Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Magyar diákok őszinte beszámolói: a 2020-as érettségiről, távoktatásról és felkészülésről

Magyar diákok őszinte beszámolói: a 2020-as érettségiről, távoktatásról és felkészülésről

november 23

kos 03.21 - 04.19

Van valaki a környezetedben, aki kissé túlmisztifikálja kettőtök...

bika 04.20 - 05.20

Szüntelenül azon fáradozol, hogy másoknak megfelelj, ezt azonban...

ikrek 05.21 - 06.21

Túlságosan félsz a változástól, nem nagyon szeretsz a...

rák 06.22 - 07.22

A kelletténél többet foglalkozol a múltban történt dolgokkal,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Bár nem minden a saját terveid szerint alakul,...

szűz 08.23 - 09.22

Hozzád rendkívül közel álló személyek kapcsolata került válságba...

mérleg 09.23 - 10.22

Más hibájából fakadóan kerülsz kellemetlen helyzetbe, ami meglehetősen...

skorpió 10.23 - 11.21

Csak sodródsz az árral, gyorsan visz a víz,...

nyilas 11.22 - 12.21

Számodra különösen fontos az, hogy amennyiben valakinek ígérsz...

bak 12.22 - 01.19

Egy ismerősöd mindenáron próbál rábeszélni valamire, amiben első...

vízöntő 01.20 - 02.18

Nehezen fogadod el a tényt, ha valami nem...

halak 02.19 - 03.20

Rendkívül felbosszant valaki, aki próbál téged befeketíteni csak...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Több érettségi előtt álló diák is mesélt arról, milyen érzések és gondolatok kavarognak bennük jelenleg.

A 2020-as érettségire készülő diákok egy ideje már kétségek között tengődnek, hiszen a koronavírus miatt sokáig egyáltalán nem lehetett tudni, hogyan zajlanak majd le a vizsgák, mi lesz a szóbelivel, és egyáltalán mikor kerülhet erre sor. Tegnap végre kiderült, hogy milyen döntés született: egyrészt csak azok érettségizhetnek idén, akiknek most kell a továbbtanuláshoz (előrehozott érettségire sem lesz lehetőség), másrészt pedig elmarad a szóbeli érettségi, és csak írásbeli formában zajlik majd. A jelenlegi állás szerint maximum 10 fő tartózkodhat egy teremben.

5 technika, ami bármit segíthet gyorsan és tartósan megtanulni

Életmód

Nem érdekel
Elolvasom

A hírek minden diákot máshogy érintenek, mi pedig most utánajártunk, ők mit gondolnak a 2020-as érettségiről. Elmesélték nekünk, hogyan érintette őket az otthoni tanulás, fel tudnak-e ilyen formában készülni a vizsgákra, és mi az, ami a legjobban bántja őket a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

Evelin szerint a matematikára szinte lehetetlen otthonról felkészülni.

Őszintén szólva, amikor bejelentették, hogy nem kell következő héten bemenni az iskolába, én nagyon örültem neki. Viszont most, hogy eltelt pár hét, ez megváltozott. Az itthon tanulást élvezem, valahogy több a motivációm, de az érettségire nagyon-nagyon nehéz így felkészülni. Az iskolánkban a tanárok a feladatokat küldik el, hogy magunktól megértsük és megcsináljuk. Biztos vagyok benne, hogy veszíteni fogok néhány pontot... Ami a szóbelit illeti, vegyes érzéseim vannak, mert nagyon rá szoktam izgulni a szóbeli feleletekre és gyakran le is blokkolok, viszont a javítási lehetőség és a plusz pontok miatt talán jobb lett volna, ha megtartják. Ennek ellenére viszont a matektól félek a legjobban, nem az erősségem, és szerintem erre a legnehezebb felkészülni itthon.

Dóri szerint valamennyire fel lehet készülni így az érettségire, de nem feltétlenül tudják hozni azt a szintet, mint ha iskolába jártak volna.

"Nagyon frusztráltan érzem magam, mert tényleg pár héttel a vizsgák előtt még mindig nem tudtunk semmit az érettségiről, és ez idegőrlő volt. Szinte biztos vagyok a rosszabb jegyben, érzem magamon, hogy képtelenség ugyanúgy felkészülni a vizsgára, hiába vagyok itthon egész nap. Valamilyen szinten lehet, csak nem feltétlen fogjuk tudni hozni azt a szintet, amit akkor hoztunk volna, ha a suliban vagyunk. De azért próbáltam alaposan felkészülni: tételeket írtam, illetve igyekeztem érettségi feladatokat letölteni korábbi évekből, de sok olyan van, amit nem tudok magamnak ellenőrizni. A szóbeli vizsgák eltörlésének személy szerint én nagyon nem örülök, mert komoly javítási lehetőség lett volna, hiszen több segítséget kapunk a szóbeli felkészüléshez, míg az írásbeli általában rosszabbul szokott sikerülni, szóval mindenképpen egy nagy esélytől buktunk most el. De a tanárok szerintem felkészültek, amennyire tőlük telik. Mindenről tájékoztatnak, de sajnos így is rengeteg diák fog elesni a továbbtanulási lehetőségétől. Illetve hatalmas kockázatnak lesz kitéve minden tanár, de azok a diákok is, akik valamilyen betegségben szenvednek. Magamat tudom hozni példának, mert az immunrendszerem alapvetően gyengébb egy krónikus betegség miatt, így nem szívesen fogok felülni a buszra az érettségi miatt!"

Kép
forrás: Getty Images

Zsófi erősebbnek érzi magát szóban, ezért ennek eltörlése nem jó hír számára.

Nem érzem jól magam a jelenlegi helyzetben. Nem tetszik az online oktatás, hiányzik az iskola. Az érettségi tárgyaknál pedig főleg a matematika oktatás hiányzik, 'élőben'. A tanárunk próbál magyarázni online, de sokkal nehezebb így. A többi tárgyból viszonylag igen, jól fel lehet készülni. Matekból nem. De lehet csak nekem nincs hozzá agyam. Valószínűleg fogok is pontot veszíteni. Igazából én sokkal erősebbnek tartom magam szóban, jobban is szeretek beszélni, mint írni. Egy szóbeli vizsgán ki tudja vágni magát az ember, írásban viszont nem. Aggaszt még az is, hogy a szóbeli vizsga a korábbi évek mintáit nézve mindig egy amolyan javítási lehetőség volt. Nekünk most ez sem lesz... Mint ahogy ballagás, szerenád és sok más sem. Egyedül annak örülök, hogy így emelt szinten sem lesz szóbeli, mert két tárgyból emeltezem.

Viktória biztos benne, hogy pontokat fog veszíteni

"Itthonról tanulva most sokkal több időm van mindenre, felkészülésre és a családra is. De attól még félek az érettségitől. Valamilyen szinten fel lehet rá készülni, de biztos vagyok benne, hogy pontokat fogok veszíteni azért, mert nem kapom meg a megfelelő felkészítést. Próbálok tételeket, gyakorlófeladatokat írni, a tanárok is olyan feladatokat osztanak ki, amik például kifejezetten egy tételről szólnak, és szerintem így sokkal jobban rögzül, de a matekra akkor is nehéz felkészülni így. Az, hogy végül elmarad a szóbeli, nekem megkönnyebbülés volt, mert nagyon izgulós típus vagyok, úgyhogy az én részemről ez pozitívum."

Zsófi úgy érzi, a távoktatásban nem sokkal nehezebb a felkészülés.

Én egyébként jól érzem magam a távoktatásban, bár azért kicsit rossz, hogy nincs tanári magyarázat. A felkészülés szerintem nem sokkal nehezebb így, mint egyébként, én vegyesen csinálok otthonról mindent. A szóbeli vizsga eltörlése részben jó, részben nem annyira. Annyiban szerintem pozitívum, hogy egy kicsit félre lehet tenni, és csak az írásbelire kell koncentrálni. Amiatt viszont rossz, hogy ha nem sikerül az egyik tárgy, jó lett volna, ha szóbelin lett volna lehetőségünk javítani.

Kép
forrás: Getty Images

Fanni szerint előnye és hátránya is van a szóbeli vizsga eltörlésének.

"Nekem az első egy-két hét tetszett, de már nehéz mindenre figyelni, betartani a határidőket. Én őszintén szólva úgy érzem, hogy nem igazán kapunk széleskörű segítséget abban, hogy itthon megfelelően fel tudjunk készülni az érettségire, és szerintem nekünk diákoknak elég nehéz ezt egyedül megoldani minden tantárgyból. Az angoltól félek a legjobban, ebben közrejátszik az órai anyag leadása is, valamint a magyarázat hiánya. A másik a matek. Ezt néha órán is nehéz megérteni, itthonról majdnem csak lehetetlen. A régebbi füzetekből próbálkozom újra felidézni a feladatokat, bár szerencsére a matek tanárunkkal tudunk videóhívásban beszélni, és ő ott elmagyarázza amit nem értünk. De itt sem jut mindenkire idő és haladni is kell az anyaggal, tehát matekból nagyon nehezen lehet készülni. Bizonyos szempontból szerintem jó, hogy nem lesz szóbeli vizsga, de így az egyetlen mentőövünket is elvették, hogy tudjunk javítani a jegyen."

Nóri szerint a tanulási nehézségekkel küzdők plusz akadályokkal találják szemben magukat.

Nagyon nagy rajtam a nyomás, nem nagyon megy a tanulás, stresszelek és nagyon hiányzik a tanári magyarázat. Szerintem bukni fogok pontokat, és szerintem az sem kizárt, hogy magától az érettségitől is el fogok bukni. Számomra rettenetes, hogy nincs szóbeli, nem lesz mivel javítani az írásbelit, nagyon sok diák bukhat el. Több tantárgy miatt is félek, a töri és a magyar esetében is hiányzik a tanári magyarázat. Ők próbálnak segédanyagokat küldeni, videóhívásokat indítani, de van, hogy ez is kevés. Tesiből is lesz érettségim, nem igazán tudok rá készülni, hiányoznak a gyakorlatok és hozzá az eszközök. Amit még hozzáfűznék, hogy nem tudom, a rendszer mennyire tudja, hogy a diákoknak nehéz-e vagy sem, de én például rettenetesen félek a mostani felállástól, mert a tanulási nehézségeim megnehezítik a dolgokat. Kicsit úgy érzem, nincsenek átgondolva ezek a dolgok.

Kép
forrás: Getty Images

Fruzsi úgy érzi, mióta otthon tanulnak, több a tananyag, mint amúgy az iskolában.

"Számomra nagyon nehéz a felkészülés az érettségire, nem lehet rá normálisan tanulni, ráadásul sok tantárgyból nem kapunk elegendő felkészítést. Itthon sokat tanulok, megcsinálom a feladatokat, amiket a tanárok küldenek, ezt a részét élvezem. De az nagyon rossz, hogy elmarad a szóbeli, hiszen ezen sokat lehetne javítani, és sokat is készültünk rá. A matematika a legrosszabb, arra nehéz készülni. Viszont úgy érzem, mióta itthon tanulunk, nem informálnak minket jól a helyzetről, sokkal többet kellene foglalkozniuk velünk, és több tananyagot kapunk, mint amúgy az iskolában. És hozzáteszem, ezek nem is mindig kapcsolódnak az érettségihez."

Noémi szerint a bizonytalanság az egyik legrosszabb most.

Szörnyen érzem magam. Nem tetszik ez a helyzet, de sajnos sokan vagyunk még így. Változtatni nem tudunk, mert a mi szavunk semmit sem ér. Pedig minket érint a legjobban ez az online tanítás. Mindenhol azt hallani milyen jól működik, pedig nagyon nem... Valamilyen szinten fel lehet készülni az érettségire, hiszen előttünk jó páran megcsinálták már. Akarat kérdése. De azon, ami az elmúlt hetekben kellett volna legyen a suliban (felkészítés, gyakorlás) azon a téren meglátszik, hogy egyedül maradtunk vele. És igen szerintem bukni fogok/fogunk pontokat. Én örültem volna, ha marad a szóbeli, sokat lehet vele javítani. Előző évfolyamokból is mondták, hogy lehet pontokat szerezni vele. Persze ez beszédkészség kérdése, de ha felkészülünk, akkor mindenképpen segítség lett volna. A legnagyobb nehézséget az egészségügyi szaktantárgy és a matematika jelenti, utóbbira nagyon rossz itthonról tanulni. Csak annyit fűznék még hozzá, hogy kicsit több információt várnék. Rossz a bizonytalanság és tudat, hogy még senki sem tudja pontosan mi lesz meg hogy lesz. De az érettség “nagyon” fontos most.

Olvasd el ezt is!

Ezek a leghatásosabb tanulási tippek

Önismeret

Nem érdekel
Elolvasom

Aki esetleg mégsem tudja elkezdeni ősszel a felsőoktatást, azoknak is vannak lehetőségeik!

Galéria / 4 kép

Ezt csináld, ha nem vettek fel egyetemre

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

november 24

kos 03.21 - 04.19

Van valaki a környezetedben, aki kissé túlmisztifikálja kettőtök...

bika 04.20 - 05.20

Szüntelenül azon fáradozol, hogy másoknak megfelelj, ezt azonban...

ikrek 05.21 - 06.21

Túlságosan félsz a változástól, nem nagyon szeretsz a...

rák 06.22 - 07.22

A kelletténél többet foglalkozol a múltban történt dolgokkal,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Bár nem minden a saját terveid szerint alakul,...

szűz 08.23 - 09.22

Hozzád rendkívül közel álló személyek kapcsolata került válságba...

mérleg 09.23 - 10.22

Más hibájából fakadóan kerülsz kellemetlen helyzetbe, ami meglehetősen...

skorpió 10.23 - 11.21

Csak sodródsz az árral, gyorsan visz a víz,...

nyilas 11.22 - 12.21

Számodra különösen fontos az, hogy amennyiben valakinek ígérsz...

bak 12.22 - 01.19

Egy ismerősöd mindenáron próbál rábeszélni valamire, amiben első...

vízöntő 01.20 - 02.18

Nehezen fogadod el a tényt, ha valami nem...

halak 02.19 - 03.20

Rendkívül felbosszant valaki, aki próbál téged befeketíteni csak...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kép

Gigi Hadid ezzel máris elkényezteti újszülött kislányát

Gigi Hadid anyaként már teljesen másként éli meg az ünnepi időszakot!

Kép

Végre! Lencsevégre kapták titokzatos szerelmével Emma Watsont

A közeli ismerősök információi szerint már egy éve tart kapcsolatuk!

Kép

Ritka pillanat: Heidi Klum megmutatta, milyen nagyok lettek a gyerekei

Heidi Klum nem tartozik az átlagos édesanyák közé, hiszen 47 évesen tökéletesebben néz ki, mint a legtöbb 20 éves, valamint fiatal férjével sem fogja magát vissza a közösségi oldalain.

Kép

Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép

Van az a pénz! John Travolta karácsonyi reklámban égeti magát

John Travolta egy bank reklámjában? Ezt is megértük...

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem