Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Mengyán Eszter: „Az a legfenntarthatóbb ruhadarab, amely már ott van a szekrényünkben”

mengyán eszter,holy duck,fast fashion,etikus divat,fenntarthatóság,zero waste,ökotudatos

október 25

kos 03.21 - 04.19

Bizonyos keretek között mindig a legjobbat igyekszel kihozni...

bika 04.20 - 05.20

Amikor már teljes meggyőződéssel és az esélyesek biztos...

ikrek 05.21 - 06.21

Annak ellenére, hogy hosszú hétvége van és mindenki...

rák 06.22 - 07.22

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

oroszlán 07.23 - 08.22

Rád bíznak egy feladatot, amiben szabad kezet kapsz....

szűz 08.23 - 09.22

A mai napra semmiféle komolyabb kihívás nem ígérkezik,...

mérleg 09.23 - 10.22

Általában arra törekszel, hogy minden a terveid szerint...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, teljesen feleslegesen dolgozol valamin, ami egyelőre...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem nagyon tudod, mi és miért történik az...

bak 12.22 - 01.19

Túl régóta vívódsz egy szituációban, amelyben nem érzed...

vízöntő 01.20 - 02.18

Van melletted valaki, aki szorult helyzetedben támogat, akinek...

halak 02.19 - 03.20

Nagyon úgy fest, hogy ugyan közel vagy a...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Tudtad, hogy a divatipar a második legszennyezőbb iparág? Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen holmikat viselsz. Mengyán Esztert, a Holy Duck! blog szerzőjét kérdeztük a divatipar árnyoldaláról, és hogy hogyan lehet a ruhatárunk etikus és fenntartható.

Mitől lesz egy ruhadarab fenntartható?

Sokszor hajlamosak vagyunk a fenntarthatóságot egy ruhadarab esetében részletekben értelmezni, de valójában teljes egészében kellene tekinteni – az alapanyag előállításától egészen addig, hogy mi történik az adott ruhadarabbal, amikor már nincs rá szükségünk. Egyszerre kell figyelni a gazdasági, társadalmi és környezeti pillérekre is. Minden részterületen a legjobb megoldásokat kell keresniük a gyártóknak: minél kevésbé környezetterhelő, embereket, állatokat, természetet legkevésbé sem kizsákmányoló folyamatokkal. Azt szokták mondani, az a legfenntarthatóbb ruhadarab, amely már ott van a szekrényünkben. Ugyanakkor az új ruhák születése, az alkotótevékenység nagyjából az őskortól benne van az ember életében – én nem hiszem, hogy ki lehetne kerülni, hogy új ruhákat készítsünk. Az viszont biztos, hogy nem úgy, ahogyan most tesszük: fillérekért, környezetterhelő módon, sokszor embertelen körülmények között, akár gyerekek által. Azt is érdemes látni, hogy jelenleg egy változási folyamatban vagyunk benne, így nincs meg a tutituti megoldás a gyártásra, kísérletezések, ötletek vannak. Mi azzal tehetünk a legtöbbet, ha nem halmozunk olcsó, silány minőségű ruhadarabokat, hanem a meglévőket használjuk.

Mi a különbség/hasonlóság az etikus és fenntartható divat között? Mennyire függ össze a két fogalom egymással?

Kéz a kézben jár, nem is választanám el őket egymástól, de a divat kifejezés zavaró lehet. A divat ugyanis azt jelenti, hogy van egy bizonyos népszerű stílus, amely egy bizonyos időszakban népszerű - és ez lehet elég rövid időszak is. A fast fashion rendszerben gyártó márkák olcsó termékeket árulnak, amelyek rengeteg ember számára elérhetők. Az egész rendszert felgyorsították, ma már a fast fashion brandeknél is gyorsabb rapid fashion márkák akár hetente képesek új kollekcióval előrukkolni.

Szerinted mi a baj azzal, ha párhavonta veszünk egy felsőt egy ezresért, hiszen az olyan olcsó és úgyis hamar szétmegy?

Azzal nincs semmi baj, ha párhavonta veszünk egy felsőt. Azzal sem, hogy egy ezresért, hiszen megvásárolhatjuk másodkézből is. Annak már nincs értelme, hogy nem figyelünk a minőségre, mivel eldobható rongyoknak minősítjük a ruhákat, amelyeket pillanatok alatt pótolni lehet. Az a baj, hogy a ruhák sokak szemében értéküket veszítették, de erről nem mi tehetünk. 36 évesen én még emlékszem arra, amikor nem így vásároltunk ruhát. Az elmúlt 25 évben teljesen megváltozott a divatipar működése, felgyorsult, olcsóbb lett, és évente 150 milliárd új ruhadarabot okád ki magából. Ezt a rengeteg olcsó, silány darabot szeretnék eladni nekünk. Én azért is kezdtem el a blogomat, hogy minél többen legyenek tisztában azzal, mennyire környezetszennyező a divatipar. Azt reméltem, ha elkezdünk beszélgetni róla, akkor képesek leszünk változtatni a jelenlegi ruhavásárlási szokásainkon. Ha csak néhány ember, már az is jelent valamit.

mengyán eszter,holy duck,fenntartható divat,fast fashion,etikus divat
forrás: Mészáros Virág
Ma már nem a divatosság a fő szempont számára, hanem hogy az összkép olyan “eszteres” legyen

Mi szerinted a legnagyobb baj környezetvédelmi szempontból a divattal, azon belül is a fast fashion-nel?

Nem tudok legeket kiemelni, ha környezetvédelmi szempontokról van szó, hiszen mi alapján tartanám nagyobb vagy kisebb problémának a végtelen gyapotföldek öntözését, amelynek hozzájárultak többek között az Aral-tó kiszáradásához. Vagy miért lenne nagyobb baj az élővizekbe ömlő festékanyag vagy vegyszer, amellyel például az alapanyagokat kezelik? Óriási probléma a ruháinkból mosás során kiszakadó mikroműszálak mennyisége, amelyek a vizeinkbe kerülnek, és ma már bizonyítottan eljutnak a táplálkozási láncba, így a mi szervezetünkbe is. Hosszan lehetne sorolni, de szerintem minden problémára érdemes odafigyelni, és innovatív megoldásokat keresni arra, hogy megoldjuk ezeket.


Hogy lehet valaki egyszerre divatos és a környezetvédelemre, fenntarthatóságra érzékeny? Neked hogy sikerült ezt a kettőt összeegyeztetni?

Ha megnézed a fotókat az Instagramomon, nem mondanád, hogy divatos vagyok. Nekem ez nem sikerül, nem is igazán töröm már magam. Régen szerettem volna divatos lenni, de ma már inkább az érdekel, hogy ha felöltözök, az olyan “eszteres” legyen. Ehhez pedig nincs szükségem divatos darabokra. Jobban örülnék, ha lenne egy felismerhető stílusom, és erre biztatok minél többeket. Természetesen hat rám a divat, érdekel is valamilyen szinten, de már túl vagyok azon, hogy vakon kövessem. És ismerve, mennyire káros a működése, nem is szeretném. Én ma már csak másodkézből szerzem be a ruháimat, vagy magyar tervezőket / alkotókat támogatok egy- egy vásárlással, valamint úgy tűnik, végre megtaláltam a varrónőt, aki segíthet majd rám igazítani a jó minőségű turkált ruháimat.

Itthon mennyire lehetséges megoldani a fenntartható öltözködést, hogy veszed észre: mennyire fogényokat rá az emberek? Egyik jellemző kifogás, hogy a fenntartható darabok drágák, sokan nem engedhetik meg maguknak.

Épp ezért nem lehet elégszer elmondani, hogy akkor öltözködünk a legfenntarthatóbb módon, ha a már meglévő darabjainkat használjuk. Az a cél, hogy a vásárlás helyett a meglévő ruháink kreatív viselése legyen élmény. A felesleges ruhadarabok halmozásánál sokkal értékesebben eltölthetjük a szabadidőnket. Egy brit kampány szerint már akkor rengeteget tettünk a fenntarthatóságért, ha a megvásárolt ruhadarabot minimum harmincszor viseljük is – illetve csak akkor vesszük meg, ha látjuk a lehetőséget erre. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy az adott darab egy fenntartható márka vagy egy fast fashion brand terméke, a lényeg, hogy viseljük. Aztán ott vannak az offline és online ruhacserék, garázsvásárok, gardróbvásárok, lakásvásárok, second hand vagy vintage üzletek, bolhapiacok, online piacterek, közösségi oldalak online piacai – rengeteg lehetőség, mielőtt eljutunk a fenntartható darabokig. Ha van olyan tervező, akinek tetszik a munkája, támogassuk azzal, hogy spórolunk egy-egy ruhadarabra, de nem kell tetőtől talpig fenntartható márkák darabjaiba öltözni ahhoz, hogy egyszerre érezzük jól magunkat a bőrünkben, a ruháinkban, és tegyünk is valamit a bolygóért.

Ne csak a gardróbod legyen környezetbarát, hanem a konyhád is! Galériánkból kiderül, hogyan:

Galéria / 14 kép

14 apró változtatás a konyhában, amiért a Föld nagyon hálás lesz neked

Megnézem a galériát

További érdekességeket (többek között) az etikus divattal kapcsolatban a szeptemberi lapszámunkban találsz:

joy szeptember eke angéla,tudatos,fenntartható,öko,zero waste
forrás: JOY magazin

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 25

kos 03.21 - 04.19

Bizonyos keretek között mindig a legjobbat igyekszel kihozni...

bika 04.20 - 05.20

Amikor már teljes meggyőződéssel és az esélyesek biztos...

ikrek 05.21 - 06.21

Annak ellenére, hogy hosszú hétvége van és mindenki...

rák 06.22 - 07.22

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

oroszlán 07.23 - 08.22

Rád bíznak egy feladatot, amiben szabad kezet kapsz....

szűz 08.23 - 09.22

A mai napra semmiféle komolyabb kihívás nem ígérkezik,...

mérleg 09.23 - 10.22

Általában arra törekszel, hogy minden a terveid szerint...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, teljesen feleslegesen dolgozol valamin, ami egyelőre...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem nagyon tudod, mi és miért történik az...

bak 12.22 - 01.19

Túl régóta vívódsz egy szituációban, amelyben nem érzed...

vízöntő 01.20 - 02.18

Van melletted valaki, aki szorult helyzetedben támogat, akinek...

halak 02.19 - 03.20

Nagyon úgy fest, hogy ugyan közel vagy a...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

6 dolog, ami balszerencséssé teszi az életedet

Ezek a tárgyak és szokások mind negatív rezgéseket vonzanak az életedbe!

Kép

Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép

Öt filmes franchise, aminek jól áll a csajos folytatás

Semmi kétség afelől, hogy a rebootok korát éljük. Szinte mindig van egy olyan film vagy sorozat, ami egy régi klasszikust elevenít fel, és helyez modern megvilágításba.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép

Elgondolkodtató filmet keresel? Mutatunk 7-et, ami nagy hatással lesz rád

Ha ma este nem átlagos történetet keresel, válassz ezekből a filmekből!

Kép

Idén ősszel is hódítanak a bakancsok: a szezon 10 legmenőbb darabja

Aki még nem szerezte be a szezon egyik alapdarabját, most megteheti a JOY-napok alatt!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem