Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

„Megfizettem a kutyám árát, és pár hónappal később az életét is” - szaporított kutyák történetei 2. rész

border collie,szaroítók
A nap cikke

Rossz dolgok történnek veled? 6 jel, hogy valaki elátkozott téged

Sokszor csak azt hisszük, hogy pusztán balszerencsések vagyunk, pedig könnyen lehet, hogy egy ártó személynek "köszönhetjük" mindezt. Íme a jelek!

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 18.: az Ikreknek nagyszabású terveik vannak, a Szüzeknek érdemes a saját érdekeikért kiállniuk

A hét második felében is izgalmak várnak az egyes csillagjegyekre, érdemes tehát, hogy mit üzennek a csillagok!

Olvasd el!

Schumacher fia és magyar barátnője, Vivi már 6 éve alkotnak egy párt: süt róluk a boldogság – FOTÓ

David Schumacher és Keszthelyi Vivien 7 éve ismerkedtek meg egymással.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy sorsfordító esemény fogja megváltoztatni az egész életét a közeljövőben

Vajon te is rajta vagy a listán?

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzesőre számíthat május előtt: igazi vagyonra tesznek szert!

A májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, ami idén májusban új értelmet nyer egyes csillagjegyek számára.

Olvasd el!

A TikTok népszerű sziámi ikrei tabuk nélkül beszéltek a nemi életükről és a halálról: csak az egyikük randizik

Carmen Andrade és Lupita Andrade számtalan kérdést kaptak az évek során arról, hogyan telnek a napjaik és persze a magánéletükről. Ők pedig nem féltek megválaszolni ezeket!

Facebook
Twitter
Pinterest
Tudod kik azok a szaporítók? Ismered a kegyetlen igazságot a munkájuk mögött? A Brit Pásztorkutya Fajtamentésen keresztül most pórul járt gazdik mesélik el a valódi történeteiket. Jöjjön a második rész: Borisz.

Úgy tartják, Magyarország a szaporítók és az illegális állatkereskedelem egyik fellegvára. Becslések szerint itthon 10-ből 9 kutya illegális körülmények között születik vagy cserél gazdát, de a történet szinte sosem ér ennyivel véget.

A riasztó adatok mögött az egyszerű igazság az, hogy a megvásárolt, többnyire kivétel nélkül fajtatisztaként hirdetett kölyökkutyák többsége úgynevezett szaporítótelepekről származik, vagyis a nem csak hírük miatt horrorisztikus kutyagyárakból. És hogy miért fizetünk? Megindító és tanulságos sorozatot indított a témában a Brit Pásztorkutya Fajtamentés. Az Így jártam a kutyámmal – Szaporított kutyám története olyan kutya- és gazdasorsokat mutat be. Sorozatunk második részében most Borisz történetét ismerheted meg.

Kép

Borisz

A kiskutya ára: 35 000 Ft

Makacs és konok vagyok, nem csak hosszú távon, de akár percről percre is. Pontosan ez történt azon a napon, mikor eldöntöttem délelőtt 10 órakor, hogy ma nekem lesz egy társam. A barátnőm révén régóta ismerem és csodálom a border collie-kat, így kérdés sem volt, hogy ilyen társat szeretnék magamnak. Olvasgattam, kutatgattam, tanulgattam elméletben már egy ideje, mivel jár egy brit pásztorkutyával együtt élni, és nem meglepő módon, találkoztam a tenyésztő versus szaporító problémakörrel is. Elméletben minden a helyén volt. Elméletben. Ugyanis mikor megláttam Boriszt, csak annyit tudtam, őt választom.

Mindennek ellentmondott Borisz, amit egy fajtatiszta kutya kiválasztásánál figyelembe kéne venni. Már az is, hogy nem tenyésztőt találtam. Nem, nem azért, mert nem lett volna rá pénz, mire megszületett volna a megfelelő kölyök, addigra a pénz is meg lett volna rá, hanem azért, mert önfejű voltam. Mert Borisz felülírt mindent. Nyugtattam magam - márpedig én megnézem, hogy hova megyek, megnézem a szülőket, megnézem a környezetet, megnézem az eladó körmét, mindent, míg leutaztam a 600 km-t az új családtagért, csak ez járt a fejemben. A barátnőm, aki elkötelezett fajtavédő, elmondott mindent a tenyésztőkről és a szaporítókról, órákig próbált hatni rám, lebeszélni a dolgokról, de veszített. Mikor megérkeztem, egy ápolt kert, gyönyörű ház, hatalmas zöld terület, a távolban birkák és két szépen tartott felnőtt border collie kutya várt, az én kutyusommal együtt. Ennyit láttam. Akár igaz is lehetett. Örültem a magam konok döntésének, és boldogan hoztam haza a barátom. Megfizettem az árát, és pár hónappal később az életét is megfizettem.

Kép
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés

A kezdettől kissé másabb volt, mint a társai. Lassabb, nyugodtabb, rengeteget ivott, picit nehézkesebben állt fel, szívesen feküdt vagy ült. Nem, nem diszpláziás volt, és elnézést kérek mindenkitől, akinek a társa ilyen problémával küszködik, de én most azt írom, bár az lett volna. Telt az idő, Borisz okos volt, álomszép kamasszá fejlődött, barátságos és kedves volt mindenkivel, és közel félévesen az alap parancsokat, az apportírozást, és legalább másfél tucat trükköt tudott már. Póráz nélkül szabadon jött velem bárhol, edzőterem, iroda... mindenhol tudta mit lehet, mit nem. Szeretett játszani, de szívesebben tanult, mint futkározzon a labda után. Szívesen futkározott más kutyusokkal, de hamar visszatalált hozzám. Nem látszott rajta semmi. Még aznap sem.

Estefelé hallottam, hogy Borisz kinn a kertben felsír. Behívtam a lakásba, hátha a másik kutyusunkkal volt épp nézeteltérése, meg amúgy is, mindig együtt voltunk, napi néhány órát leszámítva. Akkor kezdődött a rémálom. Automatikusan fél óránként felsikított. A harmadik után azonnal hívtam az ügyeletet, elmondtam, hogy mit tapasztaltam, azt mondták, ha reggelig nem változik, vigyem be. Aznap este nem aludtunk Borisszal. Én ültem vagy négykézláb térdeltem, hogy a fejét rám tehesse, mert se leülni, se lefeküdni nem akart, valamint a félóránkként ismétlődő éles sikítások után elszaladt még tőlem is, mintha ő bármi rosszat is tett volna. Megnyugtattam, próbáltunk aludni a két fájdalom között, majd kérdés sem volt, hogy a reggelt az orvosnál kezdtem Borisszal. Nem volt jó érzésem, szóval megkértem a doktor urat, hogy én vihessem be Boriszt, amíg lehet, mert nem érti, hogy mi történik.

Kép
forrás: Brit Pásztorkutya Fajtamentés

A doktor úr azt mondta, délután öt körül meglesz az eredmény, telefonáljak. Ötkor kézbe vettem a telefont. Az asszisztens hölgy vette fel, elmondtam kiért és mi ügyben telefonálok, de az orvost nem tudta adni, így megkértem, azért nézzen utána az eredményeknek. Pár perccel később megtudtam, hogy Borisz eredményei sajnos “nem túl jók”, holnap délután menjek be. Letettem a telefont és rohantam a kórházba: nem, én nem várok holnap délutánig! Megkértem, hogy hozzák ki Boriszt, amennyiben lehetséges. Az orvos végül tájékoztatott, hogy Borisz gyomrában húgyfolyadékot talált, az értékei életveszélyesek, de van három lehetőségünk is. Az egyik, hogy megműtik, és a legjobb esetben a húgyvezeték szakadt el: orvosolható. A másik, megműtik, és csak az egyik veséje problémás: orvosolható. A harmadik, nem vállaljuk a költséges műtétet, ami nélkül mindenképp meghal, hanem kérem az altatását. Sírva öleltem Boriszt az asztal tetején, megígértem neki mindent, hogy hazahozom, hogy rendben lesz, hogy megyünk kirándulni a Turulhoz, mert még nem mentünk, és különben is, az első hó után vár rá az első karácsonyfa és ajándékosztás. Életemben először, csak részben tartottam meg az ígéretem.

A doktor a műtétnek negyedórán belül nekiállt. Tíz perc múlva kijött, és ott akkor kiderült, hogy a barátom mindkét veséje menthetetlenül károsodott, és hogy veleszületett veseelégtelenségben szenved. Menthetetlen, altatni kell. Már csak annyit tudtam kérni, hogy engedjenek be, ott akarok lenni a végéig Borisszal. Az ígérem azon részét, hogy hazahozom, teljesíteni tudtam, semmi mást nem. Hát ennyi a történetünk. És mi a lényeg? Száraz tényekként csak annyi, hogy a 600 km autózás, a pályamatrica, és Borisz életének megmenteni próbálása pontosan annyiba került, mintha egy valódi(!) tenyésztőtől hozom el a társam - szűrve, oltva, szocializálva, hozzá és hozzám megfelelően kiválasztva, szinte a lehetetlenséggel egyenlő eséllyel azzal, hogy ez történik vele hat hónapos korában. Mit tennék másképp? Személy szerint én soha többé így társat nem veszek. Ezt a barátom halálán tanultam meg. A barátomén, akiért a világ végére is el fogok menni a következő életünkben is, mert csodálatos volt, igazi nagybetűs barát, egy harcos, miként a neve is jelentette: Borisz.

Kép

A JOY magazin tudatos lapszámában egy izgalmas interjút olvashatsz a Brit Pásztorkutya Fajtamentéssel. Munkájukat, és a szaporítók kegyetlen világát is megismerheted, ahogy azt is, hogy mindig van jobb döntés, mint ők!

joy magazin
forrás: JOY magazin

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

10 tavaszi cipő 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Olyan tavaszi cipőket válogattunk össze, amik a szezon kedvencei lehetnek!

Kép

5 módszer, amivel a kisebbrendűségi komplexussal élők manipulálják a környezetüket

A kisebbrendűségi komplexust nem feltétlen lehet azonnal felismerni, mert az, aki önértékelési zavarokkal küzd, jellemzően olyan álarc mögé bújuk, ami épp az ellenkezőjét sugallhatja. Elmondjuk, milyen jelekre érdemes figyelned!

Kép

Jön az egyberuhák időszaka: így kombináld a kedvenc darabokat sneakerekkel

A tavaszi-nyári időszak kiemelt kedvenc párosa idén sem hagy cserben: mutatjuk a legtutibb kombinációkat!

Kép

3 extra hasznos dolog, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép

8 desszert, amit bűntudat nélkül ehetsz - nem hizlalnak és finomak is!

Mutatjuk azoknak a kalóriaszegény desszertek listáját, amikből nyugodtan válogathatsz a diéta alatt is!