Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Nem hittem, de megtörtént: belezúgtam egy filmcsillagba! A paraszociális kapcsolat útvesztőjében

paraszociális,tv,sorozat,film,karakter,szerelem,lelki társ,lélek,laptop,mozi
A nap cikke

Napi horoszkóp április 24.: a Bakoknak érdemes egy kis pihenést beiktaniuk, a Vízöntők kiállhatnak a szuverenitásukért

A csillagok a hét közepére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Olvasd el!

Az április 24-ei teliholdnak brutális következménye lesz: 4 csillagjegy, akinek a mai napon teljesen megváltozik az életútja és a sorsa

A mai nap a Skorpióban lesz telihold, ami elképesztő energiákat szabadít fel.

Olvasd el!

Tóth Andi egy igazán intim videót posztolt a fürdőkádjából: elolvadunk tőle!

Sok rajongó még mindig nem tért magához, hogy a népszerű énekesnő lesz az X-Faktor női mentora.

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki április 23-án lezár egy 14 éve tartó rossz időszakot: a boldogság végre megérkezik az életükbe!

Kétség kívül ránk járt a rúd az elmúlt években. Szinte mindig megtaláltak minket a rosszabbnál rosszabb dolgok, így nem meglepő, hogy idén már kevesen hittek abban, hogy jöhet még jobb időszak.

Olvasd el!

Jennifer Lopez bebizonyítja: ideje félretenni a fekete magas sarkú cipőt és ezt viselni helyette

Ez a neutrális szín hódítja meg a tavaszt.

Olvasd el!

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Facebook
Twitter
Pinterest
Voltál már szerelmes olyan tévés vagy filmes karakterbe, aki a valóságban nem létezik? Érezted már, hogy egy sztár szinte a legjobb barátnőd? Akkor nem vagy egyedül! A jelenség neve: paraszociális kapcsolat.

Biztosan te is tudnál mondani legalább egy (de inkább 10) olyan sorozatot, amelynek gondolatban te is főszereplője voltál. Ha rosszkedved volt, vagy összevesztetek a pasiddal, bekapcsoltad a Jóbarátokat, és megnéztél pár részt. Így pedig nemcsak vidámabb lettél, de egy idő után azt érezhetted, hogy a hatfős társaságnak most már te is tagja vagy. Mintha ismernéd őket, és mindennap beszélnétek, pedig az érdeklődés teljesen egyoldalú. Ez a paraszociális kapcsolat: nem kölcsönös viszony közted és egy híresség, filmes karakter között, amelynek létezéséről csak egyikőtök tud.

gif

Amitől igazán valóságos lesz


Persze te is tudod, hogy a tévében látott személyek nem léteznek, és az őket alakító színészek egészen másmilyenek a valóságban, mégis úgy érezheted, hogy a kapcsolatotok valódi.

„Ha érdekel minket egy híresség vagy kitalált karakter, szeretnénk közel tudni magunkhoz, mert át akarjuk élni azokat a pozitív érzéseket, amelyeket ő okoz, ha rá gondolunk, látjuk. Amikor az érzelmeink felerősödnek, nehezen jut érvényre a racionalitás, így hiába tudjuk, hogy valójában nem is létezik az a személy, mi annyira szeretnénk mégis ezt elképzelni, hogy időnként tényleg sikerül is”

– állítja Németh-Csizmadia Dóra Dalma pszichológus.

Mindenről csakis az agyad tehet


Az agyad a képernyőn látott beszélgetéseket, történéseket úgy érzékeli, mintha azok tényleg melletted zajlanának le, ezért is hat rád olyan erősen egy tévéműsor. Olyan ez, mint amikor leülsz két ismerősöd mellé, akik épp egymással beszélgetnek; ezt pontosan úgy fogod fel, mintha kedvenc karaktereid társalognának a tévében. Mindkettő ugyanannyira valódi számodra. A kötődést pedig még inkább felerősíti az, ha videókat nézel a sorozat színészeiről, vagy szimplán csak olvasod a posztjaikat a neten. Hamar azt érezheted, hogy tényleg kiismerted a személyiségüket, még jobban is, mint kollégáidat vagy régebbi ismerőseidet. Hiszen a Twitternek köszönhetően már többet tudsz arról, mi jár éppen Chrissy Teigen fejében, mint arról, hogy vajon mit gondolnak most a barátaid.

Amikor átlépsz egy bizonyos határt


Lehet, hogy túlzásba vitted a rajongást valaki iránt? Ha ez a három állítás igaz rád, akkor ideje kimozdulnod otthonról!

