Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Különleges kultúrák párválasztási szokásai a Netflix világában: találhatunk szerelmet reality műsorokban?

Különleges kultúrák párválasztási szokásai a Netflix világában: találhatunk szerelmet reality műsorokban?
A nap cikke

Napi horoszkóp április 24.: a Bakoknak érdemes egy kis pihenést beiktaniuk, a Vízöntők kiállhatnak a szuverenitásukért

A csillagok a hét közepére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki április 23-án lezár egy 14 éve tartó rossz időszakot: a boldogság végre megérkezik az életükbe!

Kétség kívül ránk járt a rúd az elmúlt években. Szinte mindig megtaláltak minket a rosszabbnál rosszabb dolgok, így nem meglepő, hogy idén már kevesen hittek abban, hogy jöhet még jobb időszak.

Olvasd el!

Az április 24-ei teliholdnak brutális következménye lesz: 4 csillagjegy, akinek a mai napon teljesen megváltozik az életútja és a sorsa

A mai nap a Skorpióban lesz telihold, ami elképesztő energiákat szabadít fel.

Olvasd el!

Tóth Andi egy igazán intim videót posztolt a fürdőkádjából: elolvadunk tőle!

Sok rajongó még mindig nem tért magához, hogy a népszerű énekesnő lesz az X-Faktor női mentora.

Olvasd el!

Magyar eredetű nevek, amiket az Egyesült Államokban is adnak gyermeküknek a szülők

Tudtad, hogy magyar eredetű neveket a világ különböző pontjain is választanak olykor szülők? Mutatunk is párat!

Olvasd el!

Jennifer Lopez bebizonyítja: ideje félretenni a fekete magas sarkú cipőt és ezt viselni helyette

Ez a neutrális szín hódítja meg a tavaszt.

Facebook
Twitter
Pinterest
Felhőtlen kikapcsolódás, forró pattogatott kukorica és sajtszósz gondosan bekészítve a kanapénk egyik rejtett kis zugába. Csupán ennyi szükséges ahhoz, hogy kiszakadjunk a hétköznapok szürke homályából és belevessük magunkat valami igazán különleges élménybe: a Netflix magával ragadó világába.

Miközben behúzzuk a függönyöket, azon töprengünk, hogy milyen sorozatot vagy éppen filmet válasszunk a végtelennek tűnő kínálatból. Lehuppanva a kanapéra hosszas kutakodás veszi kezdetét, hiszen igyekszünk olyan néznivalót találni, amely nem pusztán leköti a figyelmünket, de pezsgést és színes újdonságot csempész az életünkbe. Ha pedig izgalom és idilli film maraton, akkor mi lehetne csábítóbb, mint a különböző párkereső reality műsorok és a romantikus sorozatok?

Amitől pedig még érdekesebbé válik mindez, az a távoli kultúrák szépségeinek és párválasztási szokásainak a bemutatása a sorozatok és filmek által. Amennyiben Te is nyitott vagy más nemzetekre és rácsodálkoznál arra, hogy a földgolyó átellenes felén hogyan zajlik egy randi vagy éppen mikor csattanhat el az első csók, mindenképpen tarts velem!

Felismerések

Ahány kultúra, annyi szokás - tartja a mondás. Az elmúlt másfél hónapban nyert bizonyosságot számomra az előbb említett kijelentés valós tartalma. Temérdek koreai, japán, kínai, spanyol és brazil sorozatot, illetve párkereső valóságshow műsort daráltam le az utóbbi időben. Miért éreztem késztetést arra, hogy pont más nemzetek által kreált szórakoztató filmeket nézzek? Miért nem volt jó a szokásos ajánlott listán lévő amerikai vagy éppen magyar film?

Azért, mert meguntam az ugyanolyan embereket, fárasztottak a közhelyes sablon szövegek. Ha pedig nagyon őszinte szeretnék lenni, folyamatosan tátongó ürességet éreztem, amikor azzal szembesültem, hogy milyen elhamarkodott tempóban, csak a testiségre fókuszálva alakítunk ki párkapcsolatnak nem igazán nevezhető egyéjszakás kalandokat.

A legtöbb amerikai filmben nem az érzelmekre és egymás valódi megismerésére helyeződik a hangsúly, hanem a minél előbb bekövetkezett eufóriára és kielégülésre. Amennyiben mégis találnánk romantikus, gyengéd szálakkal dúsan átszőtt néznivalót, szinte 98%-ban garantált, hogy a film végére szomorúak leszünk, mert ráébredünk arra, hogy a valóság nem olyan tündérmese és csöpögősen olvadékony, mint az általunk imádott, képernyőn látott szerelem.

Szerelem a világ különböző tájain

Amikor már teljesen besokalltam a fent leírtaktól, úgy döntöttem, hogy ideje váltani. Nagy szerencsémre a kívánságomat valóra váltotta a 21. századi dzsinn, a Netflix. Éppen újdonságként jött ki a Love is blind: Japan évadja, így nem is volt kérdés, hogy az aznap esti programom mi lesz. Aki nem ismerné a Love is blind valóságshow sorozatot, annak üzenném, hogy kihagyhatatlan és kötelező néznivaló mindenkinek, aki egy csipetnyi újdonságra, reményre és ebben az esetben távoli kultúrák megismerésére vágyik.

Ennek a sorozatnak az alapvető koncepciója egy hiedelem bizonyítása: vajon az igaz szerelem valóban vak? A kísérletben résztvevő civilek kapszulákban találkozhatnak egymással, ahol nem látják a másik felet, csupán a hangjukat hallják. Pár hét alatt, mindennapos beszélgetések által kell kialakítaniuk komoly érzelmi kapcsolatokat, miközben fogalmuk sincs róla, hogy ki áll a kapszula másik oldalán.

Amikor pedig már biztosak a szándékukban és az érzéseikben, megkérhetik egymás kezét. Természetesen mindez továbbra is teljesen látatlanban történik, az első személyes találkozóra pedig már jegyesként kerül sor. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy nem túl elhamarkodott rögtön a házasság? Biztosan rálelhetünk ilyen módon a lelki társunkra? Mi történik, ha tévedünk és sérül a másik fél?

Nézőként azt az érdekes megállapítást tettem, hogy a párok egymásra hangolódva, a másik fél valódi énjére fókuszálva mély kötődéseket alakítottak ki már pár nap leforgása alatt is. Elképesztő és legtöbbször libabőrös élményt okoz, nemcsak a kísérletben résztvevők, de a képernyőre tapadó néző számára is ez a különös ismerkedés és egymáshoz való közelebb kerülés.

A Love is blind: Japan évadja teljesen lenyűgözött és furcsa vagy sem, sokkal nagyobb hatással volt rám, mint az amerikai vagy éppen a brazil verziója. Érdekesek voltak ezek is, hiszen eltérő kultúrákat ismerhettem meg általa, megérthettem, hogy miért olyan hangosak és cserfesek a brazilok és arra is rádöbbenhettem, hogy számomra ez a világ túl sok lenne. Személyiségeket és élettörténeteket vehettem jobban szemügyre, ami csodálatos felfedezés volt.

A japán évad azonban olyan meglepetéseket tartogatott, hogy bizony sokszor könnyek potyogtak a szememből. Ez a nemzet olyan attitűdöket és viselkedési formákat mutatott, amelyet még sehol nem láttam a világon. A legérdekesebb a szerelemhez és az egymáshoz való hozzáállásuk volt: addig szó sem lehetett testiségről, ameddig lelkileg eggyé nem váltak és meg nem ismerték egymás családját, akik áldásukat adták a párra.

A másik ilyen szembeötlő dolog a tisztelet megadása és egymás megbecsülése volt. A férfiak nem árucikként vagy darab húsként tekintettek a kísérletben résztvevő nőkre, hanem finom, törékeny hölgyekként bántak velük. Úgy, ahogy minden nő megérdemelné, hajszíntől, nemzetségtől, bőrszíntől, testsúlytól és szemszíntől függetlenül.

Miután megkérték egymás kezét és igent mondott mindkét fél, egy rövid álom nyaralás keretein belül folytatták a közös útjukat, ahol már kiütközhettek az első problémák és nézeteltérések. A többi nemzetnél azt figyeltem meg, hogy nem voltak őszinték egymással és sokszor a konfliktusok vagy belső vívódásuk ellenére is tovább mentek, majd az oltárnál mindkét fél nemet mondott a másiknak. A japán évadban azonban ennek nyoma sem volt, ugyanis a pár mindkét tagja teljesen hitelesen és őszintén nyilvánult meg az érzéseiről és amennyiben megoldhatatlan gondokat vagy megbeszélhetetlen konfliktusokat tapasztaltak, elengedték egymás kezét és kiléptek a műsorból.

