Idén is keresik a középiskolás szakácsjelöltek krémjét

Joy magazin

A Hazai ízek, hazai asztalokon elnevezésű szakácsverseny főszereplője a sertéscomb.

A Hazai ízek, hazai asztalokon verseny már 2018-ban is nagy sikert aratott, akkor a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata hozta el az aranyérmet ínycsiklandó fogásával.

A tavalyi verseny győztes ételkreációja.

A verseny zsűrielnöke, Zsolnay Gábor mesterszakács akkor úgy vélekedett:

A verseny mindig húzóerőt jelent a fiatalok számára. Itt megmutathatják, hogy ők lehetnek a legjobbak, és ha sokan akarnak az élmezőnybe kerülni, akkor az egy nagyon pozitív folyamatot indíthat el.

-

A tavalyi zsűri másik tagja, Bede Róbert mesterszakács szintén örömének adott hangot:

Nagyon sok helyen találkozik az ember lelketlen felszolgálóval, unalomittas szakáccsal, vagy egy összecsapott módon feltálalt étellel. Ezek a fiatalok pedig idejönnek csillogó szemmel, küzdenek, teljesítenek és ez minket is hajt.

-

Hazai ízek, hazai asztalokon 2019

Míg tavaly a verseny legfőbb alapanyaga a sertéstarja volt, idén sertéscombból és további öt kiemelt alapanyagból (vaj, Tokaji Furmint, bébi laskagomba, napraforgó méz, édesburgonya) kell olyan ételkreációt alkotniuk a szakácsjelölteknek, amely mind a közétkeztetésben, mind az éttermi kínálatban megállja a helyét.

Bár ez a húsfajta bizonyítottan értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza, mégis az az általánosan jellemző, hogy legtöbben ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. A tévhitek ellenére változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek, – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle.

A vörös húsok - így a sertéshús is - megfelelő arányban tartalmazzák a szervezetünknek szükséges esszenciális aminosavakat és fehérjéket. A sertéshús ezen kívül számos ásványi anyag tárháza, jelentős mennyiségben tartalmazza a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A sertés ma már a táplálkozási szakemberek szerint is az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás része, amely számos kreatív elkészítési módra ad lehetőséget.

A verseny döntője 2019. április 12-én lesz, ahol a 16 induló csapat első négy helyezettje mérkőzik meg egymással. A versenyt az érdeklődők a www.facebook.com/agrarmarketingcentrum oldalon, élő adásban követhetik nyomon.


Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részletek itt olvashatóak.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium támogatásával.