A skótok a hagyományos whisky koronázatlan királyai

JOY

Eltérő álláspontokkal lehet találkozni a whisky történetével kapcsolatosan, viszont abban a legtöbb szakértő is egyetért, hogy a skót az egyik olyan nemzet, ami az elsők között volt a whisky gyártásában. A skótok mellett még az íreket, illetve az amerikaiakat szokás legendás whiskygyártó nemzetként, a whisky szülőhazájaként emlegetni.

A whiskyk megkülönböztető tulajdonságai

A whisky alkoholtartalma széles skálán mozog, létezik 40%-os, 60%-os és akár 70%-os alkoholtartalmú is. A whiskyk ízvilágát és a fogyasztással járó élményt nem csak az ital alkoholtartalma, hanem számos egyéb tényező is meghatározza. Alapvetően mindegyik whiskyre igaz, hogy gabonából készül, ezt a gabonapárlatot pedig tölgyfahordóban érlelik. Már az érlelés ideje is differenciáló tényező, de azt egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy minden whiskynek van egy tipikus, csak erre az italra jellemző íze, ezt pedig a gabonának és a tölgyfahordós érlelésnek köszönheti.

Jellemzően maláta az alapanyag, de nem ritka, hogy kukoricát, búzát, rozst vagy rozsmalátát használnak fel a párlat elkészítéséhez. Tehát látható, hogy az alapanyag szerint is meg lehet különböztetni a whiskyket.

Ezenkívül a whiskyket a lepárlók mennyisége alapján is meg lehet különböztetni. A lepárlók mennyisége szerint single grain, single malt, valamint blended whiskyket különböztethetünk meg egymástól.

A legendás Ardmore lepárlóüzem

A skót lepárlóüzemek között több világhírű is található, ezek közül kiemelkedik az 1898-ban alapított Ardmore nevű legendás szeszfőzde, aminek a kapuját manapság is csak kiváló minőségű ital hagyhatja el. Akár azt is lehetne ezekre az italokra mondani, hogy igazi skót kuriózumok, és ez egyáltalán nem túlzás. Valamit nagyon tudhat a szeszfőzde, ugyanis az italait szinte a világ összes pontján előszeretettel fogyasztják.

Ha felkeltette az érdeklődésed a skót nedű, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online-nál kapható whiskyk között.

Modern üzem, hagyományos receptek: Arran főzde

Ha skót whisky a téma, akkor nem szabad szó nélkül elmenni az Arran nevű whisky mellett sem. Az Arran szeszfőzde 1995-ben kezdte meg működését, viszont annak ellenére, hogy a XX. században alapították, mégis a hagyományos utat választotta és tradicionális receptek alapján készíti az italokat. Ennek köszönhetően a whisky készítéséhez használt alapanyagok kevésbé változatosak, kizárólag árpát és malátát használnak. Ez azonban nem negatívum, azt jelenti, hogy az Arran termékek differenciálása helyett azzal foglalkozik, hogy ebből a néhány alapanyagból állítson elő kiváló minőségű italt.