Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Te is félsz a fogorvosnál? Felfedjük, melyek az okai, és mit tehetsz ellene

Te is félsz a fogorvosnál? Felfedjük, melyek az okai, és mit tehetsz ellene
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 19.: a Bikák próbálnak urai lenni egy bizonyos helyzetnek, a Rákoknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó napja is tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek számára, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

10 színész, akinek a valódi magassága az ellentetje annak, ahogyan a filmekben ábrázolják

A hölgyek közt akadnak igazi égi meszelők, a férfiak viszont sokszor nagyon alacsonyak, így szükség van némi trükközésre a forgatásokon.

Olvasd el!

3 tavaszi ruha, ami a pasik szerint nagyon vonzó egy nőn - És 3, ami szerintük egyáltalán nem néz ki jól

Tudtad, hogy a férfiaknak is megvan a véleményük a tavaszi szettekről, amelyeket a nők viselnek? Íme a kedvenceik és egyúttal felfedjük azokat is, amelyekért nem rajonganak.

Olvasd el!

Emlékszel a lányra, aki a Jóbarátokban Bruce Willis lányát alakította? Így néz ki manapság!

Alexandra Holden játszotta David Schwimmer, azaz Ross Geller 12 évvel fiatalabb barátnőjét, aki a férfi tanítványa volt az egyetemen.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy sorsfordító esemény fogja megváltoztatni az egész életét a közeljövőben

Vajon te is rajta vagy a listán?

Facebook
Twitter
Pinterest
Van megoldás szerencsére!

Hófehér várótermek, ideges és frusztrált betegek, fogorvosok tömkelege. A legtöbb embert pusztán ezzel a pár szóval olyan szinten fel lehet idegesíteni, hogy arra egyszerűen nincsenek is megfelelő szavak. Te is azok közé tartozol, akik reszketve lépnek be a fogorvos rendelőjébe? Mindig a torkodban dobog a szíved, amikor beültet a székbe és arra kér, hogy nyisd ki nagyra a szádat?

Meg tudjuk érteni, hiszen mindannyian félünk valamitől. Más a nőgyógyásznál retteg, míg egyeseket a fogorvos kifejezéstől ráz ki a hideg. Amennyiben te is érzékelted már ezt az égető problémát és szeretnél mielőbb kiutat és megoldásokat találni ebből a helyzetből, akkor tarts most velünk!

Kép
forrás: Enis Yavuz on Unsplash

Ezért félünk a fogorvosoktól

Sajnos egészen extrém esetekben az is előfordulhat, hogy a nagy és komoly fájdalmak ellenére sem merünk fogorvoshoz fordulni. Ez akár veszélyes is lehet a fogaink állapotára (majd később az általános egészségünkre) nézve, éppen ezért fontos, hogy igyekezzünk úrrá lenni a félelmünkön és segítséget kérni, ha probléma van!

Most pedig bemutatjuk a legfőbb okokat, amelyek miatt ennyire félünk a fogorvosoktól.

Gyermekkori traumák és rossz élmények a fogorvosnál

Egy korábbi rossz élmény – általában sok évvel ezelőtt, még a gyermekkorodban – a leggyakoribb oka annak, hogy az emberek félnek a fogorvostól. A "régi idők" óta szerencsére hatalmas előrelépések történtek az iparágban, ennek köszönhetően pedig jelenleg a fogászat gyakorlatilag fájdalommentes is lehet.

Az első élmény általában minden kisgyermeknél negatív szokott lenni, hiszen ő a fogorvos képét a fájdalommal azonosítja, ez pedig a későbbiek során komoly félelmet alakíthat ki benne, akár felnőttként is.

A szánk egy intim közeg!

A száj a testünk intim része, és ha valaki ebben matat, azzal azt éreztetik velünk, hogy veszélyeztetik a személyes terünket. Ez megijeszthet minket és úgy érezhetjük magunkat, mint akinek megsértették a magánéletét.

A fogorvosi székben fekve sebezhetőnek érezzük magunkat, különösen azért, mert mozdulatlannak kell maradnunk, miközben a fogorvos milliméterekre tőlünk éppen egy ideget fúr. Nem csoda, ha ettől a helyzettől teljesen befeszülünk és rosszul reagálunk. A fúró hangja már csak "hab a tortán."

Megtévesztő képek és a média negatív hatásai

A fogorvosok régi fényképei, mint például egy fogsebész tizennyolcadik századi karikatúrája vagy a Maratoni ember című film sajnos táplálják a tudatos fájdalomtól való félelmeinket. Annak ellenére, hogy a helyi érzéstelenítőt ma már széles körben használják, a képzeletünk sokszor képes olyan dolgokat belelátni bizonyos helyzetekbe, amelyek valójában nem is léteznek.

Félelem a fulladástól

A leggyakrabban a légzési problémáktól félünk a fogorvosnál, amelyet sokszor tapasztalhatunk, ha mindenféle eszközzel és nyálelszívóval tömik tele a szánkat. Egyes betegek légzési problémákat tapasztalnak, különösen a hosszabb fogászati beavatkozások során. Ez sokaknál klausztrofóbia és a kapcsolódó szorongás érzését válthatja ki, amelyet nem árt komolyan venni!

Érdemes közvetlenül a kezelés előtt tájékoztatni a félelmünkről a fogorvosunkat, hogy ő is felkészültebben állhasson neki a folyamatnak. A szorongás, pánikbetegség ugyanis más megközelítést kíván!

Te mit érzel, amikor fogorvoshoz kell menned?

Nagyon félek, rögtön elfog a szorongás, ha meghallom a fúró hangját.
Nem izgulok miatta, ez is csak egy szimpla orvosi látogatás. Engem nem tölt el félelemmel!

Hogyan emelkedhetsz felül a félelmeden?

Ismerd fel a félelmedet

Ismerd fel a félelmet, és határozd el, hogy igenis tenni fogsz valamit ez ellen. Valószínűleg a legnagyobb akadály éppen a fogászattól és a fogorvostól való félelmed. Mielőtt túlságosan is beleélnéd magadat a helyzetbe, gondolj arra, hogy a fogorvosi látogatás csakis a te javadat szolgálja, és ha túl leszel rajta, egy darabig biztosan nem kell jönnöd. Arról nem is beszélve, hogy kisebb problémát kell megoldani, mint ha hónapokig, vagy akár évekig húznád, és komoly fogászati procedúra kerekedik ki belőle.

A fogorvosi kezelés megakadályozhatja a szuvasodást és megelőzheti a komoly fogászati betegségeket is. Amikor beülsz a székbe, egészen nyugodtan legyél őszinte és jelezd a fogorvosod felé, hogy félsz; nem te vagy az első, akitől ezt hallja! Ő majd igyekszik megnyugtatni, ezáltal pedig nagyobb biztonságban fogod érezni magad.

Tudj meg minél többet az adott kezelésről

Az információ hatalmat és ezáltal ellenőrzést is biztosít a saját egészséged felett. Így sokat tehetünk annak érdekében, hogy megbirkózzunk a félelmünkkel. Éppen ezért bátran kérj előzetes fogorvosi konzultációs időpontot, amely során felteheted a legfontosabb kérdéseidet az orvosnak, megbeszélitek a kezelési tervet, és mindent, ami legközelebb történni fog.

Számodra szimpatikus fogászatot keress

Talán elsőre nem is gondolnád, hogy a megbízható és kellemes fogorvosi rendelő döntő szerepet játszhat a félelmeid enyhítésében. Keress egy olyan fogászati klinikát, amelyet úgy terveztek, hogy érzelembarát, pihentető és kellemes hangulatot árasztó legyen. A második lépés, hogy olyan fogorvost válassz, akiben teljes mértékben meg tudsz bízni és szimpatikus a számodra. Ne félj időt fordítani minderre, hiszen hosszútávon ezen múlhat a fogorvoshoz és a kezeléshez való kapcsolatod.

Hagyd magad bevonni a folyamatba

A kezelés alatt vond be magadat te is a döntéshozatali folyamatba. Kérd meg a fogorvost, hogy mutassa meg neked, hogy hol van a probléma és hogyan fogja azt kezelni. Minél inkább tudatosítod magadban, hogy egészségesebbek a fogaid, annál kevésbé leszel majd sebezhető, és annál nagyobb lesz a komfortod szintje is a fogorvosi székben ülve. Hagyd, hogy a fogorvos kedves és maximálisan törődő lehessen veled, hiszen csak így tudja elnyerni a hosszú távú bizalmadat!

Ezeket edd és tedd, ha erős és egészséges fogakra vágysz!

  • Rengeteg zöldség és gyümölcs: ezek harapása erősíti és jelentős mértékben tisztítja is a fogakat.
  • Kevesebb kávé: a kávé köztudottan elszínezheti a szép, fehér fogainkat, így nem árt kicsit visszafogni a mennyiséget!
  • Kakaó: gyulladáscsökkentő hatással bír, ezen felül pedig csökkenti a fogszuvasodás esélyét is.
  • Húsok: a húsok igen gazdagok aminosavakban és kalciumban is, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az egészséges és szép fogazat kialakításában.
  • Kellő mennyiségű tiszta víz: a tiszta víz nagyon fontos szerepet tölt be a megfelelő szájhigiénia és a tiszta fogak terén.

A sztárok sem tökéletes fogsorral születnek, íme a fotók!

Galéria / 15 kép

Döbbenet fotók: Avagy híres emberek fogorvos előtt és után

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kéne a szexről 50 felett

Attól, hogy a testünk és gondolkodásunk változik, ahogy telik az idő, a szex még nagyszerű maradhat.

Kép

Kávé helyett: ez a 9 étel igazi energialöketet ad

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.

Kép

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép

10 egészségesnek hitt étel, ami valójában nem az: ne higgy a népszerű hívószavaknak!

Joghurt, granola, lencse chips – mindegyik egészségesen hangzik, igaz? Sajnos, bármennyire is erényesnek hangzik egy étel – különösen a „teljesen természetes”, „gluténmentes” és „élő, aktív kultúrák” – olyan népszerű hívószavakkal együtt, még mindig rossz lehet a számodra.