Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Magas önbecsülésű ember vagy nárcisztikus? Állapítsd meg könnyen!

Magas önbecsülésű ember vagy nárcisztikus? Állapítsd meg könnyen!

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ők a legönfejűbbek: 4 csillagjegy, aki soha nem köt kompromisszumot

Nem egyszerű velük az élet, persze a nap végén így fogadjuk el őket!

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Tudományos magyarázat van rá, miért nem ugyanaz a kettő!

Mindannyian ismerünk valakit, aki súrolja a határt aközött, hogy jól érzi magát a bőrében, büszke magára, és aközött, hogy egy önelégült nárcisztikus. Ha éppen azon tűnődsz, hogy az egyik ismerősöd vajon magas önbecsülésű ember vagy nárcisztikus, akkor a legegyszerűbb módszer, amivel kiderítheted, az, ha megkérdezed tőle, hogy mit érez a legbüszkébb pillanataikban.

Mire büszke a nárcisztikus?

Amikor az egészséges önbecsüléssel rendelkező emberek arról beszélnek, mi okoz számukra büszkeséget, általában a cél érdekében tett erőfeszítésekről is beszámolnak. Ezzel ellentétben a nárcisztikusok meg sem említik a folyamatot, ami a sikerhez vezet, sem a sikerért tett lépéseket, ők egészen egyszerűen úgy érzik, hogy ők bizony természetükből adódóan csodálatosak és büszkék magukra.

Jessica Tracy, PhD, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora, aki pályafutása nagy részét a büszkeség kutatásával töltötte, nemrég definiálta ezt a sokatmondó különbséget.

"Az autentikus büszkeség érzése a magas önbecsüléshez kapcsolódik, míg a hübrisztikus büszkeség olyan nárcisztikus vonásokhoz kapcsolódik, mint az arrogancia és az önzés" - mondja Tracy, aki a csapatmunka résztvevőihez hasonlítja a két karaktert.

A magas önbecsüléssel rendelkező személy az, aki a csapatmunka során azért büszke a munkájára, mert órákat töltött vele, hogy igazán jól sikerüljön, a nárcisztikus személyre viszont a hübrisztikus büszkeség jellemző. Őket azokhoz lehetne hasonlítani, akik a csapatunka során arra büszkék, hogy nem csináltak semmit, mégis jól szerepeltek más kemény munkájának köszönhetően.

A büszkeség pozitív formája, ami a teljesítményen és kemény munkán alapszik, hihetetlenül motiváló lehet. Egy klasszikus példa erre például az, hogy a hallgatók, akik nem elégedettek az utolsó teszteredményükkel, keményebben tanulnak a következő vizsgára, és ez segíthet a kitűzött cél elérésében.

Azok az emberek, akikben munkálkodik a pozitív értelembe vett büszkeség, sikeresek, kreatívak, nagyszerű kapcsolataik vannak, és az emberek felnéznek rájuk. Ezzel ellentétben a hübrisztikus büszkeséget érző emberekre a szakértő szerint inkább az jellemző, hogy nem ápolnak jó kapcsolatokat másokkal, és az emberek általában nem szeretik vagy tisztelik őket.


Jessica Tracy szerint kétfajta büszkeség létezik

A szakértő és kollégái egy kutatást végeztek, mely során arra kérték a résztvevőket, hogy büszkeséggel kapcsolatos szavakat csoportosítsanak. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők a büszkeség két különálló csoportják különböztették meg, a pozitív asszociációt, és a negatív asszociációt. Ez pedig egyértelműen kimutatta, hogy az emberek a valóságban is kétféleképpen gondolkodnak a büszkeségről.

Ez is érdekelhet!

Galéria / 4 kép

4 dolog, amire készülj fel, ha szakítasz egy nárcisztikus emberrel

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 1.: az Oroszlánok diplomáciát gyakorolnak, a Nyilasok a szokásosnál nehezebb feladattal küzdenek

A hónap első napjára is üzentek a csillagok, mindenképp érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

7 törölt filmjelenet, ami nemcsak a történetet, de a főszereplőről kialakult képet is megváltoztatta volna

A filmtörténelem legnépszerűbb alkotásainak, klasszikusainak szinte kívülről fújjuk bizonyos jeleneteit, amelyek meghatározóak lettek a karakterről kialakult képünk és más dolgok szempontjából is.

Kép

5 dolog, amit sose mondj az egyedülálló barátaidnak

Ahogyan Beyoncé is mondaná (azaz énekelné), „szingli, csajok, fel a kezekkel”, ha titeket is a most következő megjegyzések valamelyikével próbáltak megvigasztalni szakítás után!

Kép

ByeAlex nagy lépésre szánta el magát: 8 év után ismét könyvet ír

Ezúttal nem egy új zenéről vagy klipről posztolt, hanem arról, hogy valami egészen más dologgal is készül.