A nap cikke

Kiderült: így lépnek félre a legtöbben egy kapcsolatban

A megcsalás sokféle módon történhet, de most már azt is tudjuk, melyik a leggyakoribb.

Még több olvasnivaló

Gonoszak voltak veled a gimiben? Így hat ki ez a korszak ma is az életedre

Megrendezték a világ legrondább kutyája versenyt: tényleg nagyon csúnyácska a győztes?

Ma 20 éves a Harry Potter-könyvsorozat! Íme, az írónő üzenete, meg a kedvenc sztorijaink + még a Facebookod is ünnepel

Ez a 10 dolog (állítólag) balszerencsét hoz az esküvőn

Ezt ki ne hagyd: nézd meg elsőként a BRAINS vadi új klipjét!

5 mód, ahogyan a megcsalás után megváltozik a kapcsolatod

Elolvadtunk! Elképesztően édes fotót posztolt Gal Gadot és Vin Diesel!

Surie Cruise kiköpött mása a fiatalkori Tom Cruise-nak – íme, a legfrissebb fotó, ami ezt bizonyítja!

Most akkor jót tesz a napozás vagy sem?

Most akkor jót tesz a napozás vagy sem?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
És ha igen, akkor mennyi? És mivel kell vigyázni? És mit jelentenek egyáltalán a faktorszámok?! Ilyen és ehhez hasonló bonyolult kérdések foglalkoztatják az embereket – főleg a bőrükre, mint kincsre vigyázó nőket – minden nyár elején. Ha te is közéjük tartozol, és remélem, igen, akkor hoztam néhány fontos infót! ;)

Azt már biztosan tudjuk, hogy a napozás nem a legjobb dolog, amit a bőrünkkel tehetünk – persze így jutunk az irtó fontos D-vitaminhoz, amely szabályozza szervezetünk kalcium- és foszforellátását, és ami kell a lehangoltság ellen is (a hosszú tél után mindenképp). Ami biztos, és ebben nincs vita manapság, hogy túl sok időt nem ajánlott a napon tölteni – napi 10 perc az arcnak és kéznek épp elég, de nem tűző napon természetesen. És ha a 10 perc napi adag után nem akartok a szobában üldögélni, akkor itt van alternatívának Carrie méhkasszerű zuga:

Kép

Vagy Samantha óriási karimájú kalapja (ismét trendi):

Kép
Kép

De akármelyiket is választjátok, a napvédelem semmiképp nem maradhat el – még árnyékban sem, autóban sem. Szóval jöjjön az, amit érdemes tudni a napvédő krémekről, spray-kről minden földi halandónak! ;)

Először is: mi a nyavalya az a faktorszám?

A faktorszám egy szorzó, amely megadja, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül, ha napozószert használunk. Nagyon bonyolultan hangzik, de csak annyit jelent, hogy ha krémezés nélkül 10 perc után kezdene kipirulni bőrünk, akkor egy 10-es faktorú naptejjel 100 percig, 20-assal 200 percig tartózkodhatunk károsodás nélkül a napon, és így tovább. Értitek, ugye? ;) Szóval, ha Hófehérke típus vagy, és pillanatok alatt leégsz, akkor minél magasabb faktorszámú készítményt válassz, és így is legyél óvatos a napozással.

Kép

Ha még nem találtátok meg az igazit, én az utóbbi években a dm SUNDANCE márkáját használom, most épp napozó spray formájában, ami szuperül bevált. Még a barcelonai kiruccanásomra is magammal vittem, mert a mediterrán nap nem kegyelmez! Van persze napozókrém, naptej, napozás utáni gél (ezt én is használom, imádom az aloe verát), ajakápoló és érzékeny bőrre készülő termékek, de még külön gyerekeknek szóló is, szóval szerintem mindenki talál megfelelőt a családban, ha most kiokosítja magát. Ami miatt még szeretem, hogy nagyon jó áron kapható – ez azért fontos, mert ha nem használjátok el nyáron a naptejet/krémet, akkor érdemes kis is dobni, mert nem biztos, hogy jövőre ugyanilyen hatékony lesz. Ha pedig épp, hogy nagyon sokat fogyasztotok, akkor mindenképp érdemes a pénztárcát is nézni! ;)

Kép
Kép

Mikor kend be magad?

Még mielőtt nagy erőkkel kivonulnál napozni vagy várost nézni. Mondjuk a nyaralóban, mielőtt felveszed a fürdőruhát. Kint persze ismételhetsz később, de hagyj időt a krémnek, hogy beszívódjon! ;)

Mi a különbség a Napból érkező ultraviola sugarak között?

Ezt is szoktátok látni a flakonon, igaz? Akkor el is mesélem, amit tudni kell! Az UV-A sugarak a pigmentképződés szempontjából előnyösek, ezek eredményezik a gyors, illetve azonnali lebarnulást, de éppen ezért a pigmentfoltokért és az öregedésért is felelősek. Az UV-B sugárzás a D-vitamin képzés miatt fontos, szintén segíti a barnulást, csökkenti a magas vérnyomást, viszont leégést, bőrrákot és más betegségeket idézhet elő. Ergo mindkettővel vigyázni kell. Az UV-C sugarakat pedig az ózonréteg kiszűri, így a Föld felszínét nem érik el.

Kép

Mi történik a bőr és a sugarak találkozásakor?

A bőr ultraibolya fény hatására fokozza a melanin termelését, ez a sötét festékanyag (pigment) határozza meg a bőr normális színét, és a bőr mélyebb rétegei által termelt többlet melanin eredményezi a lebarnulást. A melanin védi a bőrt a napkárosodással szemben, azaz a lebarnulás a szervezet válaszreakciója a túlzott napfényhatásra. Ha lepirultok, az még rendben van, másnapra az ilyen bebarnul, a rákvörös égés viszont nem hogy nem barnul be, hanem csak simán lehámlik, de nagyon rosszat tesz a bőrnek!

Ha magas napvédő faktoros terméket használunk, akkor viszlát, barnulás?

Az előbb már meséltem, hogy minél magasabb a napvédő faktor, annál hosszabb ideig védett a bőrünk a leégéstől. Persze magas napvédő faktornál is lebarnul a bőrünk, csak egy kicsit tovább kell várni rá, amit segíthettek barnulást elősegítő napvédő krémmel! ;)

A szolizás felkészíti a bőrt a napsütésre, ezt rengeteg embertől hallottam már!

Nem hófehéren kifeküdni a vízpartra tényleg sokkal menőbb érzés, de extra védelmet sajnos nem nyújt a szoli a napsugárzás ellen, és kutatások szerint még ártalmas is. Szóval, ha már barnaság, akkor éljenek az önbarnító krémek!

Kép

Remélem, most már mindenki felkészülten várja a nyarat, szépen, barnán fejezitek be, leégés nélkül és hogy továbbra sem süttetitek magatokat a tűző napon, ebédidő tájékán! És ne feledjétek az oversize szemüvegeket sem – legyetek vagányak a vízparton, mint Samantha! ;)

Ma 20 éves a Harry Potter-könyvsorozat! Íme, az írónő üzenete, meg a kedvenc sztorijaink + még a Facebookod is ünnepel

Meghatódni ér! Az elmúlt két évtizedben egyszerűen lehetetlen, hogy az életedet teljesen varázstalanul, tudatlan mugliként élted végig, s legalább egy kicsit találkoznod kellett a varázslóvilág történeteivel, és ha azok téged is elvarázsoltak, van okod megemlékezni erről a neves napról. Már csak az a kérdés, hogy te Griffendéles, Hugrabugos, Hollóhátas vagy esetleg Mardekáros színekben szeretnéd megünnepelni ezt a jeles dátumot!

Bréking! Megszületett Trokán Anna kisfia

Úszik a boldogságban a Trokán-család!

5 mód, ahogyan a megcsalás után megváltozik a kapcsolatod

Sajnos a megcsalás a kutatások szerint elég gyakran előfordul: a párok 60-70 százaléka kacsingatott már más irányba.

A kereséshez kezdj el gépelni!