Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Nem is hinnéd, mennyi mindent befolyásol az, hányadik testvérként születtél

testvérek,sővérek,tesó,lányok,lánytesók,születés,sorrend,család,személyiség

július 12

kos 03.21 - 04.19

Bizonytalanság fog el valamivel kapcsolatban, amiben egészen idáig...

bika 04.20 - 05.20

Szíved szerint felkavarnád az állóvizet, úgy érzed ugyanis,...

ikrek 05.21 - 06.21

A környezeted határozott meggyőződéssel állítja rólad, hogy bármi...

rák 06.22 - 07.22

A hét folyamán túl sok feladatot vállaltál magadra,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egy számodra fontos ügy, amelyhez nagy reményeket fűztél,...

szűz 08.23 - 09.22

Komoly kihívással szembesülsz a hét utolsó napján, mely...

mérleg 09.23 - 10.22

Úgy érzed, a hét utolsó napjáig sikerült megváltanod...

skorpió 10.23 - 11.21

Akad valaki a környezetedben, akiről úgy érzed, túlságosan...

nyilas 11.22 - 12.21

Egy bizonyos személy a tágabb környezetedben csúnyán visszaélt...

bak 12.22 - 01.19

Komoly lehetőséget kínálnak fel neked, mellyel kapcsolatban rögtön...

vízöntő 01.20 - 02.18

Hatalmas nyomás alól szabadulsz fel azzal, hogy egy...

halak 02.19 - 03.20

Olyan szituáció adódik, amely kissé sarokba szorítva olyan...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
A személyiségedet a tesóidnak köszönheted? Úgy tűnik, részben igen, hiszen nem mindegy, hányadik gyerek vagy a családban!

Valószínűleg te is hallottad már azokat az elméleteket, miszerint az, hogy hányadik gyereknek születtél a családba, befolyásolja a személyiségedet. Sőt valószínűleg magadra is ismertél a leírásokban. Ezek alapján úgy vélik, az első gyermek karrierista, a második fekete báránynak érzi magát, a harmadik pedig kissé felelőtlen; pedig a kép azért ennél jóval árnyaltabb!

gif

A megbízható első


Amennyiben te vagy az elsőszülött gyerek, biztosan nem kerülte el a figyelmed az, hogy a szüleidnek szigorúbb elvárásai voltak veled szemben, arról nem is beszélve, hogy mindig neked kellett pozitív példaként helytállnod a többiek előtt. Míg nálad a cél az 5-ös tanulmányi eredmény volt, addig az öcséd esetében már a 4-esnek is mindenki örült; noha téged 16 évesen még nem akartak elengedni éjfélig, a tesód már 15 évesen mehetett.

Az eltérő elvárások, a nevelési módszerek alakulása mind-mind szerepet játszanak abban, ahogy az elsőszülöttek személyisége fejlődik. „A hagyományos elméletek a háromgyermekes, kétszülős családok jellegzetességeit írják le a testvérsor kapcsán. Az elméletek szerint az első gyerek általában egy szorongóbb, bizonytalanabb környezetbe érkezik, mint később a testvérei: a szülők még kezdők ebben az új szerepben, tele vannak kérdésekkel, bizonytalanságokkal. Nagyon meg akarnak felelni a szerepelvárásoknak, ezért nagy szükségük van rá, hogy első gyermekük »jó gyerek« legyen, ezáltal igazolva, hogy ők maguk jó szülők. Az elsőszülöttek tehát hajlamosabbak megfelelni szüleik kimondott és kimondatlan elvárásainak, ők konzervatívabbak, teljesítményorientáltabbak, igazán megbízhatók, és valamivel szorongóbbak teljesítményhelyzetben, mint fiatalabb testvéreik” – meséli Makai Nóra pszichológus szakértő.

Az elméletek szerint az első gyerek általában egy szorongóbb, bizonytalanabb környezetbe érkezik, mint később a testvérei: a szülők még kezdők a szerepben.


Hol van a helyem?


A középső gyermekeknél egészen más lesz a helyzet. Ők hajlamosak inkább lázadó magatartást felvenni magukra, mert nem akarnak ugyanazon az úton érvényesülni, mint idősebb testvérük. Részben azért, mert sokszor hasonlítják őket nővérükhöz vagy bátyjukhoz (például az iskolában a tanárok), sőt gyakran hivatkoznak rájuk úgy, mint „Andrea kisöccse” vagy „Tomi kishúga”. Hogy kitörjenek ebből a szerepből, és mert idősebb testvérükkel egyébként is nehezebben tudnának versenybe szállni életkori hátrányuk miatt, lázadozni kezdenek. „De emellett könnyebben kötnek barátságot és kompromisszumot kortársaikkal (hiszen születésük első pillanatától kezdve osztozkodniuk kell), kapcsolataikban alkalmazkodóbbak. Ha születik kisebb testvérük, nehéz helyzetbe kerülnek azáltal, hogy se nem elég nagyok, hogy vezetőnek kezeljék őket, se nem a dédelgetett legkisebbek – valahogy két szék közül a pad alatt landolnak, ami további táptalajt adhat a lázadásnak” – állítja a szakértő. Ebből fakadhat az, hogy ők a barátaikkal alakítanak ki erős köteléket, mert azt érzik, otthon kevés figyelmet kapnak.

