Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Tényleg igaz? Sikeresebb az életben az elsőszülött gyerek?

Europress
Tényleg igaz? Sikeresebb az életben az elsőszülött gyerek?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Valóban nem mindegy, hogy hányadiknak születünk? Miben befolyásolja ez az életünket? Szakértőnkkel erre kerestük a választ.

Sok pszichológiai kutatás foglalkozott már a születési sorrend témájával az elmúlt évtizedek során. Nézzük most, hogy milyen megállapítások születtek, és hogy mit mond ezekről egy magyar szakember!

A fiatalabb testvér lázadóbb és kockázatvállalóbb, az elsőszülött megfontoltabb

- Egy amerikai kutatás szerint, az elsőszülöttek felelősségteljesebbek, óvatosabbak. Sok közöttük a maximalista, akik kiváló vezetői hajlammal vannak megáldva. Teljesítményorientáltak - a kisebbek érkezésével még jobban szeretnék lenyűgözni a szüleiket, hogy nekik továbbra is elég figyelem és elismerés jusson. Ezzel szemben a fiatalabb testvérek sokkal bátrabbak, kockázatvállalóbbak, így a munkában tőlük származhatnak a kreatív, újító ötletek - mondja dr. Korsós Ivett pszichológus. - Az életben, a munkában való sikerességük tehát relatív: az idősebb és fiatalabb is birtokolhat olyan előnyöket, amik előreviszik őt a karrierjében. Habár az is igaz, hogy kimutatták: az elsőszülötteknek átlagosan 2,3-2,5 ponttal magasabb az intelligencia hányadosuk, mint a kisebb testvéreknek. A nagyfokú felelősségvállalással járó pozíciókban (mint pl. orvos, bíró, cégvezető, stb.) sok elsőszülöttet találunk, akik sikerrel veszik ezeket az akadályokat.

Kép
forrás: Europress

Középsőnek lenni a "legjobb"?

A szakember azt is hozzátette: az elsőszülöttek önállóbbak, hamarabb kirepülnek a családi fészekből és a saját lábukra állnak. Ezzel szemben a kisebbek (mivel őket általában"túlféltik", elkényeztetik) tovább élvezik a szülői ház adta előnyöket. Ha kilépnek a nagybetűs életbe, gyakran elveszettnek, döntésképtelennek érzik magukat.

A kutatások azt bizonyítják, hogy középső testvérnek lenni a legszerencsésebb, mivel ők egyesítik magukban a nagyobb és kisebb jó tulajdonságait: megvan bennük a kellő lázadás, de ugyanakkor elég önállóak és függetlenek is. Könnyen barátkoznak, nagyon empatikusak és jól kezelik a konfliktushelyzeteket.

Te tapasztalsz hasonlót a családodban? Hányadik testvér vagy a sorban?

Olvasd el ezt is!

Fizess elő a Joy-ra, a felét mi fizetjük!

Csak 2970 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!