Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

"Minden mentés egy csoda" - Ha örökbefogadsz egy cicát, az egész életed megváltozik

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Facebook
Twitter
Pinterest
A Cat-Flow civil csapat egyik tagja őszintén mesélt nekünk a macskamentésről és arról, hogyan is zajlik az örökbefogadás menete.

„Egy ruganyos macskára valahogy felfigyelne az ember. Lehet csúnyának találni, lehet aranyosnak találni, lehet ijesztőnek találni, ha babonás az ember: olyankor talán háromszor átköp a válla fölött, ha meglátja. Az embert elfoghatja iránta a gyengédség, kedvet kaphat arra, hogy hazavigye magával, és néhányan megpróbálják odacsalogatni magukhoz, csak hogy megsimogathassák a hátát, vagy ciccegni neki, azt kívánva, hogy legalább egy másodpercre kapcsolatba kerüljünk vele. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de egy macskát észrevesz az ember.”

- Linn Skaber

Szeretni és szeretve lenni. Az egyik legcsodálatosabb érzés a világon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kisállataink iránt érzett, feltétel nélküli szeretet. Amikor egy fárasztó, monoton munkanap után hazatérsz és dorombolva az öledbe huppan a kis kedvenced, felülmúlhatatlan! Egy állat hatalmas odafigyelést és még annál is több törődést igényel, hiszen ő mindig mellettünk áll, még a nehezebb pillanatainkban is. Akkor, amikor teljes a sötétség, ők szikrázó fénycsóvaként világítják meg az utat előttünk, arra sarkallva minket, hogy ne adjuk fel. Számomra és még sok millió cica gazdi számára ezek a kis szőrmés gombócok egyet jelentenek a boldogsággal.

Emlékszem arra a napra, amikor Pihét - akkori nevén Boriszt - elhoztuk a családommal a Cat Flow civil állatmentő csapattól. Pontosan 5 éve történt de még ma is tisztán él bennem annak a pillanatnak az emléke. Több, mint 30 kisebb cica és nagyobb macska közül választottam ki őt és egyet mondhatok: szerelem volt első látásra, legalábbis részemről biztosan. Apró volt, elesett és olyan törékeny, mint egy miniatürizált porcelán váza. Anyukám és a testvérem eleinte nem értettek egyet velem, hogy őt válasszam, én azonban biztos voltam a döntésemben. Azóta sem bántam meg.

Kép
forrás: Tollas Tímea

Minden alkalommal, amikor rosszul érzem magam vagy éppen fájdalmam van, Pihécske mintha tudná, hogy baj van, rögtön ott terem. Rajtam. A hasamon vagy éppen a kritikus testrészemen, ami fájdogál. Dörmög, kiereszti a karmait, majd óvatosan visszahúzza őket, miközben szőrmés kis teste meleggé válik. A szeretetet árasztó forróság hatására pedig nyugalom és szavakkal szinte leírhatatlan béke érzése járja át az egész testemet. Olyan ez, mintha egy hosszú és fárasztó út után hazaérkeznék. Ő pedig csak fekszik rajtam és a szeméből olyan értelem és megértés sugárzik, hogy néha valóban eltöprengek rajta, hogy macska-e ő egyáltalán? Pihe az én kis talizmánom. A nyugalmam kulcsa, amit sosem szeretnék elveszíteni.

Kép
forrás: Tollas Tímea

Cat Flow: ahol a remény valóra válik

Amennyiben te is házi kedvencen törnéd a fejed, mindenképpen az örökbefogadást válasszátok! Sajnos egyre többször szembesülök azzal a szomorú ténnyel, hogy a mai világban sokan csak divatból vesznek állatokat, ráadásul méregdrágán. Ami még inkább elkeserítő ebben az egészben, az a tény, hogy ezeket a kisállatokat tenyésztették, hogy aztán fajtisztaként árulhassák. Természetesen nem ítélem el a tenyésztők munkáját sem, de én teljes szívemből arra szeretnék mindenkit ösztönözni, hogyha teheti, akkor a menhelyekről vagy civil szervezetektől való örökbefogadást válassza.

Ments meg te is egy kis életet és tedd boldogabbá egy kisállat mindennapjait! A lakásban élő cicák igenis boldog, kiegyensúlyozott és hosszabb életet élhetnek, mint a kijárós társaik, akik sokszor balesetek vagy éppen csúnya fertőzések áldozatául esnek.

A következőkben azzal a civil szervezettel beszélgettem, ahonnan Pihét örökbe fogadtuk, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy milyen csodálatos emberek munkálkodnak a világunkban és tesznek azért minden egyes nap, hogy a kisállatok számára élhetőbbé és vidámabbá tegyék a Földet.

Hosszú Judittal, a Cat-Flow csapat létrehozójával beszélgettem.

Mesélnél kérlek a szervezetről, mikor és milyen fő céllal hoztátok létre?

„A Cat-Flow egy 2 fős kis civil csapat, Renivel együtt végezzük a mentéseinket. Mindig volt 2-3 segítőnk, általában a gazdijaink köréből, akik segítették az oldalunk működését, most is így van ez. 2015-ben kezdtük el Cat-Flow Macskamentés név alatt a cicák segítését, de azóta sem lettünk sem alapítvány, sem egyesület. A mentéseket a civil munkánk mellett végezzük, a nem létező szabadidőnkben. Főként saját mentési, ivartalanítási projektjeink vannak, de amikor tudunk, akkor külső kéréseknél is próbálunk segíteni.

A 7 év alatt közel 700 cicát sikerült mentenünk, 6-7 kolóniát "számoltunk fel" és szerető családba adtuk örökbe a cicákat.

Jelenleg 38 esélytelen, félős, beteg, idős, idegrendszeri sérült, félszemű, 3 lábu, jelentős hátrányokkal induló cica van a gondozásunkban. A saját otthonainkban állandó lakóként élnek, az ellátásuk mind időben, mind anyagilag rendkívül megterhelő, főként fizikai segítség híján. Vannak szerencsére segítő angyalok, akik havonta részt vállalnak anyagi téren az ellátásukhoz.

Az orvosi számláink és tartozásaink is az egekben vannak, erre is kis szoktunk írni segítségkérést, így próbálunk fennmaradni és folytatni a cicák segítését.

Célunk alapvetően az volt, hogy az ivartalanításokkal csökkentsük a kóbor cicák létszámát, ami sajnos több millió jelenleg is. Évről évre azt láttuk, hogy bár szerencsére egyre több a civil, vagy egyesületi szerveződés, mégis egy szélmalomharcot vívunk.

Emiatt is láttuk fontosnak, hogy írjunk egy "know how-t" és segédletet, amit minden olyan segítségkérőnek el tudunk küldeni, akinek -bár szívünk szakad meg- de nem tudunk épp segíteni. Ebben pontról-pontra mindent összegyűjtöttünk.

Gyakorlatilag a mentés és örökbefogadás pontos menete, ahogy mi is csinálnánk. Ennek alapján minden állatszerető ember, tud segíteni a környéken, vagy az útjába kerülő, mentésre szoruló beteg cicákon. Nem azt várva, hogy egy civil állatmentő - aki egyszerre 15-20 cicával él az otthonában - vegye át ezt a terhet.

Ezt tartom hosszú távon megoldásnak, hogy mindenki részt vállaljon a mentésekben, bármilyen téren, összefogással. A másik fontos dolog a gyermekek felelős állattartásra való oktatása lenne. Már az óvodákban, iskolában kezdve, illetve az ivartalanítás állami szintű támogatása és mindennek megértetése a gazdákkal."

Milyen érzéssel tölt el, amikor segíthetsz egy kisállaton és azt látod, hogy nektek köszönhetően új életet és szeretetet kap?

"Hiába azt érzem, hogy csepp a tengerben, mégis minden mentés egy csoda. Érezni, hogy megmentettél egy életet, hogy esélyt adtál egy cicának a boldog életre. Tudni azt, főként beteg cicáknál, hogy ha pont akkor nem vagy ott, vagy nem tudsz segíteni, már nem élne. Mindez új lendületet ad, értelmet, hogy tovább menj és kitarts, a rengeteg fájdalom, küzdelem és lemondások árán is."

Milyen tapasztalataid vannak az örökbefogadásokkal kapcsolatosan? Kaptok visszajelzéseket a gazdiktól rendszeresen?

"Mi nagyon megválogatjuk a gazdijainkat, hiszen nem egy pulcsiról vagy egy tárgyról van szó, hanem egy érző lényről. Ráadásul rengeteg küzdelem, fáradozás és anyagi áldozat árán mentjük meg a cicákat, és sajátjainkként szeretjük őket, így csak olyannak adjuk, akik legalább ennyire érzik a felelősséget és legalább annyira szeretik őket, mint mi.

A gazdijainkkal nagyon jó kapcsolatot ápolunk, a cicák élete végéig bármikor számíthatnak ránk, egy építő jellegű, a cicát és egymást segítő kapcsolat van, kinél aktívabb, kinél kevésbé. A büszke gazdik még fényképeket, kis örömbeszámolókat is szoktak küldeni, mivel hála van a szívükben, hogy megmentettük azt a kis szőrös lényt, aki most a "házuk napsugara.”

Van egy csoportunk is, ahol egy nagyon megértő, intelligens kis közösségünk van. Itt lehet büszkélkedni a cicákkal, kérdezni egymástól és akár drukkolni egy cicusnak, ha épp betegeskedne. Mi, cica mentők és gazdák összetartunk és segítséget nyújtunk egymásnak. Bármi áron."

Kívánom, hogy te is találd meg az életedben az egyik legnagyobb boldogságforrást: egy állat feltétel nélküli, őszinte szeretetét! Ha pedig megtaláltad, tegyél is érte minden egyes nap.

Ezt is olvasd el!

Galéria / 9 kép

10 sztár, aki menhelykutyát fogadott örökbe

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Új streamingszolgáltató érkezik Magyarországra: az összes kedvenc sorozatodat megtalálod egy helyen

A besúgó, Jurassic World: Világuralom és a Mosolyogj is elérhető lesz az új streamingszolgáltató oldalán.

Kép

Párok, akik külön szobában alszanak az otthonukban állítják, ez boldogságuk titka

Vannak, akik szerint kapcsolatgyilkos lehet, ha a partnerek nem osztoznak az ágyukon, mások pedig úgy látják, éppen ez tarthatja életben a romantikát hosszútávon. Egy dolog viszont nem is lehet kérdés, méghozzá az, hogy ez a döntés kizárólag arra a két emberre tartozik, aki meghozza azt.

Kép

Ötperces rutin, ami segít az alvás szakértőinek egy pillanat alatt elaludni este

Az megfelelő minőségű és mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog életet éljünk.