A nyári időszak népszerű italának számító rosé bor

JOY

A rosé bor növekvő népszerűsége a nyári időszak alatt még inkább tetten érhető. Elég csak körülnézni a kiülős bárok teraszán, a nagy zenei fesztiválokon vagy éppen a kisebb baráti összejöveteleken és grill partikon. Sokak poharában ezeken az alkalmakon rosé bor vagy éppen rosé fröccs segít a jó hangulat megalapozásában.

A rosé fogyasztás növekvő tendenciájáról a különféle eladási statisztikák is árulkodnak. Ennek apropóján mindenképp érdemes ejteni néhány szót az elkészítéséről, a sajátosságairól és az előállításához leginkább alkalmasnak nevezhető helyekről.

Rövid bejegyzésünkben ezeket a témékat fogjuk értinteni.

A rosé bor előállítása

A tisztaság, valamint a munkafolyamatok időben történő elvégzése komoly jelentőséggel bír a rosé bor előállítása kapcsán. Magát a rá jellemző fakó színvilágot úgy éri el, hogy a vörösbornál sokkal rövidebb ideig tartják a héjon.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kék szőlőt mindössze néhány óra áztatás után ki is préselik. Ennek köszönhetően a héjból származó színanyag csak egy nagyon picit színezi meg magát a mustot. Emellett a szőlőgazdák sokszor már előbb meg is kezdik magát a szüretelést.

Ennek az az oka, hogy a rosé jellegzetességeit adó ropogós savak és friss gyümölcsaromák kialakulásához pont a korábban leszüretelt szőlő számít a leginkább ideálisnak.

A rosé előállításának egy másik módja

A rosé előállítása kapcsán létezik egy másik eljárás is, amelynek keretében egyfajta melléktermékként jön létre magas a rosé bor. Ezek a fajták egyébként testesebbek a rájuk jellemző késői szüretelés miatt, szerkezetüket és aromájukat tekintve pedig sok hasonlóságot mutatnak a vörösborral.

Az eljárás egyébként a saignée technológia elnevezést kapta. Akihez inkább a markánsabb, erőteljesebb ízvilágú rosé borok állnak közel, azoknak az ilyen eljárással készült nedűk kínálják a jó választást.

A rosé előállításához ideálisnak számító területek

A Franciaország déli részén megtalálható Provence tartományban a helyi bortermelés több mint 50%-át a rosé borok szolgáltatják. A franciák szerint egyébként a legjobb minőségű rosé erről a vidékről származik.

Persze nem feltétlenül kell ennyire messze utaznunk, hogy igazán finom helyi rosé különlegességeket kóstolhassunk. Hazánk bortermelő vidékei szintén alkalmasak a jó minőségű rosé készítésére. Hogyha salátákhoz, paradicsomos ételekhez és könnyedebb fogásokhoz keresünk kísérő italt, akkor a nyár ízeivel nagyszerűen harmonizáló rosé bor kiváló választás lehet a számunkra.

Emellett pedig akkor is jóleső érzés tölthet el minket, ha egy kellemes naplemente mellett ülünk ki a teraszra egy finom pohár bor mellett, és csak élvezzük az enyhe nyári levegő jótékony hatását.