Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Letűnt idők szépségtitkai a fekete szín rajongóinak

Letűnt idők szépségtitkai a fekete szín rajongóinak
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

3 tavaszi ruha, ami a pasik szerint nagyon vonzó egy nőn - És 3, ami szerintük egyáltalán nem néz ki jól

Tudtad, hogy a férfiaknak is megvan a véleményük a tavaszi szettekről, amelyeket a nők viselnek? Íme a kedvenceik és egyúttal felfedjük azokat is, amelyekért nem rajonganak.

Olvasd el!

10 színész, akinek a valódi magassága az ellentetje annak, ahogyan a filmekben ábrázolják

A hölgyek közt akadnak igazi égi meszelők, a férfiak viszont sokszor nagyon alacsonyak, így szükség van némi trükközésre a forgatásokon.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 19.: a Bikák próbálnak urai lenni egy bizonyos helyzetnek, a Rákoknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó napja is tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek számára, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Igazi férfi lett Madonna fiából: a 23 éves Rocco szívdöglesztően néz ki!

Sármos pasi lett Madonna idősebb fiából.

Facebook
Twitter
Pinterest
Renoir, a francia festő mondta egyszer, közel 40 évébe telt, hogy felfedezze, a színek királynője a fekete. Akik szeretik a sikkes tusvonalakat, a karakteres szemöldököket, a füstös szemeket, azok biztosan élvezni fogják ezt a cikket, mert most a fekete színről és mindenféle szépségtrükkökről mesélek érdekességeket!

A szemfestés ókori mesterei

Induljunk egészen messziről, az ókori Egyiptomból! Nefertitit szobrát hoztam nektek példaként, akinek már a neve is azt jelentette „a szépség megérkezett”, és aki a legmeghatározóbb „stílusikonunk” ebből a korból, természetesen Kleopátra mellett. Krisztus előtt 1340-ben készült mellszobra is jól mutatja, hogy a szépségideálok lehetnek kortalanok, hiszen még ma is épp olyan gyönyörűnek látjuk, ahogy a kortársai. Nézzétek meg például Sofia Loren képe mellett Nefertiti szobrát – lenyűgöző a hasonlóság, igaz?

Kép

Az elmúlt években készült elemzések egyébként megmutatták, a mellszobor külső és belső rétege között határozott eltérés van. Vagyis kívül a ránctalan, feszes bőrű, gyönyörű csontozatú Nefertitit látjuk, vagyis egy idealizált változatát a belül rejlő idősebb, kicsit kevésbé egyenes orrú és szép csontozatú hölgynek. Ez az ókori retusálás, Édeseim! ;) Persze ettől még valószínű, hogy különleges szépség volt, és hát a ráncokat és hasonlókat csak az alsóbb osztálybeli hölgyek képein örökítették meg, az uralkodók örökké fiatalok és gyönyörűek maradnak.

Kép

Amiért különösen érdekes nekünk, hogy 1912-es felfedezése, majd 1924-es bemutatása után a szobor villámgyorsan elterjesztette az egész világon ezt a korhoz képest sokkal intenzívebb sminkelést. A szépen formált szem, az ívelt szemöldök, a piros ajkak a húszas évektől a napjainkig divatosak maradtak. Annyit tudunk, hogy az ókori keleti kultúrákban hihetetlenül nagy hangsúly volt a szépítkezésen és a teszt tisztaságán. Rengeteg különleges recepttel, kozmetikummal, speciális szépségrituálékkal igyekeztek megállítani az időt, és állítólag nagyon ügyesek is voltak benne.

Ami ebből a makeup rutinból ismert, hogy Nefertiti határozott szemöldökívét ásványi porokkal formázta, szemhéját pedig olyan festékkel dekorálta, amely citrom, ólomvirág és égetett réz keverékéből készült. Ezt addig kellett tűz felett tartani, amíg el nem szenesedett, majd egy mozsárban összeporították korallal, szantálfával, gyöngyökkel, ámbrával, egy denevér szárnyával, valamint egy kaméleon darabkájával (a többi részét elhamvasztották és rózsavízzel keverték össze még melegen). Na, Drágáim, ehhez mit szóltok? ;)

Kép

A fogfeketítés hagyománya

Az ohaguro, vagyis a fogak feketítése egy régi japán hagyomány, amelynek eredete az őskorra tehető és természetesen nagyban kötődik a japánok fekete szín iránti csodálatához, de később Kínában és Dél-kelet Ázsia több részén is elterjedt. Most, hogy mindenki a fogfehérítésért fizet, nehéz ezzel a dologgal megbarátkozni esztétikailag, igaz? Ha megnézitek a lenti képet, látjátok is, miről van szó – egy hosszadalmas és néha meglehetősen fájdalmas eljárás következtében a fogakat befeketítik ecetben feloldott vassal (ez a kanemizu), amit aztán teaporokkal tesznek tartóssá. Az egyetlen előnye az volt, hogy megakadályozta a fogak romlását. Szinte hihetetlen, hogy tiszta ciki volt a fehér fog, igaz?

Kép

Egy monda szerint még a Heian-korban, vagyis az előző ezredforduló környékén egy szolgálólány annyira megriadt a látványtól, hogy megnyúzott hernyóhoz hasonlította egy nő fogait. Rémes sértés lehetett! És hogy kiknek is volt kötelező ez a procedúra? Elég sok hölgynek: voltak korok, amikor minden férjezett nőn elvégezték, és voltak olyan idő is, amikor már pubertáskortól alkalmazták, de a prostituáltak és gésák is szinte mind éltek vele.

Persze a fiatal lányok nem mind kedvelték a dolgot: egyrészt rettentően öregít, másrészt elárulom, hogy nem lesz mentol illatú tőle a lehelet, nem beszélve arról, hogy nagyon macerás a folyamat. A trend azonban csak a Meidzsi-kor (1868-1912) idején kezdett kimúlni, amikor a kormány betiltotta az eljárást, és most már egyre kevesebb helyen fedezhető fel a praktika - manapság a gésa negyedekben vagy Vietnám egyes részein találkozhattok vele.

Kép

A szépségpöttyök

Ha az apró fekete szépségpettyekről van szó, biztos sokatoknak eszébe jut Marie Antoinette és a fehérre púderezett arc, pedig maga a foltocska ennél sokkal-sokkal régebbről származik. Leletek támasztják alá, hogy már az ókori római nők is előszeretettel leplezték így a pattanásokat és apró szépséghibákat, amit akkoriban splenia-nak hívtak.

Innen aztán ugrunk jó pár évszázadot, de a XVI. században új erőre kapnak a tapaszkák! Voltak persze mindenféle paszták és kencék, amivel próbálták egyenletessé tenni a bőrszínt, és elfedni a seb- és himlőhelyeket, de a gazdagabbak más eszközökhöz is folyamodtak! ;)

Aprócska, mouche-okat vásároltak, amelyek tulajdonképpen selyemből, bársonyból, szaténból, vagy taftból készült apró pöttyök voltak a hibák elrejtésére vagy épp a porcelánszerű bőr kiemelésére. Nem véletlen, hogy épp ebben az időben lett népszerű a szépségpötty, gondolhatjátok.

Ahogy az előbb már említettem, a himlő nem kímélte a hölgyek (és urak) bőrét, és egyéb eszközök és szépészeti beavatkozások híján ez a módszer volt a legkézenfekvőbb. Formázták ezt mindenféle módon – voltak még szívecskék is – és persze az is számított, hova helyezték fel. A jobb orcán a férjezett nők hordták, a balon pedig a már eljegyzettek. A száj sarkába azok helyezték, akik nyitottak voltak egy kis mókára, a szem sarkához pedig a szeretők ragasztották. Itt láthatjátok Thomas Gainsborough Nő kékben című festményén, hogy milyen sokféle üzenete lehetett a pöttyöknek – még a gyilkosoknak is külön jelölése volt!

Kép

A XVIII. századi Angliában viszont már politikai üzenete is volt a foltoknak – ki a Whig, ki a Tory pártot támogatta. Henri Misson, egy francia úr 1719-es angliai útja után viszont arról írt, hogy míg a francia nők azért viselik a mouche-t, hogy fiatalnak és csinosnak tűnjenek, az angol hölgyek számolatlanul teszik magukra fekete pontokat – van, hogy 15-öt is, és nem csak szép hölgyek, de csúnyák és öregek is (még negyven fölött is!!), hogy elfedjék a bőrhibákat. Hihetetlen nehéz volt abban az időben is megfelelni a pasiknak, annyit elárulok...

Búcsúzóul jöjjön François Boucher festménye, amin egy hölgyet láthattok, aki épp felteszi a kis pöttyét, a kezében pedig egy kis doboz, amiben ezeket tárolja illetve a kedvese képét. Ti mit szóltok ezekhez a kis pettyekhez? Kipróbálnátok, ha divatba jönne újra?

Kép

Remélem, élveztétek a mai mesét is, Drágáim, legközelebb új sztorikkal érkezem!! ;)

És addig is, ha szeretnétek magatoknak is megfesteni Nefertiti gyönyörű szemeit, nézzétek meg a Karaja Make-up család szuper Pure Black Matt Eyeliner szemhéjtusát, ami nem csak fantasztikusan fed, de tartósan fent marad, szóval buliban abszolút bevethető!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Keanu Reeves egy közülünk – ezek a sztorik bizonyítják

Az egyik legszerényebb, legközvetlenebb hollywoodi sztár, aki nem menekül el rajongói elől.

Kép

3 filléres arcápolási termék, amire a bőrgyógyászok esküsznek

A bőrgyógyászok szerint ennél a három szépségápolási terméknél nem számít a márka, az olcsóbb is ugyanolyan jó!

Kép

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kéne a szexről 50 felett

Attól, hogy a testünk és gondolkodásunk változik, ahogy telik az idő, a szex még nagyszerű maradhat.

Kép

Kávé helyett: ez a 9 étel igazi energialöketet ad

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.