Ami pedig teljesen megdöbbentett, méghozzá a legpozitívabb értelemben, az a házasság szentségének teljes tiszteletben tartása volt. Több párnál is megtörtént, hogy már az esküvő utolsó simításait végezték, a menyasszony hófehér ruhában, a férj pedig szmokingban volt, amikor leültek egymással beszélni és úgy határoztak, hogy nem folytatják a szertartást. Egymás megalázása nélkül, teljes egyetértésben búcsúztak el egymástól.

Tudom, hogy sok mindent írtak már a szerelemről, azonban ha csak egy kívánságom lehetne a jövőre nézve ezen a téren, akkor biztosan azt kívánnám, hogy minden nőtársammal úgy bánjanak, mint ahogyan a japánok párok bántak egymással ebben a műsorban.

Love is blind: Brazília

Hogy legyen összehasonlítási alap, mindenféleképpen fontos kifejtenem a véleményemet a Love is blind brazil évadjáról is. Ebben a részben jobban megismerhettem a brazilok temperamentumosságát és kifáradhatatlan pörgését.

Nem meglepő módon a szerelmi életüket és az egymáshoz való közeledésüket is a bátorság, a tüzesség és a hirtelenség jellemezte. Megfigyeléseim szerint egyáltalán nem kerültek olyan közel egymáshoz, mint a japán évadban szereplő párok. Nem tudtak kialakítani komoly, mély kötődéseket, hiszen teljesen a testiségre fókuszáltak.

Love is blind: Amerika

Az amerikai évad megnézése után döbbentem rá, hogy a sok előítélet és elképzelés az amerikaiak agresszivitásával, illetve egymáson való átgázolásával szemben nem feltétlenül alaptalan. Főleg akkor, ha párválasztásról és kakasviadalról van szó a férfiak térfelén.

Itt is hasonló benyomásom volt, mint a brazil évaddal kapcsolatosan, viszont amit nagyon fontosnak tartok kiemelni, az nem feltétlenül a testiség központi szerepe volt. Furcsának, majd egyenesen ijesztőnek találtam, hogy mennyire küzdenek a párjukért, majd néhány hét elteltével eldobják őket és az oltár előtt mindenki szeme láttára alázzák meg a párjukat. Voltak kivételek itt is természetesen, de ha egy szóval kellene jellemeznem ezt az évadot, az a show lenne. Valahogy minden szereplőn azt láttam, hogy nem a szerelem miatt van jelen, sokkal inkább a szereplésért.

Döntsd el te is és írd meg a véleményedet ezzel kapcsolatosan!

Amennyiben pedig nyitott vagy még hasonló filmekre és sorozatokra, amelyek a szelíd, őszinte szerelem természetét hivatottak bemutatni, ne hagyd ki ezeket sem:

  • A király szerelme (koreai)
  • Tengerparti szerelem (koreai)
  • Szinglik pokla (koreai)
  • Könyvbe illő szerelem
  • Szerelem és egyéb időjárási jelenségek

Íme még egy kis ajánló áprilisra a streaming platformok világából!

Galéria / 6 kép

Áprilisi filmmustra a Netflix és HBO Max kínálatában: igazi bakancslistás alkotások várnak ránk

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben!

A hagyma az egyik legnépszerűbb zöldség a világon. Legyen az apróra vágott, pirított vagy rántott hagyma, a rántottától kezdve a levesig mindenhez használjuk. De szeletelésük és felkockázásuk gyakran könnyeket és orrfolyást okoz, még akkor is, ha a legtöbb szakács egyetért abban, hogy a végeredményért megéri.

Kép

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Kép

Az egyik dal Harry Stylesról szól?! Az 5 legőrültebb teória Taylor Swift legújabb albumáról

Az énekesnő köztudottan híres arról, hogy IMÁD apró nyomokat elrejteni a dalaiba, ezért a fanok már mindenben IS jelet vélnek felfedezni, például a sztár új albuma kapcsán.

Kép

3 étel, aminek fogyasztásával megakadályozhatod a pattanások kialakulását: eláruljuk, mi az az anti-akné diéta!

Az anti-akné diétának köszönhetően szebb lehet a bőröd, mint valaha, ráadásul nem kell lemondanod a finom ételekről!

Kép

Tóth Andi egy igazán intim videót posztolt a fürdőkádjából: elolvadunk tőle!

Sok rajongó még mindig nem tért magához, hogy a népszerű énekesnő lesz az X-Faktor női mentora.