Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Országos Iskolakert-fejlesztési Program: úton egy környezettudatos generáció felé

Országos Iskolakert-fejlesztési Program: úton egy környezettudatos generáció felé

október 23

kos 03.21 - 04.19

Váratlan helyzet adódik a mai napon, amit mihamarabb...

bika 04.20 - 05.20

A hét utolsó munkanapján szükséged lesz a problémamegoldó...

ikrek 05.21 - 06.21

Akad valaki a környezetedben, akivel kapcsolatban úgy érzed,...

rák 06.22 - 07.22

Maximalista ember vagy, ezért a végsőkig küzdesz azért,...

oroszlán 07.23 - 08.22

A közvetlen környezetedben van valaki, aki őrangyalként áll...

szűz 08.23 - 09.22

Valaminek a végéhez közeledsz, amin régóta dolgozol. Épp...

mérleg 09.23 - 10.22

Olyan fába vágtad a fejszéd, amit az eddigieknél...

skorpió 10.23 - 11.21

Egészen idáig titkoltad mindenki előtt a nagy bejelentést,...

nyilas 11.22 - 12.21

Kellemetlen szituáció adódik, amiben te is nyakig benne...

bak 12.22 - 01.19

Nagyon intenzíven dolgozol, semmi nem hagy kizökkenteni a...

vízöntő 01.20 - 02.18

Rendkívüli módon zavar egy bizonyos ügy, de bizonytalan...

halak 02.19 - 03.20

A hét második felére annyira túlvállaltad magad, hogy...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
A 21. század gyermekei egyre távolabb kerülnek a természettől. A tanórákon ugyan megtanulják az elméleti alapokat, és sokat hallanak a természeti környezet védelméről, de a valódi környezettudatosságot gyakorlati tapasztalat és érzelmi kötődés alapozza meg. Ezért is indították útjára az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot, amely a kertészeti ismereteken túl, a környezet megóvásának és helyes használatának mintáival,

Bár az iskolakertek hagyománya régre nyúlik vissza, az elmúlt évtizedekben a rohamos modernizációval nemcsak a természeti munka vesztett a megbecsüléséből, de megfelelő eszközök valamint tananyag híján a tanintézmények sem tudták megfelelően kiaknázni az iskolakertekben rejlő lehetőséget. Ezen szeretne változtatni az Agrárminisztérium támogatásával elindított Országos Iskolakert-fejlesztési Program, amely kézzelfogható, gyakorlati tapasztalatot szeretne nyújtani a tanulóknak a szabadban végzett munkáról, az értékek előállításáról és annak védelméről. A program nem titkolt célja, hogy az iskolából kilépve a természeti környezet szépségeire nyitott, azokra vigyázó, felelős, környezettudatos generációk nőjenek majd fel.

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program eddigi három ütemében összesen 167 intézmény vesz részt, és legalább 20 000 gyermek érintett a programban. A program első részeként az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még 2019 januárjában indította útjára az Iskolakerti Alapozó Alprogram I. ütemét. Már az indulást is rendkívül nagy érdeklődés kísérte, 334 pályázóval ugyanis majdnem hétszeres volt a túljelentkezés. A pályázatok elbírálása után végül 50 db új iskolakert jöhetett létre országszerte, illetve bővítették, fejlesztették a már meglévő kerteket is. A felhívás nagy sikerére tekintettel a program 2019 őszén folytatódott a II. ütemmel, és az első körben kimaradt pályázók közül újabb 17 iskola kapott támogatást.

Az országosan meghirdetett program III. üteme pedig 2020 februárjában indult el annyi változtatással, hogy idén már óvodák is csatlakozhattak a kezdeményezéshez, az együttműködő szervezetek köre pedig kiegészült a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvánnyal. De szintén az idei év újdonsága, hogy pilot programként egy meglévő iskolakert terápiás elemekkel történő átalakítására is sor kerül egy Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben. Az Áder János köztársasági elnök által alapított szervezet korábban már saját óvoda-kert programot bonyolított, amelynek tapasztalataival, illetve ezen felüli anyagi támogatással, most az Országos Iskolakert-fejlesztési Program sikeréhez is hozzájárulnak.

A program III. üteme iránt ismét óriási volt az érdeklődés, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a három hétig tartó pályázati szakasz alatt idén is több mint négyszeres volt a túljelentkezés. Végül 50 iskola (általános iskola, középiskola, gyógypedagógiai intézmények) és 50 óvoda nyert a pályázaton, ami azt jelenti, hogy ebben az évben 100 új intézményben valósulhat meg az iskolakert létrehozása és fejlesztése.

Mit ad az Iskolakert-fejlesztési Program az intézményeknek?

A program minden intézmény számára biztosítja a „hardvert”: az elinduláshoz szükséges fizikai feltételeket és „szoftvert”: a szakmai felkészítést is – az intézményeknek gyakorlatilag csak a területet kell biztosítaniuk, na meg persze a tudásra szomjazó gyerekeket. A program minden iskolába eljuttatja a kertműveléshez szükséges eszközöket, de akkreditált pedagógusképzést is kínál a tanároknak és óvodapedagógusoknak, sőt a minden szempontból optimális, az intézmény céljaihoz és működéséhez szabott kertek kialakítása érdekében gyakorlott kertvezetők és biokertészek helyszíni tanácsadással is segítik az intézményeket.

Kép

Mit profitálhatnak az iskolakertből a gyerekek?

Az iskolakertek segítségével a gyerekeknek már nemcsak elméleti síkon lesz lehetőségük megismerni az őket körülvevő környezetet, hanem saját maguk is átélhetik és részt vehetnek a legfontosabb természeti folyamatokban. Belekóstolhatnak a kerti munkákba és megtapasztalják azt az örömöt, amit a saját maguk által termelt zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása tud nyújtani. A növények termesztése, gondozása mellett az állatvilággal is közelebbi kapcsolatba kerülhetnek: madáretetőket készíthetnek, vagy éppen megfigyelhetik, miként lesz egy bebábozódott hernyóból pillangó.

Az Iskolakert-fejlesztési Program segítségével élő kapcsolat jön létre a tanulók és a környezeti elemek, a kert képviselte földi élet, valamint a mindennapi táplálék között. A kertészkedés türelemre, új életszemléletre, felelősségvállalásra tanítja a gyerekeket, fenntarthatóságra neveli őket és felkelti az igényüket az egészséges élelmiszerek iránt. Mindezen túl a sajátos nevelési igényű gyerekek számára az iskolakerti tevékenységek speciális fejlesztési és terápiás jelleggel is bírnak.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 24

kos 03.21 - 04.19

Úgy érzed, a maximumon teljesítesz, s a meggyőződésed...

bika 04.20 - 05.20

Kissé túlpakoltad a hátizsákodat, nehezen tudod a nagy...

ikrek 05.21 - 06.21

Bár eddig magabiztosnak érezted magad egy bizonyos dologban,...

rák 06.22 - 07.22

Igazi csapatjátékos lévén borzasztóan zavar az, hogy valaki...

oroszlán 07.23 - 08.22

Az a fajta ember vagy, aki nem nagyon...

szűz 08.23 - 09.22

Valaki a füledbe ültette a bogarat, emiatt rossz...

mérleg 09.23 - 10.22

Az utóbbi időben azt vetted észre, hogy valaki...

skorpió 10.23 - 11.21

Szilárd meggyőződéssel álltál ki a véleményed mellett egészen...

nyilas 11.22 - 12.21

A környezetedben akadnak olyanok, akik megpróbálnak másokat manipulálni...

bak 12.22 - 01.19

Pontosan tudod, mit szeretnél elérni, miközben abszolút mértékben...

vízöntő 01.20 - 02.18

Noha karnyújtásnyira vagy a célod elérésétől, valami azonban...

halak 02.19 - 03.20

Hosszú gondolkodás és mérlegelés után komoly elhatározásra jutottál,...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Ezért ápold ősszel extrán a bőrödet – Válassz természetes, hazai termékeket

Az ősz nemcsak a lelkünknek hoz változást, hanem a testünknek is. Ilyenkor érdemes a ruhatárunk mellett a szépségápolási rutinunkon is változtatnunk. Hazai, természetes összetevőjű termékekkel könnyebb lesz a harc, mint gondolnád.

Kép

F&F GardróbTuning: Mit viseljen a magas, körte alkat, na és a fiatal anyuka, ha dögös szeretne lenni?

Lássuk mit ajánl Lakatos Márk a testvérpárnak, akik nem is különbözhetnének jobban, az egyik visszafogott ősz típus, a másik vagány tél.

Kép

Hiába keresel párt, már ezer éve szingli vagy? Egy szakértő elárulta, mi ennek az oka!

Régóta egyedülálló vagy, pedig nagyon is szeretnél kapcsolatot? Könnyen lehet, hogy az alábbi okok miatt nem sikerül megállapodnod valaki mellett!

Kép

Minden cicának van egy nagyon fura szokása, de most megmagyarázza a tudomány

Téged is gondolkodóba szokott ejteni a macskád? Az ÉVA Magazin cikke.

Kép

Pimpeld fel az otthonod – ha már úgyis annyi időt töltesz a négy fal között

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem