Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Tiszta, mint a patyolat – Ilyen gyakran mossuk az ágyneműt és társait odahaza

Tiszta, mint a patyolat – Ilyen gyakran mossuk az ágyneműt és társait odahaza
Facebook
Twitter
Pinterest
Vajon milyen gyakran célszerű mosni a háztartásban használt textileket? Meddig higiénikus ugyanazt az ágyneműt, konyharuhát vagy kéztörlőt használni két nagymosás között? És melyiket szabad mosógépben tisztítani, és mit kézzel? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ!
A cikk támogatója az Otthonok&Megoldások

Jöjjenek hát a legalapvetőbb háztartási textíliák, és a rájuk vonatkozó főbb tisztántartási szabályok.

1. Lepedő és párnahuzat: hetente, de legalább kéthetente ajánlott friss ágyneműt húzni a hálószobában, de ha bőrünk érzékeny, a párnahuzatot akár gyakrabban is cserélhetjük.

2. Paplan és paplanhuzat: havonta egyszer vagy kétszer elegendő a takaróhuzatot frissre cserélnünk. Ráadásul mivel közvetlenül érinthetik a bőrünkkel, ha nem egy ágyban elköltött reggeli utáni makacsabb foltot akarunk eltávolítani, nem is szükséges ragaszkodnunk a mosógépben történő mosáshoz.

Melegebb lakás fűtés nélkül – 10 tippünknek hála egyáltalán nem lehetetlen

3. Ágybetét: mivel a matraccal nem vagyunk közvetlen kapcsolatban alvás közben, ezért nem is indokolt nagyon gyakran kimosni azt. Elég, ha kéthavonta egyszer szánunk rá időt és energiát, hogy a felületét megtisztítsuk.

4. Párnák: nem csupán a párnahuzatoknak, maguknak a párnáknak is szükségük van néha egy kis felfrissülésre. Mosógépben bátran moshatjuk őket, de kettőnél többet ne tegyünk be egyszerre, hogy a gép is kellő hatékonysággal tudjon dolgozni. Főszabály szerint évente kétszer elég kimosni őket, de ha valamiért erősebben koszolódnak, ennél természetesen gyakrabban ejtsük meg ezt.

5. Fürdőlepedők: a törölközőket öt-hat használat után ildomos alávetni egy "tisztítókúrának", ezért gyakorlatilag a heti nagymosás fix elemeit képezik. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne mossuk őket együtt a lepedőkkel. Utóbbiak sokkal finomabb, érzékenyebb anyagból készülnek, így a törölközők akár kárt is tehetnek bennük.

6. Zuhanyzófüggöny: ha mosógépben mosható, nagyon egyszerű dolgunk van vele. Annak meghatározására pedig, hogy milyen gyakran dobjuk be a zuhanyfüggönyt a gépbe, használjuk egyszerűen az orrunkat és a szemünket. Ha tisztának látszik és érződik, egy-két havonta elég felfrissítenünk, de ha könnyen koszolódik, ennél gyakrabban mossuk át.

7. Kádkilépő: ennek legnagyobb veszélye, hogy minden este vizes lesz, így könnyen befülled. Amint elkezdjük érezni ennek jeleit, áztassuk be öblítős vízbe. Minden egyéb esetben kéthetente elég áttisztítani.

A szürke az igazi? Otthonos szürke nappali inspirációk az Instagramról

8. Konyharuha: ha csupán a mosott edényeket törölgetjük vele szárazra, hetente elég tisztára cserélnünk a konyharuhát. De ha gyakran beletöröljük a kezünket vagy a mosott gyümölcsöt, inkább naponta vegyünk elő tisztát, hogy a baktériumok ne terjedhessenek át a tányérokra és evőeszközökre.

9. Pohárszárogató: legnagyobb előnyük, hogy többségük mosógépben mosható. Ez azért különösen jó, mert a szakemberek heti rendszerességgel javasolják tisztítani ezeket, a mosógép pedig sokat egyszerűsít ezen.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak jobb nő lett - forró fotók

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Kép

A legijesztőbb dolog, amit a születésed ideje elárul rólad

Mindannyiunknak vannak furcsaságai... és soha nem állítanánk, hogy minden furcsaságért a szüleink a felelősek, de abban viszont valószínűleg mind egyetértünk, hogy a neveltetésünk befolyásolja azt, kivé válunk - beleértve a furcsa tulajdonságainkat is.

Kép

A net segítségével próbálják leleplezni Leonardo DiCaprio új barátnőjét

A Titanic és A Wall Street farkasa filmek sztárját egy rejtélyes nő társaságában szúrták ki a lesifotósok február elején, a média pedig arra biztat mindenkit, ha tudják ki ő, jelentkezzenek!

A kereséshez kezdj el gépelni!