Cikkek neked
Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!

10 tuti tipp, ha IGAZI olasz ételt varázsolnál az asztalra!

Europress
10 tuti tipp, ha IGAZI olasz ételt varázsolnál az asztalra!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Édeseim, ugye nektek is vannak kedvenc olasz fogásaitok? Ahhoz, hogy autentikus és akár egészséges ízeket varázsoljatok otthon az asztalra, ezeket az apróságokat érdemes kipróbálni és szem előtt tartani! ;)

1: Az igazi déli ételek egyik titka, hogy szezonális alapanyagokból készülnek! Tehát, amikor csak lehetőségetek van rá, irány a piac! A friss alapanyagoktól lesz igazán élvezhető az étel, hiszen nem kell hozzá annyi zsiradék, só vagy cukor. A vitamin és tápanyagtartalomról már említést sem kell tennem… ;) Úgyhogy próbáljatok ki mindenféle zöldséget, halat, rákot, és ha lehet, a csirkét hagyjátok meg más ételekhez, a taljánoknál ez ugyanis ismeretlen fogalom!

2: Itthon valamiért elterjedt az a szokás, hogy a tésztát teljesen puhára kell főzni. Ezt a tévhitet ezennel el kell oszlatnom! A valódi olasz tészta akkor van kész, ha: feldobod a csempére és feltapad, mintha mindig is ott lett volna / egy fakanállal viszonylag könnyedén el tudod vágni az edény falához nyomva / vagy beleharapsz és a közepén még látsz egy pici fehér pöttyöt, csíkot. Ilyenkor „al dente” a tészta, és bizony szokatlan lehet, de ez az igazi. Arról nem is beszélve, hogy így alacsonyabb a glikémiás indexe, mintha szétfőznéd, ezért lassabban szívódik fel és lassabban éhezel meg újra.

Kép

3: Ketchup téma! Ha valamivel, akkor ezzel ki lehet borítani az olaszokat. Egyenesen sokkot kapnak tőle! Ők sem a tésztára, sem a pizzára nem tesznek ketchupot semmilyen körülmények között, ez ugyanis nem paradicsomszósz. Igazából én a pizzán sem szeretem, annyira elnyomja az ízeket. Sőt, sokan még a reszelt parmezántól is elzárkóznak, de hát ha egyszer annyira isteni íze van a frissen reszelt sajtnak…

4: Még egy dolog, ami tilos: olajat rakni a főzővízbe! Ezt is sokan szeretik itthon, mert állítólag nem ragad össze a tészta. De az olasz tészták úgy vannak kitalálva, hogy nem is kell hozzájuk semmi, csak sok-sok lobogó víz és egy érzés szerinti só. És hogy miért nem kell az olaj? Hát mert attól lecsúszik róla az isteni szósz! Az igazi pasta nem fog összeragadni, miután leszűröd, ezért érdemes jó minőségűt venni! ;)

gif

5: Hmmm… egy isteni, krémes rizottó fel tudja dobni az ember napját, ugye, Drágáim? J Fontos tudnotok, hogy ezt a fogást általában önmagában fogyasztják Itáliában és nem köretként. De remekül passzol szerintem a tetejére egy kis sült rákfarok, kacsamell, rókagomba vagy kecskesajt, ahogy éppen a kedvetek hozza.

Kép

6: Szeretjük a salátákat, sőőőőőt nagyon is! (Igazából a húsokat szeretem leginkább, de néha kell könnyíteni a menün. ;) Az olaszok is így vannak vele, és jobbnál-jobb dresszingjeik vannak! Ha viszont egészséges és kalóriaszegény öntetre vágytok, helyettesítsétek a krémes, majonéz alapú önteteket balzsamecet és extra szűz olíva olaj keverékével, így akár a diétába is beilleszthetitek!

7: Miről híres még Olaszország? Kitaláljátok? Hát persze, hogy a pesto-ról! Sokféle módon elkészíthetitek, az eredeti recepthez viszont nem kell más, csak rengeteg friss bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, extra szűz olíva olaj és parmezán sajt! Egy adag al dentére főzött tésztával egyszerűen mennyei! Én ilyet ettem a minap a Bellozzo-ban az Oktogonon - muszáj is volt megmutatnom nektek, annyira csinos a kis tányérban és az ára is szuper volt!!

Kép

8: Spaghetti Bolognese? Hogy álltok vele, Drágáim? Hát biztos vagyok benne, hogy ez az egyik legismertebb olasz pasta világon, de most el kell árulnom róla egy titkot! ;) Az eredeti recept szerint tagliatellével tálalják. (De szépen hangzott ez.) Tehát igazából Tagliatelle Bolognesének hívják, ami azt jelenti, hogy szélesmetélttel kell készíteni. és valószínű, hogy egy olyan étterem sincs Bolognában, ahol a mi megszokott ízlésvilágunk szerint ehetnénk ezt a fogást, de ez nem is olyan nagy baj, hiszen ismerjük a gulyás problémát, ami mindenhol pörköltet jelent, kivéve nálunk! ;)

9: Ha húsos ételt készítetek, sokszor a receptet követve az üvegesre párolt hagymán indulnátok neki a darált hús sütésének. De hohó, erre is van egy jobb tippem: ha azt szeretnétek, hogy a marha/sertés kombináció (ami a legfinomabb egyébként az ilyen ételekhez, mert szaftos és ízletes), megőrizze a szép, piros színét, akkor külön serpenyőben süssétek le a húst és utána adjátok a hagymához, mikor már kerül rá a paradicsom.

Kép

10: Szokatlan lehet számunkra ez is, de lent az olasz csizmán inkább kevés szósszal eszik a fusillit, a pennét és társait. Próbáljátok ki így! Egész más élmény!

10+1: És végül jöjjön a legfontosabb dolog, amit minden (olasz) anyuka és nagymama elmond a gyermekének: főzz szívvel-lélekkel, és legyen az együtt elfogyasztott vacsora mindig ünnep! ;) Ti mit készítetek ma este ennek örömére, Édeseim?? ;)

Kép
A kereséshez kezdj el gépelni!