Ne maradj le a Joy-Napokról!
nap
óra
perc
múlva kezdődik múlva vége
Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Mengyán Eszter: „Az a legfenntarthatóbb ruhadarab, amely már ott van a szekrényünkben”

mengyán eszter,holy duck,fast fashion,etikus divat,fenntarthatóság,zero waste,ökotudatos
Olvasd el!

Úgy tűnik, Liam Hemsworth megtalálta Miley Cyrus utódját

Liam Hemsworth és Miley Cyrus szakítása óta elsősorban az énekesnő mozgalmas szerelmi életétől volt hangos a sajtó. Azonban pár napja Liam is új nő társaságában mutatkozott az utcán.

Olvasd el!

Megan Fox családi képe mindenkit lenyűgözött

A 34 éves színésznőt mostanában egyre többször látni eseményeken és a közösségi oldalaira is többet posztol. Sőt, mi több legutóbb egy igazán ritka pillanatot osztott meg a rajongóival.

A nap cikke

Mariah Carey újra megmutatta, hogy nála hiúbb nő nincs a világon

Mariah Careynél kevesebb nárcisztikus hírességgel lehet találkozni, amelyet most is sikerült bebizonyítania egy eseményen.

október 14

kos 03.21 - 04.19

Úgy érzed, hosszú ideje egy helyben ácsorogsz, semmi...

bika 04.20 - 05.20

A környezetedben arról vagy híres, hogy minden helyzetben...

ikrek 05.21 - 06.21

Borzasztóan nagy erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy mindig,...

rák 06.22 - 07.22

Valaki minden erejével igyekszik meggyőzni valamiről, te azonban...

oroszlán 07.23 - 08.22

Sikerült megtalálod a célt, s azt ki is...

szűz 08.23 - 09.22

Kissé frusztrál az a monotonitás, amiben a mindennapjaid...

mérleg 09.23 - 10.22

Olyan híreket kapsz, amelyek igen negatívan befolyásolják a...

skorpió 10.23 - 11.21

Nehezen zársz le bizonyos élethelyzeteket, az a fajta...

nyilas 11.22 - 12.21

Első nekifutásra nem sikerült megugranod azt a magasságot,...

bak 12.22 - 01.19

Azt veszed észre, hogy bár kimondatlanul, de valaki...

vízöntő 01.20 - 02.18

Mikor már kezdesz kissé fáradni a rád váró...

halak 02.19 - 03.20

Nagy terveid vannak, melyekről előre megálmodtad, hogy miként...

Elolvasom végig Megnézem
Olvasd el!

Angelina Jolie fogadott lánya megmutatta első ékszerkollekcióját

Angelina Jolie jelenleg épp a Demóna második részét népszerűsíti, amelynek bemutatóira a gyermekei is mindig elkísérik. Bár ilyenkor minden a színésznőről szól, fogadott lánya, Zahara tett róla, hogy az újságokban az ő neve is helyet kapjon.

Olvasd el!

Palvin Barbi exe és Selena Gomez teljesen egymásra találtak

Palvin Babit korábban számos hírességgel összehozták, de hogy pont az exe Selene Gomez új szerelme...

Olvasd el!

Jennifer Lopez testét csak néhány cérnaszál takarja

Forró fotó landolt Jennifer Lopezről a neten!

Facebook
Twitter
Pinterest
Tudtad, hogy a divatipar a második legszennyezőbb iparág? Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen holmikat viselsz. Mengyán Esztert, a Holy Duck! blog szerzőjét kérdeztük a divatipar árnyoldaláról, és hogy hogyan lehet a ruhatárunk etikus és fenntartható.

Mitől lesz egy ruhadarab fenntartható?

Sokszor hajlamosak vagyunk a fenntarthatóságot egy ruhadarab esetében részletekben értelmezni, de valójában teljes egészében kellene tekinteni – az alapanyag előállításától egészen addig, hogy mi történik az adott ruhadarabbal, amikor már nincs rá szükségünk. Egyszerre kell figyelni a gazdasági, társadalmi és környezeti pillérekre is. Minden részterületen a legjobb megoldásokat kell keresniük a gyártóknak: minél kevésbé környezetterhelő, embereket, állatokat, természetet legkevésbé sem kizsákmányoló folyamatokkal. Azt szokták mondani, az a legfenntarthatóbb ruhadarab, amely már ott van a szekrényünkben. Ugyanakkor az új ruhák születése, az alkotótevékenység nagyjából az őskortól benne van az ember életében – én nem hiszem, hogy ki lehetne kerülni, hogy új ruhákat készítsünk. Az viszont biztos, hogy nem úgy, ahogyan most tesszük: fillérekért, környezetterhelő módon, sokszor embertelen körülmények között, akár gyerekek által. Azt is érdemes látni, hogy jelenleg egy változási folyamatban vagyunk benne, így nincs meg a tutituti megoldás a gyártásra, kísérletezések, ötletek vannak. Mi azzal tehetünk a legtöbbet, ha nem halmozunk olcsó, silány minőségű ruhadarabokat, hanem a meglévőket használjuk.

Mi a különbség/hasonlóság az etikus és fenntartható divat között? Mennyire függ össze a két fogalom egymással?

Kéz a kézben jár, nem is választanám el őket egymástól, de a divat kifejezés zavaró lehet. A divat ugyanis azt jelenti, hogy van egy bizonyos népszerű stílus, amely egy bizonyos időszakban népszerű - és ez lehet elég rövid időszak is. A fast fashion rendszerben gyártó márkák olcsó termékeket árulnak, amelyek rengeteg ember számára elérhetők. Az egész rendszert felgyorsították, ma már a fast fashion brandeknél is gyorsabb rapid fashion márkák akár hetente képesek új kollekcióval előrukkolni.

Szerinted mi a baj azzal, ha párhavonta veszünk egy felsőt egy ezresért, hiszen az olyan olcsó és úgyis hamar szétmegy?

Azzal nincs semmi baj, ha párhavonta veszünk egy felsőt. Azzal sem, hogy egy ezresért, hiszen megvásárolhatjuk másodkézből is. Annak már nincs értelme, hogy nem figyelünk a minőségre, mivel eldobható rongyoknak minősítjük a ruhákat, amelyeket pillanatok alatt pótolni lehet. Az a baj, hogy a ruhák sokak szemében értéküket veszítették, de erről nem mi tehetünk. 36 évesen én még emlékszem arra, amikor nem így vásároltunk ruhát. Az elmúlt 25 évben teljesen megváltozott a divatipar működése, felgyorsult, olcsóbb lett, és évente 150 milliárd új ruhadarabot okád ki magából. Ezt a rengeteg olcsó, silány darabot szeretnék eladni nekünk. Én azért is kezdtem el a blogomat, hogy minél többen legyenek tisztában azzal, mennyire környezetszennyező a divatipar. Azt reméltem, ha elkezdünk beszélgetni róla, akkor képesek leszünk változtatni a jelenlegi ruhavásárlási szokásainkon. Ha csak néhány ember, már az is jelent valamit.

mengyán eszter,holy duck,fenntartható divat,fast fashion,etikus divat
forrás: Mészáros Virág
Ma már nem a divatosság a fő szempont számára, hanem hogy az összkép olyan “eszteres” legyen

Mi szerinted a legnagyobb baj környezetvédelmi szempontból a divattal, azon belül is a fast fashion-nel?

Nem tudok legeket kiemelni, ha környezetvédelmi szempontokról van szó, hiszen mi alapján tartanám nagyobb vagy kisebb problémának a végtelen gyapotföldek öntözését, amelynek hozzájárultak többek között az Aral-tó kiszáradásához. Vagy miért lenne nagyobb baj az élővizekbe ömlő festékanyag vagy vegyszer, amellyel például az alapanyagokat kezelik? Óriási probléma a ruháinkból mosás során kiszakadó mikroműszálak mennyisége, amelyek a vizeinkbe kerülnek, és ma már bizonyítottan eljutnak a táplálkozási láncba, így a mi szervezetünkbe is. Hosszan lehetne sorolni, de szerintem minden problémára érdemes odafigyelni, és innovatív megoldásokat keresni arra, hogy megoldjuk ezeket.


Hogy lehet valaki egyszerre divatos és a környezetvédelemre, fenntarthatóságra érzékeny? Neked hogy sikerült ezt a kettőt összeegyeztetni?

Ha megnézed a fotókat az Instagramomon, nem mondanád, hogy divatos vagyok. Nekem ez nem sikerül, nem is igazán töröm már magam. Régen szerettem volna divatos lenni, de ma már inkább az érdekel, hogy ha felöltözök, az olyan “eszteres” legyen. Ehhez pedig nincs szükségem divatos darabokra. Jobban örülnék, ha lenne egy felismerhető stílusom, és erre biztatok minél többeket. Természetesen hat rám a divat, érdekel is valamilyen szinten, de már túl vagyok azon, hogy vakon kövessem. És ismerve, mennyire káros a működése, nem is szeretném. Én ma már csak másodkézből szerzem be a ruháimat, vagy magyar tervezőket / alkotókat támogatok egy- egy vásárlással, valamint úgy tűnik, végre megtaláltam a varrónőt, aki segíthet majd rám igazítani a jó minőségű turkált ruháimat.

Itthon mennyire lehetséges megoldani a fenntartható öltözködést, hogy veszed észre: mennyire fogényokat rá az emberek? Egyik jellemző kifogás, hogy a fenntartható darabok drágák, sokan nem engedhetik meg maguknak.

Épp ezért nem lehet elégszer elmondani, hogy akkor öltözködünk a legfenntarthatóbb módon, ha a már meglévő darabjainkat használjuk. Az a cél, hogy a vásárlás helyett a meglévő ruháink kreatív viselése legyen élmény. A felesleges ruhadarabok halmozásánál sokkal értékesebben eltölthetjük a szabadidőnket. Egy brit kampány szerint már akkor rengeteget tettünk a fenntarthatóságért, ha a megvásárolt ruhadarabot minimum harmincszor viseljük is – illetve csak akkor vesszük meg, ha látjuk a lehetőséget erre. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy az adott darab egy fenntartható márka vagy egy fast fashion brand terméke, a lényeg, hogy viseljük. Aztán ott vannak az offline és online ruhacserék, garázsvásárok, gardróbvásárok, lakásvásárok, second hand vagy vintage üzletek, bolhapiacok, online piacterek, közösségi oldalak online piacai – rengeteg lehetőség, mielőtt eljutunk a fenntartható darabokig. Ha van olyan tervező, akinek tetszik a munkája, támogassuk azzal, hogy spórolunk egy-egy ruhadarabra, de nem kell tetőtől talpig fenntartható márkák darabjaiba öltözni ahhoz, hogy egyszerre érezzük jól magunkat a bőrünkben, a ruháinkban, és tegyünk is valamit a bolygóért.

Ne csak a gardróbod legyen környezetbarát, hanem a konyhád is! Galériánkból kiderül, hogyan:

Galéria / 14 kép

14 apró változtatás a konyhában, amiért a Föld nagyon hálás lesz neked

Megnézem a galériát

További érdekességeket (többek között) az etikus divattal kapcsolatban a szeptemberi lapszámunkban találsz:

joy szeptember eke angéla,tudatos,fenntartható,öko,zero waste
forrás: JOY magazin

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 14

kos 03.21 - 04.19

Úgy érzed, hosszú ideje egy helyben ácsorogsz, semmi...

bika 04.20 - 05.20

A környezetedben arról vagy híres, hogy minden helyzetben...

ikrek 05.21 - 06.21

Borzasztóan nagy erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy mindig,...

rák 06.22 - 07.22

Valaki minden erejével igyekszik meggyőzni valamiről, te azonban...

oroszlán 07.23 - 08.22

Sikerült megtalálod a célt, s azt ki is...

szűz 08.23 - 09.22

Kissé frusztrál az a monotonitás, amiben a mindennapjaid...

mérleg 09.23 - 10.22

Olyan híreket kapsz, amelyek igen negatívan befolyásolják a...

skorpió 10.23 - 11.21

Nehezen zársz le bizonyos élethelyzeteket, az a fajta...

nyilas 11.22 - 12.21

Első nekifutásra nem sikerült megugranod azt a magasságot,...

bak 12.22 - 01.19

Azt veszed észre, hogy bár kimondatlanul, de valaki...

vízöntő 01.20 - 02.18

Mikor már kezdesz kissé fáradni a rád váró...

halak 02.19 - 03.20

Nagy terveid vannak, melyekről előre megálmodtad, hogy miként...

Elolvasom végig Megnézem

Híres testvérek, akik elviselhetetlennek találják egymást

Minden szülő álma, hogy a gyerekei legyenek csodás testvérek. Sőt, jó eséllyel azért vállaljuk a második gyereket, hogy ne legyen egyedül az első. Sajnos van amikor ez nem jön be...

Jennifer Lopez testét csak néhány cérnaszál takarja

Forró fotó landolt Jennifer Lopezről a neten!

Meghan hercegné a karkötőjével üzent rosszakaróinak

Meghan hercegné új kiegészítője több, mint egy csinos ékszer.

Hermionéból stílushercegnő – Ebben rejlik Emma Watson stílusának titka

A színésznő stílusát te is magadra öltheted, amiben a JOY-napok kuponok most nagy segítségedre lehetnek.

Palvin Barbi exe és Selena Gomez teljesen egymásra találtak

Palvin Babit korábban számos hírességgel összehozták, de hogy pont az exe Selene Gomez új szerelme...

Nem várt páros: Lily Allen a Stranger Things csillagával jött össze

Valahogy sosem jutott eszünkbe, hogy ők ketten összeillenének, mégis nagyon bírjuk ezt a párost!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem