Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Hatásosabb, mint az oltás? Minden, amit a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréről tudni lehet

Hatásosabb, mint az oltás? Minden, amit a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréről tudni lehet

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Egyre több infó derül ki az új és ígéretes kezelési módról.

A Pfizer nevét az egész világ megismerte (ha eddig nem ismerte volna), ugyanis a koronavírus elleni védekezés egyik kulcsszereplője lett. Most már nemcsak a vakcina fűződik a nevéhez, hanem egy új gyógyszer is, aminek a napokban ért véget a tesztfázisa. 775 koronavírusos beteg részvételével folyt a kutatás, ami a szer hatásosságát vizsgálta az enyhe és közepes tünetektől szenvedők esetében.

Kiderült, a készítmény 89%-ban csökkenti a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát. A PAXLOVID néven futó kezelés napi kétszer három tablettából áll, és egy fehérjebontó enzimgátlóról van szó, ami megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben.

A kutatásban részt vevő koronavírusos betegek egyike sem kapott oltást, ám mindegyiküknél fennáltak bizonyos egészségügyi kockázatok, mint a túlsúly, cukor- vagy szívbetegség. A kezelést pedig egy másik szerrel, a ritonavirral egészítették ki. A gyógyszert kapók kevesebb mint 1%-a szorult kórházi kezelésre, viszont egyetlen résztvevő sem halt meg, míg a kontrollcsoport, vagyis a placebóval kezeltek közül 7%-a kórházba került és 7 haláleset is történt.

A Pfizer jelenleg arra vár, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság az eddigi eredmények birtokában engedélyezze a szer használatát. A döntésre egyelőre várnunk kell, addig viszont Európa szerte beindult a szer kísérleti alkalmazása. Legutóbb az orosz egészségügyi minisztérium adott engedélyt arra, hogy a cég náluk is tesztelje az új kezelési módszert. Oroszország a 2023. március 14-ig tartó hatásvizsgálatban 8 régió 16 intézménye vesz részt– írja a Portfolio a Vedomoszty című gazdasági napilapra hivatkozva.

Kép
forrás: Getty Images/Isabel Pavia

Kérdések, amik benned is felmerülhetnek

A Pfizer az egyetlen, aki gyógyszerrel próbál fellépni a koronavírus ellen?

Nem, több cég is dolgozik azon, hogy szájon át szedhető gyógyszert fejlesszen ki a COVID ellen. Angliában szintén a napokban fogadták el a Merck által gyártott Molnupiravir nevű tabletta árusítását, ami hasonló elven működik. A különbség viszont abban keresendő, hogy míg a Pfizer 89%-os hatékonyságról számolt be, a Merck esetében ez csupán 50%.

Oltottak esetében is alkalmazható a gyógyszer?

A kutatásokat egyelőre oltatlan személyek körében végezték el, így ennek hatásosságáról egyelőre nincsenek eredmények. A szert azért is vizsgálják első sorban oltatlan betegeken, mert náluk nagyobb a kórházba kerülés esélye, mint azoknál, akik a megfertőződés előtt beadatták a vakcinát. A Pfizer soron következő kutatásai viszont olyan személyeket is bevon majd a hatásvizsgálatba, akik be vannak oltva.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Magyarország is csatlakozott a klinikai vizsgálatokhoz, a Semmelweis Egyetem egyetlen budapesti központként már augusztusban megkezdte a tesztelést. A kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő COVID-betegek számára nyitott a lehetőség, hogy részt vegyenek a vizsgálatban. Részletesen erről ITT olvashatsz.

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkat még mindig a koronavirus.gov.hu oldalon találod!

Erre is érdemes odafigyelned:

Galéria / 4 kép

Ez a 4 tünet jelentkezik azoknál, akik két oltás után kapták el a koronavírust

Megnézem a galériát

Források:

Statnews

Nature

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Van, aki egyenesen felismerhetetlen: 7 híres ember, aki nem bírt leállni a plasztikával

Ezek a sztárok gyönyörűek voltak és idős korukban is azok lettek volna, ha nem válnak a plasztika rabjává.

Kép

Júlia, Iluska, Margarita: kik az irodalom emlékezetes szerelmespárjai?

Közeledik a Valentin nap, ennek ürügyén sorozatunkban valós és fiktív szerelmespárokat veszünk górcső alá. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Kellemetlen! Az ok, amiért Madonna lányát nem engedték be Marc Jacobs bemutatójára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.