Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

"Lelkileg bántalmaz a főnököm, és nem tudok tenni ellene" - A munkahelyi bullying 6 jele, amit kevesen ismernek fel

"Lelkileg bántalmaz a főnököm, és nem tudok tenni ellene" - A munkahelyi bullying 6 jele, amit kevesen ismernek fel

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Sajnos túl sokan ismerik ezt a helyzetet, és nem is tudják, mit tehetnének ellene.

A bullying fogalmával sajnos a legtöbben nemcsak elméleti síkon találkoznak. Sokan már kisiskolásként megtapasztaljuk, milyen az, amikor az osztálytársak fizikailag vagy szóban bántalmaznak, és ez bizony mély nyomokat hagyhat bennünk lelkileg. Arról nem is beszélve, hogy felnőttként is találkozhatunk vele a munkahelyünkön!

A munkahelyi bullying sosem kap akkora figyelmet, mint kellene, pedig borzalmas mértékű stresszt és lelki megterhelést jelent az adott félnek. Sok esetben a felettesek élnek a bántalmazás eszközével, nem riadnak vissza a másik megalázásától, személyes sértésektől, de van, hogy nem a főnök, hanem a kollégák bántalmazzák munkatársukat.

A Forbes 2019-es kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 94%-a tapasztalta már ezt meg, és közülük 51.1% számolt be arról, hogy a felettese élt a bullying eszközével.

Erről mesélt nekünk egy olvasónk, Nóri (25) is, aki egy éven át viselte el főnöke bántalmazásait. "Pályakezdőként ez volt az első munkahelyem, nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam egyáltalán. Főleg, hogy az egyetemi tanulmányaimhoz kötődött a munkakör (PR és marketing), így nemcsak azt csináltam, ami érdekelt, de sokat tanulhattam is. Azonban már a legelején furcsa volt a kapcsolatom a főnökömmel, és ez később csak még rosszabb lett. A megalázás, beszólások, személyeskedések kezdtek gyakorivá válni, ha nem tetszett neki a ruhám, képes volt hazaküldeni, hogy 'ne égessem be a meetingen.' Dicséretet sosem kaptam, talán egy-két alkalommal, egyébként folyamatosan azt hallgattam, hogy tehetségtelen vagyok, az ötleteim 'középszarok', és mindenkit csak hátráltatok. A kollégáim megértőek voltak, mondták, hogy ne higgyek neki, ők is sok beszólást kaptak, és igenis ügyes vagyok, de egy év után az önbizalmam teljesen eltűnt. Már megszólalni sem mertem, mert úgy éreztem, nem tudok jót mondani."

Nóri végül felmondott, és egy másik munkahelyen kezdett, ahol szöges ellentétét tapasztalta annak, amit az első melóhelyen átélt. Ekkor jött rá, hogy amit ő átélt, az a bullying hatáskörébe tartozik.

A jeleket viszont sokan észre sem veszik, annyira megszokottá tud válni a munkahelyi bántalmazás. Sokan azt gondolják, mindenhol ez történik, így ez a "normális", és nem is tesznek ellene, meg sem próbálnak kiállni magukért, mert tudják, hogy a rövidebbet fogják húzni. Épp ezért fontos beszélni a jelekről, felismerni őket, és nem belenyugodni abba, hogy ez az "elfogadott."

Ha az alábbi 6 állítás többségében magadra és a munkahelyedre ismersz, bizony nálatok is gyakori jelenség a bullying!

Galéria / 7 kép

A munkahelyi bullying hat jele, amit sose hagyj figyelmen kívül

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Van, aki egyenesen felismerhetetlen: 7 híres ember, aki nem bírt leállni a plasztikával

Ezek a sztárok gyönyörűek voltak és idős korukban is azok lettek volna, ha nem válnak a plasztika rabjává.

Kép

Júlia, Iluska, Margarita: kik az irodalom emlékezetes szerelmespárjai?

Közeledik a Valentin nap, ennek ürügyén sorozatunkban valós és fiktív szerelmespárokat veszünk górcső alá. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Kellemetlen! Az ok, amiért Madonna lányát nem engedték be Marc Jacobs bemutatójára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.