A nap cikke

Már most várjuk: újabb élőszereplős Disney-film készül, méghozzá egy kis csavarral

Vajon melyik színész kapja a főszerepet?

Még több olvasnivaló

Végre! Csodás fotók készültek Serena Williams álomesküvőjéről

Pretty Women Richard Gere nélkül? Hihetetlen, de ilyen lett volna ez a 12 sikerfilm az eredeti főszereplőkkel

Ki mondta, hogy unalmas? Bebizonyítjuk, hogy a garbó igenis menő!

Két hatalmas hiba, amit a legtöbb nő elkövet egy kapcsolatban

Már most várjuk: újabb élőszereplős Disney-film készül, méghozzá egy kis csavarral

Titkok, amiket a mozis dolgozók sosem árulnának el

Meglepetés! Férjhez ment Serena Williams, a lagzin pedig ott volt fél Hollywood!

A legsikkesebb irodai szettek őszre

Olvasni hatalom?

Olvasni hatalom?
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
A funkcionális analfabetizmus egy olyan probléma hazánkban, amely a legfrissebb felmérések szerint a fiatalok 27 százalékát érinti, és meghatározza hátralévő életüket. Ha jótékonykodásról beszélünk, akkor nem kell hatalmas dolgokra gondolni, akár apróságokkal is hatalmas változást hozhatunk mások életében.

November folyamán a United Way Magyarország alapítvány KönyvForgató programjához járulhatsz hozzá te is, ha elviszed használt, de jó állapotú gyermekkönyveidet a kezdeményezésben résztvevő 40 Inmedio- üzlet egyikébe, vagy azokat a JOY-napok alatt leadhatod személyesen is az alapítvány önkéntesei részére a WestEndben felállított standjuknál.

A funkcionális analfabetizmus egy olyan probléma, amely a legfrissebb felmérések szerint a fiatalok 27 százalékát érinti hazánkban. Borzalmasan magas szám!

Nem is hinnéd, hogy egy ilyen apró figyelem mennyit jelenthet. „Nagyon sok kedves történetem gyűlt össze a KönyvForgató program során, az egyik egy csepeli, gyermekotthonos általános iskolához kötődik, ahol a tanulók többsége halmozottan hátrányos helyzetű. Ott találkoztam egy kisfiúval, aki csillogó szemmel szorongatta a kezében az adománykönyvet és azt mondta: „Nekem nincs sok saját könyvem. Most hazaviszem ezt a könyvet és felrakom a polcra a másik két könyvem mellé”.

– Meglepőnek tűnhet, de sokszor találkozunk hozzá hasonló sorsú gyerekekkel, sőt olyanokkal is, akiknek egyáltalán nincsenek otthon saját könyveik. Miközben pedig néha már egy könyv is megváltoztathatja egy gyermek életét – mondta el Adriány Kincső, a United Way Magyarország ügyvezető igazgatója.

Magyarországon 1-2 százalék közöttire becsülik azoknak a felnőtteknek a számát, akik analfabéták. Az analfabetizmus az írás- és olvasáskészség hiányát jelenti, gyakorlatilag azt, hogy egy felnőtt ember rosszul vagy egyáltalán nem tud írni és olvasni. Ennek számos oka lehet, s elsősorban a fejlődő országokra jellemző, hogy egy személy egyáltalán nem is tanult meg olvasni, mert soha nem tanították meg rá. Az is előfordulhat, hogy bár valaki megtanulta a betűket, és alapszinten elsajátította az írás-olvasás tudományát, olyan régen tette ezt utoljára, hogy elfelejtette ezt a készségeket. Félanalfabetizmusnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy egyén tud olvasni, érti a szövegek tartalmát, de a gondolatainak papírra vetésére már nem képes.

Mindezeken felül pedig létezik a hazánkban legnagyobb problémát jelentő dolog, a funkcionális analfabetizmus, ami lényegében azt jelenti, hogy az érintett ugyan tud írni-olvasni, de nagyon rosszul. Képes egy szöveg kibetűzésére, de nem érti a lényeget. Nem képes megragadni a fő üzenetet, nem tudja kibogarászni egy nem túlságosan bonyolult bekezdés értelmét, abban megtalálni a releváns információt és értelmezni azt, ezáltal pedig képtelen a saját örömére olvasni.

A legfrissebb PISA-felmérések eredménye szerint Magyarországon a 15 évesek több mint negyede küzd a funkcionális analfabetizmussal, ami lehetetlenné teszi a tanulmányi előmenetelüket, és jelentősen korlátozza a jövőbeli lehetőségeiket.

Ezt a folyamatot csak kitartó munkával és tudatos programokkal lehet megfordítani. A United Way Magyarország a KönyvForgató program 2014-es indulása óta összesen 8000 adománykönyvet juttatott el többségében hátrányos helyzetű gyermekeknek, ehhez a kezdeményezéshez pedig most te is csatlakozhatsz. A kedvenc könyved segíthet megszerettetni az olvasást akár egy olyan kisgyerekkel, akinek eddig nem volt lehetősége érdekesnél érdekesebb könyveket olvasni.

Neked mi volt a kedvenc gyerekkönyved?

Kép
A nők szerint ezek a legszexibb ruhadarabok, amiket csak egy férfi felvehet

Ezek alapján néhány dolgot meg kellene változtatniuk a pasiknak az öltözködésükben.

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók

11 kategóriában 124 pályázat közül 34 díj került átadásra az Év Kutyabarát Helye 2017 pályázatán

Napi horoszkóp november 18.: a Bikák elhagyják a komfortzónájukat, az Oroszlánok bonyolult feladattal küzdenek

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok mára is üzentek!

Ki mondta, hogy unalmas? Bebizonyítjuk, hogy a garbó igenis menő!

Önmagában és plusz rétegként is szuper választás lehet!

Kim Kardashian nem hívta meg a béranyát a babaváró bulira – méghozzá ezért

Hatalmas partit rendezett, de egy fontos szereplőt nem hívott meg... Most végre elmondta, miért!

Előfizetés

A kereséshez kezdj el gépelni!