Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Andy Vajna: „Igyekszem nem tudomást venni a rossz dolgokról.” - nagyinterjú

A nap cikke

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

3 tavaszi ruha, ami a pasik szerint nagyon vonzó egy nőn - És 3, ami szerintük egyáltalán nem néz ki jól

Tudtad, hogy a férfiaknak is megvan a véleményük a tavaszi szettekről, amelyeket a nők viselnek? Íme a kedvenceik és egyúttal felfedjük azokat is, amelyekért nem rajonganak.

Olvasd el!

10 színész, akinek a valódi magassága az ellentetje annak, ahogyan a filmekben ábrázolják

A hölgyek közt akadnak igazi égi meszelők, a férfiak viszont sokszor nagyon alacsonyak, így szükség van némi trükközésre a forgatásokon.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 19.: a Bikák próbálnak urai lenni egy bizonyos helyzetnek, a Rákoknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó napja is tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek számára, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Igazi férfi lett Madonna fiából: a 23 éves Rocco szívdöglesztően néz ki!

Sármos pasi lett Madonna idősebb fiából.

Facebook
Twitter
Pinterest
Életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el Andy Vaja, a nemzetközi filmipar sztárproducere, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Playboy magazin így emlékezik meg róla.

Andy Vajna számtalan, világszerte ismert filmnek volt a producere, 59 film köthető a nevéhez, például a Rambo-filmeknek, az Evitának, több Terminátor-filmnek, de A miniszter félrelép és a Szabadság, szerelem című magyar alkotásoknak is.

A Playboy magazin a következő nagyinterjúval emlékezett meg róla:

Andrew G. Vajna több mint tíz éve adott a Playboynak nagyinterjút. A hollywoodi producer azóta áttette székhelyét Budapestre, és amerikai szuperprodukciók tető alá hozása helyett most kormánybiztosként próbálja segíteni a magyar filmgyártás talpra állását.

andy vajna,nagyinterjú,playboy nagyinterjú,interjú,kormánybiztos,filmügyi kormánybiztos,producer,sztárproducer
forrás: PLAYBOY / Nánási Pál

Tegnap hunyt el Steve Jobs. Mit gondol róla, a művéről?

Nem ismertem személyesen, de kicsi a világ, közös volt az ügyvédünk. Tőle nagyon sokat hallottam róla. Fantasztikus agy volt, a 21. század talán legfrissebb észjárású gondolkodója. Olyan távolra látott, amit nekem is elég nehéz felfogni.
Én ráadásul nem is értek a kütyükhöz, de számomra fantasztikus dolog volt, hogy mennyire megkönnyíti az ember életét az iPhone meg az iPad. Ma ezek annyira hozzánk tartoznak, mint a kezünk vagy a lábunk.

Hogyhogy nem ért a technikához? Manapság a filmkészítés elképzelhetetlen nélkülük.

A filmeknél nem ezeket a technikákat használjuk. Ott egész más irányba haladunk.

Jobs elég nehéz ember volt és kollégáival is keményen bánt. Törvényszerű, hogy ha valaki eredményt akar elérni, ilyennek kell lennie?

Nem tudom, hogy vette rá az embereit arra, hogy többet produkáljanak, mint amit általában elvárnak tőlük. Gondolom, nagyon izgalmas motivátor volt.

Ön hogyan motiválja a munkatársait?

Korbáccsal és cukorral. Mindkettőre szükség van. Nagyon fontos érdekessé tenni a folyamatot, hogy az emberek örömmel merüljenek el a probléma megoldásában. Ahhoz, hogy valami olyat alkossanak, ami különleges – ez a „cukor” kell hozzá. És, sajnos, a korbács is: ami pedig a folyamatos felügyelet.

Malibui lakásának falán számtalan relikvia mellett ott vannak a bekeretezett Rambokések. Fontos Önnek, hogy szem előtt legyenek ezek az emlékek?

