Legyenek csípősek az ünnepek!

Joy.hu

Van, aki úgy ismeri, mint egy kedves, mosolygós férfi a legendás nagymarosi piacról, más a tévében látta, de van, aki csak olvasott róla, értesült nemzetközi sikereiről – Nagy Gábor, azaz Gabko olyan chiliket nevel, amelyek ízét és erejét tényleg nehéz elfelejteni.

Ki az az ember, aki lángba borította Dunakanyart és magyarok ezreivel ismertette meg a kapszaicin-élményt? Nem született gazdacsaládba, nem gyerekként ismerte meg a mezőgazdasági munka szépségét. Felnőttként, egy külföldi utazáson szeretett bele a chilibe és hobbiból, az ablakpárkányon kezdte el a termesztést.

Mindannyian hallottunk már olyanról, akinél a szórakozás átveszi az uralmat a mindennapi élet felett: Gabko pont így járt. Évről évre több paprikája volt, mígnem válaszút elé érkezett. Maradjon-e vasúti közbeszerző, vagy tegyen fel mindent egy lapra és csinálja azt, ami igazán szeret? A szívére hallgatott és megérte – döntését igazolták az világversenyek aranyérmei vagy éppen csillagok, amiket a neves londoni Great Taste Awards-on szerzett.

Filozófiája, hogy több ízben és több erősségben is kóstolni lehessen a szószait – az ultraerős fűszertől egészen a lágyabb keverékig minden elérhető a kínálatában. A gyümölcsös, füstös ízek ugyanúgy ott vannak a kis fiolákban, mint a világ legerősebb fajtáit, a Carolina Reaper, Trinidad Scorpion Moruga és Naga Jolokia hármasát tisztán tartalmazó szószok, amelyekből tényleg elég egy fogpiszkálónyi, hogy megtöltsék erővel és a chilik gazdag, gyümölcsös aromájával az ételt.

Ez az, amit a hagyományos magyar fűszerpaprikák nem tudnak – ugyan erősségben is jócskán elmaradnak az aromachiliktől, de az íz, ami ezekből a kicsi, sokszor fura alakú termésekből előbújik, az bámulatos. Nagy Gábor a saját, Nagymaros szélén levő gazdaságában neveli növényeit: a szezont a palántázással kezdi, míg az évet a saját feldolgozóműhelyében fejezi be, ahol ezek a szépségek palackba kerülnek.

Ez kézimunka: Gabko mellett a család minden tagja részt vesz a folyamatokban, az ő gondoskodásuk is szerepet játszik a zöldellő bokrok látványában, a kellemes zsibbadásban, amit a nyelvünkön érzünk; egyedül a visegrádi várra néző boszorkánykonyhában veszi igénybe feldolgozóeszközök segítségét. A chili csípősségét adó kapszaicin miatt van, hogy még a levegő is szinte éget. Tudták, hogy kifejezetten jótékony hatással van a szervezetre, hisz a benne található anyagok csökkentik a szívroham kockázatát, erősítik a szívet és felturbózzák az immunrendszert?

Mivel a karácsony az együttlét mellett a finom a falatokról szól, egy üveg Gabko chili ajándéknak sem utolsó – rendkívül izgalmas, hogy a szeretett pikáns ízek szörp és csokoládé formájában is elérhetők, köszönhetően Gabko partnereinek. Legyenek idén csípősek az ünnepek!

Gabko Chili weboldala: https://gabkochili.hu/

Kövesd be Facebookon és Instagramon is!

https://www.facebook.com/GaBkoChili

https://www.instagram.com/gabkochili/