Cikkek neked
Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!

Igen, vannak még stílusikonok Coco-n kívül is!

Igen, vannak még stílusikonok Coco-n kívül is!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Tudom, mennyire népszerű Audrey Hepburn, Marilyn Monroe és persze Coco Chanel – ha csak szóba kerül az a szó, hogy stílusikon, biztos vagyok benne, hogy ez a 3 név mindenkinek rögtön bevillan.

Szerencsére csak a múlt században még egy sor olyan híresség tűnt fel, akiknek stílusérzéke megrengette a világot, vagy éppen egy egész széles rétegét a társadalomnak, és nagy hatással volt a divatszakmára is. Arra gondoltam, mesélek kicsit a kedvenceimről, akik meghatározták a XX. századot! ;)

Az 1920-as évek egyik legnagyobb stíluskirálynője és merész pionírja egyértelműen Louise Brooks volt. Az amerikai színész- és táncosnő szimbolizálta a XX. század eleji, önmegvalósításra törekvő, szexuálisan is nagyon szabad gondolkozású nőket – a filmjeit sokszor cenzúrázni kellett az abban az időben szokatlan erotikus tartalmuk miatt. Például azt tudtátok, hogy ő hozta divatba az akkoriban fiúsnak számító bob frizurát is? Ez volt az egyik védjegye, és a nagyon szexi ruhák – ahogy Henri Langlois francia filmesztéta fogalmazott 1953-ban: „Nincs Garbo! Nincs Dietrich! Csak Louise Brooks!”. A stílusát fekete szemhéjpúder, bársony kabátok, rojtos ruhák, grandiózus bundák és egy egészséges adag nemtörődömség jellemezték. A karrierjének végét az jelentette – amellett, hogy nem nagyon találta helyét a világban –, hogy nem hitt a hangosfilmben. De ha szeretnétek megnézni, milyen is Louise akcióban, itt egy klip az OMD zenekartól, amely szinte végig róla szól és az egyik legnagyobb port kavart filmjéről, a Pandóra szelencéjéről! ;)


Christian Dior az egyik kedvenc tervezőm a klasszikusok közül!! Első ruhakollekcióját saját Párizsi otthonában mutatta be még 1947-ben, és már ezt a kollekciót imádta a sajtó, szinte egyből világhírnévre tett szert hihetetlen divatérzéke révén. A ruhákat a karcsú szabás, a lenge szoknyák és az alakkövető felsőrészek jellemezték – az volt a célja a ruhákkal, hogy a nők jól érezzék magukat bennük, nőiesnek és kifinomultnak hassanak. Ez teljesen újszerű volt akkoriban, és így született meg a New Look – talán meglepő, de a kifejezés nem Diortól, hanem a Harper’s Bazaar főszerkesztőnőjétől, Carmel Snow-tól származik. Ez volt az egyik olyan pillanat a divat világában, amikor minden egy szempillantás alatt fenekestül felfordult. Sokan protestáltak a trend ellen, hogy úgy tűnik, a divat visszafelé halad, a merev felsőrészek újra korlátok közé szorítanak, és a 40-es évek laza, maszkulin eleganciája elveszik, de nem volt megállás, Lányok! Szinte mindenki Dior hölgy szeretett volna lenni, amit a tervező igyekezett is lehetővé tenni: szinte egyedülálló módon, ruhái mellett kiegészítők (kesztyűk, táskák, fehérneműk) és kozmetikumok árusításával is foglalkozott, és ezt a stratégiát azóta több konkurense is szívesen alkalmazza. Hirtelen bekövetkezett halála után Yves Saint-Laurent vette át a divatház vezetését, de mivel ő nem illett bele a márka konzervatív arculatába, hamar távozni kényszerült. Imádom Yves munkáit is és nagyon örülök, hogy megkapta a saját lehetőségét, a saját neve alatt.


Mivel Audrey Hepburn nagyszerűsége már mindenki számára egyértelmű, az ötvenes évek egy másik nagy csillagáról ejtünk most szót, Édeseim! Ő nem más, mint a híres színésznő és monaco-i hercegné, Grace Kelly. Ruhatárát meghatározták a gyöngyök, a lenyűgöző estélyik, a hosszú szoknyák, és az elképesztően jól szabott blézerek, csinos kis kalapok, törpesarkú cipők és magas derekú fürdőruhák – hiába, ez sem mai találmány, igaz? ;) Minden alkalommal, amikor a képe egy amerikai magazin címlapján szerepelt, hatalmasat ugrott az eladott példányok száma. Nem véletlenül! Grace maga volt a természetes elegancia és stílus, a szépség két lábon járó megtestesítője.


Jackie Kennedy tagadhatatlanul a legmérvadóbb személy a first lady-k divattörténelmében! Bár ez nem is lehetett annyira nehéz, egy olyan elnöki szabómesterrel, mint Oleg Cassini, akinek kultikussá vált ruháit köszönhette az egykori elnök felesége. Stílusa rettentő kifinomult volt, imádta a francia divatházakat, előszeretettel viselt Chanelt, Givenchy-t és Diort. A letisztult vonalak és az egyszerűség jellemezték, még a hetvenes években is, amikor a divat levetette láncait. Imádta a kerek nyakú kosztümkabátokat, a csinos harangszoknyákat, estélyi ruháit pedig mindig kesztyűvel egészítette ki. Audrey Hepburnhöz hasonlóan nagyon kedvelte a hatalmas napszemüvegeket és a kendőket is. Mondhatni ő hozta divatba a pillbox kalapot, ami rendkívüli népszerűségnek örvendett a hatvanas években – az első képen épp ezt látjátok. Nem hiába szerettek az újságírók épp annyira cikkezni róla és a varázslatosan sikkes stílusáról, mint a férje politikájáról! ;)

Ne aggódjatok, ha úgy érzitek, valaki kimaradt – jön még a többi kedvencem is szép sorban, csak figyeljétek a blogot! ;)

Márk napi tipp: Ha még többet szeretnétek tudni a 20. századi stílusikonokról, jelentkezzetek a Style Institute divatiskolámba, ahol együtt elevenítjük fel a divattörténelem legjelentősebb személyeit és eseményeit! Szuper izgalmas dolgok lesznek, érdekes stílusmesék fantasztikus karakterekről! ;)

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító
A kereséshez kezdj el gépelni!