A nap cikke

Ez az oka annak, hogy az anyakirályné több pénzt hagyott Harry hercegre, mint Vilmosra

Miután Erzsébet királyné, az anyakirályné elhunyt, végrendeletéből kiderült, hogy egyik dédunokájára nagyobb vagyont hagyott, mint a másikra!

február 20

kos 03.21 - 04.19

Nem egyszerű a helyzet, amibe kerültél, de azt...

bika 04.20 - 05.20

Valaki, akit csupán felületesen ismersz, kellemetlen helyzetbe sodor...

ikrek 05.21 - 06.21

Nagyon kevés választ el attól, hogy elérd a...

rák 06.22 - 07.22

Túlzott megfelelési kényszered miatt teljesen háttérbe szorulnak a...

oroszlán 07.23 - 08.22

A mai napon megbizonyosodhatsz róla, hogy valóban léteznek...

szűz 08.23 - 09.22

Úgy érzed, hogy olyasfajta dolgokkal kell most megbirkóznod,...

mérleg 09.23 - 10.22

Olyannyira sikeresnek érzed magad valamiben, hogy már-már kissé...

skorpió 10.23 - 11.21

Olyasfajta projekten dolgozol, amelyet mások veled ellentétben nem...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem értesz egyet egy olyan személlyel, aki kiönti...

bak 12.22 - 01.19

Úgy érzed, nehezen tudsz túllendülni egy számodra kellemetlen...

vízöntő 01.20 - 02.18

Mindent nagyon precízen eltervezel egy rád bízott feladat...

halak 02.19 - 03.20

Minél inkább igyekszel valakivel megértetni valamit, annál inkább...

Elolvasom végig Megnézem

Andy Vajna: „Igyekszem nem tudomást venni a rossz dolgokról.” - nagyinterjú

PLAYBOY / Nánási Pál
Andy Vajna,interjú,playboy interjú,playboy nagyinterjú,nagyinterjú,filmügyi biztos,producer,hol
Nincs kép Bus István
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el Andy Vaja, a nemzetközi filmipar sztárproducere, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Playboy magazin így emlékezik meg róla.

Andy Vajna számtalan, világszerte ismert filmnek volt a producere, 59 film köthető a nevéhez, például a Rambo-filmeknek, az Evitának, több Terminátor-filmnek, de A miniszter félrelép és a Szabadság, szerelem című magyar alkotásoknak is.

A Playboy magazin a következő nagyinterjúval emlékezett meg róla:

Andrew G. Vajna több mint tíz éve adott a Playboynak nagyinterjút. A hollywoodi producer azóta áttette székhelyét Budapestre, és amerikai szuperprodukciók tető alá hozása helyett most kormánybiztosként próbálja segíteni a magyar filmgyártás talpra állását.

andy vajna,nagyinterjú,playboy nagyinterjú,interjú,kormánybiztos,filmügyi kormánybiztos,producer,sztárproducer
forrás: PLAYBOY / Nánási Pál

Tegnap hunyt el Steve Jobs. Mit gondol róla, a művéről?

Nem ismertem személyesen, de kicsi a világ, közös volt az ügyvédünk. Tőle nagyon sokat hallottam róla. Fantasztikus agy volt, a 21. század talán legfrissebb észjárású gondolkodója. Olyan távolra látott, amit nekem is elég nehéz felfogni.
Én ráadásul nem is értek a kütyükhöz, de számomra fantasztikus dolog volt, hogy mennyire megkönnyíti az ember életét az iPhone meg az iPad. Ma ezek annyira hozzánk tartoznak, mint a kezünk vagy a lábunk.

Hogyhogy nem ért a technikához? Manapság a filmkészítés elképzelhetetlen nélkülük.

A filmeknél nem ezeket a technikákat használjuk. Ott egész más irányba haladunk.

Jobs elég nehéz ember volt és kollégáival is keményen bánt. Törvényszerű, hogy ha valaki eredményt akar elérni, ilyennek kell lennie?

Nem tudom, hogy vette rá az embereit arra, hogy többet produkáljanak, mint amit általában elvárnak tőlük. Gondolom, nagyon izgalmas motivátor volt.

Ön hogyan motiválja a munkatársait?

Korbáccsal és cukorral. Mindkettőre szükség van. Nagyon fontos érdekessé tenni a folyamatot, hogy az emberek örömmel merüljenek el a probléma megoldásában. Ahhoz, hogy valami olyat alkossanak, ami különleges – ez a „cukor” kell hozzá. És, sajnos, a korbács is: ami pedig a folyamatos felügyelet.