  • Ismerkedés
    Kedvenc sztárpasijaid tökéletesnek tűnnek, ezért úgy gondolod, kevesebbel nem szabad beérni. Így inkább egyedül vagy, és várod a tökéletes férfit, aki meghódítja a szívedet.
  • Barátságok
    A barátaidra kevesebb időt szakítasz, ugyanis a filmek és sorozatok szereplői jobban érdekelnek, mint ők. Azt kívánod, bárcsak Jennifer Lawrence lenne a legjobb barátnőd.
  • Programok
    Ritkán mozdulsz ki otthonról, a hétvégi programod pedig általában filmnézésből áll. Érdekesebbnek találod ezeket a történeteket, mint azt, amit a valóság nyújthat neked.

A képzeletbeli és az igazi között


Ha pedig belegondolsz, rengeteg hasonlóságot fedezhetsz fel valódi és fikciós kapcsolataid között, akár barátságokról vagy a szerelmedről van szó. A filmek szereplői ugyan nem visznek neked levest, ha ledönt a lábadról az influenza, szemben mondjuk a legjobb barátnőddel. De mégis érezheted azt, hogy a tévés karakterek érzelmi támogatást nyújtanak a nehéz időszakokban. Azáltal, hogy nézed az epizódokat, a filmeket, úgy érezheted, mintha végig melletted lettek volna, hogy szórakoztassanak téged. Sőt, tekintve hogy manapság valószínűleg te is többször látod kedvenc sztárjaidat a képernyőn, mint a barátaidat a valóságban, nem csoda, hogy a paraszociális kapcsolatok egyre fontosabbá válnak.

A hétköznapokból kilépve


De hogy miért alakítunk ki ilyen kapcsolatokat, annak több oka is van. „Úgy érezzük, hogy az életünkből hiányzik valami, ez viszont sokszor nem is tudatosul. Vagy a kapcsolatainkban, vagy abban, amilyennek önmagunkat látjuk, szeretnénk valahogy pótolni a hiányt” – elemzi a szakértő. Ilyenkor egyszerűen csak elmenekülsz a filmek világába, ahol kis ideig főszereplővé válhatsz egy másik történetben. Azonban van, hogy így próbálsz meg fejlődni, sokszor nem is tudatosan, és magadban is szívesen látnád kedvenc karaktered személyiségjegyeit. „Vannak bennük olyan tulajdonságok, amelyek pozitív érzést váltanak ki belőlünk, vagy amelyek miatt felnézünk rájuk, esetleg szeretnénk birtokolni olyan jellemzőket, amelyekkel ők rendelkeznek. De az is megesik, hogy azt szeretnénk, hogy valaki pont úgy bánjon velünk, ahogy kedvenc karakterünk viselkedik a televízió képernyőjén.”

Olyan, mint egy igazi szakítás


Megfigyelted már, hogy mennyire megvisel, ha egy sorozat véget ér vagy egy film főhőse meghal? Még ha a kapcsolatotok nem is igazi, érzelmileg ez annyira erős hatással lehet rád, mint egy szakítás. „Minél jobban belefeledkezik az ember ebbe, annál inkább e felé fordul az érdeklődése, nem pedig a valódi kapcsolatok felé. Azokba nem fektet energiát, egyre sivárabbak lesznek, és újak nem alakulnak ki.” Ha csak kedvelsz egy szereplőt, szeretsz róla beszélni, az normális, ám ha egy ideje csakis a filmes karakterek érdekelnek, ideje visszavonulót fújni!

Galériánkat fellapozva megtalálod azokat a főgonoszokat, akiket mindannyian imádtunk utálni.

Galéria / 10 kép

Filmes és sorozatos főgonoszok, akikért a fél világ megőrült

Megnézem a galériát

Joy Magazin, 2019/4

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

A hercegné, aki a brit királyi család tagja, közben pedig magyar származású: rendszeresen látogat Magyarországra

Bizony, a brit királyi család tagjai között is megtalálhatók magyarok. Egy legalábbis biztosan.

Kép

Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben!

A hagyma az egyik legnépszerűbb zöldség a világon. Legyen az apróra vágott, pirított vagy rántott hagyma, a rántottától kezdve a levesig mindenhez használjuk. De szeletelésük és felkockázásuk gyakran könnyeket és orrfolyást okoz, még akkor is, ha a legtöbb szakács egyetért abban, hogy a végeredményért megéri.

Kép

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Kép

Az egyik dal Harry Stylesról szól?! Az 5 legőrültebb teória Taylor Swift legújabb albumáról

Az énekesnő köztudottan híres arról, hogy IMÁD apró nyomokat elrejteni a dalaiba, ezért a fanok már mindenben IS jelet vélnek felfedezni, például a sztár új albuma kapcsán.