Te elolvasod a címkét a kozmetikumok flakonján? Tudatosan kerülöd, amiben parabén, alkohol vagy pálmaolaj van? És ha igen, akkor miért? Van-e a fejedben fontossági sorrend: például inkább legyen benne alkohol, de legyen újrahasznosítható csomagolása? Mi a fontosabb: hogy natúr legyen vagy az ár–érték arány? Mennyire alapvető jelentőségű, hogy megkapd azt a minőséget, amire szükséged van: eltűnjenek a pattanások, ne legyen száraz a hajad, cserepes az ajkad? Az alábbiakban egyfajta kisszótárt közlünk káros és/vagy károsnak tartott összetevőkből, amely reményeink szerint segít eldönteni, hogy lecseréld-e a samponodat egyszer és mindenkorra. (Az összetevőneveket néha angolul írtuk ki, merthogy ebben a formában szerepelnek a címkéken is.)
Parabén
A parabén egy tartósítószer, amit évtizedek óta használnak az élelmiszer- és a szépségiparban egyaránt. Aztán úgy 10 évvel ezelőtt olyan pletykák röppentek fel, hogy a parabén rákkeltő is lehet, és rákkutatásokban is felbukkant. A mai napig nincs erre konkrét bizonyíték, a gyártók tekintélyes része mégis kivonta a parabént a termékei közül a feléjük áramló aggódó vásárlói kérdések hatására, ami azért mindenképpen jó hír, mert bizonyítja, hogy a vásárlói igények egész iparágakat alakíthatnak.
Ugyanakkor a parabéneket gyakran másfajta tartósítószerekkel helyettesítik. Léteznek természetes alternatívák, de nem mindig elég hatékonyak. A „parabénmentes” szó a tégelyeken sokszor kevésbé ismert és kevésbé kutatott tartósítószerekre utal.
Szilikon
Sokféle név alatt megtalálható a címkéken, leginkább minden “-cone” végű összetevő (dimethicone, cyclomethicone) ide tartozik, valamint a PEG+szám név alatt futó összetevők is. Ezek a kemikáliák selymessé teszik a bőr felületét, egyfajta filmet képezve fölötte, amely hosszú távon megtörheti a bőr normál működését. Ezért bőrápoló készítményekben veszélyesebbnek tűnnek, mint a sminktermékekben.