert oda a legtöbb kórházban nem jöhetnek be az édesapák.

Ha valaki a gyorsteszttel pozitív vagy koronavírus fertőzés gyanús, akkor is megszülheti természetesen úton a gyerekét, de a szülészorvosok és a szülésznők ilyenkor komolyabb védőruházatot kapnak.

A császármetszés viszont koronás kismamánál igen bonyolult. A sok résztvevő, altatóorvos, műtősnő, gyerekorvos, műtőssegéd mind teljes védőruházatban kell, hogy legyen. Ehhez már a beöltözés is igen bonyolult és költséges. Saját protokollok segítik ilyenkor a személyzet összehangolt munkáját.

A koronavírussal fertőzött anya gyermeke szerencsére ebben az esetben is ugyanúgy az anyával együtt marad, fontos, hogy használjon az anyuka szájmaszkot, de hiszünk az anyatej védő hatásában. A kórházi bentlét viszont jelentősen lerövidült, ha jól vannak, már 48 óra múlva a mamát és babát is hazaengedjük."

Több forgatókönyvvel kell készülni

Általános tapasztalat, hogy a kismamák csak az utolsó időszakban kezdik gyártani a vészforgatókönyvet. A többség reménykedik, hogy majd vége lesz addig, majd csak alakul valahogy, pedig lelkileg is könnyebb úgy elviselni a naponta változó helyzetet, ha vannak A, B és C verziók. Zsófia abba a csoportba tartozik, aki nagyon is tudatosan készül második gyereke megszületésére, még úgy is, hogy naponta felülírhatják a tegnapi szabályokat.

Otthon vagy kórházban biztonságosabb szülni koronavírus idején?

Családom

Nem érdekel
Elolvasom

„Bár Budapesten lakunk, én mégis vidéken szeretnék szülni a választott orvosomnál. Állami kórházban, természetesen úton, és nagyon remélem, hogy ez a lehetőség még adott lesz 4-6 hétig, amíg meg nem szülök. Egy hónapja tart ez az őrület, lassan már kezdem megszokni, hogy egyre képtelenebb helyzeteket szül a járvány. A legutóbbi vérvizsgálatot már nem csinálták meg a kórházban, az ultrahangra még beengedtek úgy, hogy szinte egyedül voltam az épületben. Most a legnagyobb kérdés az életünkben, hogy bejöhet-e a férjem a szülésre. Minden kórházban más a protokoll, nálunk hétfőn még azt a rendeletet adták ki, hogy nem jöhetnek be az apukák, szerdán meg, hogy mégis. Ebben a káoszban kellene tervezni, és ez nagyon megnehezíti az életünket. Eleve az is folyton ott lebeg a levegőben, hogy lesz-e kijárási tilalom. Ha nem lesz, akkor megvárom a fájásokat, és akkor indulunk le a férjemmel, ami legfeljebb egy órányira van tőlünk. Ha lesz kijárási, akkor leköltözünk vidékre. Ha pedig még tovább romlik a helyzet, akkor utolsó verziónak azt is fenntartom, hogy magánkórházban szülök.

Az utolsó hetekhez közeledve lassan enyhül a szorongásom is. Úgy a harmincadik hétig nagyon sokat aggódtam mindenen, aztán rájöttem, hogy ezzel csak magamnak és a babának ártok. Meghoztam a döntést, hogy nem olvasom el az összes hírt koronavírus ügyben, a rémhíreket természetesen kihagyom, és inkább azon töröm a fejem, hogy miként tudjuk majd megkönnyíteni az életünket. A mi családunk egyébként mindig is élen járt a felkészülésben, mi már akkor vettünk magunknak egy plusz fagyasztót, amikor a többség még kiröhögte azokat, akik elkezdtek tartalékolni. De időben beszereztünk FFP3 maszkot, fertőtlenítőt, a plusz hűtőt meg úgy feltöltöttük, hogy nem nagyon kell kilépnünk a házból.

Ez most jól jön. Hármasban várjuk, hogy ebben az őrült helyzetben a negyedik békében, szeretetben a világra jöjjön."

Kijön-e a védőnő?

Mindenki tudja, hogy az első gyerek születése után igazán fontos a védőnői látogatás, különösen, ha nincs az édesanya körül segítség. Most pedig ez a helyzet, pont a legnagyobb támogatás nyújtó nagymamák estek ki a körből, de a barátnők közül se sokan mozdulnak ki. Zolnai Mariann védőnő azonban elmondja, hogy nem hagyják magukra az édesanyákat.

„Tény, hogy minimalizálni kell a személyes találkozásokat, de azt mi is tudjuk, hogy vannak helyzetek, amikor nem elég a videótelefon. Mi azt a gyakorlatot vezettük be, hogy a fertőtlenített védőnői tanácsadóba előre egyeztetett időpontra bejöhetnek azok, akiknél ez fontos. Ilyen például a várandósoknál a kiskönyv kiadása, természetesen úgy, hogy előtte már minden fontos információt leleveleztünk. A leleteket e-mailben küldik be a kismamák, és tényleg csak a legégetőbb helyzetekben találkozunk személyesen. Megkaptunk minden védőfelszerelést, a szülőktől azt kérjük, hogy hozzanak maszkot és vegyék fel a lábzsákot, valamint belépés után fertőtlenítsék a kezüket a kihelyezett szenzoros készülékkel. Mivel járvány van, odafigyelünk a szabályokra: betartjuk a távolságot egymás között, és próbáljuk gyorsan, hatékonyan megoldani a problémát, amivel a kismama megkeresett minket.

Tudjuk, hogy ez a helyzet nagyon nehéz mindenkinek. Sokszor már a szülés sem úgy zajlik, ahogy azt eltervezték, az édesanyákat pedig szülés után 48 óra múlva hazaküldik, ami nagyon nyomasztó tud lenni az első gyereknél. Igyekszünk minden segítséget megadni, például remekül működik a skype-os szoptatási tanácsadás, mutatunk számos babagondozási videót, és azzal, hogy meghagytuk a lehetőséget a személyes tanácsadásra is, jelenleg azt mondhatom, hogy nyugodjanak meg a kismamák, a védőnők segítő támogatására számíthatnak a kialakult helyzetben is."


Így próbálnak helyet teremteni a betegeknek a világ különböző országaiban – nézd meg a galériában!

Galéria / 10 kép

Mobilkórházak a világ körül

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

július 15

kos 03.21 - 04.19

Unod az állandó anyagi bizonytalanságot, eleged van abból,...

bika 04.20 - 05.20

A mai nap olyasfajta programot tartogat számodra, amelyre...

ikrek 05.21 - 06.21

Akaratodon kívül olyan helyzetbe kerülsz, amely a legkevésbé...

rák 06.22 - 07.22

A célegyenesben kezdesz botladozni, nem összpontosítottál ugyanis 100%-kal...

oroszlán 07.23 - 08.22

Fojtogatónak érzed azt, hogy valaki folyamatosan számon kér...

szűz 08.23 - 09.22

Túl magasra tetted a mércét önmagaddal szemben, emiatt...

mérleg 09.23 - 10.22

Mindig, minden körülmények között arra törekszel, hogy másoknak...

skorpió 10.23 - 11.21

Régóta dolgozol valamin és a célod eléréséhez közeledve...

nyilas 11.22 - 12.21

A benned lévő, kezdeti bizonytalanság után kezdesz ráérezni...

bak 12.22 - 01.19

Valaki a környezetedben olyasmivel presszionál, amihez abszolút nem...

vízöntő 01.20 - 02.18

Rengeteg energiát és időt fektettél valamibe, ami valójában...

halak 02.19 - 03.20

A mai nap kifejezetten kellemes meglepetéseket tartogat számodra,...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Híres színészek, akik majdnem felhagytak karrierjükkel, mielőtt végre befutottak

Ezek a sztárok már majdnem feladták a reményt arra, hogy valaha is híres színészek legyenek, de szerencsére az utolsó pillanatban megkapták az álommelót!

Kép

Brad Pitt bérgyilkost alakít a filmvásznon, és nem akárki lesz a rendező

Brad Pitt februárban Oscar-díjat kapott, és bár a karanténban nem sokat dolgozott, most újabb nagy dobásra készül: bérgyilkost alakít a filmvásznon, nem is akármilyet!

Kép

Meghan Markle külseje nagyot változott: legújabb képe jól mutatja az átalakulást

Az elmúlt fél év nem volt egyszerű számukra, de úgy tűnik, Meghan kezd visszatalálni önmagához.

Kép

8 apró dolog, ami minden lakást stílustalanná tesz

Akármilyen tiszta, stílusos és menő is a kecód, ezektől a hibáktól olcsó hatást kelthet.

Kép

Elkészült Radics Gigiék babaszobája

A várandós énekesnő 10 percre költözött a szülei házától szerelmével.

Kép

Napi horoszkóp július 15.: a Kosok új dologra vállalkoznak, az Oroszlánok bátran kiállnak magukért

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem