5 kevésbé ismert tény a világ legvarázslatosabb helyeiről: ez tényleg mind igaz!
Leesik az állad, ha meghallod, milyen titkokat őriznek ezek a mesés helyszínek!
Elképesztően csodás hely, ahol élünk, a Föld egészen misztikus dolgokat képes mutatni, ha egy kicsit figyelünk. Nem beszélve azokról a lenyűgöző és hatalmas alkotásokról, amelyeket a több száz vagy ezer évvel ezelőtt élt embertársaink hagytak ránk. Összeszedtünk néhány igazi CSODÁT:
Havazik a Szaharában
Eddig talán azt hitted, a sivatagban éjjel és nappal, télen és nyáron egyformán tombol a hőség, így aztán soha nem eshet hó. Ez azonban tévedés! Nem gyakori jelenség ugyan, de előfordulnak hóviharok a Szaharában is, ezek pedig akkorák, hogy viccen kívül az űrből is látszanak.
Kék tűz az Ijen vulkánban
Az Ijen vulkán Indonéziában található és nem véletlenül világhírű: kék tűz lobog fel belőle! Ezt az égés során keletkező különleges gázok idézik elő ezt a nem mindennapi színt, sokan pedig emiatt azt hiszik, a vulkán lávája is ilyen árnyalatú.
A Szfinx régen esőerdőben állt
Az egyiptomi Gízában épült nagy szfinx a világ egyik legnagyobb és legősibb szobra. Az oroszlántestű, emberfejű lény ma a sivatag kellős közepén áll, nem volt azonban ez mindig így. Egykor ezen a területen hatalmas, élettől hangos esőerdő terült el. Képzeld el, abban a környezetben milyen fenséges lehetett!
Az El Castillo piramis csiripel
Talán már te is hallottál a mexikói maja piramisról, az El Castillótól, ai már puszta látványa miatt is sokak számára bakancslistás látnivaló. Azt azonban lehet, hogy te sem tudtad, hogy a helynek egészen különleges akusztikája van. Ha éppen a lépcsősor előtt állsz meg és tapsolni kezdesz, a visszhangnak olyan a hangzása, mintha madarak csiripelnének. Nem lehet tudni, hogy ezt a hanghatást a maja építészek direkt értek-e el, de egyszerűen lenyűgöző!
Vulkáni hamuban sült kenyér
Izlandon a helyiek a lehető legjobban igyekeznek kihasználni, hogy sok-sok gyönyörű vulkán közelében élnek. Az asszonyok például előszeretettel sütnek kenyeret a vulkáni hamuban. Ehhez nincs másra szükségük, mint egy ásóra, némi vízre, valamint egy fém dobozra, amibe előzőleg már beletöltötték a kenyértésztát. Először ásnak a forró hamuba egy kis gödröt, majd beleöntik a vizet, ami egy pillanat alatt felforr. Ekkor gyorsan belerakják a fém dobozt és betemetik. Pár perccel később kész a hagyományos izlandi kenyér. Megkóstolnád, igaz?
Ezt is nézd meg!
Ezek a világ legfurcsább kinézetű állatai