Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Sztárok kampányolnak a transzneműek elfogadásáért

Sztárok kampányolnak a transzneműek elfogadásáért
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Ti tudjátok mit is jelent valójában, ha valaki transznemű? És azt, hogy mit takar a LMBTQI mozaikszó? Ma már egyre több sztárról halljuk, hogy a transz fiatalok segítéséért kampányol, hiszen nekik a mai világban kiemelten fontos lenne a támogatás. Cikkünkben arról is olvashatsz, hogy ennek a közösségnek milyen nehézségekkel kell megbirkóznia a mindennapokban.

Miután a Kardashianok családfője, az ex-sportoló Bruce Jenner nemrégiben nemváltó műtéten esett át, több szó esik a transzneműekről, mint valaha. A ma már Caitlyn Jennerként ismert sztár saját bevallása szerint is nehéz és rögös utat járt be a műtétig, hiszen nem elég, hogy a társadalom ellenségességével kellett szembenéznie, de családjával is meg kellett értetnie döntése okát.

Éppen ezért fontos beszélni az LMBTQI közösséget érintő kérdésekről, ugyanis ma már különböző egyesületek és alapítványok is segítik ezeknek az embereknek a mindennapjait és a társadalmi elfogadás növelését. Olyan sztárok is segítik külföldön ezeknek a szervezeteknek a munkáját, mint pl. Miley CyrusMiley Cyrusénekesnő, színésznő112cikk11galéria5videóMég több róla vagy Jared LetoJared LetoSzínész, Énekes14cikk2galéria4videóMég több róla. Miley egyébként több alkalommal lépett együtt színpadra transzvesztita előadókkal is - e produkciók célja nem volt más, mint felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

És hogy mit jelent pontosan ez a mozaikszó? Sokan az alapvető fogalmakkal sem vagyunk tisztában, így nem árt kicsit helyre tenni az alapvető kifejezéseket. Nem választás kérdése az, hogy valaki férfinek vagy nőnek érzik magát. A belső érzést, egyéni tapasztalást – amely minden emberben benne van – saját neméről, nemi identitásnak hívjuk. Ha valakinek nemi identitása nem egyezik meg a születésekor számára kijelölt „női” vagy „férfi” fizikai kategóriával, akkor transznemű emberről beszélünk. Itt fontos megjegyezni, hogy a nemi identitás (azaz a nemünkkel kapcsolatos személyes érzés) nem egyezik meg a szexuális orientáltsággal (azzal, kihez vonzódunk érzelmileg vagy szexuálisan) – azaz a transznemű emberek is lehetnek leszbikusak, melegek, heteroszexuálisak vagy más szexuális irányultságúak.

Sok esetben már gyermekkorban – ahogy a gyermek elsajátítja a beszéd készségét, és megosztja belső tapasztalatait és kétségeit szüleivel – kiderül, ha valaki nem azonosul a számára meghatározott nemmel. Ellenkező esetben van, aki évekig titkolja érzéseit, ezzel saját maguknak teremtve nagyon kényelmetlen helyzetet.Ilyen élettörténeteket ismerhetünk meg aJazz: transznemű a családban szériában és azÚj lányok a környéken című decemberben induló TLC sorozatban is: öt felnőtt transznemű ember minden próbának kitett hétköznapjairól.

Neked mi a véleményed a témáról?

Fizess elő a JOY-ra és kedvezményesen juthatsz hozzá a Runner's World magazinhoz is! 3 JOY + 3 Runner's World az alábbi áron!

Csak 2500 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!