4 ok, amiért a testvérek felnőttkorban eltávolodnak egymástól

Önismeret

Nem érdekel
Elolvasom
noverek,nővérek,tesók,tesó,húg,hugi,testvérek,testverek
forrás: unsplash.com

Nehezebb elindulás


A harmadik gyermek személyisége már merőben eltér a legidősebbétől, hiszen egészen más családi felállásba születik bele, ahol a szülők elvárásai is sokat változtak az évek során. „A testvérek közül általában a legkisebb gyermekek a legrugalmasabbak, nyitottabbak, kreatívabbak, kedveskedőbbek, de utolsó gyerekként ők tudnak a legnehezebben leválni a családról, a szülők a féltésük (és a szülői szerepükhöz való ragaszkodás) miatt nehezen engedik el őket, illetve legkisebbként sokszor küszködnek a kompetencia kérdésével, hogy elég jók-e.” Ők azok, akik nehezebben állnak saját lábra, és még egy költözés után is gyakran van szükségük a szülők támogatására, segítségére, szemben például legidősebb testvérükkel, aki ugyanabban a korban már független volt.

Ha viszont a tesóddal ketten vagytok, valószínűleg benned is felmerül a kérdés: a második gyermek a középső, vagy inkább a legkisebb testvér személyiségét veszi magára? „Ha két gyermek születik, a másodikban keverednek a középső és a legkisebb jellemzői – szociálisabb, azaz tehetségesebb kapcsolatépítő, emellett lázadóbb a szülőkkel szemben, általában rugalmas, de nehezen válik le otthonról, ha az idősebb testvérének ez hamarabb sikerül” – meséli Makai Nóra.

Már évek óta nem beszélnek: Ő Jennifer Aniston ritkán látott testvére

Sztárok

Nem érdekel
Elolvasom

Egyedül és párosban


Az egykék és a legidősebb gyermekek között sok hasonló vonást fedezhetsz fel, azonban tekintve, hogy egy elsőszülöttnek hozzá kell szoknia a testvérekhez, az osztozkodáshoz és a megosztott figyelemhez, előbb-utóbb megjelennek eltérések is. „Hasonlóak a megfelelésben, a produktivitásban, de az egykék nagyobb eséllyel válnak elkényeztetetté, és kevésbé tanulnak meg a kortársaikkal konfliktust kezelni, hiszen nem tudnak a testvéreikkel »gyakorolni«.” Ők nehezebben alkalmazkodnak másokhoz, mert megszokták már, hogy nem kell kompromisszumokat kötniük, és osztatlan figyelmet kapnak, ráadásul egy vitás helyzetben sem szívesen ismerik be a tévedésüket vagy kérnek bocsánatot.

gif

Ami pedig az ikerpárokat illeti, az ő személyiségükben is észre lehet venni ellentétes vonásokat, mert bár majdnem ugyanakkor jöttek világra, mégis két eltérő emberről van szó. Náluk is kialakul egyfajta pszichológiai testvérsorrend, bár tény, hogy a szakértő szerint ez egy kétpetéjű ikerpárnál könnyebben végbemegy. „A dominánsabb személyiség tölti be az »első gyerek« szerepét, az alkalmazkodóbb lesz a »második gyerek«, akár az eredeti születési sorrendtől függetlenül is. Az egypetéjűek esetén is kialakulhat ilyesfajta sorrend, azonban őket sokszor egyformán kezelik a szülők, és nem támogatják az egyéni különbségek kibontakozását – pedig érdemes lenne, hogy ők is önállósodni tudjanak” – meséli a szakértő.

Híres elsőszülöttek:

Sandra Bullock, Vilmos herceg, Selena Gomez, Beyoncé


Híres középső gyermekek:

Jennifer Lopez, Tom Hiddleston, Britney Spears


Híres harmadik szülöttek:

Cara Delevingne, Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth


Híres egykék:

Natalie Portman, Charlize Theron, Daniel Radcliffe


Híres ikerpárok:

Ashley és Mary-Kate Olsen, Tia és Tamera Mowry, Dylan és Cole Sprouse

Féltékeny voltam a nőcis ikertestvéremre, aztán egyszer bajba került, és megmentettem

Önismeret

Nem érdekel
Elolvasom

Más körülmény, más hatásokkal


De tekintve, hogy nem létezik két ugyanolyan család, és manapság sok mozaikcsalád jön létre, kivételek mindig vannak, és rengeteg dolog befolyásolhatja a személyiség fejlődését.„Másképp alakulhatnak a dolgok egy olyan családban, ahol valamelyik szülő, esetleg az egyik gyerek tartós betegséggel küzd – ilyenkor az egyedi kihívások egyedi megoldásokat követelnek meg. Ezenkívül a testvérek neme is befolyásolhatja a fent írtakat – más, mondjuk, két versengő báty mellett harmadik fiúnak lenni, vagy két gondoskodó nővér mellett kisöcsnek.”

De ugyancsak más a felállás akkor, ha nagy a korkülönbség a testvérek között: ilyenkor nem biztos, hogy a legkisebbekre jellemző személyiségjegyek tükröződnek vissza a legfiatalabb testvéredben, hiszen ha már elköltöztél otthonról, akár az egykék tulajdonságai is jellemzőek lehetnek rá. Ami lényeges, hogy bár különbözőek vagyunk, mégis tökéletes csapatot alkotunk a tesóinkkal!


Tudtad, hogy Ariana Grande sem egyke? Lapozd fel a galériánkat a ritkán látott sztártesókért!

Galéria / 18 kép

Sztárok, akiknek nagyon ritkán lehet látni a testvéreit

Megnézem a galériát

JOY Magazin, 2020/1

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

július 13

kos 03.21 - 04.19

A hét első napja érdekes tapasztalásokat tartogat számodra,...

bika 04.20 - 05.20

Fontos döntés előtt állsz, amit nem szeretnél két...

ikrek 05.21 - 06.21

Egy hozzád közel álló személy olyan szituációban kéri...

rák 06.22 - 07.22

A legnagyobb bosszúságodra valami, amihez óriási reményeket fűztél,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Valakivel komoly konfliktusba keveredsz, mert nem azonos álláspontot...

szűz 08.23 - 09.22

Végre sikerül pontot tenned egy régóta húzódó ügy...

mérleg 09.23 - 10.22

Régóta hajtasz egy számodra különös jelentőségű dolgot, egyszerűen...

skorpió 10.23 - 11.21

Bárhogy is próbálod elhessegetni a fejedből, valaki iránt...

nyilas 11.22 - 12.21

Ha valami fontos számodra, képes vagy elvakultan menni...

bak 12.22 - 01.19

Az utóbbi időben úgy érzed, hogy egy, a...

vízöntő 01.20 - 02.18

Olyasmivel foglalkozol mostanában, ami rengeteg izgalmat rejt, viszont...

halak 02.19 - 03.20

A mai nap komoly sikereket tartogat számodra, olyasfajta...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Kitalálod, hogy hívták az alábbi cicákat Disney rajzfilmjeiben? - TESZT

Oké, hogy a legikonikusabb Disney-karakterekre emlékszel, de vajon a kisebb mellékszereplők neveit fel tudod idézni?

Kép

Megérkezett a cukkiniszezon - ugye te is sokat eszel belőle? Nagyon kellene!

A legjobb, ha amikor csak teheted, hazai idényzöldségeket és gyümölcsöket fogyasztasz. A cukkininek millió arca van: eheted nyersen, salátaként, csinálhatsz belőle tésztát, grillezheted, töltheted, kisütheted, használhatod akár süteményekbe is. A lényeg, hogy edd most minél gyakrabban - soroljuk is az érveket mellette!

Kép

8 nem könnyen észrevehető, de elég biztos jel, hogy megcsal a szerelmed

Nem kell hozzá FBI ügynöknek lenni, hogy ezeket a jeleket észrevegye az ember, de azért nem is olyan könnyen kiszúrhatóak.

Kép

A Netflix új sikerfilmjén háborodott fel az egész világ

Rengetegen látták, egyre több botrányos visszajelzést kap a Netflix újdonsága.

Kép

Rekordokat döntött Will Smith hűtlen feleségének vallomása

Már évek óta az a hír terjed, hogy Will Smith és Jada Pinkett Smith házassága azért olyan tökéletes, mert sok mindent megengednek egymásnak.

Kép

Irigylésre méltó módon ünnepli Tom Hanks 64. születésnapját

Az elmúlt hónapokat ők is bezárva töltötték, de most úgy döntöttek, legalább a színész szülinapját megünneplik egy kisebb kiruccanással.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem