Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

3 jel a terapeuta szerint, hogy azért nem vagy boldog, mert saját magadat szabotálod

3 jel a terapeuta szerint, hogy azért nem vagy boldog, mert saját magadat szabotálod

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ők a legönfejűbbek: 4 csillagjegy, aki soha nem köt kompromisszumot

Nem egyszerű velük az élet, persze a nap végén így fogadjuk el őket!

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
A gaslighting alapvetően párkapcsolatokra, családi kapcsolatokra használatos kifejezés, mégis előkerülhet akkor is, amikor senki másról, csak rólad van szó.

A gaslighting, magyarul gázlángeffektus vagy gázlángozás egy nagyon súlyos érzelmi, mentális bántalmazást ír le, amely során az elkövető, akit a pszichológia gaslighterként nevez, mindent megtesz annak érdekében, hogy érvénytelenítse a másik fél, vagyis az áldozat valóságát, érzéseit. A folyamatos szabotálás következtében a bántalmazott önbizalma, önbecsülése, személyisége elveszhet, súlyos mentális betegségek alakulhatnak ki nála.

A legdurvább ebben a jelenségben az, hogy mi magunk egyszerre lehetünk a bántalmazott és a bántalmazó is. Most egy klinikai pszichológus mondja el, mik lehetnek ennek a jelei!

Ez a három jel utal arra, hogy magadat szabotálod

I. Mindenért magadat hibáztatod

A PureWow magazinnak nyilatkozó Dr. Julie Smith klinikai szakpszichológus szerint az egyik legfeltűnőbb jele az önszabotázsnak, ha állandóan magadat hibáztatod. Mi történik, amikor hibázol valamiben? Azonnal úgy érzed, jogosan utálod és bántod magad? Ha igen az őszinte válaszod, akkor kezdj el foglalkozni a belső világoddal és ismerkedj sokat az önszeretet és önegyüttérzés kifejezésekkel.

II. Nem hiszel a saját ítélőképességedben

Valahányszor felmerül egy probléma, vagy jön egy vita, te azonnal meghátrálsz a másik féllel szemben? Az ő véleményét hallva mindig arra gondolsz, csak neki lehet igaza? Úgy érzed, te soha semmiben nem tudsz jól dönteni? Minél több az igen a válaszaidban, annál biztosabb, hogy komolyan foglalkoznod kell a gaslightinggal.

III. Érvényteleníted vagy nem is veszel tudomást a saját érzéseidről

Azok a személyek, akik saját magukat szabotálják, gyakran élnek abban a hitben, hogy ők túlérzékenyek és mindent túlreagálnak. Emiatt már nem tudják, hallgathatnak-e az érzéseikre, megérzéseikre.

Végezetül pedig…

Ha a fentiekben magadra ismertél, az első és legfontosabb, hogy ezentúl ne próbáld meg kerülni a forró kását, vedd észre azokat a szitukat, gondolatokat, amikor ilyen formában bántalmazod magad. Jó ötlet lehet, ha elkezded egy naplóban vezetni, milyen helyzetekben jöttek elő ezek a viselkedési formák, majd ezeken alaposan eltöprengsz. Így könnyebben felismerheted, hogyan törheted meg ezt az ördögi kört. Persze a pszichológus szerint ez sok esetben nem elegendő, a leghatékonyabban egy szakemberrel együtt dolgozva oldhatod meg a gondjaidat.

Olvastad már?

Galéria / 15 kép

15 könyv a mentális egészségedért

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 1.: az Oroszlánok diplomáciát gyakorolnak, a Nyilasok a szokásosnál nehezebb feladattal küzdenek

A hónap első napjára is üzentek a csillagok, mindenképp érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

7 törölt filmjelenet, ami nemcsak a történetet, de a főszereplőről kialakult képet is megváltoztatta volna

A filmtörténelem legnépszerűbb alkotásainak, klasszikusainak szinte kívülről fújjuk bizonyos jeleneteit, amelyek meghatározóak lettek a karakterről kialakult képünk és más dolgok szempontjából is.

Kép

5 dolog, amit sose mondj az egyedülálló barátaidnak

Ahogyan Beyoncé is mondaná (azaz énekelné), „szingli, csajok, fel a kezekkel”, ha titeket is a most következő megjegyzések valamelyikével próbáltak megvigasztalni szakítás után!

Kép

ByeAlex nagy lépésre szánta el magát: 8 év után ismét könyvet ír

Ezúttal nem egy új zenéről vagy klipről posztolt, hanem arról, hogy valami egészen más dologgal is készül.