Cikkek neked
Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!

Imádjátok a mediterrán konyhát? Ezekkel varázsolni fogtok!

Imádjátok a mediterrán konyhát? Ezekkel varázsolni fogtok!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Drágáim, ha valaki IMÁDJA a mediterrán ízeket, az én vagyok - még a Lakatos Műhelybe is készült egy narancsos grillkolbász. Szóval biztosra vehetitek, hogy ezeket nálam mindig megtalálni a konyhában, hogy ha egy kis déli ízvilágra vágyik a szívem, pillanatok alatt elővarázsolhassam! ;)

1. Egy üveg jó minőségű extra szűz olívaolaj
Nyilván nem főzésre, mert arra inkább simát használok, vagy vajat, esetleg napraforgó olajat vagy kókuszzsírt, hanem salátákhoz. Mert isteni salátákhoz!! Vagy akár egy kis ciabattára, foccacciára is, pirítva vagy sem, mindenhogy zseniális, csak keressetek különleges fajtákat a boltban kaphatók helyett, higgyétek el, megéri! ;) Amire megéri odafigyelni, hogy tudjátok, jót fogtatok-e ki; ha szerepel rajta a hidegen sajtolt felirat, az mindig jó, ilyenkor marad meg legtisztábban az eredeti íz. Emellett fontos még, hogy minél sötétebb üvegben legyen, és ne legyen napon, melegben tárolt, erre otthon is figyeljetek oda. A műanyag üvegeket és a light feliratú kiszereléseket távolról kerüljétek! ;)

2. Balzsamecet
Ezt többféle formában is tartok otthon: van a spray, amit szintén salátákra tartogatok, van folyékony, balzsamecet is, amit ugyanúgy használhattok salátákra és a joker; mindig a balzsamecet krém, ami sokkal sűrűbb, édesebb a többinél, és remekül lehet vele dekorálni a tányér szélét, szendvicseket, salátát, vagy épp az eperre is tehettek egy pár cseppet cukor helyett, ha különleges ízekre vágytok! A melegítés édesebbé teszi a balzsamecetet, és elveszi a savasságát – tulajdonképpen így készül a krém is, úgyhogy ha otthon esnétek neki a készítésének, megtehetitek, de ha balzsamecetet használtok, kerüljétek az alumínium edényeket! És még egy extra tipp: paradicsomleves, sütőtök krémleves, vagy akár más krémlevesek esetén is nyugodtan nyúljatok a polc felé és kapjátok le, mert kirobbanó formába hozza az ízeket már egy-két teáskanál is. A krémet pedig világosabb leveseknél használhatjátok díszítésnél, egy kis pirított fenyőmaggal vagy mandulával megspékelve! ;)

3. Aszalt paradicsom
Még egy isteni hozzávaló szendvicsekhez! Ha szárazon veszitek, nagyjából egy napot áztatni kell, mielőtt használni szeretnétek, hogy egy kicsit összeszedje magát. Ez lehet vízben, borban, olíva olajban, ami a legjobban passzol a recepthez. Ahogy a szárított gombánál, itt is érdemes megtartani a levet, amiben áztattátok, jó lesz az még a főzésnél!! ;) Ha olajban tároltat vesztek, csöpögtessétek le a felesleges olajat róla, és ügyeljetek rá, hogy a maradékot azért ellepje még, és ne legyenek levegőn. Ezt is nyugodtan használhatjátok persze házi készítésű pizzán, csemegeként csak úgy, vagy salátába is, kicsit meggrillezve. Magnifico!!!

4. Sajtok!!
A két leggyakoribb olasz sajt, amit tartok a hűtőmben, az a Grana Padano és a parmezán (Parmiggiano Reggiano). Akárki akármit mond, én csak a saját magam által reszelhető verziót szoktam vásárolni, valahogy természetesebbnek érzem. El is mondom gyorsan a különbséget a kettő között, mert sokan talán nem tudják, pedig itthon már mindkettő sok helyen kapható és ugyanolyan finomak! A Grana Padano önmagában is megállja a helyét, és nem a parmezán olcsósított kistestvére, szóval nyugodtan válasszátok ezt, ha szeretnétek egy kevésbé aromás, kevésbé sós sajtot otthonra, ami tökéletes például rizottókra, tésztákra is. Sőt, ezt is ugyanúgy forgácsolhatjátok szendvicsekre, salátákra. Egyébiránt mindkét sajt Észak-Olaszországból származik, ugyanúgy szerzetesek kezdték el a készítésüket és mindkét fajta kapható többféle érleltségi szint szerint. A legnagyobb különbség talán a tejekből ered, mert bár ugyanarról a területről származnak, mégis különböző régióból – tehát a tehénkék, amik a tejet adják a sajtokhoz, különböző füvet legelésznek, ergo eltérő ízű tejet adnak. És hogy miért olcsóbb a Grana Padano? Valószínűleg azért, mert ezt nagyobb területen gyártják és többet is készítenek belőle. Most pedig futás a boltba, Drágáim!! ;)

Persze ezeken kívül még egy csomó kis nyalánkságot tárolok a polcaimon, de mára szerintem elég lesz ennyi. És persze, ha még szeretnétek fokozni a mediterrán hatást – szerintem szuperül feldobja a hűvösebb időket is! – akkor nézzetek körül a Tchibo háza táján, ahol most jött ki épp egy új olaszos-spanyolos konyhához szuperül illő kellékes kollekcióval. Olyan kis szuperségeket találtok benne, mint a szilikon főzőháló, tárolóedénykék, serpenyővédők, konyharuhák, szakácskönyvtartó, Imádom minden darabját, legeltessétek rajta Ti is a szemeteket! ;)

Márk napi tipp: Nem csak cikkel, hanem még egy videóval is készültem Nektek, Édeseim, a hosszú hétvégére! ;) Nézzétek is meg gyorsan, egész rövidke lett most! Csók, Markitossssss

Soha többé narancsbőr! 5 dolog, amit betartottam a cél érdekében

A bikiniszezon közeledtével a narancsbőrkérdés ismét előtérbe kerül, és jó, ha tudod, sosem késő felvenni a kesztyűt!

A kereséshez kezdj el gépelni!