Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Tényleg meg kell innod naponta 3 liter vizet? A szakértő elárulja a választ

Tényleg meg kell innod naponta 3 liter vizet? A szakértő elárulja a választ
Facebook
Twitter
Pinterest
Eltérőek az ajánlások, egy azonban biztos: a megfelelő folyadékpótlás nagyon fontos a szervezet egészséges működéséhez.

Mostanra bizonyára tisztában vagy vele, milyen fontos a megfelelő hidratáció, hiszen elegendő folyadékfogyasztás nélkül nemcsak a kicserepesedett ajkakkal kell szembenézned, de kellemetlenebb tünetekkel is, mint a fejfájás, fáradtság és a dehidratáltság. Az amerikai Food and Nutrition Board például 1 gallon, vagyis 3,7 liter folyadékot ajánl a férfiaknak naponta, míg 2,7 litert a nőknek. Szakértők egy része úgy gondolja, hogy ennél több vízre is szüksége van a szervezetnek, míg vannak, akik szerint a test jelzéseire kell figyelni és akkor kell a folyadékot pótolni, amikor szomjasnak vagy épp éhesnek érzed magad.

Kell a 3 liter víz?

A rövid válasz, hogy nem feltétlenül, ugyanis ez egy kicsit eltér az általános ajánlásoktól. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint például egy felnőtt nőnek 2 liter vizet, míg egy felnőtt férfinek 2,5 liter vizet kellene fogyasztania naponta. Pontosabban folyadékot, de a mentes víz a legegészségesebb, így ez szerepel az ajánlásokban. Egy holland tanulmány bebizonyította, hogy a szervezet által igényelt vízmennyiségnél túllépése nem jár több előnnyel annál, mint amikor épp csak eleget iszol. A napi 2 liter víz azonban jó kiindulópont lehet, annak ellenére, hogy személyenként eltérhetnek az igények.

Kép
forrás: Getty Images/RICOWde

Ártalmas lehet?

A Purewownak nyilatkozó szakértők szerint a napi 3 liter víz fogyasztása még nem számít ártalmasnak, bár vannak kivételek:

„Azok számára, akik pangásos szívelégtelenségben vagy vesebetegségben szenvednek, korlátozni kell a vízfogyasztást, mert a szervezetük nem tudja megfelelően feldolgozni.”

Miért nem szabad túlzásba vinni?

Bár a csapból is az folyik, hogy ilyen fontos sok vizet inni, ezzel sem szabad túlzásba esni. Ennek egyik jele lehet, ha több mint 10 alkalommal pisilsz egy nap, ha hányást vagy hasmenést tapasztalsz vagy lüktető fejfájásod van. Emellett az izomgörcsök és a fáradtság is utalhat hyponatraemiára, vagyis vízmérgezésre.

A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás ezzel szemben megelőzi a fejfájást, beindítja az emésztést, segít megszabadulni a méreganyagoktól, sőt egy 2019-es kutatás szerint még az agyi ködöt is képes eloszlatni.

Ha neked sem megy olyan könnyen a megfelelő folyadékpótlás, ahhoz is adunk néhány tippet:

Ezt is érdemes elolvasnod!

Galéria / 10 kép

Lédús zöldségek, amelyek pótolják a vízivást

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

A szemsmink, amit a szakértők szerint 30 felett nagy ívben kerülj el - éveket öregíthet rajtad!

Úgy érzed már a kisujjadban van a sminkelés? Nos, az idő múlásával nem árt egy pár dologra kicsit jobban figyelned!

Kép

5 film, amely igencsak problémás lenne 2023-ban

Az elmúlt években elképesztő módon változott meg az emberek gondolkodása, legyen szó a nemek közötti egyenlőségről, az elfogadásról vagy éppen a testpozitivitásról.

Kép

Akkor és most fotók Madonnáról - félelmetes, hogyan tették felismerhetetlenné arcával a plasztikai sebészek

Madonna hihetetlen átalakulását már a legnagyobb rajongói sem tudják szívből jövő lelkesedéssel fogadni.

Kép

A Vámpírnaplók színésze ismét szerelmes: fiatal barátnője 8 éves volt, amikor a sorozat elkezdődött

Paul Wesley ismét szerelmes, méghozzá egy nála jóval fiatalabb nő mellett találta meg a boldogságot.