Cikkek neked
Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!

Igen, vannak még stílusikonok Coco-n kívül is!

Igen, vannak még stílusikonok Coco-n kívül is!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Tudom, mennyire népszerű Audrey Hepburn, Marilyn Monroe és persze Coco Chanel – ha csak szóba kerül az a szó, hogy stílusikon, biztos vagyok benne, hogy ez a 3 név mindenkinek rögtön bevillan.

Szerencsére csak a múlt században még egy sor olyan híresség tűnt fel, akiknek stílusérzéke megrengette a világot, vagy éppen egy egész széles rétegét a társadalomnak, és nagy hatással volt a divatszakmára is. Arra gondoltam, mesélek kicsit a kedvenceimről, akik meghatározták a XX. századot! ;)

Az 1920-as évek egyik legnagyobb stíluskirálynője és merész pionírja egyértelműen Louise Brooks volt. Az amerikai színész- és táncosnő szimbolizálta a XX. század eleji, önmegvalósításra törekvő, szexuálisan is nagyon szabad gondolkozású nőket – a filmjeit sokszor cenzúrázni kellett az abban az időben szokatlan erotikus tartalmuk miatt. Például azt tudtátok, hogy ő hozta divatba az akkoriban fiúsnak számító bob frizurát is? Ez volt az egyik védjegye, és a nagyon szexi ruhák – ahogy Henri Langlois francia filmesztéta fogalmazott 1953-ban: „Nincs Garbo! Nincs Dietrich! Csak Louise Brooks!”. A stílusát fekete szemhéjpúder, bársony kabátok, rojtos ruhák, grandiózus bundák és egy egészséges adag nemtörődömség jellemezték. A karrierjének végét az jelentette – amellett, hogy nem nagyon találta helyét a világban –, hogy nem hitt a hangosfilmben. De ha szeretnétek megnézni, milyen is Louise akcióban, itt egy klip az OMD zenekartól, amely szinte végig róla szól és az egyik legnagyobb port kavart filmjéről, a Pandóra szelencéjéről! ;)


Christian Dior az egyik kedvenc tervezőm a klasszikusok közül!! Első ruhakollekcióját saját Párizsi otthonában mutatta be még 1947-ben, és már ezt a kollekciót imádta a sajtó, szinte egyből világhírnévre tett szert hihetetlen divatérzéke révén. A ruhákat a karcsú szabás, a lenge szoknyák és az alakkövető felsőrészek jellemezték – az volt a célja a ruhákkal, hogy a nők jól érezzék magukat bennük, nőiesnek és kifinomultnak hassanak. Ez teljesen újszerű volt akkoriban, és így született meg a New Look – talán meglepő, de a kifejezés nem Diortól, hanem a Harper’s Bazaar főszerkesztőnőjétől, Carmel Snow-tól származik. Ez volt az egyik olyan pillanat a divat világában, amikor minden egy szempillantás alatt fenekestül felfordult. Sokan protestáltak a trend ellen, hogy úgy tűnik, a divat visszafelé halad, a merev felsőrészek újra korlátok közé szorítanak, és a 40-es évek laza, maszkulin eleganciája elveszik, de nem volt megállás, Lányok! Szinte mindenki Dior hölgy szeretett volna lenni, amit a tervező igyekezett is lehetővé tenni: szinte egyedülálló módon, ruhái mellett kiegészítők (kesztyűk, táskák, fehérneműk) és kozmetikumok árusításával is foglalkozott, és ezt a stratégiát azóta több konkurense is szívesen alkalmazza. Hirtelen bekövetkezett halála után Yves Saint-Laurent vette át a divatház vezetését, de mivel ő nem illett bele a márka konzervatív arculatába, hamar távozni kényszerült. Imádom Yves munkáit is és nagyon örülök, hogy megkapta a saját lehetőségét, a saját neve alatt.


Mivel Audrey Hepburn nagyszerűsége már mindenki számára egyértelmű, az ötvenes évek egy másik nagy csillagáról ejtünk most szót, Édeseim! Ő nem más, mint a híres színésznő és monaco-i hercegné, Grace Kelly. Ruhatárát meghatározták a gyöngyök, a lenyűgöző estélyik, a hosszú szoknyák, és az elképesztően jól szabott blézerek, csinos kis kalapok, törpesarkú cipők és magas derekú fürdőruhák – hiába, ez sem mai találmány, igaz? ;) Minden alkalommal, amikor a képe egy amerikai magazin címlapján szerepelt, hatalmasat ugrott az eladott példányok száma. Nem véletlenül! Grace maga volt a természetes elegancia és stílus, a szépség két lábon járó megtestesítője.


Jackie Kennedy tagadhatatlanul a legmérvadóbb személy a first lady-k divattörténelmében! Bár ez nem is lehetett annyira nehéz, egy olyan elnöki szabómesterrel, mint Oleg Cassini, akinek kultikussá vált ruháit köszönhette az egykori elnök felesége. Stílusa rettentő kifinomult volt, imádta a francia divatházakat, előszeretettel viselt Chanelt, Givenchy-t és Diort. A letisztult vonalak és az egyszerűség jellemezték, még a hetvenes években is, amikor a divat levetette láncait. Imádta a kerek nyakú kosztümkabátokat, a csinos harangszoknyákat, estélyi ruháit pedig mindig kesztyűvel egészítette ki. Audrey Hepburnhöz hasonlóan nagyon kedvelte a hatalmas napszemüvegeket és a kendőket is. Mondhatni ő hozta divatba a pillbox kalapot, ami rendkívüli népszerűségnek örvendett a hatvanas években – az első képen épp ezt látjátok. Nem hiába szerettek az újságírók épp annyira cikkezni róla és a varázslatosan sikkes stílusáról, mint a férje politikájáról! ;)

Ne aggódjatok, ha úgy érzitek, valaki kimaradt – jön még a többi kedvencem is szép sorban, csak figyeljétek a blogot! ;)

Márk napi tipp: Ha még többet szeretnétek tudni a 20. századi stílusikonokról, jelentkezzetek a , ahol együtt elevenítjük fel a divattörténelem legjelentősebb személyeit és eseményeit! Szuper izgalmas dolgok lesznek, érdekes stílusmesék fantasztikus karakterekről! ;)

Ettől a gyémánt gyűrűtől lehidalsz! Megmutatta évfordulós ajándékát a világ egyik leggazdagabb emberének felesége

Elképesztő méretű gyémántgyűrűjét mutogatja az interneten az egyik leggazdagabb orosz fiatal felesége.

Kiderült Celine Dion titka

Sokáig nem árulta el az énekesnő.

Gondoltad volna? Ilyen leánybúcsú illik hozzád a horoszkópod szerint!

Leánybúcsút szervezel, és gőzöd sincs, milyen bulinak örülne a leendő feleség? Nem is kell tovább gondolkodnod: a menyasszony horoszkópja elárulja, milyen leánybúcsú passzolna hozzá a leginkább!

A kereséshez kezdj el gépelni!