Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Mi számít túl sok kihagyásnak egy kapcsolatban? A párkapcsolati terapeuta nem várt választ adott rá

Mi számít túl sok kihagyásnak egy kapcsolatban? A párkapcsolati terapeuta nem várt választ adott rá
A nap cikke

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzesőre számíthat május előtt: igazi vagyonra tesznek szert!

A májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, ami idén májusban új értelmet nyer egyes csillagjegyek számára.

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 17.: a Rákoknak érdemes önmagukra is időt szánniuk, a Szüzeket váratlan anyagi teher frusztrálja

A hét közepe is tartogat bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

5 dolog, ami drasztikusan felgyorsítja az anyagcserét 40 felett

40 éves kor után természetes, hogy lassul az anyagcsere, azonban vannak módszerek, amelyekkel tudsz ezen segíteni!

Olvasd el!

Ő III. Károly király magyar rokona, Tibor, akit az uralkodó rendszeresen meglátogat Zalánpatakon

A brit uralkodó mindig olyan jól érezte magát magyar rokona otthonában, hogy azóta vett is magának egy birtokot a romániai Zalánpatakon.

Olvasd el!

6 étel, amit a neurológusok messziről elkerülnek: komolyan károsodhat az agyad

Ezentúl nem igazán lesz kedved ezekhez az ételekhez és italokhoz, az biztos.

Olvasd el!

10 híres leszbikus nő, aki nem kevés férfival is randizott

Vannak olyan híres nők, akik pár leszbikusnak vallják, mégis sokszor randiztak életük során pasikkal is...

Facebook
Twitter
Pinterest
A lényeg, hogy semmi ne legyen tabu!

Abban megegyezhetünk, hogy A Fehér Lótusz 2. évada hihetetlenül népszerűségnek örvend, és azt is biztos, hogy napokig elemezhetnénk a sorozatban történteket. És bár a legtöbben a rejtélyes gyilkossági cselekményre és a katasztrofális párkapcsolati nyaralásra koncentrálnak, a sikersorozat egyik hatalmas aspektusa a házaspár, Harper (Aubrey Plaza) és Ethan (Will Sharpe) közötti szexuális kémia elhalványulása volt, ami felvetette a kérdést; Mennyi idő a túl hosszú idő szex nélkül egy kapcsolatban?

A sorozat előrehaladtával világossá válik, hogy Ethan sokat veszített feleségéhez fűződő vonzalmából, és inkább pornót néz és titokban maszturbál, minthogy intim kapcsolatot létesítsen Harperrel, ami miatt a nő bizonytalannak és elárultnak érzi magát. És bár mindannyian láthatjuk, hogy ez egy trükkös, többdimenziós probléma a fiktív Fehér Lótusz világában, mégis egyértelmű, ezzel a problémával a való életben is sokan szembesülnek.

Annak érdekében pedig, hogy a dolgok mélyére ássunk, úgy döntöttünk, hogy szakember segítségét kérjük, így a továbbiakban az összes felmerülő kérdésre Marianne Johnson, párkapcsolati terapeuta fog válaszolni.

Mennyi idő a túl hosszú idő szex nélkül egy kapcsolatban?

Fontos szem előtt tartani, hogy ahány pár, annyi szokás, így természetes, hogy nem ugyanolyan gyakorisággal fog minden pár szexelni. Ha viszont mégis szükséged lenne egy viszonyítási alapra, akkor érdemes elolvasnod a The Archives of Sexual Behaviour című folyóiratban megjelent kutatást, amely szerint az amerikai párok átlagosan hetente körülbelül egyszer szeretkeznek.

Ennek ellenére a szexuális „száraz időszakok” átvészelésének kulcsa egy párkapcsolatban egyértelműen nem az, hogy a szexuális életedet másokéhoz képest vizsgáld, hanem az, hogy a szexuális életed mennyire tűnik rendhagyónak ahhoz a ritmushoz képest, amelyet te és a partnered korábban kialakítottatok. Ráadásul még ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy valami nem stimmel a kapcsolatban, csupán arról van szó, hogy őszintének kell lenned magaddal és a szerelmeddel azzal kapcsolatban, hogy ez milyen érzéseket kelt benned.

„Nincs szabály arra, hogy mennyi idő a túl hosszú idő szex nélkül egy kapcsolatban. Rengeteg különböző módja van annak, hogy az emberek boldogan kötődjenek egymáshoz, olyan módon, ami számukra működik. Vannak párok, akik egyáltalán nem szexelnek, és arról számolnak be, hogy tökéletesen boldogok ezzel" - magyarázza Marianne Johnson párkapcsolati terapeuta.

Ha viszont zavar téged, hogy a szex egyre ritkább, akkor előbb-utóbb fel kell hoznod a témát:

„Ha olyan párkapcsolatban élsz, ahol a szex egyre csak csökken, de egyáltalán nem beszéltek a dologról, az nehéz, ám minél tovább halogatod a beszélgetést, annál nehezebb lesz!" - teszi hozzá Johnson.

Hogyan beszéljünk a partnerünkkel a szexuális életünkről?

A szexről (vagy annak hiányáról) beszélgetni a partnerrel még a legmagabiztosabb emberek számára is kínos lehet, pedig nem kell, hogy az legyen. A legfontosabb, hogy ne tegyél úgy, mintha a helyzet nem létezne, hiszen, ha te észrevetted, akkor a szerelmed is észrevehette. „Természetesen kell egy kis bátorság ahhoz, hogy felhozd a témát, de ha te aggódsz emiatt, akkor jó eséllyel a partnered is gondolkodik rajta" - magyarázza Johnson.

Amikor magára a beszélgetésre kerül a sor, akkor tartsd szem előtt, hogy a partnered véleménye ugyanolyan fontos ebben a témában, mint a tiéd:

„Az, hogy hogyan kezdjük el a beszélgetést, a pártól és a körülményeiktől függ, de hasznos lehet, ha nyugodtan és nem védekezve mondjuk el, hogy szerintünk mi változott meg a szexuális életünkben, legyen szó akár arról, hogy keveset vagy egyáltalán nem szexel a két fél. De ezután fontos, hogy megkérdezzük, hogy a partnerünk mit gondol erről" – mondja a terapeuta.

Ha a szex hiányáról szóló beszélgetések a kapcsolatban kellemetlenek, fájdalmasak, ráadásul nem vezetnek sehova, akkor segíthet, ha szakértőt hívunk és egy párterapeutával kibontjuk a helyzetet.

Az esetleges okok, amiért kevesebbet szexelsz a pároddal

Könnyen eluralkodhat rajtad a bizonytalanság, ha azt érzed, hogy a partnered kevésbé vonzódik hozzád, mint korábban, de te is érezhetsz bűntudatot, ha egyszerűen nincs annyit huncutkodni, mint régebben. És bár ezek az érzések érthetőek, hasznos lehet, ha picit semlegesebben próbálunk belegondolni ebbe az egészbe, elvégre a szexuális vágyak folyamatosan változnak az idővel.

„A libidó nem egy fix dolog, hiszen a legkülönbözőbb hatások széles skálája szerint változik időről időre!" – mondja a terapeuta, majd így folytatja:

„Ha változást észlelsz a szexuális életedben, gondold végig, hogy történt-e olyan közelmúltbeli esemény, amely hatással lehet a saját és/vagy a partnered libidójára. Ez lehet valami külső történés, például munkahelyi stressz, veszteség, szülés, vagy valami belső változás, például hormonális változások, gyógyszeres kezelés vagy mentális problémák."

Hogyan legyen több szex a kapcsolatban?

Felismerted a problémát, és most szeretnéd, ha a szexuális életed felpezsdülne? Sajnos a dolgok nem fognak egy kattintásra jobbra fordulni, de jó hír, hogy simán megvalósítható munkával és mélyebb átgondolással.

Első lépésként dobd el azt az elképzelést, hogy a szexnek teljesen spontán kell történnie, és itt az ideje, hogy kicsit gyakorlatiasabbra vedd a figurát:

„Amikor a szexről van szó, kialakulhat az az egyébként téves elképzelés, hogy mindig spontánnak kell lennie, különben nem lehet izgalmas” - mondja terapeuta, majd így folytatja:

Te és a partnered igenis eldönthetik, hogy melyik az ideális időpont az intim együttlétre, hogy erre az időpontra tervezhessetek! Ha azt akarod, hogy valami jó történjen, akkor azt a dolgot tedd prioritássá, és élvezd a várakozást, mint amikor egy finom étel elkészítését tervezed, vagy egy masszázst foglalsz le" – magyarázza a Marianne Johnson.

Érdemes emiatt szakítani?

Ha már idáig eljutottál a cikk elolvasásában, akkor lehet, hogy egy nagyon konkrét kérdésre keresed a választ: szakítanunk kell-e a párommal, ha már nem szexelünk?

A válasz erre a kérdésre nem könnyű, és attól függ, hogy mik a saját igényeid, szükségleteid, és attól, hogy a partnered mennyire hajlandó kommunikálni és megfelelni neked.

Johnson így fogalmaz ezzel kapcsolatban:

„Nincs szigorú és egyértelmű szabály arra vonatkozóan, hogy a szexuális intimitás hiánya mikor vezethet szakításhoz, de ha a dolgok megváltoztak, és a partnered tagadja, hogy probléma van, vagy nem hajlandó beszélni róla, akkor érezheted úgy, hogy nincs sok választásod, ha az intimitás és a szex egy olyan dolog számodra, amit döntő fontosságúnak tartasz a kapcsolatodban."

Végső soron persze a döntés csak és kizárólag a tiéd, senki másé!

Ezt olvastad már?

Galéria / 4 kép

Minden, amit a szexuális frusztrációról tudni kell - Így lehet tenni ellene

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

10 meglepő NASA-találmány, ami a mindennapi életünk részévé vált

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó - a NASA nagyobb hatással van mindennapi éltünkre, mint gondolnánk.

Kép

Hivatalos: Őt tartják jelen pillanatban a legutálatosabb hírességnek a világon - több mint százezer szavazat érkezett!

Íme 2024 legutáltabb sztárjainak listája, több mint százezer szavazat! Egy-két neven még mi is meglepődtünk...

Kép

Azahriah régebben Paul Street néven volt ismert a netezőknek: 7 hátborzongató téma, amiről az énekes videót csinált, mielőtt híres lett

Üstökösként csapott be a hazai zenei életbe, ám Baukó Attila nem a semmiből jött, Youtuberként korábban is elismert volt.

Kép

A Szex és New York átveszi az uralmat tavasszal: Így alkosd újra Carrie Bradshaw ikonikus szettjeit!

Carrie Bradshaw 2024-ben is legalább annyira trendi, mint a Szex és New York sorozat indulásakor. Most segítünk lemásolni a stílusát.

Kép

7 ingyenes mozgásforma, ami fogyaszt és a szív egészségének is jót tesz

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az egészséges életmód, és milyen hatalmas szerepe van az egészségünk megőrzésében a mozgásnak. Persze sokan idő- és pénzhiányra hivatkozva megpróbálják megmagyarázni önmaguknak, hogy pontosan miért nincs idejük mozogni. Nos, van egy rossz hírünk, most olyan mozgásformákat szedtünk össze, amelyek nemcsak ingyenesek, de olyanok is, melyek mindössze fél/egy órát vesznek igénybe.

Kép

10 híres leszbikus nő, aki nem kevés férfival is randizott

Vannak olyan híres nők, akik pár leszbikusnak vallják, mégis sokszor randiztak életük során pasikkal is...