Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Még a pszichopatáktól is veszélyesebbek: ezt jelenti pontosan az erotománia

Még a pszichopatáktól is veszélyesebbek: ezt jelenti pontosan az erotománia
A nap cikke

Rossz dolgok történnek veled? 6 jel, hogy valaki elátkozott téged

Sokszor csak azt hisszük, hogy pusztán balszerencsések vagyunk, pedig könnyen lehet, hogy egy ártó személynek "köszönhetjük" mindezt. Íme a jelek!

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 18.: az Ikreknek nagyszabású terveik vannak, a Szüzeknek érdemes a saját érdekeikért kiállniuk

A hét második felében is izgalmak várnak az egyes csillagjegyekre, érdemes tehát, hogy mit üzennek a csillagok!

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzesőre számíthat május előtt: igazi vagyonra tesznek szert!

A májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, ami idén májusban új értelmet nyer egyes csillagjegyek számára.

Olvasd el!

Schumacher fia és magyar barátnője, Vivi már 6 éve alkotnak egy párt: süt róluk a boldogság – FOTÓ

David Schumacher és Keszthelyi Vivien 7 éve ismerkedtek meg egymással.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy sorsfordító esemény fogja megváltoztatni az egész életét a közeljövőben

Vajon te is rajta vagy a listán?

Olvasd el!

A TikTok népszerű sziámi ikrei tabuk nélkül beszéltek a nemi életükről és a halálról: csak az egyikük randizik

Carmen Andrade és Lupita Andrade számtalan kérdést kaptak az évek során arról, hogyan telnek a napjaik és persze a magánéletükről. Ők pedig nem féltek megválaszolni ezeket!

Facebook
Twitter
Pinterest
Kedvenc sorozatkaraktered, Joe Goldberg diagnózisa is pontosan ez.

A Netflix You (magyarul: Te) című sorozat bevezette az életünkbe az egyik legnépszerűbb pszichopatának titulált karaktert, Joe Goldberget. A sorozat hatalmas népszerűségének köszönhetően sajnos sokan túl is romantizálják a jelenséget. De legyünk reálisak, Joe egy sorozatgyilkos, bármilyen betegség is húzódik a háttérben, a lényegen nem változat. A sorozatban manipulatív módszerekkel cserkészi be a nőket, akik sorra az üvegkalitkájában végzik és így, vagy úgy erőszakos halált halnak.
Mégis sokan keresik a választ, a miérteket és próbálják elemezni Joe Goldberg karakterét. Az előző évadok után pszichológusok is megszólaltak és diagnosztizálták Joe-t.

Olvasd el ezt is!

Kelly Scott, a manhattani Tribeca Therapy terapeutája elmondta, hogy klinikai szempontból a 'pszichopata' szó nem jelent semmit.

Scott azt is hozzátette, hogy a "pszichopatához" vagy "szociopatához" legközelebb álló klinikai diagnózis az antiszociális személyiségzavar, és Goldberg valóban mutatja ennek a zavarnak néhány jellegzetes vonását, akárcsak a nárcisztikus személyiségzavar jellemzőit.

Ugyanakkor a "You" 2. évadában már több információ utalt arra, hogy Goldbergnek talán nem antiszociális személyiségzavara van, hanem gyermekkori traumával összefüggő kötődési zavara. A sorozat azonban ezen a ponton még nem szolgáltatott elegendő információt a szakemberek számára ahhoz, hogy teljes diagnózist tudjanak felállítani. De végül nem is kellett, hiszen az utolsó évadban végre elhangzik, hogy Joe diagnózisa az eratománia, ami teljesen új megvilágításba helyezi az eddigi történéseket.

De mi az az eratománia?

Az eratománia egy olyan téveszmés zavar, amikor valaki alaptalanul hiszi, hogy egy magasabb társadalmi státuszúnak vélt személy (például egy híres zenész vagy színész) szerelmes belé. Ez az állapot egyben a De Clérambault-szindróma is, amelyet 1885-ben G. G. De Clerambault francia pszichiáter fedezett fel, aki először diagnosztizált egy olyan nőt, aki azt hitte, hogy egy magasabb társadalmi státuszú férfi szerelmes belé.

Az erotománia ritka, előfordulási gyakorisága csupán 0,2 százalék, és ellentétben azzal, amit a Netflix sikersorozatában ábrázolnak, a betegség sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Az viszont igaz, hogy Penn Badgley karakteréhez hasonlóan [az erotomániás emberek] általában mindent megtesznek azért, hogy kapcsolatba lépjenek vonzalmuk tárgyával, például zaklatják, megfigyelik őket. Gyakran előfordul, hogy a két személy a való életben soha nem találkozott, vagy olyan múló interakció volt csak köztük, ami nem indokolná a megszállottság ilyen szintjét.
Az erotománia más emberek iránti függőségnek is tekinthető, ami néhány esetben erőszakba is torkollhat, amikor az erotomániás személy üldözi a megszállottsága tárgyát.

Mi okozza az erotomániát?

Az erotománia gyakran a korai években történt elhagyatottság, és komplex trauma következménye. Az erotomániás emberek gyakran rendelkeznek feldolgozatlan traumával, gyenge önismerettel, vagy társfüggők, introvertáltak, szexuálisan tapasztalatlanok vagy elszigeteltek.
Bár az erotománia önmagában is előfordulhat, általában más mentális betegséghez, például skizofréniához vagy bipoláris zavarhoz kapcsolódik. Hetekig vagy évekig is eltarthat, és ugyanaz a megszállott gyakran több személyről is ábrándozik felváltva.

Honnan tudhatod, ha erotomániában szenvedsz?

Az erotomániában szenvedő elsődleges tünete az abszolút meggyőződés, hogy egy másik személy szerelmes belé. Az erotomániás emberek gyakran azt hiszik, hogy a vonzalmuk célpontja titkos üzeneteket, jelzéseket küld feléjük, ezzel alátámasztva, hogy viszonozza az érzéseiket. Sok esetben még egy Instagram-poszról is azt gondolják, hogy nekik címezte kiszemeltjük, holott csak egy ártalmatlan poszt és az adott személy a létezésükről sem tud.
Az erotomániához kapcsolódó viselkedések közé tartozik a kitartó, kapcsolatfelvételre való törekvés és a zaklató magatartás minden formája.

Milyen szakaszai vannak az erotomániának?

A szakértő szerint a De Clérambault-szindrómára, azaz az erotomániára a következő szakaszok jellemzőek:

- Remény
- Neheztelés
- Harag, düh

Az utolsó fázist tartják a legfontosabbnak és egyben legveszélyesebbnek. A megszállott egy ideig reménykedik, majd miután nyíltan kifejezi rajongását és visszautasítást tapasztal, megalázva érzi magát. A megalázottság érzése sok esetben arra késztetheti a megszállottat, hogy megtorlásra törekedjen, és bántalmazza a célpontját.

Hogyan kell bánni egy erotomániás személlyel?

Ha úgy gondolod, hogy erotomániás személlyel van dolgod, a szakértő azt javasolja, hogy tegyél meg mindent, hogy meghúzd a határokat, maradj semleges, és ügyelj rá, hogy kommunikációddal ne tápláld, súlyosbítsd a megszállott téveszméit.
Ha lehetséges, próbálj meg másokat is bevonni, rávilágítani a problémára. Vond be az érintett személy közeli barátait, családtagjait, akik rá tudják beszélni, hogy kérjen segítséget, forduljon pszichiáterhez.

Ezt olvastad már?

Galéria / 6 kép

Szociopata tévés karakterek, akiket imádunk utálni

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Jön az egyberuhák időszaka: így kombináld a kedvenc darabokat sneakerekkel

A tavaszi-nyári időszak kiemelt kedvenc párosa idén sem hagy cserben: mutatjuk a legtutibb kombinációkat!

Kép

3 extra hasznos dolog, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép

8 desszert, amit bűntudat nélkül ehetsz - nem hizlalnak és finomak is!

Mutatjuk azoknak a kalóriaszegény desszertek listáját, amikből nyugodtan válogathatsz a diéta alatt is!

Kép

Dobj el mindent: megjelent Azahriah új albuma!

A dalszerző-előadó skatulya I. című lemezén a már jól ismert mariana.árok és a cipoe számok mellett hat új dal is szerepel.

Kép

28 emlékezetes autós film, amit látnod kell

Az autó egy filmben lehet főszereplő vagy kulcsfontosságú kellék – egy biztos: sokszor tesz emlékezetessé egy-egy jelenetet.