Malibui lakásának falán számtalan relikvia mellett ott vannak a bekeretezett Rambokések. Fontos Önnek, hogy szem előtt legyenek ezek az emlékek?

A Rambo három részével eltöltöttem vagy hét-nyolc évet. Fontos szakasz volt ez az életemben, és ezek a kések emlékeztetnek azokra a néha nehéz, néha dicsőséges pillanatokra.

Amikor James Cameron 11 Oscart nyert a Titanickal, azt üvöltötte: „Én vagyok a világ királya!” Érzett valaha hasonló eufóriát?

A legizgalmasabb dolog, amikor a „gyerek” – a film – megszületik, és először nézem végig együtt a közönséggel. Árgus szemmel figyelem, mennyire működik a film: hogy reagál a közönség, mikor nevetnek, mikor szisszennek fel, mikor ijednek meg. Vagyis hogy sikerült-e őket elbűvölni.
Akkor érzem „királynak” magam, amikor pozitívan reagálnak.

andy vajna,kormánybiztos,nagyinterjú,playboy nagyinterjú
forrás: PLAYBOY / Nánási Pál

Mennyire lehet kiszagolni a sikert? Azt, hogy érdemes belefogni egy munkába, mert az eredmény a végén „ütni” fog?

Minden filmről, amit idáig csináltam, úgy gondoltam, érdemes belefogni. Ha előre tudtam volna, hogy nem működik, akkor megspórolhattam volna azt a pénzt és energiát, amit belefektettem. De sajnos ez nem így megy. Soha nem lehet tudni 100%-ban a végeredményt. A legfontosabb az, hogy bízzál abban, amit csinálsz, és hogy legyen egy víziód, hogy mit szeretnél belőle kihozni. Hogy mit szeretnél látni a végén. Általában azok a filmek sikerülnek, ahol ezeket tényleg véghez tudod vinni. Van, amikor ez a vízió köddé válik menet közben. Néha azért, mert a rendező másképp látja, vagy a színész másképp gondolja. Vagy amikor az egész csapat széthúz, nem egy irányba viszi a filmet. Akkor a lényeg elveszhet valahol út közben.

Az utolsó nagyinterjút 10 éve adta a magyar Playboynak...

Szinte tegnap...! Sajnos ez azt jelenti, hogy 10 évvel öregebb lettem...

Hová jutott azóta Hollywood?

Vannak problémáim az irányokkal. Szerintem a stúdiórendszer teljesen megöli az individualitást. Nagyjából folyamatosan ugyanazt a filmet gyártják, csak a helyszín és a körítés változik. De általában ugyanazt a formulát működtetik. Annyira félnek attól, hogy az év végére hogy néz ki majd a bevételi oldal, hogy minimális kockázatot sem vállalnak. Vannak kivételek. Amikor például James Cameron csinál egy Avatart 3D-ben, tisztára digitálisan, olyan színészekkel, akiket nem is ismertünk korábban, és elkölt rá egy óriási összeget, az egy erős rizikó. De fantasztikus eredménye is lett. Íme, egy tehetséges ember, aki mindent feltett arra, hogy az ötletét megvalósítsa. Minden szabályt áthágott, és ettől lett nagyon erős a filmje. Meglepte a nézőket. Pedig manapság ez elég nehéz.

Látott mostanában jó filmet?

Az utolsó 4-5 hónapban nem volt sok időm moziba menni, mert nagyon elfoglalt a bürokrácia. Most minden energiámat abba ölöm, hogy segítsem a magyar filmgyártás talpra állását. Filmeket ezért nem nagyon néztem. Más kérdés, hogy az utolsó pár hónapban nem is hallottam eget rengető filmalkotásokról.

Teljesen áttette a székhelyét Hollywoodból Budapestre?

Nem adtam fel Hollywoodot, sőt, nagyon komoly terveim vannak még ott . De most a budapesti feladataimra koncentrálok. Amíg ez nem sikerül, és nem indul be a magyar filmgyártás, addig itt van dolgom.

Politikusok, bürokrácia... Mi a vonzó ebben a csomagban?

Ha rutinszerűen ugyanazt csinálod minden nap, akkor elég unalmasak lesznek a hétköznapjaid. Én próbálok mindig valami újat találni, és lehetőleg mindig valami nagyobb kihívást. Aztán azt megvalósítani. Az biztos, nagy kihívás számomra, hogy tudunk-e itthon a filmszakmának olyan irányt szabni, amire büszkék lehetünk később. Kíváncsi vagyok, segítenek-e a filmkészítői tapasztalataim ebben. Most még nem látjuk a végét, úgyhogy csak azt tudom mondani: remélem, hogy igen.

Hogy érkezik egy ilyen felkérés? Jön egy telefon, hogy "Kedves Andy, Orbán Viktor vagyok, át kellene alakítani a magyar filmgyártást"?

A miniszterelnökkel tavaly nyár közepén találkoztam. Nagy általánosságokban beszéltünk a filmekről, de már akkor is felmerült, hogy érdekelne-e engem, hogy részt vegyek a magyar film megújításában. Pár hónapra rá találkoztunk újra, és akkor konkrétan rákérdezett, hogy elvállalnám-e a mostani pozíciómat. Azt is megkérdezte, hogy egészséges vagyok-e, és hogy mennyire bírom a kritikát. Persze igent mondtam, mert szerintem ez egy jó, érdekes munka.

Mitől az?

Ha otthon ülsz egyedül a sikereiden, az nem jelent semmit. Amikor a mozikat csináltam vagy ezt az éttermet építettem, mindig az volt a célom, hogy a sikert megosszam az itteni emberekkel, a moziba járó közönséggel. Ha e vállalásunk sikeres lesz, akkor Magyarországnak pozitív imidzset, pozitív irányt adhat.

Mi az, amit érdemesnek talál megtartani a magyar filmből?

Vannak nagyon tehetséges rendezők, színészek és írók. Szerintem tágabb perspektívát kell adni nekik. Nem kell őket megváltoztatni, csak kitágítani a látókörüket. És ha ez sikerül, akkor szerintem lépést tudunk tartani a világgal. Valahogyan azt kell a filmkészítőkben elültetni, hogy el tudják magyarázni az ő szempontjukat úgy, hogy az a nézőnek érthető és érdekes legyen. Mert ebből áll ez a világ. Vagy tanítjuk a nézőt, vagy segítünk neki valamilyen információval, vagy szórakoztatjuk, vagy megijesztjük, vagy megnevettetjük. Valamit mindenképpen csinálnunk kell.

És ezt elfelejtették itthon?

Hát, nem tudom...

A Kontroll című filmet szokta emlegetni mint jó példát.

A Kontroll volt az egyik olyan magyar film, ami kilógott a sorból. Szerintem a Kontrollnak is van sok problémája mint film, és ha megkérdezné a rendezőt, Antal Nimródot, ő is el tudná ezeket sorolni. De mégis, valahogy egy más, frissebb irányt képviselt.

Tovább olvasok

Nyugodjon békében.

Az interjú a Playboy 2011 novemberi számában jelent meg.
3D grafika: Bajkov Valentin / Delov Digital, Stylist: Flórián Kata, Smink: Kis Réka, Fotóasszisztens: Sütő Krisztián

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

február 20

kos 03.21 - 04.19

Nem egyszerű a helyzet, amibe kerültél, de azt...

bika 04.20 - 05.20

Valaki, akit csupán felületesen ismersz, kellemetlen helyzetbe sodor...

ikrek 05.21 - 06.21

Nagyon kevés választ el attól, hogy elérd a...

rák 06.22 - 07.22

Túlzott megfelelési kényszered miatt teljesen háttérbe szorulnak a...

oroszlán 07.23 - 08.22

A mai napon megbizonyosodhatsz róla, hogy valóban léteznek...

szűz 08.23 - 09.22

Úgy érzed, hogy olyasfajta dolgokkal kell most megbirkóznod,...

mérleg 09.23 - 10.22

Olyannyira sikeresnek érzed magad valamiben, hogy már-már kissé...

skorpió 10.23 - 11.21

Olyasfajta projekten dolgozol, amelyet mások veled ellentétben nem...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem értesz egyet egy olyan személlyel, aki kiönti...

bak 12.22 - 01.19

Úgy érzed, nehezen tudsz túllendülni egy számodra kellemetlen...

vízöntő 01.20 - 02.18

Mindent nagyon precízen eltervezel egy rád bízott feladat...

halak 02.19 - 03.20

Minél inkább igyekszel valakivel megértetni valamit, annál inkább...

Elolvasom végig Megnézem
Távol a királyi családtól: Meghan hercegné szupersikkes szettben jelent meg babaváró buliján

Meghan hercegnére minden bizonnyal Anglián túl is vonatkoznak a királyi család szabályai, ő mégis lazít most egy kicsit!

Alig néhány hónap után menyasszony lett a Tökéletes hang egyik főszereplője, Brittany Snow

2015-ben ért véget egy kétéves kapcsolata, azt követően pedig randizgatott pár sráccal. De most úgy fest, megtalálta az Igazit a Tökéletes hang sztárja!

Ez az oka annak, hogy az anyakirályné több pénzt hagyott Harry hercegre, mint Vilmosra

Miután Erzsébet királyné, az anyakirályné elhunyt, végrendeletéből kiderült, hogy egyik dédunokájára nagyobb vagyont hagyott, mint a másikra!

Színpszichológia - mit árul el rólad a kiegészítőd színe?

Azt már biztos kívülről fújod, hogy az egyszerűbb outfiteket könnyen különlegessé teheted jól válaszott kiegészítővel. De azt is tudod, hogy komoly jelentéssel bír, hogy milyen színű ékszereket választasz?

Sosem találod ki, ki készítette Emma Watson új képét

Emma Watsonról friss fotó landolt a közösségi médiában, de hogy ki volt a fotós? Nos, annak a Harry Potter-fanok igazán örülni fognak!

HIVATALOS: Lady Gaga és vőlegénye szakítottak

Mindenki csak találgat: vajon Bradley Coopernek lehet köze a dologhoz?

50 első randi: sosem hallott titkok derültek ki a romantikus filmről

Hiába telt el oly sok év, az 50 első randival kapcsolatban még mindig vannak olyan részletek, amiket sosem hallottál!

USNK mélyinterjú: közös tetkó, elköltözés és élet az X-Faktor után

Nimród és Kundi jó hangulatú interjút adtak, és megosztottak magukról olyan dolgokat, amelyekre a rajongók régóta kíváncsiak voltak.

„Az apám csitított, az anyám meg szégyellte magát” – meddig lehet elviselni az alkoholista családtagot?

Valószínűleg kínnal-keservvel egész sokáig, csak az a kérdés, hogy megéri-e, hiszen rámegy a család, a gyerekek. Hogyan lehet segíteni? Van megoldás? Két történet, két végkifejlettel...

Napi horoszkóp február 20.: a Szüzek rátermettségüket bizonyíthatják, a Nyilasok diplomáciát gyakorolhatnak valakivel szemben

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Schwarzenegger lánya nyomott egy Kylie Jenner-pózt

Mindezt pedig a vőlegénye, Chris Pratt osztotta meg rengeteg Insta-like reményében.

Kiderült Karl Lagerfeld halálának oka - ezzel küzdött a tervezőzseni az elmúlt hetekben!

Karl Lagerfeld halálának híre mindenkit sokkolt, most úgy tűnik, kiderült, hogy milyen betegséggel küzdött a tervező az elmúlt hetekben.

„Az én gyerekemet nyugodtan felpofozhatja a tanár”

Igen, ez a mondat elhangzott, a saját fülemmel hallottam szülői értekezleten. Én is csak pislogtam, és azonnal kétségbe vontam a kedves szülőtárs épelméjűségét. És szerinted meddig mehet el egy tanár?

Jennifer Lopez filléres szettben is bombanő

Jennifer Lopez friss szettje egy pillanat alatt a net kedvence lett, talán pont azért, mert akár te is bármikor beszerezheted!

Elképesztő: Karl Lagerfeldnek macskája, Choupette lett az örököse

A divatikont milliók gyászolják, de legszomorúbb most cicája lehet.

Miért vonzódnak a nők a sorozatgyilkosokhoz és más pszcihopatákhoz?

A Ted Bundy életét bemutató dokumentumfilm-sorozat és a Netflix You című sorozata is érdekes reakciókat váltott ki egyes női rajongókból.

A kabát, amit most minden stílusos nő visel

Minden szezonnak megvannak a maga őrületei, számunkra pedig most külön öröm, hogy egy magyar tervező darabjáért bolondul a világ!

4 színkombináció, ami minden összeállítást luxus hatásúvá varázsol

A jól megválasztott színek nagyon sokat dobnak az összképen, ezért nem mindegy, melyik árnyalatot mivel kevered!

A pasik dobnak egy szaltót: Jennifer Lopez rúdtáncol

Ezt a videót látva minden pasi kíváncsian megy majd moziba, hogy megnézze JLo új filmjét.

Ne maradj le a JOY-napokról! Kapd kézhez elsőként a JOY magazin következő három lapszámát – köztünk a kuponos magazint!

Csak 1495 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!
Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem