Levél annak, aki úgysem fogja olvasni...

Levél annak, aki úgysem fogja olvasni...
Facebook
Twitter
Pinterest
" Sokat olvasgattam az utóbbi időkben kutyatulajdonosok, gazdák, állatszerető emberek írásait, történeteit, megmosolyogva azt hogy mennyi és mennyi hozzám hasonló ember lakik kis hazánkban, amikor úgy döntöttem megírom az én történetem..."

Szalai János írása.

Egy télvégi napon kezdődik az én mesém... 2013. márciusában eljött az a pillanat, sok évi várakozás után, amikor a körülmények adottá váltak ahhoz hogy egy fővel gyarapodjon a mi kis utcánk lakossága! Soha nem volt kutyám, de mindig is szerettem volna egyet... Csak az volt a kérdés egész életemben hogy mikor... Hogy milyen "márkájú" legyen Őnagysága az sose volt kérdés... Csakis VIZSLA lehet... Örök kedvenc ez a fajta... Mindig vágyam volt hogy egy nekem is lehessen. Mire eljött az én időm, addig a mindenkoron vágyott Magyar Vizsla mellett bejött a képbe még két jelentkező... A foltos Német Vizsla, és a Weimari... Utána olvastam mindhárom vizsla típusnak, először a Weimari különlegessége és ritkasága eltérített picit a Magyar Vizslám felé vezető útról,de hamar visszatértem. Jött a következő kérdés: Örökbefogadás kontra vétel... ha már veszek, akkor egy tenyésztőtől törzskönyvvel, amit akkor úgy gondoltam hogy túl sokba kerül, vagy egy hirdetőújságból kinézett 10 ezer forintos "szaporítótól"való csöppség.Hogy ennek a kérdésnek mik a buktatói, azt nem karom részletezni, száz és száz helyen lehet utána olvasni, én nem is emiatt ragadtam tollat! Én a tenyésztőtől való kutyavásárlás mellett döntöttem!

Kép

El is kezdtem keresgetni, és nagy szerencsémre tőlem karnyújtásnyira a Kőfalmentiek gyermekáldás előtt álltak. Elő is jegyeztem hát egy lurkóra. Én lehettem az első választó. Sokat olvastam utána hogy miként is kell majd választani sok apró béka közül, válasszak én, vagy beüljek a kert közepére, és várjam hogy Ők válasszanak? A születésük után heti egy két alkalommal látogattam az új kis családot, anyukát Kőfalmenti Tüzest és a hat vadorzót. Aztán hidegzuhanyként ért a hír, miszerint annyi jelentkező van a kutyusokra, hogy a kiválasztást már 3-4 hetesen meg kellene ejteni. Tudtam hogy abban a korban még mind egyforma lesz számomra, szóval azt mondtam Stanka Tibinek (Tüzes gazdája) mindenki válasszon, és majd a sors megadja nekem melyik kutya lesz az enyém. Volt egy köztük aki domináns volt, egy aki picit kisebb és négy szinte egyforma. Száz szónak is egy a vége, nekem Favorit maradt... Favorit, a zöld szalaggal a nyakában...


Aztán nyolc hetesen eljött a pillanat, egy Lidl-ös papírdobozzal útra keltünk a kis krapekért. Csodálatos volt. Akinek volt már kutyája annak nem kell mondani, akinek nem annak azt tudom mondani hogy egyszer remélem átéli ezt. Mi a kutyust "tesztgyereknek" szántuk, szóval így is közeledtünk hozzá. A név kicsit megváltozott, megszállott horgászmúltam miatt Bojlinak neveztem el.

Kép

Az első este a hálószoba küszöbön aludt, egy dobozban, elkerítve egy ruhaszárítóval... sokat sírt... Hiányzott neki a család, akkor még nem tudta hogy egy másikba csöppent bele. Én a szőnyegen aludtam mellette, kezemet átnyújtva a rögtönzött kerítésen és belógattam a dobozba hozzá. Úgy megnyugodott és álomba szenderült... Velem ellentétben aki kényelmetlenül vajúdott a földön. Az az este megpecsételte a kapcsolatunkat. Ekkor tudtam hogy igen... Ő az én kutyusom... Ekkor jutott eszembe a Kis Herceg-ből az a bizonyos mondat... na de ezt majd később...

Kép

Azóta eltelt lassan két év. Annyi mindent átéltünk együtt hogy ha azt mind leírnám, félek hogy senki nem olvasná végig. Átéltünk egy csúnya kullancsot már az első héten, átéltünk egy gonosz parvót, egy kóbor toklászt, amit ki kellett műteni a nagy tubák orrodból... Átéltünk együtt jókat és rosszakat is. Viszont ami ennél sokkal fontosabb, amit kaptam Tőled... Megtanulhattam melletted kutyául gondolkodni, megtanítottál arra hogy nálatok mennyire más az élet mint nálunk. Mennyi mindent félreértelmeznek az emberek a Ti életetekben. Bár el tudnád mondani mi jár a fejedben, bár megérteném a szavaid. Sokan azt hiszik hogy a kutyák nem értenek "emberül"... Uramatyám... mekkorát tévednek! Megértesz Te mindent... Megérted még azt is ami nem Rád tartozik... Csak én vagyok buta... én nem tudtam megtanulni a nyelvedet lassan két év alatt.

A vizslák különleges lelkek. Biztos minden kutya lehet szép, lehet okos, lehet a gazda szeme fénye... De egy vizsla egészen más. A vizsla lélek csak hajszálnyira van egy emberétől. Az élet egyik legnagyobb csodái Ők. Míg írom a kis történetem, itt állsz mellettem, és az ölemben tartod a fejed. Tartod az a csoda kis köteled amit annyit húzunk napról napra.

Megtanítottál arra, hogy hogy tudunk az utcán póráz nélkül sétálni, megtanítottál önzetlennek lenni... Te egyre okosabb vagy, engem egyre jobb emberré teszel. Megmutattál annyi de annyi csodát ebben az életben amit nélküled soha nem élhettem volna át. Csak egyet nem tudsz... nem tudsz megölelni... megölelni úgy, ahogy én teszem annyiszor. Talán ez az egy dolog hiányzik. Készült rólad ezer és ezer kép, amit nem is hiszem hogy megértenek az emberek, hogy miért is vagy ilyen fontos.

De Te és én tudom... mindketten tudjuk hogy valami egészen különleges dolog van köztünk. Egy olyan dolog amit csak egy vizslás érthet meg! Nekünk nem kutyánk van, mi egy kutyával élünk együtt. Csak tőled kaphattam feltétel nélküli odaadást és szeretetet. Te csak a jót látod bennem... Előtted nincs múltam, előtted nincs jövőm... előtted csak jelenem van. Benned soha nincs harag, benned nincs semmi negatív... Csak türelem, odaadás, önzetlenség, vágy, és sorolhatnám, de nem teszem. Nem teszem, mert mi ketten tudjuk... A többieknek pedig nem kell tudni... A kutyák százszorosan visszaadják azt a szeretetet amit kapnak, és még akkor is csak szeretetet adnak, amikor Ők egy szemernyit sem kapnak.

A jóisten ezért adott nektek csak ilyen rövid időt az életben, mert Ti túl jók vagytok erre a világra! Csak kívánni tudom azoknak az embereknek akiknek nincs vizslájuk, hogy egyszer hozza úgy az élet, legyen lehetőségük átélni ezt a csodát.

Kép

Lassan zárom soraimat, de a levelem elején írtam valamit amire még visszatérünk... A Kis Herceget... Amikor odament hozzá a róka és azt mondta neki:


"Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű... jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges az a szemnek láthatatlan. Az idő amit a rózsádra vesztegettél, az teszi olyan fontossá a rózsádat. Az emberek elfelejtették ezt az igazságot, mondta a róka... Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél..."

Én megszelidítettelek, és örökre az eszembe vésem a róka szavait!
Üdvözlettel: a Barátod

Szalai János

Kép

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

március 24

kos 03.21 - 04.19

Fontos döntés előtt állsz, amelyet nem szeretnél két...

bika 04.20 - 05.20

Olyasmivel foglalkozol mostanában, amely ugyan rengeteg izgalmat rejt,...

ikrek 05.21 - 06.21

Pontosan tudod, hogy a hét utolsó napján mindent...

rák 06.22 - 07.22

A környezeted elismeréssel tekint rád, mert olyasmit tettél,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egy hozzád közel álló személy olyan szituációban kéri...

szűz 08.23 - 09.22

Hosszú idő után olyasfajta sikereket érhetsz el a...

mérleg 09.23 - 10.22

Régóta hajtasz egy számodra különös jelentőségű dolgot, egyszerűen...

skorpió 10.23 - 11.21

Valakihez gyengéd érzelmek kötnek, mégsem mered bevallani magadnak,...

nyilas 11.22 - 12.21

Akad egy személy a környezetedben, akivel hosszú évekig...

bak 12.22 - 01.19

Végre sikerül pontot tenned egy régóta húzódó ügy...

vízöntő 01.20 - 02.18

Általában véve rendkívül elfoglalt ember vagy, minden pillanatban...

halak 02.19 - 03.20

Az elmúlt időszak hajtása után rettentően lemerültél, nem...

Elolvasom végig Megnézem
Filmjelenetek speciális effektekkel és azok nélkül: csodálatos, mire képes a technológia!

Vajon mennyit számítanak a speciális effektek egy modern film esetében? Az alábbi fotók mindent elárulnak!

Éjjel legalább egyszer ki kell menned a mosdóba? Akkor jó, ha tisztában vagy ezekkel

Már jó ideje rutinná vált az életedben, hogy éjszaka legalább egyszer felkelsz pisilni? Ne törődj bele, inkább derítsd ki az okokat!

Egyszer szakítottunk, most csak szeretjük egymást – kamaszszerelem

Iszonyú hamar eljött az idő, amikor szembesülnöm kellett azzal, hogy a lányom szerelmes. Csekkoltam a fiút, rendben van, és reménykedem, hogy a csókolózás, kézenfogva sétálás ideje még sokáig tart.

Napi horoszkóp március 24.: a Bakok pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére, a Halak pihenéssel tölthetik a napot

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz minden a csillagok között van megírva!

Ez az 5 legegészségesebb magféle, amikből minden nap enned kéne

Napi egy marék magféleséggel csodát tehetsz az egészségeddel - most mutatjuk is, melyik közülük az az 5, ami a legtöbb fontos vitamint tartalmazza!

Most aztán tesztelheted, mit tudsz Kossuth Lajosról

Éppen 125 éve, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos. Emlékszel még, mit tanultál róla az iskolában?

Az ok, amiért a nagynénik különösen nagy szerepet töltenek be a gyerekek életében

Hogy miért is játszik nagy szerepet az ember életében a nagynénje, az az alábbi cikkből kiderül!

7 alkalom, amikor híres anyukák összeöltöztek gyermekeikkel - A végeredmény nagyon menő!

Nagyon menő összeállítások születnek abból, ha az anyukák és a gyermekeik ugyanolyan darabokat viselnek. Ezek a fotók bizonyítják is!

A szerelmes „zsebpapagájokat” te is csípni fogod - elhozzák a tavaszt

Rupa Sutton fotóművész pasztellszínű törpepapagájainak imádnivaló pillanatait rögzíti nap, mint nap, amelyeket közzé is tesz instagramján. A bájos képek láttán pedig csak ámulunk és bámulunk, hogy milyen intelligensek, szeretettel és gondoskodással teli kis lények ezek a tollasok.

Geri Halliwell a rúzsa miatt került bajba a királyi család előtt

Mindig meg kell csókolni néhány békát, mire a herceget is megcsókolhatod - legalábbis a mesékben így van.

Ez Magyarország legboldogabb városa

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ alapítvány idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét!

Kylie Jenner tetőtől talpig magyar tervező kreációjában feszít

Nagy büszkeség, ismét magyar tervezőre esett egy igazi ikon választása! Kylie Jenner is elveszítette az ABODI-szüzességét.

Huzella Júlia kitette a Facebookra, ahogyan sír - Videó

Ilyen, amikor egy ember sír. Csak éppen a nagy többség többnyire nem veszi videóra és nem teszi közszemlére. Huzella Júlia színésznő megtette. Megkérdeztük, miért.

Ezek most a legmenőbb magyar sorozatok

Szeretem a magyar filmeket, és mostanában a magyar sorozatokat is egyre jobban élvezem. Például nagyon várom a Gryllus Dorka - Simon Kornél páros főszereplésével beharangozott Ízig-vérig című sorozatot, remélem nem okoz majd csalódást.

Hogy mi? Eredetileg nem is ő lett volna az Agymenők főszereplője

Elképzelhetetlenül hangzik, ugye? Pedig maga sztár mesélte el, hogy eredetileg nem őt választották az Agymenők csapatába.

Jennifer Lopez felismerhetetlen kék szemmel

Jennifer Lopez szinte felismerhetetlen legfrissebb fotóján, ehhez elég volt annyi, hogy kék kontaktlencsét visel!

Hatalmas összegeket költött el ruhákra Meghan hercegné mióta várandós

Májusban lesz egy éve, hogy Meghan hercegné kimondta a boldogító igent, azóta pedig az egész élete megváltozott. Kezdve a pénzköltési szokásaival!

Lady Gagát most másik színésszel hozták hírbe

Az énekesnő szerelmi életéről mostanság sokat lehet hallani, most azonban szó sincs Bradley Cooperről ezzel kapcsolatban.

4 ok, amiért gyakrabban kéne utazgatnod kettesben a lánytesóddal

Igazán klassz, ha van egy lánytesód, akivel közeli a kapcsolatod. Erre pedig muszáj vigyázni, és van is négy okunk arra, miért kellene többet együtt kirándulnotok.

A kereséshez kezdj el gépelni!
Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem