Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Kismamák a káoszban: mindenórásan koronavírus idején

Kismamák a káoszban: mindenórásan koronavírus idején
A nap cikke

Ezt mondja el a szemed színe a származásodról és az őseidről

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. De ez nem csupán egy kitaláció, sőt, ha belegondolunk nagyon is érdekes és rejtélyes miért is lesz a szemünk olyan színű, amilyen.

Divat

Napfény áztatta bohém sikk: Ezzel az 5 nyári alapdarabbal lesz teljes a kapszulagardróbod!

Promóciók

Készülj fel a nyárra - hatékony stratégiák a vágyott testalkat eléréséhez

Életmód

Vakteszt: Megkóstoltam 6 különböző vizet, és most elárulom, melyik volt a legfinomabb

Promóciók

500+100=600 - megérkezett az új Fiat, és trendibb, mint valaha!

Promóciók

TÚLSTIMULÁCIÓ - AMI ALÓL NINCS KIBÚVÓ

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Promóciók

3 tipp, mivel teheted szurkolói bázissá otthonodat idén nyáron

Divat

Kezdd divatosan a nyarat a Deichmann zseniális kiegészítőivel - Íme a legjobb stílustippek, ha biztosra mennél

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma a közeljövőben: nem lesz számukra lehetetlen!

Merni kell nagyot álmodni! A gondolatnak és a pozitív energiáknak ugyanis nagy ereje van!

Olvasd el!

Ők a Bridgerton színészeinek való életbeli partnerei

A sorozatban nagyon jól mutatnak együtt, de valójában ezek a színészek a való életben egészen mással vannak együtt.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek június 14-én véget ér egy 10 éve tartó átok: örökre megváltozik az életük!

Az átok szó hallatán mindenki szerencsétlenségre vagy egy horrorfilmbe illő gonosz entitásra gondol, pedig sokszor teljesen más alakot képes ölteni, főleg ha az életünkről van szó.

Olvasd el!

Napi horoszkóp június 14.: a Rákoknak érdemes az irányítást átengedniük, a Mérlegek változásra vágynak

A csillagok a hét utolsó munkanapjára is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Nem várt fordulat: A Bridgerton sztárja kéz a kézben jelent meg barátnőjével

Legdrágább nyájas olvasó, add fel a reményt: a sorozat szerelmespárja a valóságban egyáltalán nem talált egymásra.

Facebook
Twitter
Pinterest
Készülődés, csend, befelé fordulás. Ez a szülés előtti hetek mantrája, és pont ezt írta felül a koronavírus. Készülődés, de pontosan mire? Hiszen a helyzet napról napra változik. Csend, de a világ dübörög, mintha a falak repedésein is rémisztő hírek ömlenének befelé. Hogyan sikerül a baba felé fordulás, amikor a helyzet feszült, és nagy lelkierő kell hozzá, hogy ne uralkodjon el rajtunk a kétségbeesés.

Ágnes első gyerekét várja, mindenórás. Komoly munkája van abban, hogy ne kezdjen el már reggel zokogni, hogy aztán estig abba se hagyja. Utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy valami csoda folytán vége lesz a járványnak, mire a kórházba jutna, de ma már nyilvánvaló, hogy erre nincs esélye. Az ismerős anyukák között folyamatosan megy a rémhírterjesztés arról, hogy nincs már természetes szülés, nincs apás szülés, nincs ctg, és ha minden rendben, akkor inkább otthon szüljenek a nők bábával. Már ha van szabad bába, aki nem koronavírusos és nem is fél a koronavírustól.

Dr. Tömösváry Zoltán, a Madách11 magánrendelő szülész-nőgyógyásza igyekszik eloszlatni a tévhiteket, és tájékoztatni a jelenlegi protokollról.

„Tény, hogy minden halasztható betegellátás szünetel, azonban a szülészet, terhesgondozás pont azok közé tartozik, amelyeknek zavartalanul kell folynia pandémia idején is. Minden kórház maga alakítja a gyakorlatát, ahol én dolgozom, ott már az intézménybe való bejutás is változott, egy úgynevezett triage eljáráson keresztül engedik csak be a pácienseket. Ennek az a célja, hogy kiszűrjék a koronagyanús eseteket. Hőmérőznek, kikérdezik a felsőlégúti tünetekről, valamint mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy nem áll-e karantén alatt, illetve van-e olyan kontaktja, aki koronavírusos. Aki fennakad a listán, azt rögtön elkülönítik. Az előszűrés után minden felvételre kerülő páciensnél, így a kismamákon is elvégzik a koronavírus tesztet. Addig, amíg ennek nincs meg az eredménye, külön kezeljük őket. Mindenkit megkérünk, hogy viseljen maszkot, így egymást és a személyzetet is védve. Jelenleg a kórházakban látogatási tilalom van, de fontos tudni, hogy a látogatási tilalom négy speciális esetre nem vonatkozik: a szülésre, a kiskorú, cselekvőképtelen, valamint a haldokló páciens esetére. Természetesen az aktuális járványügyi helyzet ezt is felülírhatja, de nálunk jelenleg az a gyakorlat, hogy mivel a szülés egyágyas szülőszobában történik, ezért oda az apuka is bejöhet. Sajnos jelenleg nem ez vonatkozik a császármetszésre, mert oda a legtöbb kórházban nem jöhetnek be az édesapák.

Ha valaki a gyorsteszttel pozitív vagy koronavírus fertőzés gyanús, akkor is megszülheti természetesen úton a gyerekét, de a szülészorvosok és a szülésznők ilyenkor komolyabb védőruházatot kapnak.

A császármetszés viszont koronás kismamánál igen bonyolult. A sok résztvevő, altatóorvos, műtősnő, gyerekorvos, műtőssegéd mind teljes védőruházatban kell, hogy legyen. Ehhez már a beöltözés is igen bonyolult és költséges. Saját protokollok segítik ilyenkor a személyzet összehangolt munkáját.

A koronavírussal fertőzött anya gyermeke szerencsére ebben az esetben is ugyanúgy az anyával együtt marad, fontos, hogy használjon az anyuka szájmaszkot, de hiszünk az anyatej védő hatásában. A kórházi bentlét viszont jelentősen lerövidült, ha jól vannak, már 48 óra múlva a mamát és babát is hazaengedjük."

Több forgatókönyvvel kell készülni

Általános tapasztalat, hogy a kismamák csak az utolsó időszakban kezdik gyártani a vészforgatókönyvet. A többség reménykedik, hogy majd vége lesz addig, majd csak alakul valahogy, pedig lelkileg is könnyebb úgy elviselni a naponta változó helyzetet, ha vannak A, B és C verziók. Zsófia abba a csoportba tartozik, aki nagyon is tudatosan készül második gyereke megszületésére, még úgy is, hogy naponta felülírhatják a tegnapi szabályokat.

„Bár Budapesten lakunk, én mégis vidéken szeretnék szülni a választott orvosomnál. Állami kórházban, természetesen úton, és nagyon remélem, hogy ez a lehetőség még adott lesz 4-6 hétig, amíg meg nem szülök. Egy hónapja tart ez az őrület, lassan már kezdem megszokni, hogy egyre képtelenebb helyzeteket szül a járvány. A legutóbbi vérvizsgálatot már nem csinálták meg a kórházban, az ultrahangra még beengedtek úgy, hogy szinte egyedül voltam az épületben. Most a legnagyobb kérdés az életünkben, hogy bejöhet-e a férjem a szülésre. Minden kórházban más a protokoll, nálunk hétfőn még azt a rendeletet adták ki, hogy nem jöhetnek be az apukák, szerdán meg, hogy mégis. Ebben a káoszban kellene tervezni, és ez nagyon megnehezíti az életünket. Eleve az is folyton ott lebeg a levegőben, hogy lesz-e kijárási tilalom. Ha nem lesz, akkor megvárom a fájásokat, és akkor indulunk le a férjemmel, ami legfeljebb egy órányira van tőlünk. Ha lesz kijárási, akkor leköltözünk vidékre. Ha pedig még tovább romlik a helyzet, akkor utolsó verziónak azt is fenntartom, hogy magánkórházban szülök.

Az utolsó hetekhez közeledve lassan enyhül a szorongásom is. Úgy a harmincadik hétig nagyon sokat aggódtam mindenen, aztán rájöttem, hogy ezzel csak magamnak és a babának ártok. Meghoztam a döntést, hogy nem olvasom el az összes hírt koronavírus ügyben, a rémhíreket természetesen kihagyom, és inkább azon töröm a fejem, hogy miként tudjuk majd megkönnyíteni az életünket. A mi családunk egyébként mindig is élen járt a felkészülésben, mi már akkor vettünk magunknak egy plusz fagyasztót, amikor a többség még kiröhögte azokat, akik elkezdtek tartalékolni. De időben beszereztünk FFP3 maszkot, fertőtlenítőt, a plusz hűtőt meg úgy feltöltöttük, hogy nem nagyon kell kilépnünk a házból.

Ez most jól jön. Hármasban várjuk, hogy ebben az őrült helyzetben a negyedik békében, szeretetben a világra jöjjön."

Kijön-e a védőnő?

Mindenki tudja, hogy az első gyerek születése után igazán fontos a védőnői látogatás, különösen, ha nincs az édesanya körül segítség. Most pedig ez a helyzet, pont a legnagyobb támogatás nyújtó nagymamák estek ki a körből, de a barátnők közül se sokan mozdulnak ki. Zolnai Mariann védőnő azonban elmondja, hogy nem hagyják magukra az édesanyákat.

„Tény, hogy minimalizálni kell a személyes találkozásokat, de azt mi is tudjuk, hogy vannak helyzetek, amikor nem elég a videótelefon. Mi azt a gyakorlatot vezettük be, hogy a fertőtlenített védőnői tanácsadóba előre egyeztetett időpontra bejöhetnek azok, akiknél ez fontos. Ilyen például a várandósoknál a kiskönyv kiadása, természetesen úgy, hogy előtte már minden fontos információt leleveleztünk. A leleteket e-mailben küldik be a kismamák, és tényleg csak a legégetőbb helyzetekben találkozunk személyesen. Megkaptunk minden védőfelszerelést, a szülőktől azt kérjük, hogy hozzanak maszkot és vegyék fel a lábzsákot, valamint belépés után fertőtlenítsék a kezüket a kihelyezett szenzoros készülékkel. Mivel járvány van, odafigyelünk a szabályokra: betartjuk a távolságot egymás között, és próbáljuk gyorsan, hatékonyan megoldani a problémát, amivel a kismama megkeresett minket.

Tudjuk, hogy ez a helyzet nagyon nehéz mindenkinek. Sokszor már a szülés sem úgy zajlik, ahogy azt eltervezték, az édesanyákat pedig szülés után 48 óra múlva hazaküldik, ami nagyon nyomasztó tud lenni az első gyereknél. Igyekszünk minden segítséget megadni, például remekül működik a skype-os szoptatási tanácsadás, mutatunk számos babagondozási videót, és azzal, hogy meghagytuk a lehetőséget a személyes tanácsadásra is, jelenleg azt mondhatom, hogy nyugodjanak meg a kismamák, a védőnők segítő támogatására számíthatnak a kialakult helyzetben is."


Így próbálnak helyet teremteni a betegeknek a világ különböző országaiban – nézd meg a galériában!

Galéria / 10 kép

Mobilkórházak a világ körül

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Divat

Napfény áztatta bohém sikk: Ezzel az 5 nyári alapdarabbal lesz teljes a kapszulagardróbod!

Promóciók

Készülj fel a nyárra - hatékony stratégiák a vágyott testalkat eléréséhez

Életmód

Vakteszt: Megkóstoltam 6 különböző vizet, és most elárulom, melyik volt a legfinomabb

Promóciók

500+100=600 - megérkezett az új Fiat, és trendibb, mint valaha!

Promóciók

TÚLSTIMULÁCIÓ - AMI ALÓL NINCS KIBÚVÓ

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Promóciók

3 tipp, mivel teheted szurkolói bázissá otthonodat idén nyáron

Divat

Kezdd divatosan a nyarat a Deichmann zseniális kiegészítőivel - Íme a legjobb stílustippek, ha biztosra mennél

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Kép

Totális retró: Ezekkel a verdákkal jártunk nyaralni - rég volt, szép volt!

Bólogató kutya, hajó méretű kormány, négy sebesség, műbőrszag... Imádtuk!

Kép

Bréking: Katalin hercegné elárulta, mikor jelenik meg újra a nyilvánosság előtt

Katalin walesi hercegné márciusban egy videóüzenetben mesélt arról, hogy rákkal küzd, és emiatt egy időre visszalépett a brit királyi családban betöltött hivatalos szerepétől is. Most azonban azt ígéri, hamarosan visszatér!

Kép

5 tuti szett nyárra, ami láttán biztos, hogy utánad fordulnak majd az utcán

Ahogy közeledünk a forró nyári napok felé, gyakran felmerül a kérdés: mit is vegyünk fel? Nos, ne aggódj, segítünk! Összegyűjtöttük számodra a legjobb nyári szetteket, melyeket könnyedén újra alkothatsz.

Kép

Szerelmi csalódásairól vall őszintén új dalában a fiatal magyar énekesnő, BÖBE

Sajnos sokak számára ismerős lehet az érzés, amikor a másikat tudat alatt csupa pozitív tulajdonságokkal ruházunk fel, majd óvatlanul beleesünk a saját csapdánkba: beleszeretünk az általunk kreált fantáziába. BÖBE vadiúj videóklipes száma, az ÏLLÚZIÓ éppen ezt a jelenséget dolgozza fel.

Kép

11 sokak által bevett szokás, ami hosszú távon hízáshoz vezethet: lassan, de biztosan kúsznak fel miattuk a kilók!

A súlygyarapodás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, amely számos tényezőre vezethető vissza. A modern életmód velejárói, mint a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életvitel, a stressz és az alváshiány mind hozzájárulnak az elhízás kialakulásához. Ezek az egészségtelen szokások nemcsak esztétikai problémákat okoznak, hanem komoly egészségügyi kockázatokkal is járnak. Ahhoz, hogy hatékonyan küzdhessünk a nem kívánt súlygyarapodás ellen, elengedhetetlen az életmódváltás és a tudatos döntések meghozatala a mindennapokban. Az alábbiakban olyan szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyek hosszú távon hízáshoz vezethetnek. Mutatjuk is, melyek ezek!

Kép

A rákkal küzdő Katalin felbukkant a gyerekeivel: ilyen állapotban szúrta ki a boltban a hercegnét egy szemfüles járókelő

A walesi hercegné egy ruhaboltban shoppingolt Saroltával és Lajossal a szemtanúk szerint, ami szuper hír, hiszen azt jelenti, TÉNYLEG jobban van.