7 túlélési tipp amatőr szakácsoknak

Getty Images/ FOX / Contributor
Izabella

Mindenki tud főzni, csak elő kell csalni a belső Gordon Ramsey-det!

Mindannyiunkban ott rejlik egy szakács, még akkor is, ha néhányunkban jobban el van veszve, mint másokban. Ha legközelebb a sütő előtt találod magad, az alábbi profi szakácsok által megosztott túlélési tippek biztosan segíteni fognak elkerülni a kulináris katasztrófát.

Só, bors, savak


Ez a három összetevő bármikor, bármilyen ételt fel tud dobni. Ha úgy érzed, hogy nem elég jó az íze valaminek, menj végig ezen a három hozzávalón, valamelyik biztos működni fog. Profi tipp: ha megsóztad és úgy érzed, hogy még mindig nagyon “lapos” az íze az ételnek, valamilyen savas dolgot adj hozzá (például citromlevet vagy ecetet), ne több sót.

Takaríts menet közben!

Végeztél a vágódeszkával? Mosd el egyből, és csak utána menj tovább a következő lépésre. Ha folyamatosan tisztán tartod a konyhát, sokkal könnyebb lesz az életed, jobban elférsz, és megúszod a hatalmas káoszt a főzés végén, amit ígyis-úgyis neked kell eltakarítanod.

Olvasd el ezt is!
Eláruljuk, hogyan mosd el a vágódeszkát, hogy az tényleg tiszta is legyen

Nem fő meg gyorsabban, ha forróbb

Gyakori hiba amatőr szakácsoknál, hogy gyorsabban akarnak megfőzni valamit, ezért feltekerik a hőfokot a maximumra. Ennek szinte kizárólag az az eredménye, hogy odaég az étel, sőt, sok esetben belül még hideg, nyers is maradhat.

Ne félj az édes íztől


Egy nagyon kevés cukor, méz vagy bármilyen édesítő egyáltalán nem fogja édessé tenni az ételedet, viszont fel tudja dobni, gazdagabbá tudja tenni az ízét. Kísérletezz bátran!

Nincs olyan, hogy főzni való bor!

Ez rém egyszerű. Ha nem innád meg, miért teszed bele a kajádba, amit majd később megeszel? Talán ez alól kivétel, ha olyan vendégeknek főzöl, akiket nem kedvelsz.

Élezd meg a késeidet!

Hiába “csak” zöldséget vágsz velük, az éle bizony kimegy egy idő után. Ha nincs otthon késéleződ, vidd el éleztetni őket évente egyszer. A különbség olyan mértékű, hogy utána nem fogod érteni, hogy tudtál eddig életlen késsel élni.

Ne forgasd a tojást

Sokan úgy készítik el a tükörtojást, hogy forró tűzön megsütik az egyik oldalát, majd megfordítják. Aztán a tojás szétesik és az egész egy nagy katyvasz lesz. Próbáld meg lassú tűzön, fedő alatt sütni a tojást, a hő mindkét oldalát egyenletesen megsüti és nem kell ügyetlenkedni a forgatással.

Nézd meg a galériát is!

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
6+1 főzési szokás, ami veszélyes is lehet
Olvasd el ezt is!
Tedd parkolópályára a sima liszteket - mutatunk szuper alternatívákat helyettük!