Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Magyar diákok őszinte beszámolói: a 2020-as érettségiről, távoktatásról és felkészülésről

Magyar diákok őszinte beszámolói: a 2020-as érettségiről, távoktatásról és felkészülésről
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

3 tavaszi ruha, ami a pasik szerint nagyon vonzó egy nőn - És 3, ami szerintük egyáltalán nem néz ki jól

Tudtad, hogy a férfiaknak is megvan a véleményük a tavaszi szettekről, amelyeket a nők viselnek? Íme a kedvenceik és egyúttal felfedjük azokat is, amelyekért nem rajonganak.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Igazi férfi lett Madonna fiából: a 23 éves Rocco szívdöglesztően néz ki!

Sármos pasi lett Madonna idősebb fiából.

Olvasd el!

10 színész, akinek a valódi magassága az ellentetje annak, ahogyan a filmekben ábrázolják

A hölgyek közt akadnak igazi égi meszelők, a férfiak viszont sokszor nagyon alacsonyak, így szükség van némi trükközésre a forgatásokon.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 19.: a Bikák próbálnak urai lenni egy bizonyos helyzetnek, a Rákoknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó napja is tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek számára, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Facebook
Twitter
Pinterest
Több érettségi előtt álló diák is mesélt arról, milyen érzések és gondolatok kavarognak bennük jelenleg.

A 2020-as érettségire készülő diákok egy ideje már kétségek között tengődnek, hiszen a koronavírus miatt sokáig egyáltalán nem lehetett tudni, hogyan zajlanak majd le a vizsgák, mi lesz a szóbelivel, és egyáltalán mikor kerülhet erre sor. Tegnap végre kiderült, hogy milyen döntés született: egyrészt csak azok érettségizhetnek idén, akiknek most kell a továbbtanuláshoz (előrehozott érettségire sem lesz lehetőség), másrészt pedig elmarad a szóbeli érettségi, és csak írásbeli formában zajlik majd. A jelenlegi állás szerint maximum 10 fő tartózkodhat egy teremben.

A hírek minden diákot máshogy érintenek, mi pedig most utánajártunk, ők mit gondolnak a 2020-as érettségiről. Elmesélték nekünk, hogyan érintette őket az otthoni tanulás, fel tudnak-e ilyen formában készülni a vizsgákra, és mi az, ami a legjobban bántja őket a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

Evelin szerint a matematikára szinte lehetetlen otthonról felkészülni.

Őszintén szólva, amikor bejelentették, hogy nem kell következő héten bemenni az iskolába, én nagyon örültem neki. Viszont most, hogy eltelt pár hét, ez megváltozott. Az itthon tanulást élvezem, valahogy több a motivációm, de az érettségire nagyon-nagyon nehéz így felkészülni. Az iskolánkban a tanárok a feladatokat küldik el, hogy magunktól megértsük és megcsináljuk. Biztos vagyok benne, hogy veszíteni fogok néhány pontot... Ami a szóbelit illeti, vegyes érzéseim vannak, mert nagyon rá szoktam izgulni a szóbeli feleletekre és gyakran le is blokkolok, viszont a javítási lehetőség és a plusz pontok miatt talán jobb lett volna, ha megtartják. Ennek ellenére viszont a matektól félek a legjobban, nem az erősségem, és szerintem erre a legnehezebb felkészülni itthon.

Dóri szerint valamennyire fel lehet készülni így az érettségire, de nem feltétlenül tudják hozni azt a szintet, mint ha iskolába jártak volna.

"Nagyon frusztráltan érzem magam, mert tényleg pár héttel a vizsgák előtt még mindig nem tudtunk semmit az érettségiről, és ez idegőrlő volt. Szinte biztos vagyok a rosszabb jegyben, érzem magamon, hogy képtelenség ugyanúgy felkészülni a vizsgára, hiába vagyok itthon egész nap. Valamilyen szinten lehet, csak nem feltétlen fogjuk tudni hozni azt a szintet, amit akkor hoztunk volna, ha a suliban vagyunk. De azért próbáltam alaposan felkészülni: tételeket írtam, illetve igyekeztem érettségi feladatokat letölteni korábbi évekből, de sok olyan van, amit nem tudok magamnak ellenőrizni. A szóbeli vizsgák eltörlésének személy szerint én nagyon nem örülök, mert komoly javítási lehetőség lett volna, hiszen több segítséget kapunk a szóbeli felkészüléshez, míg az írásbeli általában rosszabbul szokott sikerülni, szóval mindenképpen egy nagy esélytől buktunk most el. De a tanárok szerintem felkészültek, amennyire tőlük telik. Mindenről tájékoztatnak, de sajnos így is rengeteg diák fog elesni a továbbtanulási lehetőségétől. Illetve hatalmas kockázatnak lesz kitéve minden tanár, de azok a diákok is, akik valamilyen betegségben szenvednek. Magamat tudom hozni példának, mert az immunrendszerem alapvetően gyengébb egy krónikus betegség miatt, így nem szívesen fogok felülni a buszra az érettségi miatt!"

Kép
forrás: Getty Images

Zsófi erősebbnek érzi magát szóban, ezért ennek eltörlése nem jó hír számára.

Nem érzem jól magam a jelenlegi helyzetben. Nem tetszik az online oktatás, hiányzik az iskola. Az érettségi tárgyaknál pedig főleg a matematika oktatás hiányzik, 'élőben'. A tanárunk próbál magyarázni online, de sokkal nehezebb így. A többi tárgyból viszonylag igen, jól fel lehet készülni. Matekból nem. De lehet csak nekem nincs hozzá agyam. Valószínűleg fogok is pontot veszíteni. Igazából én sokkal erősebbnek tartom magam szóban, jobban is szeretek beszélni, mint írni. Egy szóbeli vizsgán ki tudja vágni magát az ember, írásban viszont nem. Aggaszt még az is, hogy a szóbeli vizsga a korábbi évek mintáit nézve mindig egy amolyan javítási lehetőség volt. Nekünk most ez sem lesz... Mint ahogy ballagás, szerenád és sok más sem. Egyedül annak örülök, hogy így emelt szinten sem lesz szóbeli, mert két tárgyból emeltezem.

Viktória biztos benne, hogy pontokat fog veszíteni

"Itthonról tanulva most sokkal több időm van mindenre, felkészülésre és a családra is. De attól még félek az érettségitől. Valamilyen szinten fel lehet rá készülni, de biztos vagyok benne, hogy pontokat fogok veszíteni azért, mert nem kapom meg a megfelelő felkészítést. Próbálok tételeket, gyakorlófeladatokat írni, a tanárok is olyan feladatokat osztanak ki, amik például kifejezetten egy tételről szólnak, és szerintem így sokkal jobban rögzül, de a matekra akkor is nehéz felkészülni így. Az, hogy végül elmarad a szóbeli, nekem megkönnyebbülés volt, mert nagyon izgulós típus vagyok, úgyhogy az én részemről ez pozitívum."

Zsófi úgy érzi, a távoktatásban nem sokkal nehezebb a felkészülés.

Én egyébként jól érzem magam a távoktatásban, bár azért kicsit rossz, hogy nincs tanári magyarázat. A felkészülés szerintem nem sokkal nehezebb így, mint egyébként, én vegyesen csinálok otthonról mindent. A szóbeli vizsga eltörlése részben jó, részben nem annyira. Annyiban szerintem pozitívum, hogy egy kicsit félre lehet tenni, és csak az írásbelire kell koncentrálni. Amiatt viszont rossz, hogy ha nem sikerül az egyik tárgy, jó lett volna, ha szóbelin lett volna lehetőségünk javítani.

Kép
forrás: Getty Images

Fanni szerint előnye és hátránya is van a szóbeli vizsga eltörlésének.

"Nekem az első egy-két hét tetszett, de már nehéz mindenre figyelni, betartani a határidőket. Én őszintén szólva úgy érzem, hogy nem igazán kapunk széleskörű segítséget abban, hogy itthon megfelelően fel tudjunk készülni az érettségire, és szerintem nekünk diákoknak elég nehéz ezt egyedül megoldani minden tantárgyból. Az angoltól félek a legjobban, ebben közrejátszik az órai anyag leadása is, valamint a magyarázat hiánya. A másik a matek. Ezt néha órán is nehéz megérteni, itthonról majdnem csak lehetetlen. A régebbi füzetekből próbálkozom újra felidézni a feladatokat, bár szerencsére a matek tanárunkkal tudunk videóhívásban beszélni, és ő ott elmagyarázza amit nem értünk. De itt sem jut mindenkire idő és haladni is kell az anyaggal, tehát matekból nagyon nehezen lehet készülni. Bizonyos szempontból szerintem jó, hogy nem lesz szóbeli vizsga, de így az egyetlen mentőövünket is elvették, hogy tudjunk javítani a jegyen."

Nóri szerint a tanulási nehézségekkel küzdők plusz akadályokkal találják szemben magukat.

Nagyon nagy rajtam a nyomás, nem nagyon megy a tanulás, stresszelek és nagyon hiányzik a tanári magyarázat. Szerintem bukni fogok pontokat, és szerintem az sem kizárt, hogy magától az érettségitől is el fogok bukni. Számomra rettenetes, hogy nincs szóbeli, nem lesz mivel javítani az írásbelit, nagyon sok diák bukhat el. Több tantárgy miatt is félek, a töri és a magyar esetében is hiányzik a tanári magyarázat. Ők próbálnak segédanyagokat küldeni, videóhívásokat indítani, de van, hogy ez is kevés. Tesiből is lesz érettségim, nem igazán tudok rá készülni, hiányoznak a gyakorlatok és hozzá az eszközök. Amit még hozzáfűznék, hogy nem tudom, a rendszer mennyire tudja, hogy a diákoknak nehéz-e vagy sem, de én például rettenetesen félek a mostani felállástól, mert a tanulási nehézségeim megnehezítik a dolgokat. Kicsit úgy érzem, nincsenek átgondolva ezek a dolgok.

Kép
forrás: Getty Images

Fruzsi úgy érzi, mióta otthon tanulnak, több a tananyag, mint amúgy az iskolában.

"Számomra nagyon nehéz a felkészülés az érettségire, nem lehet rá normálisan tanulni, ráadásul sok tantárgyból nem kapunk elegendő felkészítést. Itthon sokat tanulok, megcsinálom a feladatokat, amiket a tanárok küldenek, ezt a részét élvezem. De az nagyon rossz, hogy elmarad a szóbeli, hiszen ezen sokat lehetne javítani, és sokat is készültünk rá. A matematika a legrosszabb, arra nehéz készülni. Viszont úgy érzem, mióta itthon tanulunk, nem informálnak minket jól a helyzetről, sokkal többet kellene foglalkozniuk velünk, és több tananyagot kapunk, mint amúgy az iskolában. És hozzáteszem, ezek nem is mindig kapcsolódnak az érettségihez."

Noémi szerint a bizonytalanság az egyik legrosszabb most.

Szörnyen érzem magam. Nem tetszik ez a helyzet, de sajnos sokan vagyunk még így. Változtatni nem tudunk, mert a mi szavunk semmit sem ér. Pedig minket érint a legjobban ez az online tanítás. Mindenhol azt hallani milyen jól működik, pedig nagyon nem... Valamilyen szinten fel lehet készülni az érettségire, hiszen előttünk jó páran megcsinálták már. Akarat kérdése. De azon, ami az elmúlt hetekben kellett volna legyen a suliban (felkészítés, gyakorlás) azon a téren meglátszik, hogy egyedül maradtunk vele. És igen szerintem bukni fogok/fogunk pontokat. Én örültem volna, ha marad a szóbeli, sokat lehet vele javítani. Előző évfolyamokból is mondták, hogy lehet pontokat szerezni vele. Persze ez beszédkészség kérdése, de ha felkészülünk, akkor mindenképpen segítség lett volna. A legnagyobb nehézséget az egészségügyi szaktantárgy és a matematika jelenti, utóbbira nagyon rossz itthonról tanulni. Csak annyit fűznék még hozzá, hogy kicsit több információt várnék. Rossz a bizonytalanság és tudat, hogy még senki sem tudja pontosan mi lesz meg hogy lesz. De az érettség “nagyon” fontos most.

Olvasd el ezt is!

Aki esetleg mégsem tudja elkezdeni ősszel a felsőoktatást, azoknak is vannak lehetőségeik!

Galéria / 4 kép

Ezt csináld, ha nem vettek fel egyetemre

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Hivatalos: Íme a legszennyezettebb gyümölcsök és zöldségek listája 2024-ben

Tudományosan bizonyított tény, hogy zöldséget és gyümölcsöt enni NAGYON egészséges - feltéve, ha odafigyelünk arra, hogy előbb alaposan megtisztítsuk őket.

Kép

Ez az év legjelentősebb asztrológiai eseménye: 6 csillagjegy, akinek zseniális változást hoz a Jupiter-Uránusz együttállás

Április 20-án érkezik a Jupiter-Uránusz együttállás, ami az év legjelentősebb asztrológiai eseménye. Tudd meg, hogy a te csillagjegyedre hatással lesz-e!

Kép

8 étel, ami csökkenti a vérzsírt, ezzel meghosszabbítva életed: szíved hálás lesz ezekért!

A trigliceridek a szervezetben található zsírok egy fajtáját jelentik. Az emelkedett szintek a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához kapcsolódnak. Az étrend fontos szerepet játszik a trigliceridek termelésében a szervezetben, és bizonyos élelmiszerek akár csökkenthetik is a vérzsír szintjét.

Kép

Keanu Reeves egy közülünk – ezek a sztorik bizonyítják

Az egyik legszerényebb, legközvetlenebb hollywoodi sztár, aki nem menekül el rajongói elől.

Kép

3 filléres arcápolási termék, amire a bőrgyógyászok esküsznek

A bőrgyógyászok szerint ennél a három szépségápolási terméknél nem számít a márka, az olcsóbb is ugyanolyan jó!

Kép

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!