Ne maradj le a Joy-Napokról!
nap
óra
perc
múlva kezdődik múlva vége
Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

„Megérezte nálunk a jót, és kijött nála a szaporítás eredménye” - szaporított kutyák történetei 5. rész

szaporítók,szaporítós kutyák
Olvasd el!

Úgy tűnik, Liam Hemsworth megtalálta Miley Cyrus utódját

Liam Hemsworth és Miley Cyrus szakítása óta elsősorban az énekesnő mozgalmas szerelmi életétől volt hangos a sajtó. Azonban pár napja Liam is új nő társaságában mutatkozott az utcán.

Olvasd el!

Megan Fox családi képe mindenkit lenyűgözött

A 34 éves színésznőt mostanában egyre többször látni eseményeken és a közösségi oldalaira is többet posztol. Sőt, mi több legutóbb egy igazán ritka pillanatot osztott meg a rajongóival.

A nap cikke

Mariah Carey újra megmutatta, hogy nála hiúbb nő nincs a világon

Mariah Careynél kevesebb nárcisztikus hírességgel lehet találkozni, amelyet most is sikerült bebizonyítania egy eseményen.

október 14

kos 03.21 - 04.19

Úgy érzed, hosszú ideje egy helyben ácsorogsz, semmi...

bika 04.20 - 05.20

A környezetedben arról vagy híres, hogy minden helyzetben...

ikrek 05.21 - 06.21

Borzasztóan nagy erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy mindig,...

rák 06.22 - 07.22

Valaki minden erejével igyekszik meggyőzni valamiről, te azonban...

oroszlán 07.23 - 08.22

Sikerült megtalálod a célt, s azt ki is...

szűz 08.23 - 09.22

Kissé frusztrál az a monotonitás, amiben a mindennapjaid...

mérleg 09.23 - 10.22

Olyan híreket kapsz, amelyek igen negatívan befolyásolják a...

skorpió 10.23 - 11.21

Nehezen zársz le bizonyos élethelyzeteket, az a fajta...

nyilas 11.22 - 12.21

Első nekifutásra nem sikerült megugranod azt a magasságot,...

bak 12.22 - 01.19

Azt veszed észre, hogy bár kimondatlanul, de valaki...

vízöntő 01.20 - 02.18

Mikor már kezdesz kissé fáradni a rád váró...

halak 02.19 - 03.20

Nagy terveid vannak, melyekről előre megálmodtad, hogy miként...

Elolvasom végig Megnézem
Olvasd el!

Angelina Jolie fogadott lánya megmutatta első ékszerkollekcióját

Angelina Jolie jelenleg épp a Demóna második részét népszerűsíti, amelynek bemutatóira a gyermekei is mindig elkísérik. Bár ilyenkor minden a színésznőről szól, fogadott lánya, Zahara tett róla, hogy az újságokban az ő neve is helyet kapjon.

Olvasd el!

Palvin Barbi exe és Selena Gomez teljesen egymásra találtak

Palvin Babit korábban számos hírességgel összehozták, de hogy pont az exe Selene Gomez új szerelme...

Olvasd el!

Jennifer Lopez testét csak néhány cérnaszál takarja

Forró fotó landolt Jennifer Lopezről a neten!

Facebook
Twitter
Pinterest
Tudod kik azok a szaporítók? Ismered a kegyetlen igazságot a munkájuk mögött? A Brit Pásztorkutya Fajtamentésen keresztül most pórul járt gazdik mesélik el a valódi történeteiket. Jöjjön az ötödik rész: Solange.

Úgy tartják, Magyarország a szaporítók és az illegális állatkereskedelem egyik fellegvára. Becslések szerint itthon 10-ből 9 kutya illegális körülmények között születik vagy cserél gazdát, de a történet szinte sosem ér ennyivel véget.

A riasztó adatok mögött az egyszerű igazság az, hogy a megvásárolt, többnyire kivétel nélkül fajtatisztaként hirdetett kölyökkutyák többsége úgynevezett szaporítótelepekről származik, vagyis a nem csak hírük miatt horrorisztikus kutyagyárakból. És hogy miért fizetünk? Megindító és tanulságos sorozatot indított a témában a Brit Pásztorkutya Fajtamentés. Az Így jártam a kutyámmal – Szaporított kutyám története olyan kutya- és gazdasorsokat mutat be. Sorozatunk ötödik részében Solange történetét ismerheted meg.

Kép

Solange

Kutya ára: ingyenes

A mi történetünk ott kezdődik, mikor összehozott a sor a párommal, akinek akkor két kutyája volt, egy német–, és egy skótjuhász. Ruby – ő volt a német juhász – nőstény kutya volt. A párom apukája alezredes volt a honvédségnél, így valami nagyon jó vérvonalból származó, nagyon szuper felmenőkkel rendelkező, törzskönyves szeretetgombócot ismerhettünk személyében. Sajnos eljárt felette az idő, jöttek a diszpláziás gondok. Küzdöttünk érte, de idős kora okán el kellett engednünk. Épp vizsgálatra vittük és mikor az asztalra tettem, akkor lehelte ki a lelkét.

A másik kutyánkat Frenky-nek hívták, tőle datálódik nálam a skótjuhászok imádata. Ő is egy idős kutya volt már, de nála szerethetőbbet, eddig nem ismertem. Sajnos nála is előjött a diszplázia. Mindent megtettünk, hogy segítsünk rajta, milgammát, zöldkagylóport, és amit ki lehetett próbálni, azt mi ki is próbáltunk. Sajnos nem javult az állapota, így őt is el kellett engednünk. Aztán jött a felismerés, hogy mi legyen velünk kutyák nélkül, vagy…

Solange és Odin
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés
Solange és Odin

Jött egy ötlet, hogy nézzünk szét a fajtamentésnél. Így is tettünk, majd megkaptuk Odint. Odinról annyit, hogy jobb szemére vak, lélekben megtört tündérmackó. Nagy menet volt, hogy összecsiszolódjunk, de azt kell mondjam - és a fajtamentéses kapcsolataim ezt talán megerősítik –, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna. 2013 óta van nálunk, és a család teljes jogú tagja lett. Imádjuk, ő pedig a maga önfejű módján rajong értünk. És most jöjjön az, amiért a gép elé ültem, Solange.

Solangera a Jófogáson találtam. Az akkori gazdája hirdette, betegségre hivatkozva. Megbeszéltünk egy találkozót, elhozta a kutyát, és amikor szó szerint kirángatta a kocsiból, akkor eldöntöttem, hogy ezt az állatot nem viszi tőlünk sehová. Egy olyan testben és lélekben összetört eb volt előttünk, hogy azt leírni nem tudom, nem tudjátok elképzelni. Sajnos fotó az akkori állapotáról nem készült, amit utólag már bánok. Nem viccelek, de mintha a saját fekáliájában lett volna megfürdetve, az orra tiszta seb, a karmai 5 cm hosszúságúak... Megírtuk a szerződést és ott, akkor merevedtem le, hogy ez egy törzskönyves kutya. A párom még aznap elvitte kozmetikába. Többek között rengeteg bolhától szabadult meg szerencsétlen állat. Solange 2015 szeptembere óta van nálunk, azaz lassan négy éve. Odinnal imádják, kiegészítik egymást, és merem mondani, lélekben is jó hatással vannak egymásra.

Solange orra tele sebekkel, 2 héttel azután, hogy a jelenlegi családjához került. Ekkorra kozmetikán is átesett.
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés
Solange orra tele sebekkel, 2 héttel azután, hogy a jelenlegi családjához került. Ekkorra kozmetikán is átesett.

2018. december 12-én jött amire senki sem számított: Soli egyik napról a másikra lerobbant. Reggel munkába menet még örült nekem, aztán ahogy hazaértem, már csak vánszorgott. Akkor már a hátsó lábaira sem tudott felállni, majd estére már a mellsőkre sem. 22 órakor vittük őt az ügyeletre. A doktornő mindent megtett, amit csak lehetett. Kullancsra tippelt, így babézia ellen gyors szuri, ultrahang és rengeteg ima. Mivel más napra sem javult, így felkerestük a mi dokinkat, akiben maximálisan megbízunk.

Az egyik legkorábbi kép új családjában.
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés
Az egyik legkorábbi kép új családjában.

Doktor bácsi vért vett, majd neurológus, ortopéd és szemész doktor is megnézte a kutyát, és nem találtak semmit. A vérvétel eredménye tökéletes lett, így a napi két infúzió után a doki teljesen tanácstalan volt.

December 16-án mentünk le Pécsre, MR vizsgálatra. Ne kérdezzétek, a doktorunk csak a pécsi kolléganő tudásában bízott. Az MR eredménye is negatív. A doktornő sem az agyánál, sem a gerincénél nem talált semmit. De akkor miért nem jár a kutya? Senki sem tudta megmondani. Közben minden nap tornáztattuk, cipeltük, vittem törölközővel a pocakja alatt átfogva, hátha egyszer csak négy lábon marad, de csak roskadt össze. Minden nap kétszer kapta az infúziót, ugyanis nem akart enni, és inni is csak fecskendővel tudtunk a szájába tolni folyadékot.

Solange és Odin igazi társak lettek.
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés
Solange és Odin igazi társak lettek.

Eltelt egy hét, semmi javulás. Toltuk bele a B-vitamint, a milgammát, a kefirt és a zöld kagyló port, és ment a találgatás az összes csatornán, hogy mi lehet ez. Tenyésztőkkel és a fajtamentéssel egyeztettem szinte minden nap, rengeteg ötlet és segítséget kaptam tőlük.

Aztán egyik este, konkrétan december 23-án, ahogy lapátoltuk a havat Odinnal, Soli egyszer csak elindult. Bejött az, amit kértünk - csak gyógyuljon meg, és berakjuk a karácsonyfa alá. Ő az egyik legszebb karácsonyi ajándékunk. December 24-én már négy lábon volt, csóválta a farkát, mintha mi sem történt volna.

A lényeg, hogy azóta jól van, összeszedte magát. A mai napig nem tudjuk, hogy mi volt ez nála, de nővérem szavai igazak lehetnek: az eddig kizsigerelt kutya (állítólag kétszer volt alma, az igazság az, hogy ennél lényegesen többször kölykeztették) megérezte nálunk a jót és így jött ki nála a "szaporítás” eredménye. Elfáradt.

Arra kérek mindenkit, hogy ha olvassa soraimat, akkor gondolkodjon el rajta, hogy honnan szerez magának kutyát. Sajnos rengeteg kidobott állat van. Mint ahogy említettem, Odint a fajtamentéstől kaptuk, így aki nem kiskutyában gondolkozik, annak javaslom ezen utat, hiszen egy mentett kutya ezerszer hálásabb.

Kép

Még több történet:

„Ha ránézek, eszembe jut, hogy átvertek” - szaporított kutyák történetei 1. rész

Életmód

Nem érdekel
Elolvasom

„Megfizettem a kutyám árát, és pár hónappal később az életét is” - szaporított kutyák történetei 2. rész

Életmód

Nem érdekel
Elolvasom

„Amennyit ráköltöttünk, annyiból már simán vehettünk volna neves tenyésztőtől kutyát” - szaporított kutyák történetei 3. rész

Életmód

Nem érdekel
Elolvasom

„Azonnal indultunk vele az állatorvoshoz, de sajnos mind hiába” - szaporított kutyák történetei 4. rész

Életmód

Nem érdekel
Elolvasom

A JOY magazin tudatos lapszámában egy izgalmas interjút olvashatsz a Brit Pásztorkutya Fajtamentéssel. Munkájukat, és a szaporítók kegyetlen világát is megismerheted, ahogy azt is, hogy mindig van jobb döntés, mint ők!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 14

kos 03.21 - 04.19

Úgy érzed, hosszú ideje egy helyben ácsorogsz, semmi...

bika 04.20 - 05.20

A környezetedben arról vagy híres, hogy minden helyzetben...

ikrek 05.21 - 06.21

Borzasztóan nagy erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy mindig,...

rák 06.22 - 07.22

Valaki minden erejével igyekszik meggyőzni valamiről, te azonban...

oroszlán 07.23 - 08.22

Sikerült megtalálod a célt, s azt ki is...

szűz 08.23 - 09.22

Kissé frusztrál az a monotonitás, amiben a mindennapjaid...

mérleg 09.23 - 10.22

Olyan híreket kapsz, amelyek igen negatívan befolyásolják a...

skorpió 10.23 - 11.21

Nehezen zársz le bizonyos élethelyzeteket, az a fajta...

nyilas 11.22 - 12.21

Első nekifutásra nem sikerült megugranod azt a magasságot,...

bak 12.22 - 01.19

Azt veszed észre, hogy bár kimondatlanul, de valaki...

vízöntő 01.20 - 02.18

Mikor már kezdesz kissé fáradni a rád váró...

halak 02.19 - 03.20

Nagy terveid vannak, melyekről előre megálmodtad, hogy miként...

Elolvasom végig Megnézem

Híres testvérek, akik elviselhetetlennek találják egymást

Minden szülő álma, hogy a gyerekei legyenek csodás testvérek. Sőt, jó eséllyel azért vállaljuk a második gyereket, hogy ne legyen egyedül az első. Sajnos van amikor ez nem jön be...

Jennifer Lopez testét csak néhány cérnaszál takarja

Forró fotó landolt Jennifer Lopezről a neten!

Meghan hercegné a karkötőjével üzent rosszakaróinak

Meghan hercegné új kiegészítője több, mint egy csinos ékszer.

Hermionéból stílushercegnő – Ebben rejlik Emma Watson stílusának titka

A színésznő stílusát te is magadra öltheted, amiben a JOY-napok kuponok most nagy segítségedre lehetnek.

Palvin Barbi exe és Selena Gomez teljesen egymásra találtak

Palvin Babit korábban számos hírességgel összehozták, de hogy pont az exe Selene Gomez új szerelme...

Nem várt páros: Lily Allen a Stranger Things csillagával jött össze

Valahogy sosem jutott eszünkbe, hogy ők ketten összeillenének, mégis nagyon bírjuk ezt a párost!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem