Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Biszexuális sztárok, akiket nem ért meg a média

Biszexuális sztárok, akiket nem ért meg a média
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Cara Delevingne alaposan felkavarta az állóvizet, amikor nemrég a Vogue hasábjain a szokásosnál őszintébben beszélt a szexuális identitásáról, amit nem szeretett volna sehogyan definiálni, egyszerűen csak ennyit mondott: “az vagyok, aki vagyok”. De nem ő az egyetlen sztárcsaj, aki kikéri magának, hogy a szokásos kategóriákba sorolják őket – úgy tűnik, kezdenek eltűnni a szexuális határok, amelyeknek létezésében eddig hittünk.

Hogy mennyire keveset tudunk még mindig az emberi szexualitás természetéről és hogy mennyire ragaszkodunk a megszokott, tanult kategóriánkhoz, az világosan kiderült abból, hogyan reagált a világ Cara Vogue-interjújára. Cara arról beszélt, hogy biszexuálisnak tartja magát, és bár épp egy nővel jár (Annie Clark énekesnővel, művésznevén St Vincenttel), nem gondolja, hogy az alapján kellene megítélni más szexuális irányultságát, hogy kivel van együtt. Simán el tudja képzelni például, hogy szerelmes lesz egy férfiba, akinek gyerekeket is akar majd szülni. Az interjú készítője mindezt úgy kommentálta, hogy szerinte Cara még fiatal, össze van zavarodva és több esélyt kellene adnia a férfiaknak. Hozzátette, hogy szerinte Cara csak egy átmeneti fázison megy keresztül, ami miatt rengetegen felháborodásukat fejezték ki az interneten: a Care2-petíciós oldalon például közel harmincezer ember nyújtott be panaszt a Vogue ellen. A riporter kommentárjai miatt azóta Anna Wintour főszerkesztő nyilvánosan is bocsánatot kért, Cara pedig egy New York Times-interjúban úgy reagált az esetre, hogy hangsúlyozta, biszexuálisnak lenni nem átmeneti állapot.


Hasonló helyzetbe hozta egyszer Larry King is Anna Paquint, amikor élő adásban megkérdezte tőle: most, hogy hozzámegy a True Bloodból megismert kollégájához, Stephen Moyerhez, ugye már nem biszexuális többé. “Nem hiszem, hogy erről múlt időben kellene beszélni – válaszolta Anna. – Ön is heteroszexuális marad attól, hogy megnősül, nem? Vagy egyszeriben megszűnik az ember szexualitása, ha kapcsolatban él és csak akkor tér vissza, ha szakít, vagy ha meghal a párja? Nem hiszem, hogy ez így működne.”


Kristen StewartKristen Stewartszínésznő56cikk6galéria4videóMég több róla szintén azok közé tartozik, aki nem akar megfelelni az elvásároknak és nem engedi, hogy mások besorolják őt a megszokott, kényelmes kategóriákba: bár a pár hónapja napvilágra került paparazzi-képek után egyértelműen kiderült, hogy barátnője van, ő mégis visszautasítja, hogy coming outoljon. “Google-özzön le, aki akar, nem titkolok semmit. Azt hiszem, ha valakinek fontos, hogy valamilyen kategóriába tartozónak érezze magát, akkor az definiálja magát. De én nem érzem a szükségét ennek, egyszerűen csak szeretném élni az életemet, és azt csinálni, amit szeretek.”


Mintha sorban lázadnának fel a sztárok a tanult, megszokott szexuális skatulyák ellen: és milyen igazuk van, elvégre azt már Alfred Kinsey szexológus és kutató is pedzegette, hogy a felmérései szerint az emberek 37%-a nem tekinthető sem hetero- sem homoszexuálisnak. A Kinsey-skálán egytől hatig sorakoznak a fokozatok, amelyeket a kutató aszerint osztott fel, ki mennyire vonzódik a különböző nemekhez: az egyes a kizárólag ellenkező neműekhez vonzódóakat jelöli, a hatos pedig a kizárólag meleg/leszbikus identitásúakat. A skála két széle között pedig nagy a mozgás: van, aki inkább heteroszexuálisnak érzi magát, de kíváncsi és fordítva, de van, aki ugyanannyira vonzódik mindkét nemhez. A szexualitásunk, állítja Kinsey, nem merev (bármennyire is kifejező lenne ez a kijelenés), hanem fluid – és erről a tényről, úgy tűnik, végre egyre több sztár beszél. A nemrég elindult a Self Evident Project célja például az, hogy megmutassa, milyen sokan vannak azok, akik ehhez a széles és nehezen definiálható skálához tartoznak: olyan sztárok csatlakoztak eddig hozzá, mint Penn Badgley, Amber Heard, Sia Furler és Kylie Minogue. A kampány küldetése, hogy ledöntse a falakat a különböző kategóriák közt, és megmutassa az identitásuk miatt összezavarodott fiatalok millióinak, hogy nem kell aggódniuk amiatt, ha nem találják a helyüket a világban. Cara ugyanezt az üzenetet fogalmazza meg az Instagram- és a Twitter-profilja biójában is: “Stop labelling, start living”, mondja (azaz: hagyd abba a felcímkézést, kezdj el élni). Még ha az ember 100%-ban heteroszexuálisnak is tartja magát, akkor is felszabadító és inspiráló látni, milyen természetességgel vállalják önmagukat azok, akiknek néhány évtizede még titkolóznia, szégyenkeznie kellett volna, vagy akiket néhány országban a mai napig halálra köveznek vagy kegyetlenül kínoznak, nem?


Ha még többet olvasnál Caráról és arról, milyen bátran vállalja önmagát és a véleményét az élet minden területén, keresd a cikkünket az októberi JOY 48. oldalán!

Idén is megcsinálta! Palvin Barbara 2017-ben dívaként tündökölt a Cannes-i vörös szőnyegen - FOTÓK

Palvin Barbara Cannes 2017. Vörös szőnyeg. Új év, új outfit. Lássuk, idén mivel nyűgözött le mindenkit magyar büszkeségünk!

12 kegyetlenül vicces és sorsszerű dolog képekben, amiről tutira magadra ismersz

Mert ugyebár ezek a dolgok törvényszerű, hogy így fognak megtörténni!

Ilyen sokat változtak 100 év alatt kedvenc kutyafajtáink

Több évszázada élnek a kutyák és az emberek nagyon közeli kapcsolatban, mára már családtagok, munkatársak, segítők – fajtájuktól és természetüktől függően. A kutyafajtákat az ember nagyon is tudatosan hozta létre és alakítja a mai napig . Ezek a "formálgatások" azonban nem mindig válnak a kutya javára.

Házasság ez egyáltalán? 9 árulkodó pillanat Melania és Donald Trump testbeszédéből

Véletlenek sorozata? Vagy így akar üzenni Melania a világnak? De pontosan mit?

Fizess elő az Instyle magazinra egy évre most 70%-os kedvezménnyel!
Borító

Fizess elő a Joyra! 3 lapszám 1485 Ft helyett 999 Ft!

Csak 999 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!