A Rambo három részével eltöltöttem vagy hét-nyolc évet. Fontos szakasz volt ez az életemben, és ezek a kések emlékeztetnek azokra a néha nehéz, néha dicsőséges pillanatokra.

Amikor James Cameron 11 Oscart nyert a Titanickal, azt üvöltötte: „Én vagyok a világ királya!” Érzett valaha hasonló eufóriát?

A legizgalmasabb dolog, amikor a „gyerek” – a film – megszületik, és először nézem végig együtt a közönséggel. Árgus szemmel figyelem, mennyire működik a film: hogy reagál a közönség, mikor nevetnek, mikor szisszennek fel, mikor ijednek meg. Vagyis hogy sikerült-e őket elbűvölni.
Akkor érzem „királynak” magam, amikor pozitívan reagálnak.

andy vajna,kormánybiztos,nagyinterjú,playboy nagyinterjú
forrás: PLAYBOY / Nánási Pál

Mennyire lehet kiszagolni a sikert? Azt, hogy érdemes belefogni egy munkába, mert az eredmény a végén „ütni” fog?

Minden filmről, amit idáig csináltam, úgy gondoltam, érdemes belefogni. Ha előre tudtam volna, hogy nem működik, akkor megspórolhattam volna azt a pénzt és energiát, amit belefektettem. De sajnos ez nem így megy. Soha nem lehet tudni 100%-ban a végeredményt. A legfontosabb az, hogy bízzál abban, amit csinálsz, és hogy legyen egy víziód, hogy mit szeretnél belőle kihozni. Hogy mit szeretnél látni a végén. Általában azok a filmek sikerülnek, ahol ezeket tényleg véghez tudod vinni. Van, amikor ez a vízió köddé válik menet közben. Néha azért, mert a rendező másképp látja, vagy a színész másképp gondolja. Vagy amikor az egész csapat széthúz, nem egy irányba viszi a filmet. Akkor a lényeg elveszhet valahol út közben.

Az utolsó nagyinterjút 10 éve adta a magyar Playboynak...

Szinte tegnap...! Sajnos ez azt jelenti, hogy 10 évvel öregebb lettem...

Hová jutott azóta Hollywood?

Vannak problémáim az irányokkal. Szerintem a stúdiórendszer teljesen megöli az individualitást. Nagyjából folyamatosan ugyanazt a filmet gyártják, csak a helyszín és a körítés változik. De általában ugyanazt a formulát működtetik. Annyira félnek attól, hogy az év végére hogy néz ki majd a bevételi oldal, hogy minimális kockázatot sem vállalnak. Vannak kivételek. Amikor például James Cameron csinál egy Avatart 3D-ben, tisztára digitálisan, olyan színészekkel, akiket nem is ismertünk korábban, és elkölt rá egy óriási összeget, az egy erős rizikó. De fantasztikus eredménye is lett. Íme, egy tehetséges ember, aki mindent feltett arra, hogy az ötletét megvalósítsa. Minden szabályt áthágott, és ettől lett nagyon erős a filmje. Meglepte a nézőket. Pedig manapság ez elég nehéz.

Látott mostanában jó filmet?

Az utolsó 4-5 hónapban nem volt sok időm moziba menni, mert nagyon elfoglalt a bürokrácia. Most minden energiámat abba ölöm, hogy segítsem a magyar filmgyártás talpra állását. Filmeket ezért nem nagyon néztem. Más kérdés, hogy az utolsó pár hónapban nem is hallottam eget rengető filmalkotásokról.

Teljesen áttette a székhelyét Hollywoodból Budapestre?

Nem adtam fel Hollywoodot, sőt, nagyon komoly terveim vannak még ott . De most a budapesti feladataimra koncentrálok. Amíg ez nem sikerül, és nem indul be a magyar filmgyártás, addig itt van dolgom.

Politikusok, bürokrácia... Mi a vonzó ebben a csomagban?

Ha rutinszerűen ugyanazt csinálod minden nap, akkor elég unalmasak lesznek a hétköznapjaid. Én próbálok mindig valami újat találni, és lehetőleg mindig valami nagyobb kihívást. Aztán azt megvalósítani. Az biztos, nagy kihívás számomra, hogy tudunk-e itthon a filmszakmának olyan irányt szabni, amire büszkék lehetünk később. Kíváncsi vagyok, segítenek-e a filmkészítői tapasztalataim ebben. Most még nem látjuk a végét, úgyhogy csak azt tudom mondani: remélem, hogy igen.

Hogy érkezik egy ilyen felkérés? Jön egy telefon, hogy "Kedves Andy, Orbán Viktor vagyok, át kellene alakítani a magyar filmgyártást"?

A miniszterelnökkel tavaly nyár közepén találkoztam. Nagy általánosságokban beszéltünk a filmekről, de már akkor is felmerült, hogy érdekelne-e engem, hogy részt vegyek a magyar film megújításában. Pár hónapra rá találkoztunk újra, és akkor konkrétan rákérdezett, hogy elvállalnám-e a mostani pozíciómat. Azt is megkérdezte, hogy egészséges vagyok-e, és hogy mennyire bírom a kritikát. Persze igent mondtam, mert szerintem ez egy jó, érdekes munka.

Mitől az?

Ha otthon ülsz egyedül a sikereiden, az nem jelent semmit. Amikor a mozikat csináltam vagy ezt az éttermet építettem, mindig az volt a célom, hogy a sikert megosszam az itteni emberekkel, a moziba járó közönséggel. Ha e vállalásunk sikeres lesz, akkor Magyarországnak pozitív imidzset, pozitív irányt adhat.

Mi az, amit érdemesnek talál megtartani a magyar filmből?

Vannak nagyon tehetséges rendezők, színészek és írók. Szerintem tágabb perspektívát kell adni nekik. Nem kell őket megváltoztatni, csak kitágítani a látókörüket. És ha ez sikerül, akkor szerintem lépést tudunk tartani a világgal. Valahogyan azt kell a filmkészítőkben elültetni, hogy el tudják magyarázni az ő szempontjukat úgy, hogy az a nézőnek érthető és érdekes legyen. Mert ebből áll ez a világ. Vagy tanítjuk a nézőt, vagy segítünk neki valamilyen információval, vagy szórakoztatjuk, vagy megijesztjük, vagy megnevettetjük. Valamit mindenképpen csinálnunk kell.

És ezt elfelejtették itthon?

Hát, nem tudom...

A Kontroll című filmet szokta emlegetni mint jó példát.

A Kontroll volt az egyik olyan magyar film, ami kilógott a sorból. Szerintem a Kontrollnak is van sok problémája mint film, és ha megkérdezné a rendezőt, Antal Nimródot, ő is el tudná ezeket sorolni. De mégis, valahogy egy más, frissebb irányt képviselt.

Tovább olvasok

Nyugodjon békében.

Az interjú a Playboy 2011 novemberi számában jelent meg.
3D grafika: Bajkov Valentin / Delov Digital, Stylist: Flórián Kata, Smink: Kis Réka, Fotóasszisztens: Sütő Krisztián

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Keanu Reeves egy közülünk – ezek a sztorik bizonyítják

Az egyik legszerényebb, legközvetlenebb hollywoodi sztár, aki nem menekül el rajongói elől.

Kép

3 filléres arcápolási termék, amire a bőrgyógyászok esküsznek

A bőrgyógyászok szerint ennél a három szépségápolási terméknél nem számít a márka, az olcsóbb is ugyanolyan jó!

Kép

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kéne a szexről 50 felett

Attól, hogy a testünk és gondolkodásunk változik, ahogy telik az idő, a szex még nagyszerű maradhat.

Kép

Kávé helyett: ez a 9 étel igazi energialöketet ad

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves