Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miben hasonlít az olvasás az álomra? Két könyv, ami kiszakít a nyüzsgő hétköznapokból

Miben hasonlít az olvasás az álomra? Két könyv, ami kiszakít a nyüzsgő hétköznapokból

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
A könyvek, nemcsak abban segítenek, hogy megőrizzük szellemi frissességünket, de olvasás közben kikapcsolunk mindent, kiszakadunk a hétköznapokból és hagyhatjuk, hogy a történet elvarázsoljon minket. Talán az álmodás hasonlít erre a különleges tudatállapotra a legjobban.

Christopher Evans brit pszichológus-informatikus elmélete szerint az álom olyan állapot, amikor az emlékképek és a képzelet időlegesen összekeverednek a külső valósággal. Az alvást olyan szakasznak tekintette, amikor az agy megszakít minden kapcsolatot a külvilággal, és ekkor lát neki a nap folyamán beérkezett információtömeg feldolgozásának. Szűri, valamint beépíti őket a már meglevő emlékek közé. Hasonló a helyzet a könyvek és az olvasás esetében is.

Az irodalmi alkotások egy részére tekinthetünk úgy is, mint tudatosan formált álmokra, amik kapcsolódnak ugyan a valósághoz, de történetük összefonódik a szerző fantáziájával, gondolataival, tapasztalataival. Amikor olvasunk, mi is részeseivé válunk ennek az álomnak, sőt a történetet és annak üzenetét megpróbáljuk saját magunkra vonatkoztatni, viszonyítani a bennünk élő történethez és beépíteni azt a gondolatvilágunkba. Tehát amíg olvasunk, lényegében minden kapcsolatot megszakítunk a külvilággal, legyen az bármenyire is zajos, zsúfolt, mozgalmas.

Kép

Ilyen álmokból szőtt valóságként jelenhet meg előttünk Babits Mihály A gólyakalifa című regénye vagy Krúdy Gyula Szindbád-novellái is. Babits Mihály első és egyik legismertebb regénye akkor íródott, amikor a kor emberét rendkívül foglalkoztatta az ész és a lélek, a szív és az agy konfliktusa. A gólyakalifában a nagy reményű úri fiú, Tábory Elemér és a tudatalattijából előlépő alterego sűrű, zaklatott életét követhetjük nyomon – e misztikus világban egymásba fonódik valóság és álom, az éjszakák sorról sorra, oldalról oldalra veszik át az uralmat a nappalok felett. Krúdy Gyula Szindbád, az álmok hajósa című kötetét az első laptól átszövi a varázslatos, álomszerű hangulat, a Kárpát-medencét járó vándor napjainak és éjszakáinak középpontjában az édesbús emlékek, a vágy és a szenvedély, természetesen leginkább a nők, lányok és asszonyok, fogadósnék és úri dámák állnak.

A Libri idén karácsonykor e két művet rendezte díszkötetbe azzal a céllal, hogy általuk az olvasók egy kis időre kiszakadjanak a sűrű hétköznapokból, így teremtve meg azt a nyugalmat, amire mindannyian vágyunk, és amire mindannyiunknak szüksége van.

További információk: libri.hu/karacsony

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

4 dolog, amit megtanulhatsz az év legjobb alkotásából, A sziget szellemei című filmből

Eddig összesen 84 díjat nyert el, így joggal nevezik az év legjobb filmjének, ráadásul mély mondanivalóval érkezik, amiből még tanulni is lehet.

Kép

Gisele Bündchen 42 évesen visszatért: még mindig nagybetűs szupermodell

A Victoria's Secret korábbi angyala egy időre ugyan benyomta a szünet gombot a karrierjén, de úgy tűnik, készen áll a folytatásra.

Kép

„Már három éve nem szexeltünk a párommal, szerinte ez a pornó miatt van”

Olvasói levélre válaszolt a pszichológus, szerinte ezt kellene tenni ebben a helyzetben.

Kép

8 undi dolog, amit a tested tesz, mégis nagyon jó hatása van rád

Ezekre a dolgokra senki nem büszke a testével kapcsolatban, pedig mind azt jelenti, egészségesek vagyunk.